Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2016 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
245678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Pályaválasztási tanácsadás

Kötelező kamarai hozzájárulás

2016. május 2.

Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a kötelező kamarai hozzájárulás befizetési határideje

2016. március 31-én lejárt!

Amennyiben nem rendezte az ezévi esedékes tartozását, kérjük, hogy a 12028003-00255243-00500000 bankszámlaszámra szíveskedjen átutalni, a közleményben kérjük megadni a vállalkozás adószámát!

Információ: 34/513-027, email: ugyfelszolgalat@kemkik.hu

Fejlesztésbe kezdene? Sokféleképpen segítenek - Középpontban a hitel

2016. április 28.

A KAVOSZ – Gazdasági Fórum „országjáró” rendezvénysorozat csütörtöki, tatabányai állomásán az érdeklődők számos hasznos tanácsot kaptak ahhoz kapcsolódóan, mi mindenre figyeljenek, mielőtt pályáznának.

Megyénkből öt tanuló dobogós helyen a 9. Szakma Sztár Fesztiválon

2016. április 20.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara április 18-ától 20-áig rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV). Az országos döntő IX. Szakma Sztár Fesztivál elnevezéssel zajlott Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában. Megyénk diákjai közül többen is dobogós helyen végeztek.

IRODAHELYISÉG KIADÓ

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében (2800 Tatabánya, Fő tér 36.) egy 18,2 m2 nagyságú, bútorozott, földszinti irodahelyiség kiadó! A helyiség kizárólag irodai céljára hasznosítható, ott semmiféle kereskedelmi tevékenység nem folytatható. A bérleti díj 75.300,- Ft/hó, a bérleti szerződés megkötésének feltétele három havi kaució megfizetése. Az irodahelyiség előzetesen egyeztetett időpontban megtekinthető.

 

Érdeklődés: KEMKIK titkárság: 34/513-010

XII. Vasnyűvő forgácsoló verseny Kisbéren

2016. május 2.

A verseny helye: Iskolai Tanműhely

Kisbér, Dobi I. út 1/B.

 

A Tatabányai Szakképzési Centrum Bánki Donát Szakközépiskolája és Szakiskolája (Kisbér) és a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara május harmadikán, kedden 8 órától rendezi meg hagyományos gépi forgácsoló versenyét.

Értesítés áramszünet miatti zárvatartásról

2016. április 29.

Ezúton értesítjük tisztelt ügyfeleinket, hogy áramszünet miatt 2016. május 26-án 8-12 óráig az Esztergom, Deák F. u. 14. szám alatti irodánk zárva tart.

Szíves megértésüket kérjük!

A vállalati szektorhoz kapcsolódó közigazgatási bürokrácia csökkentési konferenciasorozat

2016. április 25.

Szíves tájékoztatásul közreadjuk a "Vállalati szektorhoz kapcsolódó közigazgatási bürokrácia csökkentési program kidolgozása: Műhelymunkával egybekötött konferenciasorozat következő előadásának meghívóját, melyre 2015. április 28-án 11 órai kezdettel kerül sor Tatabányán a Jászai Mari Színház, Népházban.

A műhelymunkával egybekötött konferenciasorozat keretében a részt vevő állami vezetők tájékoztatást adnak a bürokrácia csökkentés érdekében eddig tett intézkedésekről.  A vállalkozók javaslatait kérik a további bürokratikus-, adminisztrációs terhek csökkentésére.

A rendezvény meghívója és programja a csatolt mellékletben található.

Pályázati kiírás

2016. április 19.

A  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos pályázatot hirdet komplex mestervizsga követelmény, mesterképzési program és mestervizsga feladatok kidolgozásában közreműködő szakértői megbízásra az alábbi szakmákban:

 • Sportmasszőr
 • Járműipari fémalkatrész-gyártó
 • Fitness-wellness instruktor
 • Kazángépész
 • Felvonószerelő

Az online bankolás már nem a jövő

2016. április 18.

Ajánlja magát! szlogen keretében az alábbiakban közreadjuk az OTP Bank ajánlatát. 

