Kamarai rendezvények

<< 2015 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
202123242526
27282930   

Pályaválasztási tanácsadás

Figyelem! Kötelező kamarai hozzájárulás befizetési határideje: március 31!

2015. február 1.

SZÁMLASZÁM: 12028003-00255243-00500000  A közleményben kérjük megadni az adószámot.

Ne várjon a NAV behajtásra, ha van elmaradása 2012 óta, sürgősen pótolja!

Információ: 34/513-027, email: ugyfelszolgalat@kemkik.hu

 

Jó tudni - Regisztrálni a vállalkozás alakulásakor kell. Kamarai hozzájárulásként évente 5 000 Ft-ot kell fizetni a székhely szerinti megyei kamarának. A regisztráció nem jelent kamarai tagságot. Az adatváltozásokat át kell vezetni a KAMREG adatbázison. Az önkéntes kamarai tagoknak is kötelező az éves hozzájárulás, a kamarai tagdíjba beleszámít!

 

A tartozásokat a NAV szedi be, ha lejár a határidő! Aki a 2012 vagy 2013. évit elmulasztotta, még pótolhatja. Egyeztetés a 34/513-027-es telefonszámon lehetséges.

 

A kamarai nyilvántartással, illetve a kamarai szolgáltatásokkal kapcsolatos bővebb információkhoz kattintson ide.

 

TUDNIVALÓK A KÖTELEZŐ KAMARAI HOZZÁJÁRULÁSRÓL

 

PUBLIKUS KERESŐ

EURÓPA NAP Tatabánya, Csónakázó tó 2015. május 1.

2015. április 20.

Ünnepelje velünk az Európa-napot május 1-jén Tatabányán, a Csónakázó tónál! Ingyenes családi programokkal, koncertekkel várjuk. Kvízjátékunkon pedig brüsszeli utazást is nyerhet! Az Európa-napot az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a komárom-esztergom megyei Europe Direct tájékoztató központ szervezi.

Bővebb információ itt.

EKÁER-rel kapcsolatos szolgáltatás

2015. április 17.

Az EKÁER bevezetésével több vállalkozás jelzett olyan problémát, hogy az interneten keresztül intézhető EKÁER szám igénylés rendkívül körülményes olyan esetekben, amikor un. „internet szolgáltatással nem lefedett” területeken működik a cég, de a fuvarozás elindításához szükséges az EKÁER szám „beszerzése” (pl. kavicsbánya egy külterületen).

A probléma megoldásához igyekeztünk olyan szolgáltatást keresni, amelyre az megoldást jelenthet. Így sikerült eljutnunk egy olyan vállalkozáshoz, amely információink szerint Magyarországon egyedüli cégként biztosít versenyképes műholdas internet szolgáltatást kétirányú adatátvitelre.

Megkeresésünkre a cég megküldte általános tájékoztatóját (amelyet csatoltan megküldünk), illetve felajánlotta, hogy az önkéntes kereskedelmi és iparkamarai tagvállalkozásoknak 10% kedvezményt biztosítanak az áraikból.

AZ ÚJ GENERÁCIÓS IPARI ROBOTOK ALKALMAZÁSI TERÜLETEI

2015. április 9.

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a B&O Engineering Kft. meghívja Önt

AZ ÚJ GENERÁCIÓS IPARI ROBOTOK ALKALMAZÁSI TERÜLETEI

című workshop-ra.

 

Időpont: 2015. május 7.  (csütörtök) 14 óra

Helyszín: KEMKIK Székház, Tatabánya, Fő tér 36. 4. emeleti konferencia terem

Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva!

MAGYAR KÉZMŰVES REMEK

2015. március 24.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyfordulós pályázatot hirdet a "MAGYAR KÉZMŰVES REMEK" elismerő cím elnyerésére.

 

A pályázat határideje: 2015. augusztus 15.

 

A részletes pályázati felhívás és jelentkezési lap a csatolmányban található.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Adatok a felsőoktatásról és a diplomások foglalkoztatásáról

2015. április 2.

