Kamarai rendezvények

<< 2014 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
1819
20
21222324
25262728293031

Pályaválasztási tanácsadás

Ingyenes módszertani képzés és kedvezményes mesterképzés a kamaránál!

2014. augusztus 1.

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Dolgozva tanulj!” című, TÁMOP-2.3.4.B-13/1-2013-0001 azonosító számmal kiemelt pályázati forrást nyert, melynek megvalósítását 2014.01.02-vel megkezdte.

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ezúton szeretné felhívni a tanulókkal foglalkozó vállalkozók figyelmét a következő ingyenes illetve kedvezményes képzésekre, melyekre korlátozott létszámba  lehet jelentkezni az alábbi témákban:>>>>

Ajánlja magát: vállalkozásra alkalmas épület, telek eladó!

2014. augusztus 13.

Az alábbiakban közreadjuk kamarai tagunk ajánlatát:

 

Tatabányán a Barackos Fő utcáján (Egység utca) sürgősen eladó 300 négyszögöl telken egy kétszintes, amerikai tipusu téliesített faház-nyaraló. 3 szoba, fürdő, beépített terasz, veranda,ösz.: 91m2.

A birtokon parkosított rész, konyhakert és gazdasági ólak találhatók. Gyümölcsfák-és bokrok, diófa, fügefák és termésbe hajló homoktövisek találhatók.

Valamint egy különálló téglaépület, ahol élelmiszerüzlet, itallerakat létesítése lehetséges/ a kolónián ez hiánypótló lenne/

Autóval végig betonúton közelíthető meg, a buszmegálló 8 percre van. 200 m-es körzetben 3 cég müködik biztonsági szolgálattal, közvilágítással.

Irányár: 8.5M. forint.Tel.30 528-8880

X. Turisztikai Kiállítás és Vásár

2014. augusztus 19.

X. TURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS

a Csabai Kolbászfesztivál keretein belül

2014. október 23-26.  Békéscsaba, Városi Sportcsarnok

Békéscsaba városa a Tourinform Irodával karöltve – a Körös-Trade Kft. közreműködésével – 2014. október 23-26. között tizedik alkalommal rendezi meg a Turisztikai Kiállítást, a Csabai Kolbászfesztivál keretein belül. A kiállítás a Békéscsabai Városi Sportcsarnok mellett felállított kiállítói sátorban kerül megrendezésre.

On-line kutatás szakdolgozathoz

2014. augusztus 15.

Az alábbiakban továbbítjuk Papp Enikő, főiskolai hallgató megkeresését, amelyben szakdolgozat kitöltéséhez kér segítséget vállalkozóktól. Kérjük, amennyiben ideje engedi, szíveskedjen kitölteni a kérdőívet.

NAV-figyelmeztetés a lakást bérbeadóknak

2014. augusztus 14.
Az adóhivatal szerint a lakást bérbeadók még mindig nem tudják, hogy a bérbeadásról nyilvántartást kell vezetniük. A bevétel után adózni kell. A teljes cikket itt találja.

Kárpát Régió Fiatal Vállalkozói Program

2014. augusztus 14.

Kárpát Régió Fiatal Vállalkozói Program néven 2014-ben is elindul a nagysikerű program, melynek keretében a Kárpát-medencében élő tehetséges magyar fiatalok számára nyújtanak gyakornoki lehetőséget nagy tapasztalattal rendelkező és számos szakmai sikert elért magyarországi cégeknél, szervezeteknél.

Mit vihet magával külföldre?

2014. augusztus 12.

A tudatos utazó, mielőtt egy másik EU-országba utazik, indulás előtt tájékozódik arról, mit vihet magával a poggyászában, és mit nem. Érdemes utánanéznie, milyen behozatali korlátozások vonatkoznak bizonyos termékekre. Az alábbi oldalakon hasznos információkat találhat a témában: állatok és növények; állati eredetű termékek; szeszes italok, dohánytermékek, készpénz. Bővebb információhoz kattintson ide.

 

Így számoljuk el a vállalkozásunk költségeit!

2014. augusztus 12.

Ahhoz, hogy a vállalkozás költségeit elszámolhassuk, a számlának három feltételnek kell megfelelnie. Nem tanácsos olyan számlát elszámolni, ami nem a cég nevére szól vagy nem életszerű. Mire fgyeljünk céges költségek elszámolásakor? Összeszedtük a legfontosabb szabályokat.

