Kamarai rendezvények

<< 2014 Október >>
KeSzeCsüSzoVa
  
1
2345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Pályaválasztási tanácsadás

Csekkes befizetések befogadásának határideje: 2014. október 20!

2014. szeptember 29.

Ezúton tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy kamaránk technikai okok miatt 2014. október 20-a után nem tudja elfogadni a kamarai hozzájárulás sárga csekken történő befizetését.

Fizetési kötelezettségének ezt követően az alábbi módokon tehet eleget:

- befizetheti banki átutalással a KEMKIK erre a célra elkülönített 12028003-00255243-00500000 számú bankszámlájára; Az összeg átutalásánál a közlemény rovatban feltétlenül kérjük feltüntetni a vállalkozás adószámát! Az adószám hiányában nem tudjuk a befizetést azonosítani!
-  készpénz befizetéssel a KEMKIK Ügyfélszolgálatain (Tatabánya, Fő tér 36, Esztergom, Deák F. u. 14.)

 

A kamarai törvény módosítása értelmében a 2012. január 1-től életbelépő új rendelkezések alapján a gazdálkodó szervezetek kötelesek a kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni, és a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5000,- Ft kamarai hozzájárulást fizetni tárgyév március 31. napjáig.

Fontos! Az 1999. évi CXXI. törvény 34/A § (5) bekezdése alapján akik elmulasztották a törvényben előírtak teljesítését (hozzájárulás  megfizetése), számíthatnak  arra,  hogy a Nemzeti  Adó és Vámhivatal  (NAV) behajthatja a köztartozásnak  minősülő díjat, és a végrehajtásnak költsége is van, melynek összege minimum 5.000,- Ft költségátalány, plusz végrehajtási cselekményenként 5000 Ft! 

A kamarai hozzájárulást a kamara, mint köztestület közösségi célokra használja fel, például a szakképzés koordinálására, pályaválasztási-, gazdaságfejlesztési-, tájékoztató- és üzleti programok szervezésére, illetve a vállalkozásoknak továbbra is lehetőségük van különböző ingyenes képzési- és üzleti szolgáltatások igényléséhez.

A kamarai nyilvántartással, illetve a kamarai szolgáltatásokkal kapcsolatos bővebb információkhoz kattintson ide.

Miért érdemes megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmazni ?

2014. szeptember 12.

Reintegráció Munkaerő-piaci Szolgáltatásokkal  Komárom-Esztergom Megyében - 4M „REMUSZ”

A Máltai Szeretetszolgálat TÁMOP 5.3.8.A3-12/1 REMUSZ Program  célja a megváltozott munkaképességű/fogyatékossággal élő személyek foglalkoztathatóságának elősegítése a nyílt munkaerőpiacon való tartós elhelyezkedés érdekében, valamint elfogadó, befogadó jellegű társadalmi környezet és szemlélet kialakítása.

Magyar-Szlovák Üzletember Találkozó Esztergomban

2014. szeptember 24.

Magyar-Szlovák Üzletember Találkozót szervezett szeptember 23-án a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Esztergomban, a kamara székházában. Az eseményen dr. Völner Pál országgyűlési képviselő, Popovics György a megyei közgyűlés elnöke és dr. Szerencsés László, a kamara elnöke köszöntötte a meghívottakat.

Mértékadó Nők Bálja 2014. október 4.

2014. szeptember 22.

A mÉrtékadó Nők Társasága Születésnapi Bálra invitálja Önt, melyen visszaidézik az 1920-as évek hangulatát.
Ünnepeljen, és támogassa Ön is a térség gyermekkórusait.
Helyszín: EDUTUS Főiskola „A” Épület aulája
2800 Tatabánya, Stúdium tér 1.
Időpont:  2014. október 4. 18 óra

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

Póthatáridő a kamarai hozzájárulás megfizetésére: 2014. október 15!

2014. szeptember 18.

Kamaránk szeptember végéig levélben keresi meg a regisztrált vállalkozókat, melyben jelezzük számukra, hogy elmaradásuk lehet a kamarai közfeladatok ellátásához évente kötelező, ötezer forintos hozzájárulás megfizetésében.
A hozzájárulás pótlásának határideje október 15-e, ezt követően a jogszabályok szerint az elmaradást a NAV adók módjára behajtja. Felhívjuk a vállalkozók figyelmét, hogy a NAV az intézkedéséért ötezer forintos díjat számol fel, ennek megspórolására célszerű a hozzájárulást a megadott határidőig rendezni.

2013. évi decent elszámoló rendszer

2014. szeptember 5.

Az NMH oldalán megjelentek szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész 2013. évi decentralizált beruházási keretéből finanszírozandó, a szakképzés tárgyi feltételeinek fejlesztésére irányuló beruházások támogatására vonatkozóan az elszámolás elkészítéséhez az online program https://decentfinansz.munka.hu/ linken érhető el, a pályázatkezelő programba bejelentkezve.

Ajánlja magát: vállalkozásra alkalmas épület, telek eladó!

2014. augusztus 13.

Az alábbiakban közreadjuk kamarai tagunk ajánlatát:

 

Tatabányán a Barackos Fő utcáján (Egység utca) sürgősen eladó 300 négyszögöl telken egy kétszintes, amerikai tipusu téliesített faház-nyaraló. 3 szoba, fürdő, beépített terasz, veranda,ösz.: 91m2.

A birtokon parkosított rész, konyhakert és gazdasági ólak találhatók. Gyümölcsfák-és bokrok, diófa, fügefák és termésbe hajló homoktövisek találhatók.

Valamint egy különálló téglaépület, ahol élelmiszerüzlet, itallerakat létesítése lehetséges/ a kolónián ez hiánypótló lenne/

Autóval végig betonúton közelíthető meg, a buszmegálló 8 percre van. 200 m-es körzetben 3 cég müködik biztonsági szolgálattal, közvilágítással.

Irányár: 8.5M. forint.Tel.30 528-8880

Reklámadó: sok még a kérdőjel

2014. szeptember 18.

Péntekig kell reklámadót fizetniük a megrendelőként adóalannyá váló társaságoknak számos feltétel teljesülése esetén. Ami biztos: az augusztus 15-e előtt hatályba lépett szerződések alapján közzétett reklámok után nem keletkezhet adófizetési kötelezettség, viszont például egy hosszabb időtartamú keretszerződés kezelése továbbra is kérdéses.

Származási bizonyítvány - amikor fontos az áru eredete

2014. szeptember 18.

A származási bizonyítványt az exportőrök általában a vevő kérésére állítják ki. A dokumentum célja, hogy igazolja az áru eredetét, többnyire harmadik országba irányuló kereskedelem esetén, de előfordul hogy az Európai Unión belül is szükség van rá.

Iparjogvédelmi Szakértői Testület

2014. szeptember 12.

Ezúton adjuk közre azt a tájékoztató kiadványt, mely az Iparjogvédelmi Szakértői Testület munkáját foglalja össze.

Logisztikai felmérés

2014. szeptember 5.

Az elmúlt hónapokban a KKV szektor logisztikai tevékenységének javításához kapcsolódó megbeszélések, egyeztetések zajlottak az MKIK (különösen az MKIK Közlekedési és Logisztikai Kollégiuma) valamint az MLBKT (Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság) között.

A logisztika egy olyan terület, amelyről a KKV szektornak nem biztos, hogy pontos információi vannak, ugyanakkor olyan területeteket ölel fel, amelyek komolyan befolyásolják a vállalkozás hatékonyságát, gazdaságosságát.

A fentiekben hivatkozott megbeszélések célja az volt, hogy az MKIK és az MLBKT együttműködésében kerüljön kidolgozásra egy olyan program, amelynek egyik része egy logisztikai tananyag összeállítása, a másik része pedig a KKV szektor részére történő eljuttatásának módja. A program 2015. évtől kerülne indításra. A program finanszírozását EU-s pályázati forrásból kívánjuk megvalósítani.

Első lépésként a kisvállalkozások igényeinek felmérése a cél, amely a később kidolgozandó módszertan, oktatási program alapját képezi. Ehhez került kidolgozásra a Felmérés linken elérhető kérdőív, amelyet lehetőség szerint kérjük, szíveskedjen kitölteni.

Együttműködését köszönjük!

Vállalkozói ajánlat

2014. szeptember 3.

Tisztelt Cégvezető!

Szeretnék az Ön figyelmébe ajánlani egy saját fejlesztésű beltéri hőszigetelő és hővisszaverő bevonatot: a Hőpajzs4-et,mely az Ön szakterületén jól alkalmazható. A technológia használata a megrendelőnek energia és költség megtakarítást, Önnek pedig befektetés nélkül jelenthet plusz bevételt. A Hőpajzs4-et gletteléssel vagy szórással lehet a beltéri felületekre felhordani a Hőpajzs4 kitűnő lég és pára áteresztő tulajdonsággal rendelkezik, ezáltal megszünteti a penész problémákat, az egészségre káros összetevőket nem tartalmaz, nem éghető, és nem tűzveszélyes. Együttműködés és bővebb tájékoztatás céljából  az alábbi telefonszámon várom hívását.

Köszönettel: Kempa Lajos

Tel:06309368419

e-mail:kempalajos@gmail.com 

Web oldal:www.hopajzs.hu

Munkaügyi Hírlevél Augusztus

2014. szeptember 2.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának augusztusi hírlevelét itt olvashatja.

Új kommunikációs felületeken tájékoztatja a tárca fogyasztókat

2014. szeptember 2.

A fogyasztók védelme a kormány számára az egyik legfontosabb kihívás és feladat – jelentette ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter abból az alkalomból, hogy országjárásba kezdett a tárca Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága. A 19 megye és a főváros hatósági vezetőivel való találkozás első állomása Nyíregyháza volt 2014. augusztus 14-én.

Üzleti partnerkeresés

2014. augusztus 29.

 

Figyelmükbe ajánljuk a legnagyobb dél-lengyelországi élelmiszer ipari és mezőgazdasági gyártók listáját,

melyek új üzleti kapcsolatokat keresnek Magyarországon.

A lista ide kattintva érhető el.

 

ANGUS húsmarha

2014. augusztus 15.

Az alábbiakban közreadjuk a Kárpát Régió Üzleti Hálózat nagyváradi irodájának megkeresését ANGUS húsmarha vásárlással kapcsolatban.

NAV-figyelmeztetés a lakást bérbeadóknak

2014. augusztus 14.
Az adóhivatal szerint a lakást bérbeadók még mindig nem tudják, hogy a bérbeadásról nyilvántartást kell vezetniük. A bevétel után adózni kell. A teljes cikket itt találja.

Kárpát Régió Fiatal Vállalkozói Program

2014. augusztus 14.

Kárpát Régió Fiatal Vállalkozói Program néven 2014-ben is elindul a nagysikerű program, melynek keretében a Kárpát-medencében élő tehetséges magyar fiatalok számára nyújtanak gyakornoki lehetőséget nagy tapasztalattal rendelkező és számos szakmai sikert elért magyarországi cégeknél, szervezeteknél.

Mit vihet magával külföldre?

2014. augusztus 12.

A tudatos utazó, mielőtt egy másik EU-országba utazik, indulás előtt tájékozódik arról, mit vihet magával a poggyászában, és mit nem. Érdemes utánanéznie, milyen behozatali korlátozások vonatkoznak bizonyos termékekre. Az alábbi oldalakon hasznos információkat találhat a témában: állatok és növények; állati eredetű termékek; szeszes italok, dohánytermékek, készpénz. Bővebb információhoz kattintson ide.

 

Így számoljuk el a vállalkozásunk költségeit!

2014. augusztus 12.

Ahhoz, hogy a vállalkozás költségeit elszámolhassuk, a számlának három feltételnek kell megfelelnie. Nem tanácsos olyan számlát elszámolni, ami nem a cég nevére szól vagy nem életszerű. Mire fgyeljünk céges költségek elszámolásakor? Összeszedtük a legfontosabb szabályokat.

Match4Industy Business Matching - Törökország, kedvezményes vásárlátogatás és üzletember találkozó

2014. augusztus 12.

Tájékoztatjuk, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar - Török Tagozata kiutazást szervez a 2014. szeptember 25-26. között Kocaeliben, Törökországban idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő  Match4Industy Business Matching rendezvényre. Az esemény fő szervezői az ABIGEM East Marmara és a Kocaeli Iparkamara, együttműködő partnere több külföldi kamara, köztük az MKIK és más szakmai szervezetek is.

Érintett ágazatok:>>>>

Ajánlja magát: Biztonságos és kiszámítható finanszírozás faktoringgal

2014. augusztus 11.

Az alábbiakban közreadjuk az OTP Bank Zrt. ajánlatát:

Egyre több vállalkozás ajánlja fel vevőinek a hosszabb fizetési határidő lehetőségét versenyképességének, eladásainak növelése érdekében. Ugyanakkor minden vállalkozás számára jelentős üzleti kockázatot jelent, ha vevői hosszú határidővel, vagy késedelmesen fizetnek, miközben a mindennapi működés feltételeinek biztosítására folyamatos finanszírozásra van szükség. Ezekben a helyzetekben jelenthet segítséget a faktoring szolgáltatás.

Aktuális pénztárgép hír

2014. augusztus 7.

A Magyar Közlöny 2014. évi 107. számában megjelent rendelet alapján a régi típusú pénztárgépeket 2014. augusztus 31-ig használhatják az érintettek. Eddig az időpontig mindenkinek üzembe kell helyeznie az új, online pénztárgépét.

Az adóhatóság jelenlegi ellenőrzési tapasztalatai alapján a Minisztérium elkerülhetetlennek látta a véghatáridő mielőbbi bevezetését. Erről közzétett hírről a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján is olvashatnak.

 

SÜRGŐS! Élőmarha tender Törökországban

2014. augusztus 4.

Az alábbiakban továbbítjuk a török Mezőgazdasági Minisztériumhoz tartozó TIGEM (Mezőgazdasági Üzemeltetések Főigazgatósága) Kereskedelmi Osztálya tenderkiírását, melyben az EU-s országokból 1000 db élő hím szarvasmarha (500 db szimentáli, 250 db barna, 125 db vörös angus, 125 db limousin) vásárlására tendert ír ki. Az árajánlatok beadási határideje: 2014. augusztus 6. 14:30.

Október elején várhatók az új pályázati kiírások

2014. szeptember 29.

A Kormányportálon 2014.09.25-én megjelent közlemény szerint, október elején összesen 120 milliárd forint keretösszeg erejéig megjelenik 9 új pályázati kiírás a 2014-2020 Európai Uniós tervezési ciklus forrásainak terhére, valamint hazai költségvetési kockázatra.

 

A nyilvánosságra hozott információk alapján a magánszektor és a közszféra számára is jelennek meg támogatási konstrukciók, a tervek szerint az alábbi felosztásban:

Fiatalok Európája Tatabányán

2014. szeptember 24.

Kétezer látogatónál is többen keresték fel kedden Tatabányán a Vértes Agórájában rendezett, Fiatalok Európája 2014 karrier- és információs börzét, melyet a megyei munkaügyi központ szervezett a kereskedelmi és iparkamara támogatásával. A rendezvényt Dr. Czomba Sándor, munkaerő-piaci és képzési államtitkár nyitotta meg, majd dr. Kancz Csaba kormánymegbízott és Schmidt Csaba polgármester köszöntötte a megjelenteket.

Az Econoserve Pályázati Kft. minősített ,,Megbízható Tanácsadó”

2014. szeptember 19.

A pályázók segítésére a Pályázati Projektmenedzserek és Tanácsadók Országos Szövetsége (PÁTOSZ) "Megbízható Tanácsadó" autentifikációs tanúsítványt, és névre szóló, sorszámozott pályázatíró-kártyát vezetett be. A kártya a szakmai és etikai megbízhatóságot jelenti, csak olyan pályázati tanácsadók szerezhetik meg, akik rendelkeznek a pályázatok megvalósításhoz szükséges szakmai tudással és sokéves tapasztalattal.

SEGÍTSÉG-E A TÁVMUNKA A VÁLLAKOZÁSÁBAN?

2014. szeptember 17.

Tisztelt Komárom-Esztergom megyei Vállalkozók!

Egy lehetőséggel keressük meg Önöket, melynek révén aktív korú megváltozott munkaképességű személyek nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatását kívánjuk elősegíteni a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület REMUSZ Reintegráció Munkaerő-piaci Szolgáltatásokkal elnevezésű programjának keretein belül.

Ezúttal arra invitáljuk Önöket, hogy gondolják végig profitorientált tevékenységeiket, és vegyék fontolóra, hogy akad-e távmunkában elvégezhető munkafolyamat a vállalkozásukban.

Kutatás és innováció a gazdasági stratégia homlokterében

2014. szeptember 12.

A 2014-20-as tervezési időszakban hazánk várhatóan több mint 700 milliárd forintnyi támogatásra számíthat kutatás-fejlesztésre és innovációra az európai integráció társfinanszírozásában. Ezen összeg folyósítását az unió bizonyos feltételekhez köti. Közül az egyik legfontosabb, hogy az egyes területeknek – esetünkben Komárom-Esztergom megyének – gazdaságilag szakosodniuk, specializálódniuk kell. Ennek megkönnyítését szolgálta a tegnapi tatabányai ötletbörze-konferencia, amelynek a megyeháza adott otthont. Az eseményen mintegy hatvan vállalkozó, illetve üzletember vett rész. De megjelentek a gazdasági szakmai szervezetek, kamarák, szövetségek és érdekképviseletek szereplői, az oktatás, valamint tudomány „koponyái” is. A fórum célja egyértelmű volt, hogy a szűkebb hazánk is hozzájáruljanak az intelligens specializációt szolgáló kutatási és innovációs stratégia kialakításához. Az EU, a támogatás fejében – gyakorlatilag – ebben a bonyolultnak tűnő kifejezésben foglalja össze elvárásait.
Az eseményen többek között részt vett dr. Kancz Csaba, megyei kormánymegbízott, a házigazdák nevében pedig Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, illetve kamaránk elnöke, dr. Szerencsés László is.

Felhívás! Kis csoportos ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ oktatás

2014. szeptember 2.

A KEM Kereskedelmi és Iparkamara, a KEM Mérnöki Kamara, valamint a KEM Építész Kamara az ősz folyamán is folytatja a kis csoportos ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ oktatások szervezését, maximum 15-20 fős résztvevői létszámmal. Az oktatáson mindenki a saját laptopján gyakorolhatja az e-napló vezetését lépésről-lépésre.

Az oktatások helyszíne: KEM KIK Székház, Tatabánya, Fő tér 36.

Időpont: megfelelő létszámú jelentkező esetén a pontos időpontról külön tájékoztatást küldünk.

Jelen levelünk célja az oktatási igény előzetes felmérése.

A jelentkezési lapot kérem a KEM MK, KEM ÉK közös titkárságára a kemmk11@gmail.com vagy a kemepitesz@gmail.com címre visszaküldeni 2014. szeptember 15-ig.

A Széchenyi 2020 program első várható pályázatainak listája

2014. szeptember 19.

A Magyar Közlöny 2014. évi 127. számában megjelent a Széchenyi 2020 Program első pályázati felhívásaikhoz kapcsolódó feladatokról szóló kormányhatározat. Ez alapján elsőként a következő pályázati kiírások megjelenése valószínűsíthető.

Bővebb információ itt.

Változások a jótállási kötelezettségekben

2014. szeptember 18.

A jótállási kötelezettséggel járó tartós fogyasztási cikkek köre kibővül, és egy kivétellel a 10 ezer forintos eladási ár lesz a jótállás kritériuma - a márciusban született kormányrendeletnek ez a szabálya szeptember 15-én lép hatályba.

Nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítési, háztartási gép csere pályázat

2014. szeptember 17.

Már szeptemberben megnyílnak az első lakossági energetikai pályázatok, melyek háztartási nagygépek cseréjét, fűtéskorszerűsítést és külső nyílászárók cseréjét támogatják majd.

A háztartási gépek cseréjét a családi házak és társasházi épületek megújuló energiával történő ellátását, a külső épületburok szigeteléséit – beleértve a nyílászárók cseréjét is – támogatják azok a pályázatok, melyekről először a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaságért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásért felelős helyettes államtitkára tartott tájékoztatót.

(Forrás)

Intelligens szakosodási stratégia -kérdőív

2014. szeptember 12.

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Utolsó felvonásához ért az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs stratégia (S3) tervezési folyamata, mely elengedhetetlen feltétele a Strukturális Alapokból érkező, több mint 700 milliárd forintnyi EU-s forráshoz történő hozzáférésnek. A tervezésben kiemelten fontos, hogy a helyi szereplők a térségi gazdaság és társadalom változásainak folyamatos és módszeres érzékelésével és elemzésével, az érintettek széles körének aktív részvételével, vállalkozói szemmel, a kockázatokat vállalva hozzanak meg a térség szempontjából tartós fejlődést eredményező, a jövő innovációival kapcsolatos jelenbeli döntéseket. A stratégiaalkotással kapcsolatosan

on-line kérdőíven gyűjtjük a javaslatokat, hozzászólásokat.

Minden kitöltött kérdőív egyedi tartalmi feldolgozásra kerül. Kérjük, éljen a lehetőséggel és a weboldalon található on-line kérdőív kitöltésével és járuljon hozzá megyéje specializációs irányainak kijelöléséhez!A kérdőív kitöltési határideje: 2014. 09. 22. (hétfő) reggel 8.00 óra. Elérhető a www.s3magyarorszag.hu honlapon, a „megyei fejlesztési irányok-kérdőív” menüpont alatt.

Köszönettel:

Nemzeti Innovációs Hivatal

2014-2015-ben Törökországban rendezendő bútor- és textilipari kiállítások

2014. szeptember 5.

Az alábbiakban közreadjuk a 2014-2015-ben Törökországban rendezendő bútor- és textilipari kiállítások listáját.

Mesterképzés kamarai támogatással

2014. szeptember 3.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara TÁMOP-2.3.4.B-13/1-2013-0001 számmal, „Dolgozva tanulj!” elnevezéssel kiemelt pályázati forrást nyert, melynek megvalósítását 2014. év januárjában megkezdte. A projekt megvalósítása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara koordinálásával és a területi kamarák illetékességével kerül lebonyolításra.

Telefonkönyvi megjelenés tízezrekért? Óvatosan!

2014. szeptember 2.

Telefonkönyvben való megjelenésért kapott számlát? Ne fizesse be automatikusan, lehet, hogy meg sem rendelte!  A cikket itt olvashatja.

Magyar Beszállítók Kiválóság Díja 2014

2014. augusztus 29.

A Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület (SzKKE) 2012-ben első alkalommal hirdette meg többségi magyar tulajdonban lévő vállalkozások számára a pályázatot.

Az Egyesület 2014-ban újra meghirdeti a díjat, és ajánlja mind a vevő, mind pedig a beszállító szervezetek figyelmébe.

Az elismerési forma célja, hogy

  • ráirányítsa a figyelmet a példaértékű beszállítói gyakorlatokra,
  • elismerje a kiemelkedő teljesítményt,
  • feltárja az egyes vállalkozások esetében mindazokat a fejlesztési lehetőségeket, szükségszerűségeket, amelyek javítása a jövőbeni versenyképes működéshez elengedhetetlen.

Az elismerésre való pályázás határideje: 2014. október 15.

Bövebb információ, illetve a pályázati feltételek ide kattintva érhetők  el.

X. Turisztikai Kiállítás és Vásár

2014. augusztus 19.

X. TURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS

a Csabai Kolbászfesztivál keretein belül

2014. október 23-26.  Békéscsaba, Városi Sportcsarnok

Békéscsaba városa a Tourinform Irodával karöltve – a Körös-Trade Kft. közreműködésével – 2014. október 23-26. között tizedik alkalommal rendezi meg a Turisztikai Kiállítást, a Csabai Kolbászfesztivál keretein belül. A kiállítás a Békéscsabai Városi Sportcsarnok mellett felállított kiállítói sátorban kerül megrendezésre.

On-line kutatás szakdolgozathoz

2014. augusztus 15.

Az alábbiakban továbbítjuk Papp Enikő, főiskolai hallgató megkeresését, amelyben szakdolgozat kitöltéséhez kér segítséget vállalkozóktól. Kérjük, amennyiben ideje engedi, szíveskedjen kitölteni a kérdőívet.

Külföldi munka: durva szigorítások jöhetnek Németországban

2014. augusztus 14.

hvg.hu

Németországban elkészültek az uniós társállamokból érkező munkavállalókra vonatkozó szabályok szigorítását célzó javaslatok, és a kormány még augusztusban elindítja a reformokat – írta kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Tovább a cikkhez.

Kutatás általános iskolások pályaválasztásáról

2014. augusztus 14.

Befejeződött a pályaválasztás előtt álló, hetedik osztályos általános iskolás tanulók továbbtanulás és szakmaválasztás iránti érdeklődését vizsgáló kutatás. Ebből kiderült, hogy a nyugat-dunántúli gyerekek  a szakközépiskolai érettségit átlagon felüli arányban tervezik. A kreatív-, a mezőgazdasági- és a fehérgalléros munkák iránt átlagon felüli az érdeklődés  régiónkban, míg a gasztronómiai és a szakmunkák iránt átlagon aluli. A Nyugat-Dunántúlon a legmagasabb a diákok átlagos Kreativitás-index értéke.

Az eredmények a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) országos pályaorientációs vizsgálatának eredményein alapulnak, melyből kiderül, hogy a tanulók közül már majdnem mindenki foglalkozott a továbbtanulás kérdéseivel. A legtöbben a szülőkkel való beszélgetést választották a tájékozódásra, de voltak, akik az osztályfőnöki órán, illetve iskolai pályaválasztási rendezvényen szereztek információt. Kevés azoknak az aránya, akiknél még nem került szóba a pályaválasztás kérdése. A tanulmány részletesen foglalkozik a továbbtanulási tervekkel, társas kapcsolatokkal, területi különbségekkel.

 

A kutatási anyag a csatolt mellékletben található.

Egy aláírás a szerződésen – szabad, vagy sem?

2014. augusztus 12.

Sokakat foglalkoztató kérdés volt mindig is, hogy egy szerződést aláírhat-e ugyanaz a személy mindkét szerződő fél nevében. A kérdés különösen élesen merült fel olyan esetekben, amikor egy magánszemély saját cégével szerződött, vagy két olyan cég szerződött egymással, akiknek ugyanaz a személy volt az ügyvezetője.

Míg a joggyakorlat eddig megosztott volt, addig a márciusban hatályba lépett Ptk. a kérdést már megnyugtatóan kezeli.

Itt a pénztárgépcsere végleges határideje

2014. augusztus 12.

2014. december 31-ig van lehetőségük azon vállalkozásoknak működtetni régi pénztárgépüket, akik számára az NGM-rendelet a későbbi bevezetési határidőt írta elő. A második körös online pénztárgép bevezetésre vonatkozóan bizonyos, hogy a kötelezettek nem számolhatnak további határidő-hosszabbítással.

A teljes cikk megtalálható ide kattintva.  

Ingyenes módszertani képzés a kamaránál !

2014. augusztus 11.

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ezúton szeretné felhívni a tanulókkal foglalkozó vállalkozók figyelmét a következő ingyenes képzésre, melyre korlátozott létszámban  lehet jelentkezni az alábbi témában:

Pedagógiai, pszichológiai, jogi- szakmódszertani és tanügy-igazgatási ismeretek

 Ezen a 60 órás módszertani képzésen az iskolai rendszerű szakképzésben együttműködési megállapodás és/vagy tanulószerződés keretében gyakorlati képzés szervezőjeként illetve folytatójaként résztvevő gazdálkodó szervezetek gyakorlati oktatói vehetnek részt.

 A képzés célja, hogy módszertanilag és a jogszabályi változásoknak megfelelően felkészített szakoktatói feladatokat végző szakemberek álljanak rendelkezésre a külső képzőhelyeken. A résztvevők elsajátíthatják az új szakképzési törvényben és a kapcsolódó jogszabályokban előírt feladatok ellátásához, feltételek teljesítéséhez szükséges elméleti és gyakorlati tudnivalókat.

A gyakorlati képzéssel foglalkozó szakemberek pedagógiai és módszertani képzése elősegíti a gyakorlati képzés színvonalának emelkedését.

 

Témakörök:

  • pedagógiai ismeretek
  • pszichológiai ismeretek
  • jogi ismeretek
  • szakmódszertani ismeretek
  • az iskolai rendszerű szakképzés dokumentációs rendszere
  • a szakképzési kerettanterv, a szakmai program és gyakorlati képzés tartalmi kapcsolata, a gyakorlati képzés megszervezésének elvei

A képzés várhatóan 2014. november 3-án indul.

A jelentkezéshez szükséges Jelentkezési lap a Kamara honlapjáról (kemkik.hu) letölthető!

Jelentkezési határidő 2014. október 27.

További információ: Kupcsok Péter KEMKIK, Tatabánya, Fő tér 36. e-mail: kupcsok.peter@kemkik.hu 34/513-010

 

Figyelem! A kedvezményes mesterképzés programra nem tudunk több jelentkezőt fogadni, mert betelt a támogatható létszám!

 

Felhívás vámfelfüggesztési kérelmek benyújtására

2014. augusztus 7.

A 2015. július 1-jétől érvénybe lépő új, vagy módosítandó autonóm vámfelfüggesztésekre és vámkontingensekre vonatkozó kérelmeket legkésőbb 2014. augusztus 26-ig kell eljuttatni a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kereskedelempolitikai és Világgazdasági Főosztálya keretében működő Vámtarifa Bizottság titkárságára elektronikus formában.

 

Lehetőség van a jelenleg érvényes vámfelfüggesztésekkel, illetve vámkontingensekkel szembeni kifogások előterjesztésére is. A kifogásokat az arra rendszeresített formanyomtatványon, elektronikus formában, folyamatosan, de legkésőbb 2014. október 30-ig lehet benyújtani a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kereskedelempolitikai és Világgazdasági Főosztálya keretében működő Vámtarifa Bizottság titkárságára.

Nem létező tanyafejlesztési pályázatok megírására kérnek pénzt

2014. augusztus 4.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tagsága részéről több bejelentés érkezett, hogy egy dél-alföldi pályázatíró iroda tanyapályázat elkészítésére vesz fel megrendeléseket egyszeri, nettó 200 ezer forint megbízási díjért, 98 százalékos nyerési eséllyel kecsegtetve a tanyán élő embereket.

Beszámoló a szakképzésről és a diákmunka helyzetéről Esztergomban

2014. augusztus 4.

Az esztergomi Strigonium Zrt. a belvárosi temető történelmi jelentőségű síremlékeinek rendbetételére, valamint turista információs pontok üzemeltetésére és adminisztrációs munkára vár diákmunkásokat augusztustól - mondta sajtótájékoztatóján a társaság vezérigazgatója, aki a diákmunkások foglalkoztatásának  megszervezésében kiemelte a megyei kereskedelmi és iparkamara szerepvállalását és segítségnyújtását.