A GVI  2015/2 Kutatási Füzete, mely a  felsőoktatással és a diplomások munkaerő-piaci helyzetével foglalkozik itt érhető el.

Magyar Formatervezési Díj 2015 pályázati felhívás

2015. március 30.

Ezúton felhívjuk szíves figyelmüket a Magyar Formatervezési Díj, illetve a Design Management Díj pályázati kiírására. A két díjpályázat a hazai designtevékenység elismerését szolgálja, díjazva a magas színvonalú tervezői tevékenységet, illetve a design stratégiai alkalmazását. A Magyar Formatervezési Díj pályázatra gyártók, tervezők, megrendelők jelentkezését várják az elmúlt három évben létrehozott új termékekkel, alkotásokkal. A Magyar Formatervezési Tanács 2009-ben alapította a Design Management Díjat, melynek célja, hogy bemutassa, hogyan segítheti a design alkalmazása és szakszerű menedzselése egy szervezet célkitűzéseinek megvalósítását, eredményes működését, és elismerje ennek kiváló példáit.

A Magyar Formatervezési Díj pályázat benyújtásának határideje: 2015. május. 6.

A Design Management Díj jelölésének határideje: 2015. április. 22.

Beszállítói lehetőség - kerámia

2015. március 27.

Az alábbi francia üzleti megkeresést a párizsi magyar nagykövetség külgazdasági irodájától kapta, és továbbította a területi kamarák részére az MKIK.

A felhívást alapján keresnek olyan magyarországi cégeket, amelyek kerámia/porcelán áru gyártásával foglalkoznak. Az érdeklődő francia vállalat (nagykereskedelmi cég) a következő pontosítást küldte: 

Az érdeklődő francia vállalat a következő pontosítást küldte: közepes méretű kerámia üzemeket keres elsősorban, az első körben 1000 termék megmunkálására. A későbbiekben ez a mennyiség növekedhet.

A termékek „luxus” piaci értékesítésre kerülnek, ezért EU standard-l rendelkező, magas minőségben dolgozó cégek érdeklik.

A Bérügyvitel Bajnoka címért szállnak ringbe a bérszámfejtők

2015. március 27.

A harmadik alkalommal meghirdetett verseny az adótudatosság növelését és az önkéntes jogkövetés megszilárdítását is célozza. A bajnokságra április 15-ig lehet jelentkezni. 

FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM 2015. - LETÖLTHETŐ AZ ELŐADÁSOK ANYAGA

2015. március 26.

Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a 2015. március 25-én kamaránknál tartott Fogyasztóvédelmi Fórum előadásainak prezentációit letöltheti a csatolt mellékletekből. 

Munkaügyi hírlevél 2015. március

2015. március 20.

A csatolt állományban megtalálható a KEM Munkaügyi Központ márciusi munkáltatói hírlevele, illetve az oroszlányi munkaügyi kirendeltség átadójának tájékoztatója.

Változás a végzős tanulók utáni normatíva igénybevételében

2015. március 20.

A gyakorlati képzéssel foglalkozó vállalkozások tanulószerződés kötésével havonta csökkenthetik szakképzési hozzájárulásukat.

Tájékoztató az élelmiszer - értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automataberendezések bejelentéséről

2015. március 19.

A 2015. január  1-jétől hatályos jogszabályi rendelkezések alapján az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automataberendezés (továbbiakban: automataberendezés) üzemeltetője  elektronikus úton köteles bejelenteni az adóhatósághoz az erre a célra rendszeresített nyomtatványon az értékesítés megkezdését és az automataberendezés üzemeltetésében bekövetkezett változásokat.

Kereskedelmi törvény módosításai - vasárnapi zárvatartás szabályozása

2015. március 19.

Az Országgyűlés 2017. 03. 17-én a kereskedelmi törvény alábbi  módosításait szavazta meg: 

- Azok az üzletek, amelyek kis- és nagykereskedelmi tevékenységet folytatnak azonos helyen és időben, a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazása során kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek minősülnek.