Match4Industy Business Matching - Törökország, kedvezményes vásárlátogatás és üzletember találkozó

2014. augusztus 12.

Tájékoztatjuk, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar - Török Tagozata kiutazást szervez a 2014. szeptember 25-26. között Kocaeliben, Törökországban idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő  Match4Industy Business Matching rendezvényre. Az esemény fő szervezői az ABIGEM East Marmara és a Kocaeli Iparkamara, együttműködő partnere több külföldi kamara, köztük az MKIK és más szakmai szervezetek is.

Érintett ágazatok:>>>>

Felhívás vámfelfüggesztési kérelmek benyújtására

2014. augusztus 7.

A 2015. július 1-jétől érvénybe lépő új, vagy módosítandó autonóm vámfelfüggesztésekre és vámkontingensekre vonatkozó kérelmeket legkésőbb 2014. augusztus 26-ig kell eljuttatni a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kereskedelempolitikai és Világgazdasági Főosztálya keretében működő Vámtarifa Bizottság titkárságára elektronikus formában.

 

Lehetőség van a jelenleg érvényes vámfelfüggesztésekkel, illetve vámkontingensekkel szembeni kifogások előterjesztésére is. A kifogásokat az arra rendszeresített formanyomtatványon, elektronikus formában, folyamatosan, de legkésőbb 2014. október 30-ig lehet benyújtani a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kereskedelempolitikai és Világgazdasági Főosztálya keretében működő Vámtarifa Bizottság titkárságára.

Külföldi fiatalokat fogadtak a Megyeházán

2014. augusztus 6.

Kedden mintegy 60 cseh, német és magyar fiatal, valamint a tarjáni önkormányzat és a német nemzetiségi önkormányzat, a megyei önkormányzat valamint a kereskedelmi és iparkamara részvételével német nyelvű tapasztalatcserét szerveztek a Megyeházán, ahol a fiataloknak az Európa Parlament képviselőinek és a nemzetiségi önkormányzatok képviselőinek választásáról tartottak interaktív előadást és vetélkedőt.

SÜRGŐS! Élőmarha tender Törökországban

2014. augusztus 4.

Az alábbiakban továbbítjuk a török Mezőgazdasági Minisztériumhoz tartozó TIGEM (Mezőgazdasági Üzemeltetések Főigazgatósága) Kereskedelmi Osztálya tenderkiírását, melyben az EU-s országokból 1000 db élő hím szarvasmarha (500 db szimentáli, 250 db barna, 125 db vörös angus, 125 db limousin) vásárlására tendert ír ki. Az árajánlatok beadási határideje: 2014. augusztus 6. 14:30.

Egy hónapon belül jönnek az új uniós pályázatok

2014. július 31.

Október közepe-vége helyett a feltételek készen állnak arra, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében az első pályázatok nyár végén, ősz elején megjelenjenek - mondta Rákossy Balázs államtitkár a közrádióban. A pályázatok a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásainak fejlesztését célozzák. A teljes cikk itt olvasható.

Tudnivalók az egyéni vállalkozók biztosítási jogviszonyával kapcsolatos bejelentésekről

2014. július 30.

Az egyéni vállalkozók bejelentkezési, illetve az adóhatóság felé történő bejelentési, változás bejelentési kötelezettségeik megnyugtató teljesítéséhez kíván segítséget nyújtani a különböző adatlapok kitöltésén keresztül a mellékelt cikk. Továbbá tájékoztat arról is, hogy a tevékenység szüneteltetésének időtartama alatt pontosan milyen bejelentési kötelezettségek is jelentkeznek.

 

Ötszáz iskolát vesz át az NGM a Kliktől

2014. július 30.

Legkésőbb 2015 szeptemberétől biztosan elkerülnek a szakiskolák és szakközépiskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól - értesült a Magyar Nemzet. Czomba Sándor államtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta: ezen iskolákat a nemzetgazdasági tárca új háttérintézménye, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal venné át.

Pénzügyi segítség kérése - Doboj Régió Kereskedelmi és Iparkamarája

2014. július 23.

Ezúton közreadjuk Doboj Régió Kereskedelmi és Iparkamarájának segítségkérő levelét, melyben anyagi támogatást kérnek az árvíz során károsodott kamarai épület helyreállításához.

További információért kérjük, hogy forduljanak Doboj Régió Kamarájához (Srecko Stojakovic, ppkdoboj@teol.net). A mellékletben megtalálható a kamara levele, valamint az adományozáshoz szükséges számlainformációk.

Segítségüket köszönjük!

Hamarabb jönnek az új uniós pályázatok

2014. július 16.

A vártnál korábban, október helyett nyár végén, ősz legelején írhatják ki az új pályázatokat.

Ez első lépésben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Programot érintheti – mondta a Napi Gazdaságnak Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A teljes cikk megtekintéséhez kattintson ide...

Többműszakos és vasárnapi munkavégzés a kereskedelemben

2014. július 15.

A kereskedelmi ágazatban a problémát okozott a vállalkozások részére az új Mt. többműszakos munkarendjének szabályozása, amelynek eredményeként vasárnapra történő rendes munkavégzés elrendelésének lehetősége csak a heti 80 órát nyitva tartó vállalkozások részére lehetséges, azaz kizárja a kisebb, kevesebb óraszámban működő üzleteket. Ezért már módosított szabályozás lépett életbe és maradt a vasárnapi munkavégzés lehetősége a kereskedelemben.

Emlékeztetőül: A KAMARAI TÖRVÉNY 2014. ÉVI MÓDOSÍTÁSAI

2014. július 15.

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény (Gktv.) – az agrárkamarai törvénnyel egyidejűleg – 2014. január 1-jével több helyen módosult. A változások egy része a kamarai nyilvántartásokra és az adatszolgáltatásra vonatkozó szabályok kiegészítésére, más része a korábban agrárkamarai törvény hatálya alá került vállalkozási tevékenységekre irányul. Számos változás érinti az egyéni vállalkozókat is.

Áfa törvény időszakos elszámolásra vonatkozó változás

2014. július 11.

Ezúton tájékoztatom Önöket az Áfa törvény tervezett módosításáról, ami alapján az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontja kapcsán beterjesztett T/168. számú törvényjavaslat az alábbi változásokkal fogadták el. A 2013. év végén elfogadott adómódosító törvény (2013. évi CC. tv.) alapján 2014. július 1-jét követően megváltoztak volna az időszakos elszámolási ügyletek teljesítési idejének meghatározására vonatkozó szabályok.Az Országgyűlés elé június elején beterjesztett T/168. számú törvényjavaslat alapján a módosítást elhalasztották volna és csak a 2014. december 31-ét követően kezdődő elszámolási időszakokra kellett volna alkalmazni az új szabályokat.

ECOTOP - ingyenes ökoturisztikai e-learning program a ZMKIK-nál

2014. július 10.

2014. július 21-től ÖKOTURISZTIKAI e-learning program indul. A jelentkezés az alábbi linken érhető el:
https://docs.google.com/forms/d/1Hj_zYEGE0XZugFj9XsjnNsCHvuUsasKMCol1QtBevs0/viewform
Az e-learning program 2014. július 21-én kezdődik és 2014. augusztus 30-ig lehet részt venni. A kurzus az "ökokészségek fejlesztéséről" szól, a tananyag hagyományos képzés formájában is leoktatásra került 40 óra időtartamban, de az e-learning időtartama egyéni teljesítménytől függ. A részvétel térítésmentes, a résztvevőknek regisztrálni szükséges, majd a kurzus végén egy értékelő lapot kitölteni, illetve a képzőtől egy igazolást kapnak a sikeres teljesítésről.

Forrás: ZMKIK.hu

Tájékoztató a termékdíj raktár engedélyezésével kapcsolatosan

2014. július 7.

2014. július 1-től a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény (továbbiakban: Ktdt.), és e törvény végrehajtásáról szóló 343/2011. (XII. 29.) Kormányrendelet (továbbiakban: Vhr.) értelmében a termékdíjban érintett gazdasági szereplők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóztatási szervétől, mint állami adóhatóságtól engedélyt kérhetnek termékdíj raktár üzemeltetésére.

Megjelent az Eurostars-2 pályázati felhívás!

2014. július 7.

2014. szeptember 11-i beadási határidővel ismét megnyílt az Eurostars-2 pályázati forrás! Kis- és közepes méretű vállalkozások nyújthatnak be pályázatot innovatív ötleteik megvalósításának támogatására.

Idénymunkásokat és az online pénztárgépeket is ellenőrzi a NAV a nyári időszakban

2014. július 7.

Az idénymunkásokat ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Főként a mezőgazdasági munkát végzőknél, az építkezéseken és a nyári fesztiválokon lehet számítani ellenőrzésre. 

Meghívó

2014. július 4.

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Közép -dunántúli Regionális Irodája Szakmai Műhelymunkát szervez vállalkozások, non-profit vállalkozások, szociális szövetkezetek képviselői részére azzal a céllal, hogy a vállalkozások naprakészen tájékozódhassanak az őket érintő aktuális jogszabályi változásokról.

A rendezvényen a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal szakértői tájékoztatnak a Munka Törvénykönyve és a felnőttképzés változásairól, valamint az  OFA KoopeRációkiemelt projekt jogi szakértője a Polgári Törvénykönyv aktuális kérdéseiről.

A programról bővebb információt a csatolt meghívóban talál. Kérjük, hogy a részvételi szándékot a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével jelezzék 2014. július 11. (péntek) 12.00 óráig a kiss.renata@ofa.hu email címen!

 

Foglalkoztatás és foglalkoztatási formák - 2014-ben

2014. július 30.

Tisztelt Hölgyem, Uram!

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKI), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával Komárom-Esztergom megyei Igazgatósága (KEM-NAK), a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karával, a Szent István Egyetem Menedzsment és HR Kutató Központjával és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve már második alkalommal széleskörű felmérést végez a gazdasági élet szereplői körében, hogy beazonosítsák a válságból való kilábalás, valamint a növekedés idején elterjedt jellegzetes foglalkoztatási üzleti modellek és az újszerű foglalkoztatási formák (pl. atipikus, szociális stb.) elterjedtségét, továbbá annak kapcsolatát.

Kérjük Önöket, osszák meg a jelzett kérdéskörrel kapcsolatos szakmai észrevételeiket és tapasztalataikat a következőkben olvasható kérdőív kitöltésével. A felmérésben való részvétel önkéntes és díjmentes, az adatokat bizalmasan kezeljük. Kérjük, szakítson időt (kb. 10 percet) a kérdések végigolvasására és megválaszolására, és 2014. augusztus 30-ig juttassa őket vissza hozzánk.

ANGUS húsmarha

2014. augusztus 15.

Az alábbiakban közreadjuk a Kárpát Régió Üzleti Hálózat nagyváradi irodájának megkeresését ANGUS húsmarha vásárlással kapcsolatban.

Swiss Business Day

2014. augusztus 15.

A Swisscham Hungary Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara a Svájci Nagykövetség és a Syma+SD Kft. társszervezésében 2014-ben is megrendezi a Svájci Üzleti Napot, mely a Svájchoz kötődő cégek és üzletemberek találkozópontja.

A rendezvény meghívóit, programját és jelentkezési lapját a csatolt mellékletek tartalmazzák. 

A rendezvény időpontja: 2014. szeptember 23.

Helyszíne: SYMA Rendezvény- és Kongresszusi Központ

További információ:

www. swisscham.hu

e-mail: info@swisscham.hu

Tel./fax: 06-1-214-0651

Mobil: +36/30-984-9610

Külföldi munka: durva szigorítások jöhetnek Németországban

2014. augusztus 14.

hvg.hu

Németországban elkészültek az uniós társállamokból érkező munkavállalókra vonatkozó szabályok szigorítását célzó javaslatok, és a kormány még augusztusban elindítja a reformokat – írta kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Tovább a cikkhez.

Kutatás általános iskolások pályaválasztásáról

2014. augusztus 14.

Befejeződött a pályaválasztás előtt álló, hetedik osztályos általános iskolás tanulók továbbtanulás és szakmaválasztás iránti érdeklődését vizsgáló kutatás. Ebből kiderült, hogy a nyugat-dunántúli gyerekek  a szakközépiskolai érettségit átlagon felüli arányban tervezik. A kreatív-, a mezőgazdasági- és a fehérgalléros munkák iránt átlagon felüli az érdeklődés  régiónkban, míg a gasztronómiai és a szakmunkák iránt átlagon aluli. A Nyugat-Dunántúlon a legmagasabb a diákok átlagos Kreativitás-index értéke.

Az eredmények a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) országos pályaorientációs vizsgálatának eredményein alapulnak, melyből kiderül, hogy a tanulók közül már majdnem mindenki foglalkozott a továbbtanulás kérdéseivel. A legtöbben a szülőkkel való beszélgetést választották a tájékozódásra, de voltak, akik az osztályfőnöki órán, illetve iskolai pályaválasztási rendezvényen szereztek információt. Kevés azoknak az aránya, akiknél még nem került szóba a pályaválasztás kérdése. A tanulmány részletesen foglalkozik a továbbtanulási tervekkel, társas kapcsolatokkal, területi különbségekkel.

 

A kutatási anyag a csatolt mellékletben található.

Egy aláírás a szerződésen – szabad, vagy sem?

2014. augusztus 12.

Sokakat foglalkoztató kérdés volt mindig is, hogy egy szerződést aláírhat-e ugyanaz a személy mindkét szerződő fél nevében. A kérdés különösen élesen merült fel olyan esetekben, amikor egy magánszemély saját cégével szerződött, vagy két olyan cég szerződött egymással, akiknek ugyanaz a személy volt az ügyvezetője.

Míg a joggyakorlat eddig megosztott volt, addig a márciusban hatályba lépett Ptk. a kérdést már megnyugtatóan kezeli.

Itt a pénztárgépcsere végleges határideje

2014. augusztus 12.

2014. december 31-ig van lehetőségük azon vállalkozásoknak működtetni régi pénztárgépüket, akik számára az NGM-rendelet a későbbi bevezetési határidőt írta elő. A második körös online pénztárgép bevezetésre vonatkozóan bizonyos, hogy a kötelezettek nem számolhatnak további határidő-hosszabbítással.

A teljes cikk megtalálható ide kattintva.  

Ajánlja magát: Biztonságos és kiszámítható finanszírozás faktoringgal

2014. augusztus 11.

Az alábbiakban közreadjuk az OTP Bank Zrt. ajánlatát:

Egyre több vállalkozás ajánlja fel vevőinek a hosszabb fizetési határidő lehetőségét versenyképességének, eladásainak növelése érdekében. Ugyanakkor minden vállalkozás számára jelentős üzleti kockázatot jelent, ha vevői hosszú határidővel, vagy késedelmesen fizetnek, miközben a mindennapi működés feltételeinek biztosítására folyamatos finanszírozásra van szükség. Ezekben a helyzetekben jelenthet segítséget a faktoring szolgáltatás.

Aktuális pénztárgép hír

2014. augusztus 7.

A Magyar Közlöny 2014. évi 107. számában megjelent rendelet alapján a régi típusú pénztárgépeket 2014. augusztus 31-ig használhatják az érintettek. Eddig az időpontig mindenkinek üzembe kell helyeznie az új, online pénztárgépét.

Az adóhatóság jelenlegi ellenőrzési tapasztalatai alapján a Minisztérium elkerülhetetlennek látta a véghatáridő mielőbbi bevezetését. Erről közzétett hírről a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján is olvashatnak.

 

Nem létező tanyafejlesztési pályázatok megírására kérnek pénzt

2014. augusztus 4.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tagsága részéről több bejelentés érkezett, hogy egy dél-alföldi pályázatíró iroda tanyapályázat elkészítésére vesz fel megrendeléseket egyszeri, nettó 200 ezer forint megbízási díjért, 98 százalékos nyerési eséllyel kecsegtetve a tanyán élő embereket.

Beszámoló a szakképzésről és a diákmunka helyzetéről Esztergomban

2014. augusztus 4.

Az esztergomi Strigonium Zrt. a belvárosi temető történelmi jelentőségű síremlékeinek rendbetételére, valamint turista információs pontok üzemeltetésére és adminisztrációs munkára vár diákmunkásokat augusztustól - mondta sajtótájékoztatóján a társaság vezérigazgatója, aki a diákmunkások foglalkoztatásának  megszervezésében kiemelte a megyei kereskedelmi és iparkamara szerepvállalását és segítségnyújtását.

Next Season - nemzetközi kiállítás

2014. július 31.

2014 szeptember 9 - 12 között XI-ik alkalommal kerül megrendezésre a Next Season elnevezésű kiállítást a Bukaresti Caro Hotelben. Idén szeretnék ha magyarországi gyártók is részt vennének a rendezvényen, mivel egy jó lehetőség lehet mindkét ország számára, üzleti kapcsolatok kialakítására.

Pótfelvételi az Edutus Főiskolán 2014/2015

2014. július 31.

A tatabányai Edutus Főiskola pótfelvételit hirdet a 2014/2015. tanévre a mellékletben található képzésekre.

Az Edutus Főiskola fő törekvése, hogy a közoktatási és a vállalati szférával való kapcsolatok szorosabbra fűzésével és az együttműködés új útjainak kiépítésével megerősítse „tudásközpont” jellegét, hogy szolgáltatásaival képes legyen elősegíteni a térség versenyképességét. Kamaránk hosszú évek óta kitűnő kapcsolatot ápol a tatabányai Edutus Főiskolával.

A főiskola  az elmúlt években milliárdos nagyságrendű fejlesztéseket hajtott végre. Ennek eredményeként a műszaki képzésük Magyarországon egyedülálló és Európában is ritkaságszámba menő színvonalú, laboratóriumokkal és infrastruktúrával gazdagodott. /Lézertechnikai laboratórium, Festo pneumatika és hidraulika laboratórium, MITUTOYO méréstechnikai laboratórium, CED tervezési /modellezési; szimulációs/ laboratórium./ Mindezek biztosítják az oktatásunk magas színvonalú technikai hátterét és magukban hordozzák a cégekkel közös innovációs együttműködést is.

A jelentkezési határidő: 2014. augusztus 12.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK>>>

 

Az MKIK támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban

2014. július 30.

A magyar gazdaság érdeke, hogy versenyképes, a gazdaságban azonnal hasznosuló diplomát kapjanak a végzősök, ezért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban. Parragh László, az MKIK elnöke a kamara felsőoktatási szakkollégiumának csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a folyamatot a vállalati igények közvetítésével, információ átadással, a tapasztalatok összegyűjtésével segíti a kamara. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felsőoktatásért felelős államtitkára kiemelte: a felsőoktatásnak a magyar társadalomban és a gazdaságban hasznosulnia kell, ezért az innen érkező igények fontos szempontjai a felsőoktatás átalakításának.

Ajánlja magát: Támogatott hitelek vállalkozásoknak

2014. július 24.

Az alábbiakban közreadjuk az OTP Bank Támogatott hitelekről szóló ajánlatát:

Tovább szélesedtek a Növekedési Hitelprogram kedvezményes konstrukcióinak felhasználási feltételei. Július 1-jétől már kezdő vállalkozások is igénybe vehetik a kedvezményes hiteleket, emellett a faktoring is bekerült a támogatott konstrukciók közé. A kis- és középvállalkozások a program keretében eddig a forgóeszközök finanszírozását célzó hitelkonstrukciókat keresték legnagyobb számban, ám az elkövetkező időszakban a cégeknek érdemes a kedvezményes beruházási hitelek iránt is érdeklődni.

Határidő. Július 1-jei hatállyal ismét több ponton módosult a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetetett Növekedési Hitelprogram (NHP), melynek köszönhetően a korábbinál is több vállalkozás juthat államilag támogatott hitelhez.

Az MKIK támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban

2014. július 18.

A magyar gazdaság érdeke, hogy versenyképes, a gazdaságban azonnal hasznosuló diplomát kapjanak a végzősök, ezért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban. Parragh László, az MKIK elnöke a kamara felsőoktatási szakkollégiumának csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a folyamatot a vállalati igények közvetítésével, információ átadással, a tapasztalatok összegyűjtésével segíti a kamara. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felsőoktatásért felelős államtitkára kiemelte: a felsőoktatásnak a magyar társadalomban és a gazdaságban hasznosulnia kell, ezért az innen érkező igények fontos szempontjai a felsőoktatás átalakításának.

Támadnak az átverős utazási irodák: jó tudni...

2014. július 15.

Szinte minden nyáron hallunk rémtörténeteket balul sikerült utazásokról, pocsék szállodákról, bedőlt utazási irodákról, elmaradt nyaralásokról. Sok esetben az utas tehetetlen, de van, amikor megelőzhető vagy orvosolható a baj.

Évről-évre több panaszt kapnak a fogyasztóvédők balul sikerült utazások, átverős, trükköző utazási irodák miatt. Bár a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) minden évben, célzott és folyamatos ellenőrzésekkel, illetve az egyes ügyek kivizsgálásával a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytató vagy épp engedéllyel sem rendelkező utazási irodák kiszűrésére törekszik, ennek ellenére minden évben jelentős a témakörrel kapcsolatos panaszok száma.

Egy balul elsült nyaralás megelőzéséért azonban maga az utas is sokat tehet, elsősorban azzal, ha alaposan utánanéz mindennek - az iroda engedélyétől kezdve a hirdetésben szereplő részletek valóságtartalmáig - tájékoztat az NFH.

A teljes cikk itt folytatódik tovább.....

 

 

A számítógépes nyugta és a pénztárgépes nyugta nem ugyanaz

2014. július 15.

Egyértelműsítette a Nemzetgazdasági Minisztérium júliusi rendeletében, mi számít pénztárgépes, és mi számítógépes nyugtának. A NAV közleménye szerint azok, akik pénztárgép használatára kötelezettek, nem bocsáthatnak ki számítógéppel kiállított nyugtát. Ennek oka az, hogy a számítógép nincs bekötve a NAV online rendszerébe, így könnyebb lenne eltitkolni a bevételeket, ha kiválthatnák a kasszahasználatot.

Magyar-román gazdasági fórum - Szijjártó Péter: a magyar-román gazdasági kapcsolatok stratégiai jelentőségűek

2014. július 15.

Magyarország és Románia stratégiai partnerei egymásnak a gazdasági együttműködésben is – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett magyar-román gazdasági fórumon és üzletember találkozón. Magyarország számára Románia Németország után a második legfontosabb exportpiac, a magyar export 6 százaléka irányul Romániába. Tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom 6,7 milliárd euró volt, amelyben jelentős tételt képviseltek az energiahordozók, a gyógyszerek, az élelmiszer-ipari és gépipari termékek - tette hozzá az államtitkár.

Európai Bizottság kérdőíve

2014. július 10.

Az Európai Bizottság egy kérdőívet tett közzé, amelynek az a célja, hogy tapasztalatokat szerezzen „a szolgáltatások Egységes Piacának teljes működése még fennálló akadályairól, beleértve a lehetséges nem szabályozási jellegű akadályokat is, továbbá a szolgáltatási tevékenységekre alkalmazott meglévő jogi keret hatékonyságát és következetességét”. A kérdőív valamennyi vállalkozás számára készült, de különösen olyan KKV-k részére, amelyek határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtanak, vállalkozást létesítettek egy másik tagállamban, határon átnyúló szolgáltatást vásárolnak, vagy akik ezek valamelyikét megpróbálták, de valamilyen okból kifolyólag nem sikerült. Ebbe a körbe tartoznak az online módon végzett tevékenységek is. Visszacsatolást várnak azoktól, akik ilyen szolgáltatásokat kapnak,  fogyasztóktól, vállalkozásoktól is. Fontos, hogy az Európai Bizottság sok visszajelzést kapjon az Európai Unió szolgáltatási piacának működéséről.

A kérdőív online elérhetősége a következő:

http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/internal-market-services-businesses

A kérdőív benyújtási határideje: 2014. november 15.

 

Üzleti partnerkeresés

2014. július 8.

A Takata Safety Systems Hungary Kft. és az RWTH Aacheni Egyetem közös projektjéhez keres magyarországi beszállítókat, amelyek fröccsöntő szerszámgyártással foglalkoznak.

A Növekedési Hitelprogram és a beruházásokat akadályozó tényezők

2014. július 7.

Milyen nehézségekkel néznek szembe azok a cégek, amelyek ma beruházni akarnak Magyarországon? Milyen hatása van a beruházási kedvre a Növekedési Hitelprogramnak (NHP)? Ezt is vizsgálta az a Gazdálkodás- és Vállakozáskutató Intézet által végzett kutatás, amelynek során 2600 vállalatvezetőt kérdeztek meg. A válaszokból az derült ki, hogy az NHP önmagában nem növeli a beruházási kedvet, hiszen ez a program sem a keresleti oldalról jövő, sem az intézményi környezet bizonytalanságából eredő negatív hatásokat nem tudja orvosolni. Márpedig a cégek irányítói szerint ezek a leginkább gátló tényezők.

A tanulmány letölthető ide kattintva.

23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet pénztárgéppel kiállított nyugtára vonatkozó rendelkezésének értelmezése

2014. július 7.

2014. július 1-jén hatályba lépett a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet.

Magyar beszállítók keresése Magyarországon működő külföldi nagyvállalat részére

2014. július 7.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal magyar beszállítókat keres német nyelvtudással Magyarországon működő külföldi nagyvállalat részére az alábbi területeken: