Kamarai rendezvények

<< 2014 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829
30
31   

Pályaválasztási tanácsadás

Emlékeztetőül: A KAMARAI TÖRVÉNY 2014. ÉVI MÓDOSÍTÁSAI

2014. július 15.

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény (Gktv.) – az agrárkamarai törvénnyel egyidejűleg – 2014. január 1-jével több helyen módosult. A változások egy része a kamarai nyilvántartásokra és az adatszolgáltatásra vonatkozó szabályok kiegészítésére, más része a korábban agrárkamarai törvény hatálya alá került vállalkozási tevékenységekre irányul. Számos változás érinti az egyéni vállalkozókat is.

Hamarabb jönnek az új uniós pályázatok

2014. július 16.

A vártnál korábban, október helyett nyár végén, ősz legelején írhatják ki az új pályázatokat.

Ez első lépésben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Programot érintheti – mondta a Napi Gazdaságnak Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A teljes cikk megtekintéséhez kattintson ide...

Árvíz Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában - segítségkérés az érintett területekről

2014. május 29.

Boszniában az elmúlt ezer év legnagyobb árvize tombolt, Szerbiában sok település került víz alá. Az országos kamara megállapodott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat illetékes vezetőivel, hogy alszámlát nyitnak a magyar vállalkozások adományai számára, amelyből a jól szervezett munkatársi gárdájuk a helyszínen hatékonyan segíthet a bajba jutottaknak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az OPT Bank Zrt-nél vezetett

 

11784009-20200769 Balkáni árvíz (Kamara)

 

számlaszámon gyűjti az anyagi adományokat. A csatolt állományban letölthető a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adományozási szerződése is.

 

Pénzügyi segítség kérése - Doboj Régió Kereskedelmi és Iparkamarája

2014. július 23.

Ezúton közreadjuk Doboj Régió Kereskedelmi és Iparkamarájának segítségkérő levelét, melyben anyagi támogatást kérnek az árvíz során károsodott kamarai épület helyreállításához.

További információért kérjük, hogy forduljanak Doboj Régió Kamarájához (Srecko Stojakovic, ppkdoboj@teol.net). A mellékletben megtalálható a kamara levele, valamint az adományozáshoz szükséges számlainformációk.

Segítségüket köszönjük!

Támadnak az átverős utazási irodák: jó tudni...

2014. július 15.

Szinte minden nyáron hallunk rémtörténeteket balul sikerült utazásokról, pocsék szállodákról, bedőlt utazási irodákról, elmaradt nyaralásokról. Sok esetben az utas tehetetlen, de van, amikor megelőzhető vagy orvosolható a baj.

Évről-évre több panaszt kapnak a fogyasztóvédők balul sikerült utazások, átverős, trükköző utazási irodák miatt. Bár a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) minden évben, célzott és folyamatos ellenőrzésekkel, illetve az egyes ügyek kivizsgálásával a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytató vagy épp engedéllyel sem rendelkező utazási irodák kiszűrésére törekszik, ennek ellenére minden évben jelentős a témakörrel kapcsolatos panaszok száma.

Egy balul elsült nyaralás megelőzéséért azonban maga az utas is sokat tehet, elsősorban azzal, ha alaposan utánanéz mindennek - az iroda engedélyétől kezdve a hirdetésben szereplő részletek valóságtartalmáig - tájékoztat az NFH.

A teljes cikk itt folytatódik tovább.....

 

 

A számítógépes nyugta és a pénztárgépes nyugta nem ugyanaz

2014. július 15.

Egyértelműsítette a Nemzetgazdasági Minisztérium júliusi rendeletében, mi számít pénztárgépes, és mi számítógépes nyugtának. A NAV közleménye szerint azok, akik pénztárgép használatára kötelezettek, nem bocsáthatnak ki számítógéppel kiállított nyugtát. Ennek oka az, hogy a számítógép nincs bekötve a NAV online rendszerébe, így könnyebb lenne eltitkolni a bevételeket, ha kiválthatnák a kasszahasználatot.

Európai Bizottság kérdőíve

2014. július 10.

