Kamarai rendezvények

<< 2014 November >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
1718192021
22
23
24252627282930

Pályaválasztási tanácsadás

Figyelem! Kötelező kamarai hozzájárulás

2014. október 22.

A napokban sok vállalkozó kap a Kereskedelmi és Iparkamarától felszólító levelet, hogy fizesse meg az elmaradt kamarai hozzájárulását. Első körben a 15 ezer forinttal, azaz 3 éves elmaradással rendelkezőket keresi fel a kamara, a befizetést a levél kézhezvételétől számított 5 napon belül kell teljesíteni.

 

Fizetési kötelezettségének ezt követően az alábbi módokon tehet eleget:

- befizetheti banki átutalással a KEMKIK erre a célra elkülönített 12028003-00255243-00500000 számú bankszámlájára; Az összeg átutalásánál a közlemény rovatban feltétlenül kérjük feltüntetni a vállalkozás adószámát! Az adószám hiányában nem tudjuk a befizetést azonosítani!
-  készpénz befizetéssel a KEMKIK Ügyfélszolgálatain (Tatabánya, Fő tér 36, Esztergom, Deák F. u. 14.)

 

A kamarai törvény módosítása értelmében a 2012. január 1-től életbelépő új rendelkezések alapján a gazdálkodó szervezetek kötelesek a kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni, és a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5000,- Ft kamarai hozzájárulást fizetni tárgyév március 31. napjáig.

Fontos! Az 1999. évi CXXI. törvény 34/A § (5) bekezdése alapján akik elmulasztották a törvényben előírtak teljesítését (hozzájárulás  megfizetése), számíthatnak  arra,  hogy a Nemzeti  Adó és Vámhivatal  (NAV) behajthatja a köztartozásnak  minősülő díjat, és a végrehajtásnak költsége is van, melynek összege minimum 5.000,- Ft költségátalány, plusz végrehajtási cselekményenként 5000 Ft! 

A kamarai hozzájárulást a kamara, mint köztestület közösségi célokra használja fel, például a szakképzés koordinálására, pályaválasztási-, gazdaságfejlesztési-, tájékoztató- és üzleti programok szervezésére, illetve a vállalkozásoknak továbbra is lehetőségük van különböző ingyenes képzési- és üzleti szolgáltatások igényléséhez.

A kamarai nyilvántartással, illetve a kamarai szolgáltatásokkal kapcsolatos bővebb információkhoz kattintson ide.

TUDNIVALÓK A KÖTELEZŐ KAMARAI HOZZÁJÁRULÁSRÓL

 

PUBLIKUS KERESŐ

Figyelem! Kamaránknál idén az utolsó lehetőség a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzésére!

2014. november 21.

Komárom-Esztergom megyében a PERFEKT a KEMKIK-kel együtt csak VÁLLALKOZÁSI szakterületen szervez továbbképzést.

Az akkreditáltatott képzés számviteli és adós témában egy-egy nap keretében, de összevontan – igényeknek megfelelően -  két napos formában került kialakításra.

Látogatói rekord a pályaválasztási kiállításon

2014. november 17.

Rekordszámú látogató, közel háromezer ember kereste fel pénteken és szombaton a megyei munkaügyi központ pályaválasztási kiállítását a tatai edzőtáborban. A szervezett iskolalátogatásokon túl szombaton számos család gyermekekkel együtt is ellátogatott a rendezvényre. A kiállítók elmondták, több hetedik osztályos diák is felkereste a standokat.

Megyei Pályaválasztási Kiállítás Tatán pénteken 9-től 17 óráig, szombaton 9-től 12 óráig

2014. november 13.

A megye összes pályaválasztás előtt álló általános iskolását megmozgató kiállítás helyszíne lesz pénteken és szombaton a Tatai Edzőtábor. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szervezésében 66 kiállító mutatja be a szakmaválasztás, illetve a továbbtanulás lehetőségeit az általános iskoláknak.

Felhívás megtévesztő regisztrációs díjfizetésről

2014. október 30.

Tájékoztatjuk a tisztelt vállalkozókat, hogy a www.kamaratagok.hu oldal részéről érkező, több ezer forintos regisztációs díjfizetésnek törvényi alapja nincs, annak az önkéntes kamarai tagsághoz nincs köze.

Az oldalon megjelenő kamarai hivatkozás a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara beleegyezése nélkül jelent meg.

Vállalkozói fórum az uniós fejlesztési pályázatokról és a Széchenyi kártya lehetőségeiről

2014. október 9.

A 2014 és 2020 közötti fejlesztési pályázatokról és a Széchenyi Kártya nyújtotta kedvező hitellehetőségekről tartottak fórumot szerdán a Kereskedelmi és Iparkamara tatabányai székházában. A rendezvényen előadást tartott Parragh László, a MKIK elnöke, Csepreghy Nándor, a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár és Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

Október elején várhatók az új pályázati kiírások

2014. szeptember 29.

A Kormányportálon 2014.09.25-én megjelent közlemény szerint, október elején összesen 120 milliárd forint keretösszeg erejéig megjelenik 9 új pályázati kiírás a 2014-2020 Európai Uniós tervezési ciklus forrásainak terhére, valamint hazai költségvetési kockázatra.

 

A nyilvánosságra hozott információk alapján a magánszektor és a közszféra számára is jelennek meg támogatási konstrukciók, a tervek szerint az alábbi felosztásban:

SEGÍTSÉG-E A TÁVMUNKA A VÁLLAKOZÁSÁBAN?

2014. szeptember 17.

Tisztelt Komárom-Esztergom megyei Vállalkozók!

Egy lehetőséggel keressük meg Önöket, melynek révén aktív korú megváltozott munkaképességű személyek nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatását kívánjuk elősegíteni a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület REMUSZ Reintegráció Munkaerő-piaci Szolgáltatásokkal elnevezésű programjának keretein belül.

Ezúttal arra invitáljuk Önöket, hogy gondolják végig profitorientált tevékenységeiket, és vegyék fontolóra, hogy akad-e távmunkában elvégezhető munkafolyamat a vállalkozásukban.

2013. évi decent elszámoló rendszer

2014. szeptember 5.

Az NMH oldalán megjelentek szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész 2013. évi decentralizált beruházási keretéből finanszírozandó, a szakképzés tárgyi feltételeinek fejlesztésére irányuló beruházások támogatására vonatkozóan az elszámolás elkészítéséhez az online program https://decentfinansz.munka.hu/ linken érhető el, a pályázatkezelő programba bejelentkezve.

Újabb átverés! Kérjük vigyázzanak!

2014. november 13.

Az alábbiakban felhívjuk szíves figyelmüket egy újabb csalásra, amennyiben ilyen levelet kapnak, ne fizessék be az összeget, ne írják alá a nyilatkozatot, mert ezt követően a szolgáltatás lemondására már nem lesz lehetőség! 

A társadalombiztosítást mindenképp meg kell fizetni

2014. november 11.

A társadalombiztosításban kötelező a részvétel és járulékot akkor is kell fizetni, ha valaki egyáltalán nem vesz igénybe egészségügyi ellátást.

 

Egészségügyi szolgáltatásra a biztosított, például a munkaviszonyban álló, vagy az egyéb jogcímmel rendelkező, például a nappali tagozatos tanuló, hallgató, szociálisan rászoruló, GYED-en, GYES-en lévő szülő, a hajléktalan jogosult.

Adósarok: Közép-dunántúli pénztárgép-trükkök

2014. november 11.

Az online pénztárgépnek köszönhetően egyre több adatot vesznek számításba a revizorok az adózók kiválasztásánál. Az adatok különböző visszaélések nyomára vezetik az ellenőröket.

Tájékoztatás - ÁNTSZ

2014. október 28.

Szíves figyelmükbe ajánlom az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat mellékelt levelét, mely tájékoztatást tartalmaz az ivó- és használati melegvíz-ellátásban, illetve a medencés fürdővízellátásban használt termékek, anyagok, technológiák engedélyeinek érvényességével kapcsolatban.

Meghívó Balkan Trade Bridge 2014 Szófia 2014.december 4.

2014. október 16.

A budapesti bolgár nagykövetség kérésére ezúton szeretnénk felhívni szíves figyelmüket a "Balkan Trade Bridge 2014" elnevezésű rendezvényre, melyre 2014. december 4-én kerül sor Szófiában.

A rendezvény külföldi résztvevői Bulgária és a régió beszállítóival folytathatnak tárgyalásokat. A programot rendhagyó módon szervezik, mivel a potenciális vevők lesznek a kiállítók, és a beszállítók keresik fel a standokat (előzetes egyeztetés alapján).

(Az eseményre elsősorban cégek beszerzési menedzsereit, vagy magasabb beosztásban lévő résztvevőket várnak.)

„Budapest Bank – Üzleti siker honlappal”-díj

2014. október 16.

A Budapest Bank a HVG Kiadó médiapartneri együttműködésével ismét meghirdeti „Üzleti siker honlappal” pályázatát kisvállalkozások körében. Célja, hogy elismerje a legjobb oldalakat és azok megosztásával hozzájáruljon más vállalkozások üzleti élénkítéséhez. Részletek a csatolt mellékletben.

Megjelentek az első új, vállalkozásfejlesztési pályázatok

2014. október 14.

A 2014.10.10-én a Széchenyi2020 pályázati portálon megjelentek az első pályázati kiírások, amelyek alapján összesen 120 milliárd forint keretösszeggel, 9 új pályázati felhívás keretén belül lehet pályázatot benyújtani ebben az évben. A pályázatok a Gazdaságfejlesztés és Innováció, az Emberi Erőforrás Fejlesztési, valamint a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Programok kereteiben jelentek meg.

A megjelent pályázati felhívások alapján, az alábbi három pályázatot ajánljuk a hazai vállalkozások figyelmébe:

Hétszer több pénz megy az energetikai szektorba

2014. október 10.

2020-ig összességében 700 milliárd forint áramolhat az energetikai szektorba

Ezt Glattfelder Béla mondta a HIGH SIX TEAM Kft. energetikai fórumán. A napjainkban bejelentett, vállalkozásösztönző pályázati pénzek mellett jelentős uniós, illetve állami támogatás érkezhet a megújuló energetikai szektorba is – fejtegette a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Meghívó Oil and Gas Arena 2014 és 5th FMCG, Retail & Agribusiness Arena 2014 fórumokra Dubrovnik 2014. november

2014. október 10.

Magyarország zágrábi nagykövetségének kérésére ezúton szeretnénk felívni szíves figyelmüket két, Dubrovnikban megrendezésre kerülő fórumra, melyek az Infoarena d.o.o. rendezvényszervező cég szervezésében valósulnak meg:

Vállalkozások fejlesztése Esztergomban

2014. október 3.

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara "Vállalkozások fejlesztése Esztergomban" címmel fórumot szervezett, melyen részt vett Csepreghy Nándor, fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár, Romanek Etelka járási hivatalvezető-helyettes, dr. Szerencsés László a KEMKIK elnöke.

Romanek Etelka a közelmúltban a megyei kereskedelmi és iparkamarában tartott „Vállalkozások fejlesztése Esztergomban” című kerekasztal beszélgetésen elmondta, fontosnak tartja, hogy az önkormányzat folyamatos párbeszédet folytasson a vállalkozókkal, ennek érdekében a járási hivatal vezetőhelyetteseként helyi vállalkozói fórum megalakítását tervezi.

Hozzátette, a bizalom légkörét erősíti, ha az önkormányzat a gazdaság helyi szereplőit tájékoztatja elképzeléseiről, a költségvetésről és a helyi adók felhasználásáról.

Magyar-Szlovák Üzletember Találkozó Esztergomban

2014. szeptember 24.

Magyar-Szlovák Üzletember Találkozót szervezett szeptember 23-án a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Esztergomban, a kamara székházában. Az eseményen dr. Völner Pál országgyűlési képviselő, Popovics György a megyei közgyűlés elnöke és dr. Szerencsés László, a kamara elnöke köszöntötte a meghívottakat.

A Széchenyi 2020 program első várható pályázatainak listája

2014. szeptember 19.

A Magyar Közlöny 2014. évi 127. számában megjelent a Széchenyi 2020 Program első pályázati felhívásaikhoz kapcsolódó feladatokról szóló kormányhatározat. Ez alapján elsőként a következő pályázati kiírások megjelenése valószínűsíthető.

Bővebb információ itt.

Változások a jótállási kötelezettségekben

2014. szeptember 18.

A jótállási kötelezettséggel járó tartós fogyasztási cikkek köre kibővül, és egy kivétellel a 10 ezer forintos eladási ár lesz a jótállás kritériuma - a márciusban született kormányrendeletnek ez a szabálya szeptember 15-én lép hatályba.

Nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítési, háztartási gép csere pályázat

2014. szeptember 17.

Már szeptemberben megnyílnak az első lakossági energetikai pályázatok, melyek háztartási nagygépek cseréjét, fűtéskorszerűsítést és külső nyílászárók cseréjét támogatják majd.

A háztartási gépek cseréjét a családi házak és társasházi épületek megújuló energiával történő ellátását, a külső épületburok szigeteléséit – beleértve a nyílászárók cseréjét is – támogatják azok a pályázatok, melyekről először a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaságért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásért felelős helyettes államtitkára tartott tájékoztatót.

(Forrás)

Intelligens szakosodási stratégia -kérdőív

2014. szeptember 12.

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Utolsó felvonásához ért az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs stratégia (S3) tervezési folyamata, mely elengedhetetlen feltétele a Strukturális Alapokból érkező, több mint 700 milliárd forintnyi EU-s forráshoz történő hozzáférésnek. A tervezésben kiemelten fontos, hogy a helyi szereplők a térségi gazdaság és társadalom változásainak folyamatos és módszeres érzékelésével és elemzésével, az érintettek széles körének aktív részvételével, vállalkozói szemmel, a kockázatokat vállalva hozzanak meg a térség szempontjából tartós fejlődést eredményező, a jövő innovációival kapcsolatos jelenbeli döntéseket. A stratégiaalkotással kapcsolatosan

on-line kérdőíven gyűjtjük a javaslatokat, hozzászólásokat.

Minden kitöltött kérdőív egyedi tartalmi feldolgozásra kerül. Kérjük, éljen a lehetőséggel és a weboldalon található on-line kérdőív kitöltésével és járuljon hozzá megyéje specializációs irányainak kijelöléséhez!A kérdőív kitöltési határideje: 2014. 09. 22. (hétfő) reggel 8.00 óra. Elérhető a www.s3magyarorszag.hu honlapon, a „megyei fejlesztési irányok-kérdőív” menüpont alatt.

Köszönettel:

Nemzeti Innovációs Hivatal

Logisztikai felmérés

2014. szeptember 5.

Az elmúlt hónapokban a KKV szektor logisztikai tevékenységének javításához kapcsolódó megbeszélések, egyeztetések zajlottak az MKIK (különösen az MKIK Közlekedési és Logisztikai Kollégiuma) valamint az MLBKT (Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság) között.

A logisztika egy olyan terület, amelyről a KKV szektornak nem biztos, hogy pontos információi vannak, ugyanakkor olyan területeteket ölel fel, amelyek komolyan befolyásolják a vállalkozás hatékonyságát, gazdaságosságát.

A fentiekben hivatkozott megbeszélések célja az volt, hogy az MKIK és az MLBKT együttműködésében kerüljön kidolgozásra egy olyan program, amelynek egyik része egy logisztikai tananyag összeállítása, a másik része pedig a KKV szektor részére történő eljuttatásának módja. A program 2015. évtől kerülne indításra. A program finanszírozását EU-s pályázati forrásból kívánjuk megvalósítani.

Első lépésként a kisvállalkozások igényeinek felmérése a cél, amely a később kidolgozandó módszertan, oktatási program alapját képezi. Ehhez került kidolgozásra a Felmérés linken elérhető kérdőív, amelyet lehetőség szerint kérjük, szíveskedjen kitölteni.

Együttműködését köszönjük!

Vállalkozói ajánlat

2014. szeptember 3.

Tisztelt Cégvezető!

Szeretnék az Ön figyelmébe ajánlani egy saját fejlesztésű beltéri hőszigetelő és hővisszaverő bevonatot: a Hőpajzs4-et,mely az Ön szakterületén jól alkalmazható. A technológia használata a megrendelőnek energia és költség megtakarítást, Önnek pedig befektetés nélkül jelenthet plusz bevételt. A Hőpajzs4-et gletteléssel vagy szórással lehet a beltéri felületekre felhordani a Hőpajzs4 kitűnő lég és pára áteresztő tulajdonsággal rendelkezik, ezáltal megszünteti a penész problémákat, az egészségre káros összetevőket nem tartalmaz, nem éghető, és nem tűzveszélyes. Együttműködés és bővebb tájékoztatás céljából  az alábbi telefonszámon várom hívását.

Köszönettel: Kempa Lajos

Tel:06309368419

e-mail:kempalajos@gmail.com 

Web oldal:www.hopajzs.hu

FIATALBARÁT DÍJ 2014

2014. november 17.

A Nemzeti Agrárszaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet pályázatot hirdet a Vidékünk Jövője Program keretében. A program céljai között szerepel a vidékről történő elvándorlás megállítása, a fiatalok számára a helyben maradásra és a tanulmányok után a hazatérésre ösztönző feltételek kialakítása, valamint a képzett, világlátott fiatalok vidékre költözésének segítése. Az akció kiemelt célja az is, hogy a vidéki élet  meghatározó szereplőit bevonjuk, ezért a vidéki önkormányzatok és vállalkozások számára olyan versenyt hirdetünk, amelyben megmutathatják, ők milyen erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a fiatalokat segítsék a vidéken való boldogulásban.

Megnyílt a pályaválasztási kiállítás Tatán

2014. november 14.

Hatvannál több kiállító részvételével megnyílt a megyei pályaválasztási kiállítás Tatán az edzőtáborban. A munkaügyi központ által szervezett rendezvényen pénteken délután ötig, szombaton 12 óráig várják továbbtanulás iránt érdeklődő diákokat és szülőket.

Kisbéri ügyfélfogadási rend változás!

2014. október 31.

Közel 2 éve működtetjük kisbéri irodánkat, az eddigi tapasztalatokat összegeztük majd felülvizsgáltuk.  Munkánk hatékonyságát tovább szeretnénk növelni a kistérségben is, ezért 2014. november 3-tól az ügyfélfogadás rendjét megváltoztatjuk. Ami változatlan, hogy továbbra is csütörtökön 9-12 óráig várjuk a vállalkozókat, ami viszont változást jelent, hogy a személyes kapcsolatfelvételhez előzetes bejelentkezés szükséges a konzultáció tárgyának megadásával. Ezzel a változtatással az a célunk, hogy a témáért felelős szakterület kollégája várja majd Önöket az irodánkban és ott teljes körű tájékoztatásra kerüljön sor.

Bejelentkezés: Telefon: 34/513-010  Email: kemkik@kemkik.hu   

Komárom: Milliárdos kikötőfejlesztés készül

2014. október 10.
Közel egymilliárd forintból fejlesztik a teherkikötőt városunkban, amelynek során egy intermodális csomópont jön létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Hendrik Krisztina a Strigonium Zrt. vezérigazgatója és Turi Bálint alpolgármester október 9-én. A helyszíni bejáráson dr. Molnár Attila polgármester is részt vett.

Európa bajnok magyar szakemberek

2014. október 6.

Európa bajnoki aranyéremmel a nyakukban asztalosok, informatikusok és tisztítás technológusok érkeznek Budapestre, 2014.10.06-án, hétfőn éjjel.

Az Econoserve Pályázati Kft. minősített ,,Megbízható Tanácsadó”

2014. szeptember 19.

A pályázók segítésére a Pályázati Projektmenedzserek és Tanácsadók Országos Szövetsége (PÁTOSZ) "Megbízható Tanácsadó" autentifikációs tanúsítványt, és névre szóló, sorszámozott pályázatíró-kártyát vezetett be. A kártya a szakmai és etikai megbízhatóságot jelenti, csak olyan pályázati tanácsadók szerezhetik meg, akik rendelkeznek a pályázatok megvalósításhoz szükséges szakmai tudással és sokéves tapasztalattal.

Ajánlja magát: vállalkozásra alkalmas épület, telek eladó!

2014. augusztus 13.

Az alábbiakban közreadjuk kamarai tagunk ajánlatát:

 

Tatabányán a Barackos Fő utcáján (Egység utca) sürgősen eladó 300 négyszögöl telken egy kétszintes, amerikai tipusu téliesített faház-nyaraló. 3 szoba, fürdő, beépített terasz, veranda,ösz.: 91m2.

A birtokon parkosított rész, konyhakert és gazdasági ólak találhatók. Gyümölcsfák-és bokrok, diófa, fügefák és termésbe hajló homoktövisek találhatók.

Valamint egy különálló téglaépület, ahol élelmiszerüzlet, itallerakat létesítése lehetséges/ a kolónián ez hiánypótló lenne/

Autóval végig betonúton közelíthető meg, a buszmegálló 8 percre van. 200 m-es körzetben 3 cég müködik biztonsági szolgálattal, közvilágítással.

Irányár: 8.5M. forint.Tel.30 528-8880

Bírósági eljárási illetékfizetés gyorsan és egyszerűen

2014. november 11.

A bírósági eljárási illetéket 10 ezer forintig kizárólag illetékbélyegben, azt meghaladó összegű illetéket átutalással is lehet rendezni. Ehhez illetékkiszabási eljárást kell kezdeményezni a NAV-nál.

Érdemes fizetni a szemétszállítási díjat

2014. november 11.

Sokan meglepődhettek az elmúlt másfél évben, hogy az elmaradt hulladékgazdálkodási díjat (közismertebb nevén szemétdíjat) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be. 

A NAV a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók megkeresésére indítja meg a végrehajtási eljárást, amely alapján beszedi az elmaradt szemétdíjat, a késedelmi kamatot és a felmerült végrehajtási költségeket.

Magyar beszállító KKV-k keresése épületgépészeti területen

2014. november 7.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) magyar beszállítókat keres német nyelvtudással Magyarországon működő külföldi nagyvállalat részére az alábbi területeken:

Ajánlja magát: Járműfelépítmények gyártásával foglalkozó cég gépész-tervezőt keres!

2014. október 22.

Járműfelépítmények gyártásával foglalkozó cég gépész-tervezőt keres.

Feltétel: Pro-Engineer, AutoCad, Creo ismerete, német vagy angol nylevtudás.

Jelentezni lehet az alábbi elérhetőségeken:

Tel.: 34/573-300, 06-20-9392-324

E-mail: titkarsag@m-u-t.hu

MEGHÍVÓ - HSU ZÜRICH SVÁJCI-MAGYAR ÉPÍTŐIPARI SZEMINÁRIUM

2014. október 16.

A HSU Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara a Baur Hürlimann Ügyvédi Iroda közreműködésével (www.bhlaw.ch) magyar építőipari cégvezetők számára szervez exkluzív szemináriumot Zürichben a svájci építőipar üzleti lehetőségeinek bemutatása céljából.

 

Bővebb információ és jelentkezés:

Áron G. Papp

e-mail : hsu@hsu-zuerich.com

mobil : + 36 20 215 07 87

INDUL AZ MKIK GVI 2014. OKTÓBERI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

2014. október 16.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

Az MKIK GVI e vizsgálattal képviseli Magyarországot az Eurochambres éves európai konjunktúra vizsgálatában, amely az EU országaiban mintegy 18 millió vállalkozás adataira alapozva ad előrejelzést az európai gazdasági konjunktúra várható alakulásáról. Az eddigi tapasztalatok szerint felvételünk eredményei pontosan jelzik előre a magyarországi GDP várható alakulását. Eredményeinket többek között felhasználja az OECD, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormányzat a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzései és elemzései során.

Kérjük, hogy szakítson időt kérdőívünk kitöltésére, mely 8-10 percet vesz igénybe. A kérdőív a http://ola.gvi.hu/konjunktura címen érhető el.

 A kitöltött kérdőíveket 2014. október 31-ig várjuk!

 

Tatabányán nyitott irodát a regionális fejlesztési ügynökség

2014. október 10.

Molnár Tamás, a KDRFÜ ügyvezető igazgatója és Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke látta el kézjegyével pénteken azt a dokumentumot, melynek értelmében október 13-tól Tatabányán, a Megyeházán irodát nyit a regionális fejlesztési ügynökség, így a vállalkozók helyben intézhetik a pályázatokkal kapcsolatos ügyeket információkat, nem kell Székesfehérvárra utazniuk. Az ünnepélyes aláíráson a résztvevőket köszöntötte Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

Pályázati felhívás - tatabányai vállalkozások figyelmébe!

2014. október 10.

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet Európai Uniós pályázat önerejének támogatására tatabányai mikro- és kisvállalkozásoknak.

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata önerő alapot hozott létre, melyet az Önkormányzat 3 éven keresztül minden év elején 100 millió Ft összegre tölt fel. Az önkormányzat az önerő alapból tatabányai mikro- és kisvállalkozások számára pályázati úton elnyerhető támogatást biztosít, melynek célja, hogy a vállalakozások európai uniós pályázataik megvalósításához szükséges önerő biztosításához visszatérítendő forrást nyújtson, csekély összegű (de minimis) támogatás formájában.

Kikötői turistaközpontot épül Esztergomban

2014. október 8.

Esztergomban, a Duna és a Kis-Duna találkozásánál lévő kikötőben turistaközpontot tervez a városgazdálkodást végző Strigonium Zrt. az állami tulajdonú Mahart-Passnave Kft.-vel együttműködve - mondta el a társaság vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara esztergomi székházában tartott sajtótájékoztatón részt vett Hendrik Krisztina Strigonium Zrt. vezérigazgatója, dr. Völner Pál országgyűlési képviselő és dr. Szerencsés László a kamara elnöke is.

Képzési Nap dohány kiskereskedelmi koncessziós jogosultsággal rendelkezők részére

2014. október 2.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Fejér és Komárom-Esztergom megye területén dohány kiskereskedelmi koncessziós jogosultsággal rendelkezők részére képzési napot szervez.

Időpont: 2014. október 14. (kedd), 10.00 órától – 15.30 óráig.

Helyszín: Gazdaság Háza, Fejér Megyei Kereskedelmi  és Iparkamara, 8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 4-6.

Fiatalok Európája Tatabányán

2014. szeptember 24.

Kétezer látogatónál is többen keresték fel kedden Tatabányán a Vértes Agórájában rendezett, Fiatalok Európája 2014 karrier- és információs börzét, melyet a megyei munkaügyi központ szervezett a kereskedelmi és iparkamara támogatásával. A rendezvényt Dr. Czomba Sándor, munkaerő-piaci és képzési államtitkár nyitotta meg, majd dr. Kancz Csaba kormánymegbízott és Schmidt Csaba polgármester köszöntötte a megjelenteket.

Reklámadó: sok még a kérdőjel

2014. szeptember 18.

Péntekig kell reklámadót fizetniük a megrendelőként adóalannyá váló társaságoknak számos feltétel teljesülése esetén. Ami biztos: az augusztus 15-e előtt hatályba lépett szerződések alapján közzétett reklámok után nem keletkezhet adófizetési kötelezettség, viszont például egy hosszabb időtartamú keretszerződés kezelése továbbra is kérdéses.

Származási bizonyítvány - amikor fontos az áru eredete

2014. szeptember 18.

A származási bizonyítványt az exportőrök általában a vevő kérésére állítják ki. A dokumentum célja, hogy igazolja az áru eredetét, többnyire harmadik országba irányuló kereskedelem esetén, de előfordul hogy az Európai Unión belül is szükség van rá.

Iparjogvédelmi Szakértői Testület

2014. szeptember 12.

Ezúton adjuk közre azt a tájékoztató kiadványt, mely az Iparjogvédelmi Szakértői Testület munkáját foglalja össze.

Miért érdemes megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmazni ?

2014. szeptember 12.

Reintegráció Munkaerő-piaci Szolgáltatásokkal  Komárom-Esztergom Megyében - 4M „REMUSZ”

A Máltai Szeretetszolgálat TÁMOP 5.3.8.A3-12/1 REMUSZ Program  célja a megváltozott munkaképességű/fogyatékossággal élő személyek foglalkoztathatóságának elősegítése a nyílt munkaerőpiacon való tartós elhelyezkedés érdekében, valamint elfogadó, befogadó jellegű társadalmi környezet és szemlélet kialakítása.

2014-2015-ben Törökországban rendezendő bútor- és textilipari kiállítások

2014. szeptember 5.

Az alábbiakban közreadjuk a 2014-2015-ben Törökországban rendezendő bútor- és textilipari kiállítások listáját.