- Az az üzemanyagtöltő állomás területén működő üzlet, amely nem értékesít üzemanyagot, a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazása során kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek minősül.

Kiállítások Törökországban

2015. március 17.

2015. április 9-11. között kerül megrendezésre a SOLAREX elnevezésű Napenergia- és Technológia kiállítás, 2015. június 11-13. között pedig a 11. Nemzetközi újrahasznosítás, környezetvédelmi technológiák és hulladékgazdálkodási szakkiállítás Isztambulban.

Munka törvénykönyve 2015. évi változásai

2015. március 17.

1. Részmunkaidő a gyerek 5 éves koráig
A gyermeket nevelő szülőknek kedvez a változás, amely előírja a kötelező részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségét. Eddig a gyermek 3 éves koráig kérhette a munkavállaló a munkaszerződés módosítását. Mostantól a munkáltató a munkavállaló ajánlatára

Török cég megkeresése

2015. március 16.

Az Isztambuli Magyar Főkonzulátus külgazdasági irodája ismételten megkeresést kapott egy török cégtől. A cég tájékoztató anyaga megtalálható a csatolt mellékletben.

Dekoratőr Minősítő Tanúsítvány

2015. március 11.

A Magyarországi Dekoratőrök és Kirakatrendezők Szövetsége, a Dekorszövetség dekoratőr és kirakatrendező végzettségű szakemberek, illetve jelenleg a szakmát tanuló diákok országos szintű szakmai, nonprofit, civil szervezete.

A Dekorszövetség minősített tanúsítványt hozott létre, ez a Dekoratőr Minősítő Tanúsítvány.

A sikeres pályázó a minősítést kiadó Dekorszövetség által ajánlott és minősített vállalkozássá válik.
A Tanúsítvány 2 évre, ill. visszavonásig adható ki. Lejárta után meg lehet hosszabbítani.

Vállalkozásfejlesztési gyakornoki program Amerikában - A Hungarian-American Enterprise Scholarship Fund programja

2015. március 11.

A Hungarian-American Enterprise Scholarship Fund (HAESF) közzétette 2015. évi pályázati felhívását a vállalkozásfejlesztési gyakornoki programjában való részvétel céljából tehetséges fiatalok részére. Figyelem! Az idei első benyújtási határidő: 2015. március 15.

További információk és részletek itt.

MKIK Gazdasági évnyitó 2015

2015. március 6.

A fórumon, amely elsősorban a gazdasági növekedés fenntarthatóságának kérdéseit vitatta meg, részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Parragh László az MKIK elnöke és mintegy 400 cégvezető, vállalkozó, a gazdasági élet meghatározó szereplői. A miniszterelnök célként jelölte meg, hogy 2018-ra Magyarországon elérjük a teljes foglalkoztatást, és 3 százalék közelébe vagy az alá csökkentjük a munkanélküliséget. A 2015-ös év gazdasági növekedése az eddig prognosztizált 2,5 százalék fölött alakulhat - mondta a miniszterelnök. Parragh László a tartós gazdasági növekedés előtt álló akadályok lebontására munkacsoport létrehozását javasolta. Kiemelte, hogy a bürokrácia csökkentése továbbra is fontos terület, az adó- és szakigazgatási eljárást át kellene gondolni, a megfelelő tudású munkaerő megtartásához pedig reálbér felzárkóztatási programot kellene indítani.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Március 5-től élnek az új tűzvédelmi szabályok

2015. március 5.

2014 végén fogadták el az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatot (OTSZ). A hatóságok és a jogszabályalkotót számára is kiemelt terület az élet- és értékvédelem. Ennek jegyében és szellemében került kidolgozásra a 2015. március 5-én hatályba lépő 54/2014. BM rendelet, mely minden magyar állampolgár, gazdasági szervezet, önkormányzat, állami vállalat és civil szereplő számára jelentős változásokat hoz.

A teljes cikk itt olvasható.

Kisokos a munkába járás költségeinek megtérítéséről

2015. március 5.

A napi munkába járás költségeinek egy részét a munkáltató köteles megtéríteni, másik részét megtérítheti, ha belső szabályzata erről rendelkezik..

Főállású vállalkozók minimális járulékkötelezettsége 2015-ben

2015. március 5.

A minimális járulékkötelezettség azt jelenti a vállalkozók esetében, hogy ennyit mindenképpen be kell fizetni a kincstárnak még akkor is, ha ténylegesen nem vesznek fel jövedelmet. Ez utóbbinak lehet például oka az, hogy nincs elég bevétel, mely a jövedelmet és a járulékait fedezné. A minimális járulékkötelezettséget példákkal szemléltetjük.

Megújuló energiatárolási ötletpályázat

2015. március 5.

Megújuló energiatárolási ötleteket vár a BASF német vegyipari cég, a nyertes pályázók díja fejenként 100 ezer euró és közös kutatási projekt lehetősége a vállalattal.

Tatai AC TAO támogatása

2015. március 5.

Ezúton közzétesszük az alábbi kamaránkhoz érkezett felhívást.

A Tatán megépíteni kívánt Sport- és Rendezvénycsarnok sikeres beruházásának véghez viteléhez további TAO-s támogatásra lenne szüksége a Tatai AC sportegyesületnek. 2014. december 31-ig a Magyar Kézilabda Szövetségnél elkülönített számlánkra 398 M Ft gyűlt össze.

Az építkezés 2015. őszére tervezett befejezéséig további 400 M Ft összegyűjtését kell eszközölnünk. Amennyiben lehetősége kínálkozik a fenti projekt további támogatására, kérjük segítse a város sportjának jobb feltételei megteremtésére tett erőfeszítéseinket.  

2015. január 01-től változások szerepelnek a TAO-ról szóló törvényben, mely egyrészt szélesíti a cégek ilyen irányú felajánlásait, másrészt sokkal nagyobb kedvezményt biztosít a cégek számára ilyen irányú felajánlások esetén. 

Vasárnapi nyitva tartásra vonatkozó szabályok

2015. március 3.
A MAGYAR KÖZLÖNY 2014. december 30. napján megjelent 2014. évi 186. számában közzétételre került a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a fent megjelölt törvény értelmében 2015. március 15. napjától az alábbi jogszabályi rendelkezések figyelembevétele mellett szükséges üzletüket nyitva tartani.

Újra "támad" a kamaratagok.hu átverés!

2015. április 20.

Idén ismét kapnak olyan emaileket a vállalkozások, amelyben próbálják rávenni a vállalkozókat olyan adatszolgáltatásra és ehhez kapcsolódó díjfizetésre, melyre vonatkozóan a magyar jogszabályok nem tartalmaznak kötelezettséget.

Tavaly már felhívtuk a figyelmüket erre az átverésre, a cikket itt olvashatják.

Országos fazekasmester-találkozó Naszályon

2015. április 13.

Az ország 25 ismert fazekasmesterének részvételével tartottak találkozót és kirakodóvásárt a hétvégén Naszályon, ahol vasárnap a fazekas szakmát tanuló fiatalok versenyeztek a megyei kereskedelmi és iparkamara támogatásával.

A kamara elnöke köszöntőjében elmondta, a kézműves mesterségek, mint a fazekasság is, emlékeztet arra, hogy honnan indult az emberi civilizáció, ami az internet, az okostelefonok világában már annyira idejétmúltnak tűnik, hogy nem is gondolunk rá.

„A fazekasok világában még nem vált el az ipar és a kereskedelem, a kézművesek egyszerre voltak szakmájuk művelői és saját portékáik tisztes kereskedői. Reklám helyett pedig elég volt a jó minőségű munka, amiért visszatértek a vásárlók” - tette hozzá Szerencsés László, aki Rabóczky H. Erzsébet kézműipari alelnök társágában vett részt a rendezvényen. 