Az Európai Bizottság egy kérdőívet tett közzé, amelynek az a célja, hogy tapasztalatokat szerezzen „a szolgáltatások Egységes Piacának teljes működése még fennálló akadályairól, beleértve a lehetséges nem szabályozási jellegű akadályokat is, továbbá a szolgáltatási tevékenységekre alkalmazott meglévő jogi keret hatékonyságát és következetességét”. A kérdőív valamennyi vállalkozás számára készült, de különösen olyan KKV-k részére, amelyek határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtanak, vállalkozást létesítettek egy másik tagállamban, határon átnyúló szolgáltatást vásárolnak, vagy akik ezek valamelyikét megpróbálták, de valamilyen okból kifolyólag nem sikerült. Ebbe a körbe tartoznak az online módon végzett tevékenységek is. Visszacsatolást várnak azoktól, akik ilyen szolgáltatásokat kapnak,  fogyasztóktól, vállalkozásoktól is. Fontos, hogy az Európai Bizottság sok visszajelzést kapjon az Európai Unió szolgáltatási piacának működéséről.

A kérdőív online elérhetősége a következő:

http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/internal-market-services-businesses

A kérdőív benyújtási határideje: 2014. november 15.

 

Üzleti partnerkeresés

2014. július 8.

A Takata Safety Systems Hungary Kft. és az RWTH Aacheni Egyetem közös projektjéhez keres magyarországi beszállítókat, amelyek fröccsöntő szerszámgyártással foglalkoznak.

A Növekedési Hitelprogram és a beruházásokat akadályozó tényezők

2014. július 7.

Milyen nehézségekkel néznek szembe azok a cégek, amelyek ma beruházni akarnak Magyarországon? Milyen hatása van a beruházási kedvre a Növekedési Hitelprogramnak (NHP)? Ezt is vizsgálta az a Gazdálkodás- és Vállakozáskutató Intézet által végzett kutatás, amelynek során 2600 vállalatvezetőt kérdeztek meg. A válaszokból az derült ki, hogy az NHP önmagában nem növeli a beruházási kedvet, hiszen ez a program sem a keresleti oldalról jövő, sem az intézményi környezet bizonytalanságából eredő negatív hatásokat nem tudja orvosolni. Márpedig a cégek irányítói szerint ezek a leginkább gátló tényezők.

A tanulmány letölthető ide kattintva.

23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet pénztárgéppel kiállított nyugtára vonatkozó rendelkezésének értelmezése

2014. július 7.

2014. július 1-jén hatályba lépett a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet.

Magyar beszállítók keresése Magyarországon működő külföldi nagyvállalat részére

2014. július 7.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal magyar beszállítókat keres német nyelvtudással Magyarországon működő külföldi nagyvállalat részére az alábbi területeken:

Üzleti partnerkeresés

2014. július 3.

Olyan magyar, főként termelési tevékenységet folytató vállalkozások jelentkezését várják, akiknek szándékukban áll vagy fontolgatják, hogy saját gyártású terméküket a jövőben a román piacon is értékesítsék.

 

A következő ágazatokban - de természetesen egyéb is -várjuk termelő cégek jelentkezését:

 

    - Dohánytermék és italgyártás

    - Szénbányászat

    - Kokszgyártás

    - Villamos berendezések gyártása

    - Illóolaj, tisztítószer és testápolási cikkek gyártása

    - Szerszámgyártás

    - Gép, gépi berendezések gyártása

    - Közúti jármű gyártása

    - Gyógyszergyártás

    - Gabonaféle, hüvelyes növény, olajos mag termesztése

    - Híradás technikai berendezés gyártása

    - Elektronikus fogyasztási cikk gyártása

    - Építőipari termékek

 

Érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet:

 

SZENTGYÖRGYI Zoltán, külgazdasági szakdiplomata

Magyarország Nagykövetsége Bukarest
Külgazdasági Iroda

 

020467 Bucureşti, Str. Alexandru Philippide nr. 12., sector 2.

Tel.: (+40 21) 231 2128

Mobil: (+40 721) 885 745

Fax: (+40 21) 231 0106

E-mail: zoltan.szentgyorgyi@mfa.gov.hu

 

Figyelem!

2014. július 2.

Megjelent a 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzésér

 

A rendeletet ide kattintva érheti el.

 

A rendelet értelmezése a NAV oldalán, illetve ide kattintva is olvasható.

 

Konzultációs kérdéssor a szénszivárgás 2020-at követő szabályairól

2014. június 30.

Az NFM jelezte, hogy a szénszivárgás és az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi Rendszerének 2020. utáni IV. kereskedési időszakára jellemző térítésmentes kiosztási szabályaival kapcsolatban társadalmi konzultációt tartanak. Ezen időszak vonatkozásában a rendszer jelentősebb átalakítása várható.

Átadták a „Komárom-Esztergom Megye Gazdaságáért” díjakat

2014. június 26.

Átadták a 2013. évi Komárom-Esztergom Megye Gazdaságáért” díjakat csütörtökön a megyeházán. A díjazottakat Czunyiné Dr. Bertalan Judit államtitkár, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke és Dr. Szerencsés László, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke köszöntötte.

Áfa törvény időszakos elszámolásra vonatkozó tervezett változása

Az időszakos elszámolású ügyletek új teljesítési időpontja kapcsán változás várható. A tervezet a T/168. számú törvényjavaslattal került a Parlament elé, melynek részleteit itt találják: 

http://www.parlament.hu/irom40/00168/00168.pdf

2014. június 4-én benyújtásra került a Parlament elé a T/168. számú törvényjavaslat az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények módosításáról, melynek 6. § értelmében módosulna az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvénynek az időszaki elszámolások teljesítési időpontjára vonatkozó 58. § (1) bekezdése változásának hatálybalépése.

A jelenlegi, még hatályban lévő szabályozás értelmében 2014. július 1-jétől az időszakos elszámolás alá eső ügyletek teljesítési időpontjának főszabályként - a korábbi fizetési esedékesség helyett - az elszámolási időszak utolsó napja számítana. A 2013. évi CC. törvény által elfogadott új szabályozást olyan, 2014. június 30. után kezdődő elszámolási időszakra kellene először alkalmazni, amelynél a fizetés esedékessége 2014. június 30-át követő időpont.

Szakács, pincér WorldSkills szponzoráció

2014. június 13.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pályázatot írt ki a 2015. évi WorldSkills nemzetközi verseny szakács és pincér szakmáinak, versenyszámainak szponzorálására.

A pályázati felhívás megtekinthető és letölthető a www.skillshungary.hu honlapról.

A pályázatok benyújtásának határideje 2014. június 18.

A pályázattal, versenyekkel kapcsolatban további információ a versenyek szervezésével foglalkozó kollégáktól – Héger István 1/457-5425, 20/381-9432, Csiszár Zsófia 1/457-5419, 20/469-3095 – kérhető, illetve tudható meg az említett honlapról.

Hungary Court Rules Against OTP In Landmark Forex Loan Case

2014. június 3.

Reuters - by Krisztina Than

Hungary's top court ruled on Tuesday that the exchange rate margin applied by OTP Bank on a foreign currency mortgage was unfair and invalid, a ruling that could guide government plans to tackle problem forex loans. More...

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Közlemény az iskolarendszeren kívüli képzésben támogatásra javasolt OKJ szerinti szakképesítésekről

2014. május 29.

A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 81. § (3) és (4) bekezdésének megfelelően a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságok az iskolarendszeren kívül megvalósuló, állam által elismert szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzések vonatkozásában a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény alapján támogatható szakképesítésekre az alábbi táblázatban összefoglalt javaslatokat tették. A javaslatok a 2014. június 1-től kezdődően egy évig terjedő időszakra vonatkoznak, azonban a bizottságok jogosultak ezen időszakon belül is megváltoztatni javaslataikat.

Argentin áruk közvetlenül a termelőtől

2014. május 22.

Új szolgáltatást indít az Argentine TradeNet a budapesti Argentin Nagykövetség együttműködésével. Az utóbbi weboldalán található Business Opportunities feliratra kattintva kérdőív jelenik meg, amelyet kitöltve az érdeklődő importőrök ajánlatot kérhetnek közvetlenül az adott termékek argentin gyártóitól, exportőreitől. Az ország teljes exportja 2013-ban 85 milliárd USD volt. Főbb exporttermékei a hús és húskészítmények, borok, gabona, nyersolaj és földgáz.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Számlanyitási akció: Most csökkentheti banki költségeit!

2014. május 15.

Az alábbiakban közreadjuk kamarai tagunk az OTP Bank ajánlatát:

Számlanyitási akció: Most csökkentheti banki költségeit!
2014. június 30-ig nyitott számlacsomag havidíját E-kivonat szolgáltatáscsomag igénybevétele esetén
12 hónapon keresztül, egyéb kivonat kezelési mód választása esetén pedig 6 hónapon keresztül
elengedjük (kivéve Gold számlacsomag).*
A havidíj kedvezmény mellett, költséghatékony és testreszabott számlavezetési
megoldásokat kínálunk:
• Bázis számlacsomag – számlavezetés már havi 99 forinttól;
• E-számlacsomag – havi első 10 db elektronikusan indított belföldi forint eseti átutalás díja
kiemelten kedvezményes;
• egyedi kondíciók – megfelelő számlaforgalom esetén további, egyedi kedvezmények is elérhetőek.
Várjuk bankfiókjainkban, hogy együtt válasszuk ki a vállalkozása számára leginkább megfelelő számlacsomagot!

További ajánlatok a csatolt mellékletekben.

Beszélgetés, jókedv, tánc, zene - idén újra

2014. május 13.

A gazdaság és a kultúra találkozása jegyében a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ismét Kerti Partit szervez. A szeptemberi rendezvényen közel 300, a gazdasági és a kulturális életet képviselő résztvevő szórakozott kitűnő hangulatban.

Forrás: Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Szakmai út az Automechanika nemzetközi gépjárműipari beszállítói szakvásárra

2014. május 7.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) szakmai utat szervez Frankfurtba, az Automechanika nemzetközi gépjárműipari beszállítói szakvásárra 2014. szeptember 17-19. között.

 

Elindult a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv kérelem befogadási rendszere

2014. április 30.

Április végétől elérhető a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv elektronikus kérelem befogadási rendszere. A kérelmezők ezentúl közvetlenül egyetlen online felületen tölthetik ki a kérelem űrlapot és csatolhatják a vitás teljesítéshez kapcsolódó dokumentumaikat.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Pályázati felhívás: Magyar Kézműves Remek 2014

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara immáron 12. alkalommal hirdeti meg egyfordulós országos pályázatát a Magyar Kézműves Remek elismerő cím elnyerésére.

A pályázat benyújtási határideje: 2014. május 31.

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Ipari ajtók beszerzése

2014. április 23.

Az alábbiakban továbbítjuk a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara megkeresését:

"Egy tagvállalatunk megkeresett bennünket, hogy egy magyarországi vevőjének sürgősen szüksége lenne ipari ajtókra. Mivel ő más jellegű termékekkel foglalkozik, nem nagyon ismer ilyen cégeket.

Az alábbi kritériumokat adta meg : Nyílászárok komplett beépítésére vár ajánlatot :

  • Ki és beszállítási oldalon lévő 9 db fém ajtó hőszigetelt fém ajtóra való cseréjére.

Az ajtók konszignációja: az ajtókat mágneszárral és  ajtóbehúzóval is fel kell szereli.

  • A fejépület földszinti szintjén található  szociális helységekhez tartozó belső ajtók (17 db és 1 db tűzgátló)

Amennyiben Önt érdekli a lehetőség, vagy ismeretségi körében lévő partnerei között akad ipari ajtók gyártásával és beszerelésével foglalkozó cég, kérjük a megkeresést szíveskedjenek felé továbbítani. Bővebb információt nyújt:

HUSZÁR Dorottya

Kereskedelmi Munkatárs

Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara

Chambre de Commerce et d'Industrie Franco-Hongroise

1056 Budapest, Váci u.51.

Tel: +36 1 317 8268 ; +36 30 413 2595

Fax: +36 1 338 4174

dorottya.huszar@ccifh.hu

www.ccifh.hu

Magyar-román gazdasági fórum - Szijjártó Péter: a magyar-román gazdasági kapcsolatok stratégiai jelentőségűek

2014. július 15.

Magyarország és Románia stratégiai partnerei egymásnak a gazdasági együttműködésben is – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett magyar-román gazdasági fórumon és üzletember találkozón. Magyarország számára Románia Németország után a második legfontosabb exportpiac, a magyar export 6 százaléka irányul Romániába. Tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom 6,7 milliárd euró volt, amelyben jelentős tételt képviseltek az energiahordozók, a gyógyszerek, az élelmiszer-ipari és gépipari termékek - tette hozzá az államtitkár.

Ajánlja magát: Támogatott hitelek vállalkozásoknak

2014. július 24.

Az alábbiakban közreadjuk az OTP Bank Támogatott hitelekről szóló ajánlatát:

Tovább szélesedtek a Növekedési Hitelprogram kedvezményes konstrukcióinak felhasználási feltételei. Július 1-jétől már kezdő vállalkozások is igénybe vehetik a kedvezményes hiteleket, emellett a faktoring is bekerült a támogatott konstrukciók közé. A kis- és középvállalkozások a program keretében eddig a forgóeszközök finanszírozását célzó hitelkonstrukciókat keresték legnagyobb számban, ám az elkövetkező időszakban a cégeknek érdemes a kedvezményes beruházási hitelek iránt is érdeklődni.

Határidő. Július 1-jei hatállyal ismét több ponton módosult a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetetett Növekedési Hitelprogram (NHP), melynek köszönhetően a korábbinál is több vállalkozás juthat államilag támogatott hitelhez.

Az MKIK támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban

2014. július 18.

A magyar gazdaság érdeke, hogy versenyképes, a gazdaságban azonnal hasznosuló diplomát kapjanak a végzősök, ezért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban. Parragh László, az MKIK elnöke a kamara felsőoktatási szakkollégiumának csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a folyamatot a vállalati igények közvetítésével, információ átadással, a tapasztalatok összegyűjtésével segíti a kamara. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felsőoktatásért felelős államtitkára kiemelte: a felsőoktatásnak a magyar társadalomban és a gazdaságban hasznosulnia kell, ezért az innen érkező igények fontos szempontjai a felsőoktatás átalakításának.

Többműszakos és vasárnapi munkavégzés a kereskedelemben

2014. július 15.

A kereskedelmi ágazatban a problémát okozott a vállalkozások részére az új Mt. többműszakos munkarendjének szabályozása, amelynek eredményeként vasárnapra történő rendes munkavégzés elrendelésének lehetősége csak a heti 80 órát nyitva tartó vállalkozások részére lehetséges, azaz kizárja a kisebb, kevesebb óraszámban működő üzleteket. Ezért már módosított szabályozás lépett életbe és maradt a vasárnapi munkavégzés lehetősége a kereskedelemben.

Áfa törvény időszakos elszámolásra vonatkozó változás

2014. július 11.

Ezúton tájékoztatom Önöket az Áfa törvény tervezett módosításáról, ami alapján az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontja kapcsán beterjesztett T/168. számú törvényjavaslat az alábbi változásokkal fogadták el. A 2013. év végén elfogadott adómódosító törvény (2013. évi CC. tv.) alapján 2014. július 1-jét követően megváltoztak volna az időszakos elszámolási ügyletek teljesítési idejének meghatározására vonatkozó szabályok.Az Országgyűlés elé június elején beterjesztett T/168. számú törvényjavaslat alapján a módosítást elhalasztották volna és csak a 2014. december 31-ét követően kezdődő elszámolási időszakokra kellett volna alkalmazni az új szabályokat.

ECOTOP - ingyenes ökoturisztikai e-learning program a ZMKIK-nál

2014. július 10.

2014. július 21-től ÖKOTURISZTIKAI e-learning program indul. A jelentkezés az alábbi linken érhető el:
https://docs.google.com/forms/d/1Hj_zYEGE0XZugFj9XsjnNsCHvuUsasKMCol1QtBevs0/viewform
Az e-learning program 2014. július 21-én kezdődik és 2014. augusztus 30-ig lehet részt venni. A kurzus az "ökokészségek fejlesztéséről" szól, a tananyag hagyományos képzés formájában is leoktatásra került 40 óra időtartamban, de az e-learning időtartama egyéni teljesítménytől függ. A részvétel térítésmentes, a résztvevőknek regisztrálni szükséges, majd a kurzus végén egy értékelő lapot kitölteni, illetve a képzőtől egy igazolást kapnak a sikeres teljesítésről.

Forrás: ZMKIK.hu

Tájékoztató a termékdíj raktár engedélyezésével kapcsolatosan

2014. július 7.

2014. július 1-től a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény (továbbiakban: Ktdt.), és e törvény végrehajtásáról szóló 343/2011. (XII. 29.) Kormányrendelet (továbbiakban: Vhr.) értelmében a termékdíjban érintett gazdasági szereplők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóztatási szervétől, mint állami adóhatóságtól engedélyt kérhetnek termékdíj raktár üzemeltetésére.

Megjelent az Eurostars-2 pályázati felhívás!

2014. július 7.

2014. szeptember 11-i beadási határidővel ismét megnyílt az Eurostars-2 pályázati forrás! Kis- és közepes méretű vállalkozások nyújthatnak be pályázatot innovatív ötleteik megvalósításának támogatására.

Idénymunkásokat és az online pénztárgépeket is ellenőrzi a NAV a nyári időszakban

2014. július 7.

Az idénymunkásokat ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Főként a mezőgazdasági munkát végzőknél, az építkezéseken és a nyári fesztiválokon lehet számítani ellenőrzésre. 

Meghívó

2014. július 4.

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Közép -dunántúli Regionális Irodája Szakmai Műhelymunkát szervez vállalkozások, non-profit vállalkozások, szociális szövetkezetek képviselői részére azzal a céllal, hogy a vállalkozások naprakészen tájékozódhassanak az őket érintő aktuális jogszabályi változásokról.

A rendezvényen a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal szakértői tájékoztatnak a Munka Törvénykönyve és a felnőttképzés változásairól, valamint az  OFA KoopeRációkiemelt projekt jogi szakértője a Polgári Törvénykönyv aktuális kérdéseiről.

A programról bővebb információt a csatolt meghívóban talál. Kérjük, hogy a részvételi szándékot a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével jelezzék 2014. július 11. (péntek) 12.00 óráig a kiss.renata@ofa.hu email címen!

 

Elismerték a Magyar Kézműves Remekeket

2014. július 3.

Az MKIK pályázatára beadott 97 pályaműből 39 kapta meg a díjat, közülük négyet magas színvonala alapján külön is méltattak. A díjátadón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is ott volt. A pályaművekből nyílt kiállítás július 3. és 27. között látható a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Parragh: a teljes K+F intézményrendszer átalakítására van szükség

2014. július 1.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a teljes kutatás-fejlesztési (K+F) intézményrendszer gyökeres átalakítására van szükség, mert jelenleg nincs a megfelelő helyén a magyar gazdaságban. Parragh László erről a negyedik Információs Társadalom Parlamentje című kétnapos konferencián beszélt a fenntartható gazdasági növekedésről tartott előadásában. Rámutatott: 1990 és 2010 között a magyar GDP 13,5-szeresére nőtt, miközben az adósságállomány 25-ször nagyobb lett, ami nyilvánvalóan fenntarthatatlan pálya volt.

Ismét lehet pályázni Fogyatékosság-barát Munkahely Elismerésre

2014. június 30.

Azok a nyílt munkaerő-piaci munkáltatók, akik vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékos emberek toborzásával, foglalkoztatásával és megtartásával kapcsolatos gyakorlatukat,elnyerhetik a Fogyatékosság-barát Munkahely logót.

 

Üzleti partnerkeresés

2014. június 17.

Az Energietechnik Essen GmbH acéltermékeinek értékesítésére kereskedelmi képviselőt keres Magyarország, illetve a szomszédos országok vonatkozásában. A későbbiekben akár helyi beruházás is számításba jöhet.  Mellékelten csatoljuk a termékekre vonatkozó tájékoztató anyagot.  Érdeklődés esetén kérjük, vegye föl a kapcsolatot az Energietechnik Essen GmbH értékesítési vezetőjével az alábbi elérhetőségen:

 

Manuel Hanke, MBA
Vertriebsleiter HNS
Energietechnik Essen GmbH
Westendstraße 15 · 45143 Essen
Telefon/Fax: 0201 17786-3324/3311
m.hanke@energietechnik-essen.de · www.energietechnik-essen.de

V4 projekt kérdőív

2014. június 13.

Az alábbiakban közreadjuk a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karától érkezett megkeresést. Kérjük, amennyiben lehetősége adódik, segítse munkájukat a kérdőív kitöltésével.

 

Tisztelt Vállalkozó!

A vállalatok támogatása a nemzetköziesedés során megköveteli a hatékony megoldások beazonosítását. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy hogyan látják maguk a vállalatok ezt a kérdést.

Kérem, segítse munkánkat kérdőívünk kitöltésével, hogy mi is segíthessük Önöket a kérdőív tapasztalatai alapján! A már nemzetközileg aktív vállalatok mellett a nemzetközi piacokon még meg nem jelent vállalatok válaszai is értékesek.

Ugyanezt a kérdőívet 2014 tavaszán már eljuttattuk Önöknek. Amennyiben akkor kitöltötték, úgy kérésünket tekintsék tárgytalannak, újabb kitöltésre nincs szükség.

A kérdőív a következő honlapon érhető el, a kitöltés mindössze néhány percet vesz igénybe:

http://visegrad.uek.krakow.pl/survey/

A belépéshez szükséges jelszó: #visegrad$

A kérdőív anonim, válaszai nem kapcsolhatók össze vállalatával. A kutatásról, amely 4 országban (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) párhuzamosan zajlik, többet is megtudhat a http://www.visegrad.uek.krakow.pl/index.html honlapról.

 

Köszönettel,

Sáfrányné Dr. Gubik Andrea

a V4 projekt magyar koordinátora

egyetemi docens  Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar

Dohánytermék kiskereskedők továbbképzése kamaránknál

2014. június 13.

2014. június 11-én 115 koncesszió jogosult dohánytermék kiskereskedőt hívott szakmai továbbképzésre a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Zoltai Dániel, a kamara titkára elmondta, a megyei kamarának úttörő szerepe volt abban, hogy országos képzési együttműködés jött létre a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-vel.

ÁLLÁSKÖRKÉP, AVAGY AKIKRE VÁRNAK A CÉGEK

2014. május 30.

Bencsik János: Jó a helyzet a megye gazdaságában, de azért még nem szabad hátradőlni

Nem lehet még mérleget vonni a Tatabányán rendezett állásbörze eredményéről. Nem is erre törekszünk: egy rendhagyó megközelítésből mutatjuk be a megyei foglalkoztatási helyzetet.

- Felemás a helyzet a megyében- mondta sokak számára talán meglepő módon Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője.

Felhívás

2014. május 27.
A szlovákiai székhelyű STS Metalkov Kft. faraklap beszállítót keres Magyarországról.
 
Érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet:
Kupcsok Péter, KEMKIK Nemzetközi referens
mobil:0630/648-9319
e-mail: kupcsok.peter@kemkik.hu
 
Mgr. Mihók Gábor, Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt., irodavezető
mobil: 00421 905 525 710
e-mail: gabor.mihok@crbnetwork.eu

Atipikus foglalkozási formákat vizsgál a Selye Egyetem

2014. május 16.

Befogadta a Nemzetközi Visegrádi Alap a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Kara és Gödöllőn székelő Szent István Egyetem közös projektjét, amelynek keretében a Szlovákia és Magyarország határ menti térségre jellemző, elsősorban atipikus foglalkoztatási formákat vizsgálják a szakemberek. A A 2014 végéig tartó kutatás során Révkomárom (SK) és Komárom (HU) valamint Párkány (SK) és Esztergom (HU) térségében készül el a kérdőíves felmérés, a célcsoportjak egyrészt a munkanélküliek, másrészt pedig a foglalkoztatók.
A kutatás célja az atipikus foglalkoztatási formákkal kapcsolatos munkavállalói és foglalkoztatói attitűd felmérése, figyelembe véve azt is, hogy a vizsgált térség munkaerőpiacát a határ menti fekvésből fakadó sajátosságok is befolyásolják.

NYISS RÁNK 2014 HAGYOMÁNYŐRZŐ ÉS KULTURÁLIS FESZTIVÁL

2014. május 15.

A rendezvényt Bajót Község Önkormányzata a Don Szalézi Rendház a civilekkel összefogva idén már 7-dik alkalommal szervezte meg. A Bajót-Péliföldszentkereszt településeken átnyúló több napos programsorozatnak már országos híre van, így a kiállítók és az érdeklődők nem csak a megyéből, hanem elmondhatjuk, hogy az egész ország területéről érkeztek. Kamaránk felkérést kapott két kategóriában a díjazásra, Dr. Szerencsés László elnök úr adta át a díjakat. A díjazottak:
Bertáné Lőcsei Krisztina (fazekas, népi iparművész) NÉPI HAGYOMÁNYOK ŐRZŐJE DÍJ
Götler Gábor (faműves) LEGSZEBB STAND DÍJ

Már lehet pályázni a Magyar Üzleti Felelősség Díjára, önkéntes tanúsítással!

2014. május 12.

2014-ben 7. alkalommal kerül meghirdetésre a Magyar Üzleti Felelősség Díja, a CSR Hungary Díj. Néhány éves előkészület után a megújult pályázati struktúra önkéntes tanúsítási rendszerrel támogatja a Magyarországon működő vállalkozások hiteles vállalati felelősség menedzsment rendszerét.

Tervezze a 2014-20 közötti fejlesztési időszak projektjeit az Econoserve-vel!

2014. május 1.

Az alábbiakban közreadjuk kamarai tagunk, az ECONOSERVE Pályázati Kft. bemutatkozó anyagát:

 

Az ECONOSERVE Pályázati Kft. az ECONOSERVE csoport legfiatalabb tagjaként 2003 óta működik. Munkáját önálló, magyar tulajdonban lévő, gazdasági vállalkozás keretein belül végzi. Szolgáltatásai: pályázatfigyelés, projekttervezés, pályázatírás, projektmenedzsment.

A társaság 2014. évi kiadványa és bemutatkozó anyaga letölthető a csatolt mellékletből.

 

Figyelem! Meghosszabbított határidő! Május 31-ig benyújtható!! TÁMOP-2.3.4.A-13/1 Gyakornoki program a tanulószerződés keretében tanult pályakezdők támogatására a konvergencia régiókban - bővebb információ itt.

Infokommunikációs konferencia a kisvállalkozások versenyképességének növeléséért

2014. április 28.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Informatikai Kollégiuma a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács támogatásával 2014. április 22-én egész napos konferenciát szervezett „Infokommunikáció a kisvállalkozások versenyképességéért” – Digitális kompetenciák a kkv szektorban címmel.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Pályázati felhívás-„MAGYAR KÉZMŰVES REMEK” 2014

2014. április 24.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 12. alkalommal hirdeti meg a „MAGYAR KÉZMŰVES REMEK” elismerő cím elnyerésére kiírt országos pályázatát.

A pályázat benyújtási határideje:  2014. május 31.

 A Magyar Kézműves Remek kiállítás 2014. július első hetétől július 27-ig bezáróan ismét a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kerül megrendezésre.

Bővebb információ a csatolmányban található.