Az internet térnyerésével párhuzamosan nő az igény az online banki szolgáltatásokra, amelyek nem csak a magánszemélyek, hanem a vállalkozások számára is kényelmes és gyors ügyintézést tesznek lehetővé. Az internetes bankolás jelentősen hozzájárulhat a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentéséhez, ami különösen a kisebb cégeknek lehet fontos. Ezt segíti az OTP Business legújabb szolgáltatása is, amelynek keretében már az interneten is nyithatunk céges bankszámlát.

Térítésmentes piacszerzési lehetőség informatikai cégeknek

2016. április 6.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nyertes GINOP-3.2.1. programjának keretein belül keressük azon informatikai beszállítókat, akik részt tudnak venni egy országos kampányon, amely országos megjelenési lehetőséget biztosít térítésmentesen a feltételeknek megfelelő cégek számára!

Feltétel: minimum 4 fő foglalkoztatott (nagyvolumenű beszállítások is szóba jöhetnek, illetve országos rendezvényeken való részvétel, bemutató előadás megtartása, stb.) 

 

Annak érdekében, hogy a potenciális szállítók megismerkedhessenek a program lehetőségeivel, az MKIK nyílt napot szervez 2016. április 12-én 13 órától Budapesten.

Jelentkezési határidő: 2016. április 6.

Jelentkezni az alábbi oldalon lehet.

RÉSZLETEK A CSATOLT MELLÉKLETBEN.

További információ:

Major György

IKT Tanácsadó, KEMKIK Tatabánya

+36-70/281-5930

Változások a pénztárgépek használatában

2016. április 4.

Ezúton felhívjuk szíves figyelmüket, hogy 2016. április 2-án lép hatályba „A nemzetgazdasági miniszter 9/2016. (III. 25.) NGM rendelete a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet módosításáról” című jogszabály. Az NGM rendelete számos változást tartalmaz, többek között azt is, hogy mely további tevékenységi területekre terjed ki az on-line pénztárgépek kötelező használata.

A rendelet a csatolt mellékletben megtalálható.

Kedvezményes részvételi lehetőség a Ningbo Expo-n, 2016. június 6-12.

2016. március 30.

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2016-ban is megrendezésre kerül a Kína – KKE Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Expo, amelyet 2014 óta rendeznek meg minden évben Kínában, Ningbo városában. A kiállításnak idén Magyarország a díszvendége, így a magyar nemzeti stand központi helyet kap. A stand területe ingyenes, a ráépülő közösségi magyar standot az MNKH finanszírozza. Az expo mellett több olyan fórum is megrendezésre kerül, ahol kétoldalú tárgyalások folytathatóak kínai importőrökkel és befektetőkkel.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Szinte ingyen devizahitellel bővül a folytatódó Növekedési Hitelprogram

2016. március 17.

Idén folytatódik a Növekedési Hitelprogram (NHP). A kivezető szakaszába lépett program keretében elérhető forinthitelek hiteldíja továbbra is 2,5 százalék. Nagyon jó hír az exportőr vállalkozásoknak, hogy immár devizahitelek is felvehetőek, mindössze évi 0,5-1 százalékos kamat mellett. A hitelcélok között azonban már csak a beruházás, a lízing, a földvásárlás, illetve az EU-pályázatokhoz kapcsolódó önerő finanszírozása szerepel. Ugyanakkor az NHP-ból kivezetett forgóeszközhitelt az Eximbank belföldi hitelprogramja helyettesítheti, amely az NHP forinthiteléhez hasonlóan kedvező finanszírozást biztosít maximum 4,1 százalékos kamatával. Az OTP Bank szakértői szerint az év legnépszerűbb finanszírozási megoldása az NHP beruházási hitelével kombinált EXIM forgóeszközhitel lesz.

Tovább bővülnek a duális felsőoktatási képzési lehetőségek

2016. március 16.

A Duális Képzési Tanács (DKT) januári döntését követően tovább bővülnek a 2016/2017. tanévben indítható felsőfokú duális képzési lehetőségek. A duális képzések hivatalos oldalán elérhetőek azoknak a vállalatoknak, gazdálkodó szervezeteknek az adatai, amelyekhez duális képzési gyakorlóhelyre lehet jelentkezni.

Házhoz megyünk - vagyonvédelmi családi vetélkedő

2016. március 10.

A KEM Rendőr Főkapitányság Bűnmegelőzési alosztálya 2016. április 9-én szombaton kellemes családi nap keretében játékos vagyonvédelmi vetélkedőt szervez, felhívásukat a csatolt melléklet tartalmazza.

FELHÍVÁS - gyártókat keres a Német Külkereskedelmi Szövetség

2016. március 9.

A Német Külkereskedelmi Szövetség keres gyártókat az alábbi területekről, mely jó lehetőség a magyar cégek számára beszállítói tevékenységük fejlesztésére:

Felkérés kutatásban való részvételre

2016. március 7.

A veszprémi Pannon Egyetemen végzett kutatás középpontjában annak előrejelzése áll, hogy a KKV szektor milyen mértékben lesz képes felhasználni az Európai Uniós forrásokat a 2020-ig terjedő időszak alatt.

A mellékletben csatolt kérdőív egy olyan kutatáshoz kapcsolódik, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy melyek azok a belső szervezeti adottságok, amelyek a leginkább hozzájárulnak majd a forrásbevonási képességhez.

Kérjük, amennyiben lehetősége van, szíveskedjen kitölteni a kérdőívet.

Népi- és iparművészek, kézművesek, natúr és biotermékeket előállítók figyelem!

2016. március 3.

2016 áprilisa nem múlhat el a Szent György napi kézműves vásár nélkül Szombathelyen, a Vasi Skanzenben.

A kamara és a Savarai Múzeum közös rendezvénye  április 23-24-én várja a vásározó kézműveseket, iparművészeket valamint az érdeklő közönséget.

A 2 napos kulturális, gasztronómiai, hagyományőrző rendezvény, amatőr művészeti csoportok bemutatóival, hagyományőrző programokkal,  koncertekkel, vásári komédiákkal és mesejátékokkal várja közönségét az ország minden tájáról.

Tatabányán csökkent az álláskeresők száma

2016. február 19.

Aktuális munkaerő-piaci információkról tartott szakmai fórumot csütörtökön a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya a megyei kereskedelmi és iparkamarával közösen.

Szabolcs Kupa 2016

2016. február 15.

Ebben az évben 14. alkalommal tehették próbára tudásukat tanulók és profik és második alkalommal a mesterek is a Szabolcs Kupa Nemzetközi Fodrász Kozmetikus, műkörömdíszítő és –építő versenyen.

A verseny megnyitóját megtisztelte részvételével Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés Alelnöke, Gurbánné Papp Mária a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Igazgatója, valamint dr. Szilágyi János a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási és képzési igazgatója, aki elismerését fejezte ki minden indulónak és felkészítő oktatóiknak munkájáért, kihangsúlyozva, hogy az ilyen megmérettetésen való részvétel biztosítja a folyamatos szakmai fejlődést és próbája lehet egy-egy nemzetközi versenyen való részvételnek is.

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Pénzügyi konzultáció a Kína iránt érdeklődő vállalkozások számára

2016. február 10.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Kínai Tagozata konzultációt szervez a Kína iránt érdeklődő vállalkozások részére.


A programon a Bank of China Hungária és az Exim szakértői röviden ismertetik a szakterületüket érintő legfontosabb tudnivalókat, majd egyéni konzultációra nyílik lehetőség.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

XXIV. Dunagáz Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás

2016. február 4.

Az alábbiakban felhívjuk szíves figyelmüket a Dunagáz Zrt. által szervezett szakmai konferenciára.

Időpont: 2016. április 20-21.

Helyszín: Termal Hotel Visegrád

Részletek a csatolt mellékletben.

Közeleg a határidő: módszerek a kötelező törzstőke-emelés teljesítésére

2016. január 29.

Ajánlja magát szolgáltatásunk keretén belül ezúton közöljük az OTP Bank ajánlatát.

Március 15-ig minden korlátolt felelősségű társaságnak meg kell felelnie az új Polgári Törvénykönyv tőkeminimumra vonatkozó szabályainak, amely a korábbi 500 ezer forint helyett három millió forintban határozza meg a cég minimális törzstőkéjét, azaz a vállalkozás alapító okiratában jegyzett tőkéjét. Az új szabályozás miatt több százezer cégnek kellett közel hatszorosára emelnie tőkéjét az elmúlt két évben, az a cég pedig, amelyik nem tudja ezt teljesíteni a márciusi határidőig, komoly szankciókra számíthat.

Adóváltozások 2016 - letölthető az előadások anyaga

2016. január 26.