INDUL AZ MKIK GVI 2015. ÁPRILISI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

2015. április 2.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

Az MKIK GVI e vizsgálattal képviseli Magyarországot az Eurochambres éves európai konjunktúra vizsgálatában, amely az EU országaiban mintegy 18 millió vállalkozás adataira alapozva ad előrejelzést az európai gazdasági konjunktúra várható alakulásáról. Az eddigi tapasztalatok szerint felvételünk eredményei pontosan jelzik előre a magyarországi GDP várható alakulását. Eredményeinket többek között felhasználja az OECD, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormányzat a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzései és elemzései során.

Kérjük, hogy szakítson időt kérdőívünk kitöltésére, mely 8-10 percet vesz igénybe.

A kérdőív a http://ola.gvi.hu/konjunktura címen érhető el.

 

A kitöltött kérdőíveket 2015. április 30-ig várjuk!

 

KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK VERSENYKÉPESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK VIZSGÁLATA A MAGYAR - SZLOVÁK HATÁR MENTI TÉRSÉGBEN

2015. április 14.

Ön vállalkozó vagy egy vállalat menedzsmentjében dolgozik és kíváncsi piacának jellemzőire? Nyerjen egy piackutatást!

Tisztelt Hölgyem / Uram!

A vállalkozások és vállalatok számos olyan tényező által befolyásoltak, melyekre közvetlenül kevés hatással bírnak. E tényezők azonosítására és fontosságának meghatározására törekszik a KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK VERSENYKÉPESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK VIZSGÁLATA A MAGYAR - SZLOVÁK HATÁR MENTI TÉRSÉGBEN címet viselő kutatás. A kutatómunka célja, hogy kutatási adatokra hivatkozva a vállalkozói környezet minőségének javítását célzó javaslatok kerülhessenek megfogalmazásra. A kutatás Szlovákiában és Magyarországon egyaránt zajlik, így a vizsgálat eredményei a két ország vállalkozói környezetének meglévő eltéréseit, ágazati sajátosságokat és a határ szerepének fontosságát is megvilágítják majd.

Mérik a belépő hallgatók tudását a felsőoktatásban

2015. március 30.

Elkészült a felsőoktatási törvény módosításának tervezete, amelyben a többi között újraszabályoznák az intézmények vagyongazdálkodását, és lehetővé tennék az egyetemeknek a közös képzések indítását.

Beszállítói lehetőség - fémipari - tartályok, bojlerek

2015. március 27.

Az alábbi francia üzleti megkeresést a párizsi magyar nagykövetség külgazdasági irodájától kapta, és továbbította a területi kamarák részére az MKIK.

A felhívást alapján keresnek olyan magyarországi cégeket, amelyek acélhengerek, tartályok, bojlerek gyártásával foglalkoznak. Az érdeklődő francia vállalat a következő pontosítást küldte: A cég az élelmiszer- és gyógyszeriparban használatos sterilizáló berendezésekkel foglalkozik. Ezekhez rozsdamentes acéltartályokat gyártatnának Mo.-n, melyek alkalmasak a magas hőmérséklet és a magas nyomás alatti használatra is.

 

Beszállítói lehetőség - fémipari - csavaráru

2015. március 27.

Az alábbi francia üzleti megkeresést a párizsi magyar nagykövetség külgazdasági irodájától kapta, és továbbította a területi kamarák részére az MKIK.

A felhívást alapján keresnek olyan magyarországi cégeket, amelyek csavaráru gyártásával foglalkoznak. Az érdeklődő francia vállalat (nagykereskedelmi cég) a következő pontosítást küldte: 200000 euró értékben vásárolnának Mo.-i gyártótól galvanizált csavarokat/csavarárut.

ELI-ALPS és az Önök cége egy TÁMOP projekt keretében

2015. március 27.

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Kecskeméti Főiskola közreműködik a Szegeden épülő ELI-ALPS-hoz kapcsolódó Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra című TÁMOP projekt keretében végzett felmérésben.

A kérdőív és a tájékoztató  Letölthető innen. 

Kérjük segítse munkájukat a kérdőív kitöltésével! 

Cukrász mestervizsgák Tatabányán

2015. március 23.

Kamaránk szervezésében cukrász szakmában kezdődtek mestervizsgák Tatabányán, a Stop Cukrászdában Hétfőn és kedden hat-hat jelölt készíti el vizsgamunkáját, majd a következő napokban írásbeli és szóbeli vizsgát tesznek.

Országos Városmarketing Díj

2015. március 20.

A Magyar Marketing Szövetség megalapította az Országos Városmarketing Díjat, mellyel az előző év szakmailag legjobb városmarketing kampányait, programjait kívánja elismerni a Városmarketing gyémánt védjeggyel. A legtöbb gyémántot összegyűjtött város lesz az év Marketing fővárosa, míg a legtöbb gyémántot gyűjtő megye a „Marketingaktív Megye”.

Átadták a Neuzer Kft. új fejlesztési központját

2015. március 19.

A Neuzer Kft. az Esztergomi ipari parkban átadta zöldmezős beruházásban épült fejlesztési központját. A 250 millió forint ráfordításával megvalósult létesítmény a kerékpárgyár közelében helyezkedik el.

Az átadáson részt vett Glattfelder Béla, az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara részéről Dr. Szerencsés László, a kamara elnöke. Neuzer András, a kerékpárgyár fő tulajdonosa elmondta, a központ megépítéséhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése a KDOP-1.1.1/C-12-2012-0001 jelű pályázaton 100 millió forintos támogatást nyújtott.

Magyar Montenegrói Gazdasági Fórum és Üzletember Találkozó

2015. március 19.

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt a Magyar – Montenegrói Gazdasági Vegyes Bizottság üléséhez kapcsolódóan megszervezésre kerülő Magyar-montenegrói gazdasági fórum és üzletember-találkozó című rendezvényre.

A program a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nyugat-balkáni Tagozata, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és a Montenegrói Gazdasági Kamara szervezésében valósul meg. A programon a tervek szerint köszöntőt mond a vegyes bizottság magyar társelnöke, Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, illetve montenegrói partnere, Branimir Gvozdenović, fenntartható fejlődési és turisztikai miniszter.

Időpont:

2015. március 30., hétfő, 14:00-17:00

 

Helyszín:

Hotel President Budapest

1054 Budapest, Hold u. 3-5., Lobby terem

Konferencia a magyar-mongol gazdasági és politikai kapcsolatok alakulásáról

2015. március 19.

Konferencia a magyar-mongol gazdasági és politikai kapcsolatok alakulásáról

Időpont: 2015. április 2., 10.00-13.00 óra

Helyszín: Hotel President Budapest 1054 Budapest, Hold utca 3-5.

Jelentkezési határidő: 2015. március 31., kedd, 23:00 óra

Részletek a csatolt mellékletben.

Szabványváltozások

2015. március 17.

Tájékoztatás a 2015. februári munkavédelemhez kapcsolódó szabványváltozásokról.

Ajánlja magát: Az OTP Bank ajánlata: Új támogatott konstrukciók várják a vállalkozásokat a faktoringpiacon

2015. március 16.

Mind több magyarországi vállalkozás ismeri fel, hogy a faktoring ügyletek révén egyszerre juthat gyors és olcsó finanszírozási lehetőséghez, valamint teheti hatékonyabbá követelései behajtását. A faktoring révén biztosítás is köthető a követelésekre, amely véd a vevői nemfizetés veszteségeivel szemben. Az exportáló cégek számára lehet vonzó, hogy a faktoring ügyletekkel az árfolyam-kockázat is mérsékelhető. A faktoring termékek iránti keresletet növelheti az új, állami támogatású konstrukciók megjelenése a piacon.

Romániai kiállítások, vásárok, rendezvények az első félévben

2015. március 13.

Ezúton felhívjuk szíves figyelmüket a 2015. I. félévében szervezendő kiállítások és vásárok, szakmai utak, exportösztönző konferenciák, rendezvények és cégek bemutatkozásával és egyéb Romániával kapcsolatos tájékoztatóra, melyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román Tagozata bocsátott rendelkezésünkre.

Otthon Melege Program - Társasházak korszerűsítése, felújítása

2015. március 11.

Elkészült az Otthon Melege Program keretében meghirdetett társasházak energiahatékonyságának növelését célzó alprogram elektronikus Otthon Melege Program - Társasházak korszerűsítése, felújításapályázati honlapja.

A kivitelezésben részt vevő vállalkozások, vállalkozók 2015. március 16-tól regisztrálhatnak a Otthon Melege Program - Társasházak korszerűsítése, felújítása pályázati rendszerben. A sikeresen regisztrációt követően a kivitelezők listája március végétől ugyanitt válik elérhetővé.

Díj az Európai Vállalkozások ösztönzésére 2015.

2015. március 9.

A tavalyi év nemzetközi szinten is kiemelkedő sikere után a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottsággal közösen 2015-ben is pályázatot hirdet az európai vállalkozások ösztönzésére létrehozott díj elnyerésére összesen hat kategóriában:

• A vállalkozói kedv ösztönzése

• A vállalkozói ismeretek növelése

• Az üzleti környezet fejlesztése

• A vállalkozások külpiacra lépésének elősegítése

• A zöldgazdaság ösztönzése

• Vállalkozás a társadalmi esélyegyenlőségért

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Vendégünk volt Szilágyi János

2015. március 6.

A napokban Szilágyi János a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Képzési Igazgatója folytatott szakmai megbeszélést kamaránkban a szakképzési tanácsadást végző munkatársakkal.

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

CONECO Kiállítás meghívó

2015. március 5.

A CONECO Építőipari Vásár Szlovákia legnagyobb építőipari szakvására, amelyen a látogatók információt szerezhetnek mindenről, amit az építkezésről és a lakásfelújításról tudni kell. A CONECO kínálata kiterjed az építőipar számára szükséges építőanyagoktól kezdve, az ablakokon, ajtókon, tetőkön, burkolóanyagokon, épületgépészeten keresztül, egészen a szaunákig, garázskapukig és a kertépítésig. Idén a vásár olyan új, reform építőanyagokkal és épület automatikákkal ismerteti meg az érdeklődőket, melyek a leghatékonyabban használhatók az energiatakarékos és intelligens otthonok kialakításához. A kiállítás számos, szaktanácsadással egybekötött, kiegészítő programot kínál.

Létesítő okiratok módosítása az új Ptk. szerint

2015. március 5.

Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) hatályba lépése után a gazdasági társaságok és szövetkezetek létesítő okiratát összhangba kell hozni a hatályos törvényi rendelkezésekkel. 

Fontos információ DRB-s Széchenyi Kártya birtokosoknak

2015. március 5.

A DRB Bankcsoport tagjainál több mint 400 vállalkozás rendelkezik jelenleg élő Széchenyi Kártya szerződéssel. A SZéchenyi Kártyával rendelkező ügyfeleknek egyszerűsített, ideiglenes eljárásrend keretében van lehetőségük Széchenyi Kártya hitelük más (a hitelkiváltásban részvételi szándékát jelző) hitelintézet által történő egyszerű kiváltására.

Jövedelem-letiltás az adóvégrehajtási eljárásban

2015. március 5.

A NAV a hatályos törvények alapján végrehajtást indít, ha az adózónak adótartozása vagy hátraléka van. Az adóhivatal jövedelem-letiltással élhet, ha a tartozás valószínűsíthetően rövid időn belül behajtható ezzel a módszerrel.

Szakképzés Szlovákiában és külföldön

2015. március 3.

A szakképzés átalakítása, a piacképes tudás biztosítása napjainkban minden uniós tagállamban sürgető feladat, így Szlovákiában is. Ebben a témában szerveztek konferenciát Eperjesen a közelmúltban, ahol a magyar gyakorlatot Nagyné Varga Katalin, kamaránk főtitkára ismertette.

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara