Kamarai rendezvények

<< 2015 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627
28
293031 

Pályaválasztási tanácsadás

Figyelem! Kötelező kamarai hozzájárulás!

2015. január 8.

A kamarai törvény módosítása értelmében 2012. január 1-től a gazdálkodó szervezetek kötelesek a kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni, és a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5000,- Ft kamarai hozzájárulást fizetni tárgyév március 31. napjáig.

A kamara az elkövetkezendő napokban tértivevényes levélben értesíti azokat a vállalkozásokat, amelyeknek 10 ezer forint elmaradásuk van.  A tartozást a levél kézhezvételétől számított 5 munkanapon belül kell rendezni.

A kamarai hozzájárulás

- befizethető banki átutalással a KEMKIK erre a célra elkülönített 12028003-00255243-00500000 számú bankszámlájára; Az összeg átutalásánál a közlemény rovatban feltétlenül kérjük feltüntetni a vállalkozás adószámát! Az adószám hiányában nem tudjuk a befizetést azonosítani!
-  készpénz befizetéssel rendezhető a KEMKIK Ügyfélszolgálatain (Tatabánya, Fő tér 36, Esztergom, Deák F. u. 14.)

- 2014. október 15-től kamaránknak nem áll módjában csekkes formában befogadni a befizetéseket!

 

További információkhoz kattintson ide:

AJÁNLJA MAGÁT! BL Invest Kft.

2015. január 27.

A BL Invest Kft. pályázatokhoz készít értékbecsléseket.  A cég vállalati vagyonértékelés területén már 12 éves múlttal rendelkezik, elsősorban a pénzügyi szektor környezetében. Továbbá évek óta szerepet vállal pályázatoknál, a biztosítéki és fedezetértékelés szegmens területén.

Kérem tekintsék meg referenciákat: www.blinvest.hu

Együttműködési megállapodást kötöttek a megyei jogú városok és az MKIK

2015. január 26.

Együttműködési megállapodást kötött a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) a térségi gazdasági fejlesztés, valamint a megyei és helyi foglalkoztatási helyzet javítása érdekében, a megállapodást a két szervezet elnöke, Szita Károly és Parragh László írta alá a sajtó jelenlétében Budapesten.

Tájékoztató a gyakorlatigényes alapképzési szakon szervezett gyakorlati képzés normatívájának ismételt elszámolhatóságáról

2015. január 26.

2014. év tekintetében a gyakorlatigényes alapképzési szak keretében szervezett szakmai gyakorlatra megállapított normatíva elszámolható a szakképzési hozzájárulás terhére.

A szakképzési hozzájárulás elszámolása - az előadás anyaga letölthető

2015. január 21.

Az alábbiakban közreadjuk "A szakképzési hozzájárulás elszámolása" című előadás anyagát, melyet Lászlóné Szép Györgyi adószakértő tartott kamaránknál 2015. január 20-án.

Pályázat hoteleknek

2015. január 20.

Pályázzon a legszebb hotel díjra!

A Travel Channel tévécsatorna keresi 2015 legszebb kis (maximum 50 szobás) hotelét, panzióját Magyarországon!

A  pályázó hoteleknek négy fotót kell feltölteniük, és egy rövid leírást adniuk szállodájukról a legszebbhotel2015.hu oldalon január 24. szombat és február 8. (vasárnap) éjfél között.

Felhívás a EuroSkills 2016 válogató versenyeire

2015. január 16.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a versenyszámok szponzoraival együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmunkásoknak, technikusoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak, végzős szakközép- és szakiskolai tanulóknak a jelentkezését, akik szívesen megméretnék tudásukat a EuroSkills-en, az ifjú szakemberek Európa Bajnokságán, 2016-ban a svédországi Göteborgban.

Részletek a csatolt mellékletekben.

Újabb lehúzási kísérlet

2014. december 18.

Idén már harmadszor próbálják rávenni a vállalkozókat olyan adatszolgáltatásra és ehhez kapcsolódó díjfizetésre, melyre vonatkozóan a magyar jogszabályok nem tartalmaznak kötelezettséget.

Forrás: Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Francia üzleti lehetőség

2014. december 18.

A tegnapi francia vonatkozású üzleti megkereséssel kapcsolatban szeretnénk egy kiegészítést tenni, ugyanis azóta a párizsi külgazdasági attasé pontosította a megkeresést az érintett céggel.

A CGTEC francia vállalat (www.cgtec.eu) kb. 3-4 cm-es műanyag elemek manuális kiválogatásra keres magyarországi partnereket a gyártási hibák előzetesen definiált listája alapján (pl. elfolyt él stb.).

 

Kérjük, hogy az üzleti lehetőséget a potenciálisan érdeklődő tagvállalataik felé eljuttatni szíveskedjenek, és a beérkező pozitív visszajelzéseket, válaszokat Gölöncsér Balázs, párizsi külgazdasági attasénak a paris@hipa.hu e-mail címre, másolatban pedig Baki Magdolna, francia referensnek a baki.magdolna@mkik.hu e-mail címre legyenek szívesek megküldeni.

 

Bővebb információ:

 

AMBASSADE DE HONGRIE

 

Section commerciale

 

Gölöncsér Balázs – külgazdasági attasé

 

140, avenue Victor Hugo, 75116 Paris

Tél.: 01 53 70 67 00  

Fax: 01 47 27 35 63

E-mail: paris@hipa.hu

Kötelezően nyilatkozni kell tulajdonosukról a vállalkozásoknak

2014. december 15.

Fontos határidőnek kell eleget tennie a vállalkozásoknak: 2014. december 31-ig számlavezető bankjuknál kell nyilatkozatot tenniük tényleges tulajdonosukról, vagy tulajdonosaikról. Minderre egy tavaly elfogadott jogszabályváltozás kötelezi a vállalkozásokat. Amennyiben a bankjuk által értesített cégek december 31-ig elmulasztják megtenni nyilatkozatukat, január elsejétől a pénzintézet nem tudja megbízásaikat teljesíteni. Ez azt is jelentheti, hogy az érintet cég, januárban nem tud majd például bért utalni.

Feltöltési kötelezettség az egyes adónemeknél

2014. december 9.

Közeleg a 2014-es év vége, amely egyben bizonyos adózók esetén az adóelőleg-kiegészítési – más néven a feltöltési – kötelezettség határidejének közeledtét is jelenti. Cikkünkből megtudható, hogy milyen határidők, kötelezettségek várják Önt.

Mit ellenőriz a munkavédelmi felügyelő?

2014. december 9.

A munkavédelmi felügyelő valamennyi munkahelyen – külön engedély nélkül – ellenőrzést tarthat, a munkahelyen tartózkodó személytől az ellenőrzéshez szükséges felvilágosítást kérhet, valamint az ilyen személyt személyi azonossága igazolására felhívhatja.

Másfél millió a készpénzhatár

2014. december 1.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszeresen ellenőrzi a gazdálkodó szervezetek közötti készpénzforgalmat, ugyanis szerződésenként és havonta maximum 1,5 millió forint fizethető készpénzben a bankszámlanyitásra kötelezett adózók között.

Gazdasági tevékenységként végzett ingóértékesítés adóvonzata

2014. december 1.

Az ingó vagyontárgyak átruházásából származó jövedelem után, az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell az adót megfizetni, ha az értékesítés gazdasági tevékenység keretében történik.

Az illetékbélyeg értékének visszatérítése

2014. december 1.

A megrongálódott, tévesen felragasztott, továbbá a feleslegessé vált illetékbélyeg értékét az ügyfélnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal visszatéríti.

Kiknek engedélyezhető a fizetési könnyítés?

2014. december 1.

Fizetési könnyítés magánszemélynek akkor engedélyezhető, ha igazolja, hogy az adó egyösszegű megfizetése aránytalanul súlyos megterhelést jelent.
A fizetési könnyítés – részletfizetés, fizetési halasztás – a NAV által engedélyezhető, vagyis nem a törvény erejénél fogva járó kedvezmény.

Ajánlja magát! Egyedi megjelenésű, ÚJ állapotú büfékocsi, gépekkel felszerelten vagy anélkül eladó

2014. december 1.

Eladó egy új állapotú, faház-jellegű büfékocsi. Óriási előnye, hogy mobil és telepíthető strandokra, forgalmas helyekre vagy rendezvényekre. A kocsi 4m hosszú; 2,2m széles; 3m magas és 1300kg megengedett együttes tömegű (997kg saját tömeg). Teljes beépített hideg-meleg vízrendszerrel, illetve elektromos hálózattal lett ellátva.

Alkalmas kürtőskalács, palacsinta, lángos, kolbász, hotdog/hamburger, különféle italok stb. árusítására.

Magyar-szlovák kapcsolatok: együtt növekszik a piacnyerés lehetősége

2014. november 27.

Magyar-szlovák üzletember találkozót rendezett a megyei kereskedelmi és iparkamara kedden Tatabányán. A teltházas rendezvényen a részvevők kicserélhették tapasztalataikat és megismerkedhettek a két ország kereskedelmi kapcsolatainak élénkítésén dolgozó szervezetek munkájával.

DUIHK Szakképzési Díj 2014 – Jelentkezzen most!

2014. november 24.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) felhívással fordul a vállalatokhoz, közintézményekhez, civil és társadalmi szervezetekhez, valamint magánszemélyekhez, hogy vegyenek részt a 2014-es Szakképzési Díjra kiírt pályázaton. E díj azon kiemelkedő projekteket és kezdeményezéseket méltatja, melyek jelentős mértékben és példaértékű módon segítik elő a gyakorlatorientált szakképzést Magyarországon. A díj célja, hogy ösztönözze a magyarországi szakképzési rendszer fejlesztését.

Megnyílt a pályaválasztási kiállítás Tatán

2014. november 14.

Hatvannál több kiállító részvételével megnyílt a megyei pályaválasztási kiállítás Tatán az edzőtáborban. A munkaügyi központ által szervezett rendezvényen pénteken délután ötig, szombaton 12 óráig várják továbbtanulás iránt érdeklődő diákokat és szülőket.

Újabb átverés! Kérjük vigyázzanak!

2014. november 13.

Az alábbiakban felhívjuk szíves figyelmüket egy újabb csalásra, amennyiben ilyen levelet kapnak, ne fizessék be az összeget, ne írják alá a nyilatkozatot, mert ezt követően a szolgáltatás lemondására már nem lesz lehetőség! 

A társadalombiztosítást mindenképp meg kell fizetni

2014. november 11.

A társadalombiztosításban kötelező a részvétel és járulékot akkor is kell fizetni, ha valaki egyáltalán nem vesz igénybe egészségügyi ellátást.

 

Egészségügyi szolgáltatásra a biztosított, például a munkaviszonyban álló, vagy az egyéb jogcímmel rendelkező, például a nappali tagozatos tanuló, hallgató, szociálisan rászoruló, GYED-en, GYES-en lévő szülő, a hajléktalan jogosult.

Adósarok: Közép-dunántúli pénztárgép-trükkök

2014. november 11.

Az online pénztárgépnek köszönhetően egyre több adatot vesznek számításba a revizorok az adózók kiválasztásánál. Az adatok különböző visszaélések nyomára vezetik az ellenőröket.

Kisbéri ügyfélfogadási rend változás!

2014. október 31.

Közel 2 éve működtetjük kisbéri irodánkat, az eddigi tapasztalatokat összegeztük majd felülvizsgáltuk.  Munkánk hatékonyságát tovább szeretnénk növelni a kistérségben is, ezért 2014. november 3-tól az ügyfélfogadás rendjét megváltoztatjuk. Ami változatlan, hogy továbbra is csütörtökön 9-12 óráig várjuk a vállalkozókat, ami viszont változást jelent, hogy a személyes kapcsolatfelvételhez előzetes bejelentkezés szükséges a konzultáció tárgyának megadásával. Ezzel a változtatással az a célunk, hogy a témáért felelős szakterület kollégája várja majd Önöket az irodánkban és ott teljes körű tájékoztatásra kerüljön sor.

Bejelentkezés: Telefon: 34/513-010  Email: kemkik@kemkik.hu   

Tájékoztatás - ÁNTSZ

2014. október 28.

Szíves figyelmükbe ajánlom az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat mellékelt levelét, mely tájékoztatást tartalmaz az ivó- és használati melegvíz-ellátásban, illetve a medencés fürdővízellátásban használt termékek, anyagok, technológiák engedélyeinek érvényességével kapcsolatban.

Március 1-ig tart a próbaüzem az EKÁER-ben

2015. január 27.

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatása szerint a kormány a piaci szereplők javaslataira figyelemmel 2015. március 1-ig meghosszabbította az online árukövető rendszer próbaüzemét.

Csepreghy: tavasszal jönnek az új uniós pályázatok

2015. január 26.

Hat Operatív Program már megkapta a szakmai jóváhagyó nyilatkozatot az Európai Bizottságtól, így a 2014-2020-as fejlesztési időszak új pályázati kiírásainak megjelenése március-áprilisra várható - többek között ezt mondta el a köztelevízió ma reggeli műsorában Csepreghy Nándor. Lázár János múlt csütörtökön járt Brüsszelben és a találkozója után többek között azt hangsúlyozta, hogy áprilistól várhatók az új kiírások, illetve új közbeszerzési törvény is segítheti a Magyarországnak járó források jobb lehívási arányát.

Így őrizze meg iratait, ha vállalkozó!

2015. január 26.

Az iratokat az adó megállapításához való jog elévüléséig kell az adózónak megőrizni. Ez vonatkozik mind a magánszemélyekre, mind pedig a vállalkozásokra. Az iratokat azonban nem elég pusztán megőrizni, hanem olyan formában kell tárolni, hogy a dokumentumokból az adó ebben az időszakban bármikor újra megállapítható, illetve ellenőrizhető legyen.

NAV közlemény - Cafetéria 2015.

2015. január 21.

Parragh László, a kamara tavalyi utolsó elnökségi ülésén a 2014. évi eredmények között említette, hogy az MKIK sikeresen lépett fel a kormánynál a Szép Pihenőkártya tervezett megadóztatásának enyhítéséért.  A NAV január 14-i közleményében jelzi, hogy nem változott jelentősen a béren kívüli juttatások köre, rendszere és feltétele 2015. január 1-jével, a munkavállalóknak és a munkaadóknak azonban számolniuk kell néhány új elemmel. A SZÉP Pihenőkártya kedvezményes maradt.

Az egyik legfontosabb változás: az idei év elejétől a Széchenyi Pihenőkártyára utalt összegek kivételével a „Cafetéria” egyéb elemeire szánt éves keretösszeg – amit a munkáltató nyújt - nem haladhatja meg a 200 ezer forintot azért, hogy változatlan maradjon a juttatások közterhe, adóvonzata.

Változtak az áfabevallási gyakoriságra vonatkozó szabályok

2015. január 20.

Főszabály szerint az általános forgalmi adót továbbra is negyedévente kell bevallani. Nem változott az sem, hogy az áfakörbe tartozó adóalanyok év elején a két évvel korábbi adatokból kiindulva megállapítják a tárgyévre vonatkozó áfabevallási gyakoriságot. Ez alapján a bevallási gyakoriság lehet éves, negyedéves, illetve havi. Az adóalanyoknak negyedévente továbbra is vizsgálni kell, hogy az elszámolandó adó alakulása alapján, vagy a közösségi adószám igénylése miatt kötelezettek-e a bevallási gyakoriságukat megváltoztatni.

Ezért zárnak be az üzletek

2015. január 19.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elemzése szerint Magyarországon túltelített az élelmiszer-kereskedelmi piac, emiatt naponta átlagban több mint 50 üzlet zár be.

Meghívó Mérnökbálra

2015. január 16.

Az alábbiakban közreadjuk a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki és Építész Kamara, a MTESZ Komárom-Esztergom Megyei Egyesület valamint az Edutus Főiskola által szervezett XV. mérnökbál meghívóját.

Időpont: 2015. február 14-én 19 óra

Helyszín: EDUTUS Főiskola A épület aulája (Tatabánya, Stúdium tér 1.)

Jelentkezési határidő: 2015. február 10.

Pályázati felhívás igazságügyi szakértők részére

2014. december 18.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) pályázatot hirdet a szerv tagjainak nyilvántartásba vételére.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Az ipar találkozója Lipcsében

2014. december 15.

Két németországi szakkiállítás egy helyen: Önt is várja Lipcse 2015. február 24-27. között, ha bővíteni szeretné külpiaci kapcsolatait! Kiállítóként vagy látogatóként érdemes ellátogatni a rendezvényre.

Telephely fejlesztési támogatás nyújtásához tatabányai mikro, kis és középvállalkozásoknak

2014. december 9.

A pályázat célja tatabányai mikro, kis és középvállalkozások telephelyfejlesztéseinek elősegítése, telephely fejlesztési támogatás nyújtása Tatabánya VII-es telepi önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanvásárlás kapcsán. A telephely fejlesztési kedvezményt az a Tatabányán legalább 5 éve székhellyel vagy működő telephellyel rendelkező mikro, kis és középvállalkozás kaphat, aki az adásvételi szerződésben vállalja, hogy az adásvételi szerződés megkötésétől számított 3 éven belül a megvásárolt ingatlanon telephelyfejlesztést valósít meg, a megvalósult létesítményekre használatbavételi engedélyt szerez és tevékenységének tényleges működését az ingatlanon megkezdi.

A vételárból adható telephely fejlesztési kedvezmény mértéke: a nettó vételár 40 %-a.

Nyilvános Pályázati hirdetmény közzétételét követően a pályázónak írásos ajánlatot kell az Önkormányzathoz benyújtania, melynek tartalmaznia kell konkrétan a megvásárolni kívánt területet, annak nagyságát, a megajánlott vételárat és a terület hasznosítására vonatkozó elképzeléseket is.

A teljes pályázati kiírás és dokumentáció letölthető Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint Gazdaságfejlesztő Szervezet Nonprofit Kft. honlapjáról (www.tatabanya.hu) és a (www.gfsz.hu).

Pénztárgépek: változik az adatszolgáltatás

2014. december 9.

2015. január 1-jétől változik a pénztárgép használatra kötelezett adóalany számlakibocsátáshoz kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettsége - közölte honlapján a NAV.

Kitüntették kamaránk elnökét

2014. december 8.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) pénteken rendezte meg a Vállalkozók Napját, ahol a hagyományoknak megfelelően az üzleti élet legrangosabb díjait is átadták. Dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a NOVIMPEX Kft. ügyvezetője az Év Vállalkozója Díjat vehette át Demján Sándortól és Varga Mihálytól. A rendezvényen elhangzott: a vállalkozók kockázatvállalása és munkája nélkül elképzelhetetlen az ország gazdasági felemelkedése.

Lefoglalt ingatlant vásárolni veszélyes

2014. december 1.

A végrehajtó által lefoglalt ingatlant akkor is elárverezik, ha már új tulajdonoshoz került, így a jóhiszemű, ám óvatlan vevő veszít az üzleten.

Az online pénztárgép a végrehajtást is segíti

2014. december 1.

Az online pénztárgépekből érkező adatok hasznosulnak a végrehajtók helyszíni eljárásai során is. Pontos információt adnak a működő vállalkozások pénztárgépeinek számáról, üzemeltetési helyéről és a beérkező napi bevételről.

A mögöttes felelősség szabályainak változása az új Polgári Törvénykönyv szabályai szerint

2014. december 1.

Az új Polgári Törvénykönyv (továbbiakban új Ptk.) a jogi személyek szabályozását diszpozitív alapokra helyezi, azaz a felek főszabályként eltérhetnek az új kódex rendelkezéseitől. A hatályos felelősségi szabályoktól való eltérés azonban kizárólag akkor engedhető meg, ha a felek magukra nézve szigorúbb felelősségi szabályokat állapítanak meg.

Ennyiért számolható el számla nélkül az üzemanyagköltség - 2014. decemberében

2014. december 1.

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban 2014 decemberében alkalmazható üzemanyagárakat.

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (Ht.) módosítása

2014. december 1.

Felhívjuk szíves figyelmüket A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (Ht.) 2015. január 1-jei hatállyal életbe lépő szabályozására, mely előírja a kötelező szelektív hulladékgyűjtést.

Fiatal tatai tehetséget díjazott a város és a kamara

2014. november 27.

A Tatán élő ifj. Horváth József egyetemi hallgató a villanyszerelő szakmában ért el nemzetközi sikert, mellyel lakóhelye hírnevét is öregbítette. A franciaországi Lylle városban megrendezett nemzetközi tanulmányi versenyen elnyerte az Európai Villamos Gyártók Szövetségének kiválósági oklevelét.

Látogatói rekord a pályaválasztási kiállításon

2014. november 17.

Rekordszámú látogató, közel háromezer ember kereste fel pénteken és szombaton a megyei munkaügyi központ pályaválasztási kiállítását a tatai edzőtáborban. A szervezett iskolalátogatásokon túl szombaton számos család gyermekekkel együtt is ellátogatott a rendezvényre. A kiállítók elmondták, több hetedik osztályos diák is felkereste a standokat.

Megyei Pályaválasztási Kiállítás Tatán pénteken 9-től 17 óráig, szombaton 9-től 12 óráig

2014. november 13.

A megye összes pályaválasztás előtt álló általános iskolását megmozgató kiállítás helyszíne lesz pénteken és szombaton a Tatai Edzőtábor. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szervezésében 66 kiállító mutatja be a szakmaválasztás, illetve a továbbtanulás lehetőségeit az általános iskoláknak.

Bírósági eljárási illetékfizetés gyorsan és egyszerűen

2014. november 11.

A bírósági eljárási illetéket 10 ezer forintig kizárólag illetékbélyegben, azt meghaladó összegű illetéket átutalással is lehet rendezni. Ehhez illetékkiszabási eljárást kell kezdeményezni a NAV-nál.

Érdemes fizetni a szemétszállítási díjat

2014. november 11.

Sokan meglepődhettek az elmúlt másfél évben, hogy az elmaradt hulladékgazdálkodási díjat (közismertebb nevén szemétdíjat) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be. 

A NAV a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók megkeresésére indítja meg a végrehajtási eljárást, amely alapján beszedi az elmaradt szemétdíjat, a késedelmi kamatot és a felmerült végrehajtási költségeket.

Magyar beszállító KKV-k keresése épületgépészeti területen

2014. november 7.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) magyar beszállítókat keres német nyelvtudással Magyarországon működő külföldi nagyvállalat részére az alábbi területeken:

Felhívás megtévesztő regisztrációs díjfizetésről

2014. október 30.

Tájékoztatjuk a tisztelt vállalkozókat, hogy a www.kamaratagok.hu oldal részéről érkező, több ezer forintos regisztációs díjfizetésnek törvényi alapja nincs, annak az önkéntes kamarai tagsághoz nincs köze.

Az oldalon megjelenő kamarai hivatkozás a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara beleegyezése nélkül jelent meg.