A 2016. január 21-i és 26-i Adóváltozások 2016. című előadás prezentációi letölthetők a csatolt mellékletekből.

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE GAZDASÁGA - KIADVÁNY

2016. január 13.

Tisztelt Vállalkozó!

Ezúton ajánlom szíves figyelmébe a Komárom Megye Gazdasága című kiadványt, mely többek között tartalmazza Komárom-Esztergom megye 100 legnagyobb árbevételű cégének adatait is, valamint pontos képet ad megyénk gazdaságáról, annak fontosabb szereplőiről.

A kiadvány 26-29. oldalán a kamarai szolgáltatásokról készített összefoglalót olvashatják. 

Üdvözlettel:

Dr. Szerencsés László s.k.

elnök

Kibővült a békéltető testület

2016. január 7.

Újjáalakult és létszámában kibővült a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő, önálló döntési jogkörrel rendelkező békéltető testület. A szervezet újjáválasztott elnöke, Dr. Rozsnyói György elmondta, a megnövekedett létszám lehetővé teszi, hogy az Esztergomban és környékén előforduló ügyeket a kamara ottani székházában működő tanács tárgyalhasson.

Könyvelők Klubja 2016. május 3.,4.

2016. április 26.

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Könyvelők Klubja, ezúton tisztelettel meghívja Önt a következő programjára.

Program:

Közkívánatra:

 • Lízing értelmezés az új Ptk, majd a további törvénymódosítások után.
 • Személygépkocsi meghatározása a különböző törvények tükrében.
 • A Beszámoló készítése kapcsán beszéljünk még néhány kérdésről ....
 • Milyen a jó Kiegészítő melléklet?
 • Aktuális számviteli, adózási, járulékozási feladatok. 

Előadó:           Herczigné dr.Soós Ilona     gazdasági szakértő      

Időpontok:     

!!! 2016. május 3. (kedd)  10.00  óra Esztergom, Deák F. u. 14. ON-LINE JELENTKEZÉS

2016. április 4. (szerda) 9.00  óra Tatabánya, Fő tér 36.  ON-LINE JELENTKEZÉS

 

A támogatott mesterképzések 2016-ban is folytatódnak!

2016. április 19.

Kiemelkedően magas, 80%-os támogatást kaphatnak a mestercím megszerzéséhez azok a gyakorlati képzőhelyek oktatói, akik a szakiskolai tanulók képzésével foglalkoznak, vagy foglalkozni szeretnének.

FELHÍVÁS!

2016. május 3.

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara választott testületeinek törvényben meghatározott négy éves ciklusa ebben az évben lejár, így ismételten urnához járulnak a választásra jogosult vállalkozók, cégképviselők.

A Tagozati Jelölőgyűlések helyszíne: KEMKIK Székház, 2800 Tatabánya, Fő tér 36.

Tagozati Jelölőgyűlések időpontja: 2016. május 18. 

- Kézműipari Tagozat Jelölőgyűlés 12 óra
- Kereskedelmi Tagozat Jelölőgyűlés 14 óra
- Ipari Tagozat Jelölőgyűlés 16 óra

Bővebb információ: info@kemkik.hu, Tel:34/513-020 

Magyar-Zhejiangi Befektetési és Kereskedelmi Fórum

2016. április 29.

Tisztelt Partnerünk!

 

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt a 2016. május 26-án, Budapesten megrendezésre kerülő „Zhejiangi-Magyar Befektetési és Kereskedelmi Fórum” című rendezvényre.

 

A rendezvény a Kína iránt érdeklődő vállalkozások számára nyújt tájékoztatást:
- a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokról,
- az együttműködési lehetőségekről magyar cégek számára,
- a CCPIT (China Council for the Promotion of International Trade) tevékenységéről
- továbbá lehetőséget biztosít szektorális kerekasztal beszélgetésre a kínai cégekkel.

 

Az előadásokat követően B2B megbeszéléseket szervezünk, 53 kínai cég részvételével.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Osztálynaplót kaptak a középiskolások

2016. április 27.

A fennállásának hetvenedik évét ünneplő Árpád Gimnáziumban adták át az „Osztálynapló 2016” című kiadványt a tatabányai középiskolák képviselőinek. A 24 Óra megyei napilap hagyományos kiadványában a város középiskoláinak összes végzős osztálya szerepel, csoportképük mellett egy-egy írásban idézik fel az iskolában töltött éveket.

KAVOSZ Gazdasági Fórum - Tatabánya

2016. április 21.

A KAVOSZ Zrt. és a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Fórumot szervezett 2016. április 21-én. A rendezvényen elhangzott prezentációk letölthetők a csatolt mellékletekből.

Megkezdődött a 2016. évi Szakma sztár fesztivál verseny

2016. április 18.

Megkezdődött hétfőn az idei Szakma sztár fesztivál, az Országos szakmai tanulmányi verseny és a Szakma kiváló tanulója verseny döntője 40 szakmában Budapesten a Hungexpo területén, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezésében.

Idén sztárok lehetnek a szakmunkásokból

2016. április 6.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezték a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt, melynek diákkorú résztvevői többszintű megmérettetésen juthatnak el az országos illetve a nemzetközi rangadókra. A 2016. évi Szakma Kiváló Tanulója Versenyre és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyre 40 szakmában több mint 5.600 fő jelentkezett.

INDUL AZ MKIK GVI 2016. ÁPRILISI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

2016. április 5.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

Az MKIK GVI e vizsgálattal képviseli Magyarországot az Eurochambres éves európai konjunktúra vizsgálatában, amely az EU országaiban mintegy 18 millió vállalkozás adataira alapozva ad előrejelzést az európai gazdasági konjunktúra várható alakulásáról. Az eddigi tapasztalatok szerint felvételünk eredményei pontosan jelzik előre a magyarországi GDP várható alakulását. Eredményeinket többek között felhasználja az OECD, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormányzat a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzései és elemzései során.

Kérjük, hogy szakítson időt kérdőívünk kitöltésére, mely 8-10 percet vesz igénybe.

A kérdőív a http://ola.gvi.hu/konjunktura címen érhető el.

A kitöltött kérdőíveket 2016.április 30-ig várjuk!

Kérjük segítse munkánkat!

KEMKIK

 

Munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai 2015-évben

2016. március 31.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya nyilvánosságra hozta a 2015. évre vonatkozó munkaügyi ellenőrzésekről szóló beszámolóját2015-ben a munkaügyi hatóság 17 375 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 69 százaléknál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont munkavállalók (89 087 fő) 67 százalékát érintették. 

IV. Országos Bérügyviteli Bajnokság szakmai támogatása

2016. március 30.

A NEXON 2016-ban is meghirdeti a bérügyviteli szakma elismerését jelentő, 2 millió forint összdíjazású Országos Bérügyviteli Bajnokságot.

A NEXON bruttó 2 millió forintot fordít a legtöbb pontszámot elérő tíz versenyző díjazására: 

 • az első helyezett bruttó 600 ezer forintot,
 • a második bruttó 400 ezer forintot,
 • a harmadik helyezett bruttó 300 ezer forintot vihet haza.

A bajnokság további hét helyezettje 100-100 ezer forintos díjazásban részesül.

Részletek a csatolt mellékletben.

Az Év Boltja 2016 verseny

2016. március 16.

Az Élelmiszer szaklap idén másodszor hirdeti meg Az Év Boltja versenyét. A verseny célja, hogy megtalálják Magyarország meghatározott szempontok szerint legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit.

MKIK Gazdasági Évnyitó

2016. március 10.

A miniszterelnök azt kérte a nemzetgazdasági minisztertől, a 2017-es költségvetést próbálja meg úgy elkészíteni, hogy csak fejlesztésre lehessen hitelt felvenni, az állam működtetésére és fenntartására pedig ne lehessen többet költeni, mint amennyi rendelkezésre áll. Orbán Viktor erről március 10-én Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján számolt be.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

PwC Legal - győri közbeszerzési jogi előadás

2016. március 10.

Az alábbiakban közreadjuk a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda - PricewaterhouseCoopers Legal március végi győri ingyenes közbeszerzési jogi előadásának meghívóját.

Szakképzési Fórum - letölthető az előadás anyaga

2016. március 7.

Az alábbiakban közreadjuk a 2016. február 24-én Tatabányán, illetve Esztergomban tartott Szakképzési Fórum előadásainak anyagát. Reméljük hasznosítani tudják a tanulói juttatások elszámolásával kapcsolatban.

Az MKIK elnöke beszélgetett dr. Szerencsés László megyei elnökkel

2016. március 4.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a napokban hivatalában beszélgetett dr. Szerencsés Lászlóval, a kamara megyei elnökével.

Konferencia a magyar-mongol gazdasági és politikai kapcsolatok alakulásáról - 2016. március 24.

2016. március 2.

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt a Konferencia a magyar-mongol gazdasági és politikai kapcsolatok aktualitásai című rendezvényünkre, melynek keretében rendezzük meg a Magyar-Mongol Tagozat éves közgyűlését is.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Üzleti lehetőségek Malajziában

2016. február 17.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara üzleti szemináriumot szervez a Malajzia iránt érdeklődő vállalkozások részére ,,Üzleti lehetőségek Malajziában’’ címmel.

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

ELINDULT A KKV-K INFORMATIKAI KÉPESSÉGEINEK FEJLESZTÉSE A VERSENYKÉPESSÉGÜK JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN

2016. február 11.

Az MKIK vezetésével megvalósuló programról részletesebben a területi kamaráknál, illetve az alábbi sajtóközleményből tájékozódhatnak.

Február 15-ig kérhető a NAV közreműködése

2016. február 5.

A NAV szja-bevallási ajánlatot készít, ha erre február 15-ig nyilatkozatban kéri az adózó. Azoknak tehát nem kell időt fordítani a bevallás kitöltésére, akik megfelelnek az egyszerűsített bevallás feltételeinek. Ezt a megoldást február 15-ig lehet kérni a 1553NY jelű nyomtatványon.

Fejlődő és leszakadó járások – 2012-2014

2016. január 31.

 

Az MKIK GVI által kialakított Járási Fejlettségi Mutató (JFM) legfrissebb értékei alapján adunk képet 174 magyar járás fejlettségi különbségeiről és arról, hogy milyen változások következtek be ebben az utóbbi két év során.
A legfejlettebb járások a Budapesti kerületeken és a főváros agglomerációján kívül szinte kizárólag Nyugat-és Közép-Dunántúliak (a győri, mosonmagyaróvári, tatai veszprémi járás) ezeken kívül, csak az egri és a szegedi járás kerül be a legfejlettebb 20 magyarországi járás közé. A legfejletlenebb járások között többnyire észak-magyarországi és észak-alföldi járásokat találhatók.
2012 és 2014 között inkább a fejlettségi különbségek növekedéséről beszélhetünk. A legfejletlenebb 20 járás közül jelentős felzárkózás csak három járás esetében figyelhető meg.

Forrás: MKIK GVI

Nyilatkozni kell a kedvezményekről

2016. január 29.

Ezekben a napokban nyilatkozhatnak az alkalmazottak arról, hogy ebben az évben milyen kedvezményekkel csökken a személyi jövedelemadójuk illetve adóalapjuk. A munkáltató ezt figyelembe véve állapítja meg a levonandó adóelőleg összegét. Ha év közben a kedvezmények szempontjából változik a munkavállaló helyzete, új nyilatkozatot kell kitöltenie a munkahelyén.

Duplájára bővítik a nyíregyházi LEGO gyárat

2016. január 18.

A LEGO Csoport jelentős gyártókapacitás-bővítő beruházást jelentett be ma Nyíregyházán. Az értékesítés alakulásától függően 2020-ra mintegy 4000 dolgozója lesz a nyíregyházi gyárnak.

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

ÚJRA! TÁMOGATOTT MESTERKÉPZÉS A KAMARÁKNÁL!

2016. január 11.

A szakképzésben az utóbbi években végbement jogszabályi változások szükségessé teszik a szakoktatók folyamatos továbbképzését, oktatási, nevelési módszereik gazdagítását. A szakképzés reformintézkedései közül a hároméves szakiskolai képzés, illetve ezzel összefüggésben az átjárható, egymást kiegészítő és egymásra épülő duális képzés kialakítása a hatékonyságot szolgálja. A szakképzési rendszer ilyen irányú átalakítása nagymértékben támaszkodik a gazdálkodó szervezetek aktív és minőségi részvételére, ahol elengedhetetlen a szakmailag, pedagógiailag és módszertanilag felkészült szakoktatók jelenléte.