Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2017 Október >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
9101112131415
16171819
20
2122
23242526272829
3031     

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

FEDEZD FEL EURÓPÁT! – Kutass! Filmezz! Utazz!

2017. szeptember 5.

Készíts legfeljebb 2 perces videót osztálytársaiddal Magyarország európai uniós tagságának előnyeiről. Nyerj látogatást az egész osztálynak Budapestre, az Európai Unió Házába! Jelentkezési határidő: 2017. október 20. Fődíj: A legjobb videót készítő osztály az Euroscola-programmal elutazhat Franciaországba, az Európai Parlament strasbourgi székhelyére.

4 FOR EUROPE - középiskolai vetélkedő

2017. szeptember 27.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat,

az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és

az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája

 „4 FOR EUROPE”

címmel európai uniós témájú versenyt szervez
középiskolás diákoknak
 

 

A vetélkedőre olyan négyfős csapatok jelentkezését várjuk, amelyek tagjai középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkeznek. A csapatok mentora az őket felkészítő pedagógus. Minden iskolából tetszőleges számú csapat nevezhet.

 

A csoportok regisztrációját 2017. október 15., 12.00 óráig fogadjuk a http://europedirect.kjmk.hu (jobb felső sarok) weboldalon, melyen a rendezvénnyel kapcsolatos aktuális információk is olvashatók. 

Megszűnt az európai uniós cukorkvóta

2017. október 15.

Közel 50 éves működés után, 2017. szeptember 30-án megszűnt az Európai Unió cukortermelésének szabályozására szolgáló kvótarendszer, amely a legutolsó még érvényben lévő ilyen típusú mezőgazdasági intézkedés volt.

 

 

A Bizottság azt szorgalmazza, hogy 2018-ig teljes körűen épüljön ki a bankunió

2017. október 11.

Az európai polgárok és vállalkozások egyaránt hasznát fogják látni, ha a Bizottság terveinek megfelelően gyorsított ütemben kiépülnek a bankunió jelenleg még hiányzó elemei. Ezáltal ugyanis elmélyül a pénzügyi integráció, és stabilabbá válik a pénzügyi rendszer. A bankuniót teljes mértékben ki kell építeni, hogy maximálisan hozzá tudjon járulni a gazdasági és monetáris unió stabilitásának és sokkokkal szembeni ellenálló képességének javításához, valamint a kockázatmegosztásban játszott állami szerep csökkentéséhez. Ezt diktálja az egységes piac egészének érdeke. Az eddig elért komoly eredményekre építve a Bizottság ma közleményt tett közzé, amelyben a Tanács kötelezettségvállalásaira alapozva nagy ívű, ugyanakkor realisztikus programot vázol fel. A program azt hivatott elősegíteni, hogy megegyezés jöjjön létre a bankunió még hiányzó elemeivel kapcsolatban.

Európai beruházási terv: további 80 milliárd forint értékű hitelben részesülhetnek a magyar kkv-k

2017. október 9.

Az Európai Beruházási Alap és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a COSME (a kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő program) keretében megállapodást írt alá, amelynek értelmében a Garantiqa 80 milliárd forint hitelhez kapcsolódóan nyújthat kezességvállalást magyar kis- és középvállalkozásoknál. A megállapodás az Európai Bizottság európai beruházási tervének egyik alappillére, az Európai Stratégiai Beruházási Alap támogatásával jött létre. A megállapodás 3500 magyar kkv számára nyitja meg a forrásszerzés lehetőségét, 80 milliárd forintnyi hitelhez kapcsolódó garancia keretében. A hitelfelvevők a COSME viszontgarancia előnyeit folyószámla- és forgóeszközhitelek, beruházási hitelek, lízingügyletek és bankgaranciák igénybevétele során élvezhetik.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Az első nyár roamingdíjak nélkül: az európaiak jól járnak az új szabályokkal

2017. október 6.

A június 15. óta hatályos új uniós roamingszabályoknak köszönhetően a fogyasztók EU-n belüli külföldi útjaik során ugyanúgy – vagyis többletdíj megfizetése nélkül – használhatják mobiljukat, mint otthon. A múlt héten közzétett Eurobarométer gyorsfelmérés azt mutatja, hogy az európai polgárok nagy többsége ismeri és méltányolja a többletdíj nélküli roaming előnyeit. A felmérés szerint az európaiak 71%-a tudatában van annak, hogy a barangolási díjak megszűntek, 72%-uk pedig úgy látja, hogy ő maga vagy valamelyik ismerőse jól jár ezzel. A magyarok körében az arányok az uniós átlagnál is magasabbak: a magyar polgárok 78%-a tud a roamingdíjak eltörléséről, és 81%-uk tartja előnyösnek a változásokat.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Kettős élelmiszer-minőség: bizottsági iránymutatás a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok felszámolásához

2017. október 4.

A Bizottság múlt héten iránymutatást adott ki az uniós élelmiszerjog és fogyasztóvédelmi jog eltérő minőségben forgalmazott élelmiszerekre történő alkalmazásáról. Az iránymutatás segítségével a tagállami hatóságok könnyebben fogják tudni meghatározni, hogy uniós jogot sértenek-e azok a vállalkozások, melyek a különböző országokban eltérő minőségben értékesítik termékeiket. Az iránymutatás felsorolja és részletesen ismerteti, milyen uniós élelmiszeripari és fogyasztóvédelmi jogi előírásokat kell a hatóságoknak figyelembe venniük, amikor azt vizsgálják, eltérő minőségben forgalmazott élelmiszerekről van-e szó.

A teljes cikket itt olvashatja el »

4 forduló=évforduló nyereményjáték őszi forduló 4. hét

2017. október 3.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 
4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 
Az őszi forduló 4. heti játékának beküldési határideje: 2017. október 9. 12 óra
Minden forduló 4 játékhétből áll. Az őszi forduló nyereménye: 1 db hangszóró
Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 
Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

A játékra itt lehet jelentkezni. 

4 forduló=évforduló nyereményjáték őszi forduló 3. hét

2017. szeptember 26.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 
4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 
Az őszi forduló 3. heti játékának beküldési határideje: 2017. október 2. 12 óra
Minden forduló 4 játékhétből áll. Az őszi forduló nyereménye: 1 db hangszóró
Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 
Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

Karrier Expo Tatabányán

2017. szeptember 25.

Tatabányán, a Vértes Agorájában pénteken nyílt meg a Karrier Expo 2017 rendezvény, ahol 1500 álláshelyet kínálnak a térség meghatározó munkaadói. Több vállalatnál lehetőséget biztosítottak az azonnali állásinterjúkra és tesztírásra. Az állásbörzére a szervezők a fiatalokat és az álláskeresőket várták. Irodánk standjánál uniós kiadványokkal vártuk az érdeklődőket. 

Kezdetét veszi az európai sporthét: éljünk egészségesebben!

2017. szeptember 24.

Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos a mai napon Észtországba, Tartu városába látogatott, ahol megnyitotta az európai sporthét elnevezésű rendezvénysorozatot. A #BeActive (Mozogj) mottó jegyében immár harmadik éve meghirdetett kampány a sportot és a testmozgást hivatott népszerűsíteni az európai polgárok körében.

Kvízjáték - játssz velünk!

2017. szeptember 22.

Olvasd el Jean-Claude Juncker elnök beszédét az Unió helyzetéről (https://ec.europa.eu/commission/state-union-2017_hu), és válaszolj egy héten keresztül minden nap egy ehhez kapcsolódó kérdésre.
Ha az összes kérdésre helyesen válaszolsz, iPadet nyerhetsz, vagy megnyerheted a négy Kindle egyikét, rajta az európai irodalom klasszikusaival.
A kérdéseket keresd #SOTEUkviz taggel itt a fb.com/EuropaiBizottsagoldalon!
Játékszabály: http://bit.ly/2w951eH

Parlamenti kirándulás a Jókai iskolásokkal

2017. szeptember 20.

2017. szeptember 19-én a tatabányai Jókai Mór Általános Iskola 4. és 6. osztályos tanulói utazhattak el irodánk segítségével a Mezőgazdasági Múzeumba, majd ezt követően a Parlamentbe, ahol Bencsik János országgyűlési képviselő úr fogadta a csoportot, és vezette körbe a gyermekeket és kísérőiket. A képviselő úr mesélt a parlamenti munkájáról, megmutatta a kedvenc helyét, mely a társalkodó, mert az itt található kézzel csomózott szőnyeg elkészítésében még a nagymamájának a testvére is részt vett :) Ezúton szeretnénk megköszönni képviselő úrnak a szívélyes fogadtatást, és a barátságos idegenvezetést! Reméljük a gyermekek maradandó élményekkel gazdagodtak a nap során!

Az Unió helyzetéről szóló 2017. évi beszéd – Kereskedelmi javaslatcsomag: a Bizottság kiegyensúlyozott és progresszív kereskedelempolitikai kezdeményezéseket terjesztett elő

2017. szeptember 20.

Szeptember 13-án Jean-Claude Juncker elnök az Unió helyzetéről szóló éves beszédében kijelentette: „Először is, azt akarom, hogy erősítsük meg európai kereskedelmi menetrendünket. Igen, Európa nyitott az üzleti lehetőségekre. Ám a kölcsönösség elengedhetetlen. Olyan bánásmódban kell részesülnünk, mint amilyet mi nyújtunk. A kereskedelem nem absztrakt fogalom. A kereskedelem munkahelyeket, az európai kis- és nagyvállalkozások számára nyíló új lehetőségeket teremt. Minden újabb egymilliárd euró exportbevétellel 14 000 további munkahely jön létre az EU-ban. A kereskedelem azt is jelenti, hogy normáinkat külföldön is érvényre juttatjuk, legyen szó a szociális és környezetvédelmi normákról, az adatvédelemről vagy élelmiszer-biztonsági követelményekről.”

4 forduló=évforduló nyereményjáték őszi forduló 2. hét

2017. szeptember 19.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 
4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 
Az őszi forduló 2. heti játékának beküldési határideje: 2017. szeptember 25. 12 óra
Minden forduló 4 játékhétből áll. Az őszi forduló nyereménye: 1 db hangszóró
Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 
Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

A játék itt található. 

Uniós információs stand a Karrier Expo-n

2017. szeptember 18.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya a GINOP-5.1.1-15 Út a munkaerőpiacra elnevezésű kiemelt projekt keretében Karrier EXPO-t szervez Tatabányán, melyen európai uniós kiadványokkal részt vesz a Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont is.

A rendezvény helyszíne: A Vértes Agorája, Tatabánya, Szent Borbála tér 1.

A rendezvény időpontja: 2017. szeptember 22. PÉNTEK, 9:00-14:00 óra

Jean-Claude Juncker: "Nem tervezem, hogy országokat arra kényszerítsek, csatlakozzanak az eurózónához"

2017. szeptember 18.
Ahogy Juncker elnök az unió helyzetét értékelő beszédében is kifejtette, lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a tagállamok be tudják vezetni az eurót, ha kívánják. Ezért javasolta egy eurócsatlakozási eszköz létrehozását, amely mind technikai, mind pénzügyi segítséget nyújthat számukra. A szigorú kritériumok továbbra is élnek, melyeket a tagállamoknak teljesíteniük kell az eurózónához való csatlakozás esetén – ezt az elnök a múlt csütörtöki YouTube interjújában erősítette meg. Ennek fényében az Európai Bizottság közzétette a legfrisebb adatokat azokról a tagállamokról, amelyek egyelőre nem tagjai az eurózónának, megvizsgálva, hogy jelen pillanatban mennyire felelnek meg a konvergenciakritériumoknak.

Az Unió helyzete 2017.

2017. szeptember 13.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a mai napon Strasbourgban, az Európai Parlament tagjai előtt megtartotta az Unió helyzetét #SOTEU értékelő 2017. évi beszédét: ismertette, milyen célok elérését tekinti prioritásnak az előttünk álló évre, és felvázolta arra vonatkozó elképzeléseit, hogy az Unió milyen fejlődési pályát járhat be 2025-ig. Beszédéhez kapcsolódóan a Bizottság a kereskedelem, a beruházás-előszűrés, a kiberbiztonság, az ipar, az adatvédelem és a demokrácia területét érintő konkrét kezdeményezéseket fogadott el. 
Részleteket a közleményben olvashat: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-3164_hu.htm(hamarosan minden nyelven elérhető lesz).

Biztonsági Unió: a Bizottság megvalósítja a 2017. évi biztonsági prioritásokat

2017. szeptember 12.

A Bizottság jelentésben számolt be arról, milyen intézkedésekre került sor Juncker elnök 2016. évi, az Unió helyzetéről szóló beszédének elhangzása óta a külső uniós határok biztonságának megerősítése, a tagállamok közötti információcsere javítása, a terroristák mozgásterének megszüntetése, valamint a radikalizálódás megelőzése érdekében. A jelentés megállapítja, hogy az elmúlt egy évben a Bizottság a Juncker elnök által meghatározott összes kiemelt célt teljesítette a biztonság terén. A biztonság kérdése a Jean-Claude Juncker által vezetett Bizottság megalakulása óta politikai prioritás. A Bizottság e területen folytatott tevékenysége az európai biztonsági stratégiára épül, amely meghatározza az Európai Uniót érintő terrorista és biztonsági fenyegetések hatékony kezeléséhez szükséges legfontosabb intézkedéseket, többek között a radikalizálódás elleni küzdelemre, a kiberbiztonság erősítésére, a terrorizmusfinanszírozás felszámolására és az információcsere javítására vonatkozóan.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Startol az uniós fordítási verseny, brüsszeli út a nyeremény

2017. szeptember 7.

A Juvenes Translatores fordítási versenyre immár tizenegyedik alkalommal kerül sor. A megmérettetésen a 2000-ben született középiskolások vehetnek részt. Az iskolák 2–5 tanulót nevezhetnek. A versenyzőknek egy egyoldalas szöveget kell lefordítaniuk az Unió egyik hivatalos nyelvéről egy másikra. Az EU 24 hivatalos nyelve összesen 552 nyelvkombinációt tesz lehetővé. A fordításokat az Európai Bizottság fordítói értékelik, akik országonként egy győztest választanak ki. A korábbi évekhez hasonlóan az idei győztesek is meghívást kapnak majd a díjátadó ünnepségre, amelynek 2018 áprilisában Brüsszel ad otthont. Az online jelentkezési lap az EU minden hivatalos nyelvén elérhető.

A Bíróság elutasítja Szlovákiának és Magyarországnak a menedékkérőket érintő kötelező ideiglenes áthelyezési mechanizmus elleni kereseteit

2017. szeptember 6.

A Bíróság elutasítja Szlovákiának és Magyarországnak a menedékkérőket érintő kötelező ideiglenes áthelyezési mechanizmus elleni kereseteit.
Ez a mechanizmus ténylegesen és arányosan hozzájárul ahhoz, hogy Görögország és Olaszország kezelhesse a 2015 ös migrációs válság következményeit. 
Mellékelve:

Az Európai Unió Bírósága 91/17. sz. SAJTÓKÖZLEMÉNY

A romák társadalmi befogadása: javítani kell az oktatáshoz és a foglalkoztatáshoz való hozzáférést

2017. szeptember 5.

A Bizottság kiértékelte, hogy a tagállamok hogyan hajtják végre nemzeti romaintegrációs stratégiáikat, és a mai napon közzétette az értékelés eredményét. Az értékelésből kiderül, hogyan változott a romák helyzete 2011 óta. Az összkép lassan javul: egyre nagyobb mértékű például a romák részvétele a kisgyermekkori nevelésben, miközben csökkent körükben a korai iskolaelhagyók aránya. Az értékelés ugyanakkor arra is rámutat, hogy a romáknak még ma is 80%-a (Magyarországon 75%-a) van kitéve a szegénység kockázatának – jóllehet ez a szám alacsonyabb a 2011. évinél –, az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy és a lakhatás területén tapasztalható javulás pedig egyenlőtlen és szerény mértékű.

Gépjárműipar: szeptember 1-től kötelező új, továbbfejlesztett kibocsátási vizsgálatokat végezni

2017. szeptember 4.

2017. szeptember 1-jétől az új gépjárműmodelleket új és megbízhatóbb, valós vezetési feltételek mellett elvégzett kibocsátási vizsgálatoknak, valamint továbbfejlesztett laboratóriumi vizsgálatoknak („könnyűgépjárművekre vonatkozó, világszinten harmonizált vizsgálati eljárás”) kell alávenni. Az autóknak megfelelően alacsony kibocsátást kell produkálniuk ahhoz, hogy az európai utakon közlekedhessenek. Az új vizsgálatok 2017 szeptemberétől lesznek kötelezőek az új modellek esetében, majd 2018 és 2019 folyamán fokozatosan az összes új személygépkocsira vonatkozóan. A cél az, hogy a gépjárművek az elkövetkező években környezetkímélőbbé és fenntarthatóbbá váljanak, és hogy az EU mihamarabb átálljon a kibocsátásmentes gépjárművekre. Ez az európai gépjárműipar számára is kulcskérdés, ha nemzetközileg versenyképes akar maradni. Az új kibocsátási vizsgálatok megbízhatóbb eredményekhez vezetnek, és hozzájárulnak az új személygépkocsik teljesítményébe vetett bizalom helyreállításához.

Európa Sátor a Kecskédi Lovasnapon

2017. augusztus 30.

2017. szeptember 2. szombat 

9-18 óráig

24 nyelv 552 kombinációja: az Európai Parlament tolmácsai

2017. augusztus 25.

Az Európai Parlament tartja fent a világ egyik legnagyobb tolmácsolási szolgálatát. Ebben a nap, mint nap 24 nyelven működő egyedülálló intézményben a tolmácsok fontos szerepet játszanak az eredményes kommunikáció biztosításában.

Az Európai Közösségek hivatalos nyelvei kezdetben a német, a francia, a holland és az olasz voltak, azaz az alapító országok négy nyelve, ami 12 lehetséges nyelvi kombinációt jelentett.

CETA – új standardot jelentő megállapodás a nemzetközi kereskedelemben

2017. augusztus 23.

Szeptember 21-én ideiglenesen hatályba lépnek az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás CETA rendelkezései.

Felgyorsult a bérnövekedés és könnyebb visszatérni a munkaerőpiacra

2017. október 16.

- Az Európai Unió valamennyi tagországában gyorsult a bérnövekedés és könnyebb visszatérni a munkaerőpiacra, a tagállamok közötti bérkülönbségek pedig csökkenőben vannak - állapította meg az Európai Bizottság pénteken közzétett éves jelentésében.  

Termőföldvásárlás: A Bizottság iránymutatást ad ki a tagállamok számára

2017. október 13.

Az Európai Bizottság a mai napon iránymutatást adott ki azzal a céllal, hogy segítsen a tagállamoknak megvédelmezni a termőföldeket a túlzott árspekulációval, a földtulajdon túlzott mértékű koncentrációjával és egyéb veszélyekkel szemben.

A Bizottság az uniós hozzáadottértékadó-rendszer mélyreható reformját szorgalmazza

2017. október 10.

A hozzáadottérték-adó (Magyarországon az általános forgalmi adó, vagyis az áfa) jelentős és egyre fontosabbá váló bevételi forrás az EU-ban. 2015-ben több mint 1 billió euró összegű bevételt eredményezett, ami az uniós GDP 7%-ának felel meg. A jelenlegi rendszer azonban, mely 1993-ban átmeneti rendszerként lépett életbe, az eddigi reformok ellenére nem képes megfelelni a globális, digitális és mobil gazdaság fejlődéséből adódó kihívásoknak. Széttagolt és túlontúl bonyolult a tagállami határokon átívelő üzleti tevékenységet folytató cégek szempontjából, melyeknek száma folyamatosan bővül. További hátránya, hogy tág teret enged a csalásnak: eltérő adóelbánásban részesíti a belföldi és a tagállamok közötti tranzakciókat, és lehetővé teszi, hogy az adó megfizetése nélkül lehessen árukat és szolgáltatásokat beszerezni az egységes piacon. Az Európai Bizottság ezért javaslatokat terjesztett elő a szabályozás megreformálására, amelyek arra irányulnak, hogy a jövőben a tagállamok egyikéből a másikba irányuló áruértékesítés ugyanolyan módon legyen megadóztatva, mint az egyes tagállamokon belüli árukereskedelem.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Bizottsági kezdeményezés a tanulószerződéses gyakorlati képzések fellendítésére

2017. október 6.
Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el a színvonalas és hatékony tanulószerződéses gyakorlati képzés európai keretéről. Ez a kezdeményezés hozzájárul a gyakornokok foglalkoztathatóságának és személyes fejlődésének előmozdításához, és ezáltal a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő, magas szintű képességekkel és képzettséggel rendelkező munkaerő biztosításához is. Egy széleskörű konzultáció eredményei alapján az ajánlás 14 olyan alapvető kritériumot határoz meg, amelyet a tagállamoknak és az érdekelteknek a minőségi és hatékony tanulószerződéses gyakorlati képzések kialakítása érdekében alkalmazniuk kell.

A szociális jogok európai pillére: a Bizottság tovább munkálkodik a tisztességes és kiszámítható munkaszerződések érdekében

2017. október 5.
Az Európai Bizottság további megbeszéléseket kezdett uniós szinten a szakszervezetekkel és a munkáltatói szervezetekkel a munkaszerződésekre vonatkozó szabályok korszerűsítéséről. A cél az, hogy a szerződések minden munkavállaló számára méltányosabbá és kiszámíthatóbbá váljanak. A Bizottság ki akarja bővíteni a munkaszerződésekről szóló jelenlegi irányelv hatályát, kiterjesztve azt a foglalkoztatás új formáira, például a behívás alapján alkalmazott munkavállalókra, az utalvány alapján foglalkoztatott munkavállalókra, valamint az online platformokon keresztül dolgozó munkavállalókra, hogy senki ne kerüljön hátrányos helyzetbe.

Az EU beindítja új külső beruházási tervét

2017. október 4.
Az Európai Parlament és a Tanács elfogadta az EU új külső beruházási tervének központi elemét képező Európai Fenntartható Fejlődési Alapot. Ennek nyomán az Európai Bizottság azonnal megkezdi ambiciózus külső beruházási tervének végrehajtását, hogy ösztönözze az Afrikába és az európai szomszédságba irányuló beruházásokat és még jobban támogassa az inkluzív és fenntartható fejlődést Afrikában és az európai szomszédságban. A terv fellendíti az állami és magánberuházást, és ezáltal segít elhárítani partnerországainkban a növekedés bizonyos akadályait, valamint az illegális migráció alapjául szolgáló egyes okokat.

Schengen megerősítése és megőrzése a biztonság fokozása és az európai alapszabadságok védelme érdekében

2017. október 2.

A schengeni térség a világ legnagyobb olyan területe, amelyen belül a személyek szabadon mozoghatnak. Több mint 400 millió uniós polgár és a látogatók szabad mozgását, valamint az áruk és szolgáltatások akadálytalan áramlását teszi lehetővé. Schengen az európai integráció egyik legfontosabb vívmánya, amelyet meg kell őrizni és meg kell védeni. Az Európai Bizottság ezért múlt héten intézkedésjavaslatokat terjesztett elő a schengeni térség megerősítésére.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Parlamenti kirándulás a Kölcsey Ferenc Általános iskolásokkal

2017. szeptember 26.

2017. szeptember 25-én a kertvárosi Kölcsey Ferenc Általános Iskola 4. és 8. osztályos tanulói utazhattak el irodánk segítségével a Parlamentbe, ahol Bencsik János országgyűlési képviselő úr fogadta a csoportot, és vezette körbe a gyermekeket és kísérőiket. A képviselő úr mesélt a parlamenti munkájáról. Ezúton szeretnénk megköszönni képviselő úrnak a szívélyes fogadtatást, és a barátságos idegenvezetést! A parlamenti kirándulást előtt a gyermekek még gyertyát gyújtottak a Batthyány Örökmécsesnél, megnézték a Kossuth-téri szobrokat, köztük Tisza István szobrát. A parlamenti látogatás után pedig ellátogattak a Szabadság-szoborhoz és a Citadellához. Reméljük a gyermekek maradandó élményekkel gazdagodtak a nap során!

Az Unió helyzete 2017-ban: A nem személyes adatok szabad áramlásának Unión belüli kerete

2017. szeptember 25.

Az uniós adatgazdaságban rejlő valamennyi lehetőség kiaknázása érdekében a Bizottság javaslatot tesz a nem személyes adatok EU-n belüli szabad áramlásának új szabályozására. Az új intézkedések a személyes adatokra vonatkozó, már meglévő szabályokkal együtt Unió-szerte lehetővé teszik a nem személyes adatok tárolását és kezelését annak érdekében, hogy fokozzák az uniós vállalkozások versenyképességét és korszerűsítsék az adatszolgáltatások hatékony uniós egységes piacán nyújtott közszolgáltatásokat. Az adatlokalizációs korlátozások megszüntetése tekinthető a legfontosabb tényezőnek ahhoz, hogy az adatgazdaság a GDP-n belüli részarányát megkettőzve 2020-ig elérje a 4%-os értéket.

Az Unió helyzete 2017-ben – Iparpolitikai stratégia: Beruházás az intelligens, innovatív és fenntartható iparba

2017. szeptember 22.

Szeptember 13-án Jean-Claude Juncker elnök az Unió helyzetéről szóló éves beszédében kijelentette: „Azt akarom elérni, hogy iparunk erősebbé és versenyképesebbé váljon. A Bizottság által ma előterjesztett új iparpolitikai stratégia hozzájárul majd ahhoz, hogy iparágaink a világ élvonalában maradhassanak vagy oda kerülhessenek az innováció, a digitalizáció és a dekarbonizáció terén.

A Bizottság kijelöli a digitális gazdaság méltányos megadóztatásához vezető utat

2017. szeptember 21.

z Európai Bizottság a mai napon új uniós kezdeményezést indít útnak abból a célból, hogy a digitális gazdaság méltányos és növekedésbarát megadóztatását biztosítsa. Az adóügyi keretrendszer mára már túlhaladottá vált. A hatályos adószabályok, melyeket a jogalkotók a hagyományos gazdaság igényeinek megfelelően alakították ki, alkalmatlanok olyan tevékenységek adóügyi szabályozására, amelyek egyre nagyobb mértékben immateriális javakon és adatokon alapulnak. Mindez azzal jár, hogy az Unióban működő digitális vállalkozások ténylegesen jóval kisebb adókulcs szerint adóznak, mint a hagyományos cégek.

Hatályba lép az EU és Kanada közötti kereskedelmi megállapodás (CETA)

2017. szeptember 20.

Holnap, szeptember 21-én ideiglenesen hatályba lép az EU és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás, a CETA. A megállapodás majd csak akkor lép teljes mértékben hatályba, amikor azt – alkotmányos előírásainak megfelelően – az összes uniós tagállam megerősíti. Az EU és Kanada 2016. október 30-án írta alá a CETA-t, azután, hogy az uniós tagállamok a Tanácsban jóváhagyták a dokumentumot. 2017. február 15-én az Európai Parlament is kifejezte egyetértését, Kanada pedig 2017. május 16-án erősítette meg a megállapodást. Ez megnyitotta az utat a CETA ideiglenes alkalmazása előtt.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációja a kiskereskedelmet érintő szabályozásról

2017. szeptember 19.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Kereskedelmi Főosztálya tájékoztatást küldött, arról, hogy az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a kiskereskedelmet érintő szabályozásról.

A konzultációs kérdőív a következő helyen érhető el. 

A konzultációs kérdőív elektronikus úton történő megküldésére 2017. október 8-ig van lehetőség.

Országos rajzpályázat általános iskolások számára

2017. szeptember 18.

Az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája országos rajzversenyt hirdet 10-15 éves tanulók részére „Mesés Európa – népmesék hősei - A népmesék szerepe Európa kulturális örökségében” címmel. A pályázaton legsikeresebben szereplő alkotók tárgyjutalomban részesülnek. A legjobb pályaművek bekerülnek az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodájának 2018-as naptárába.

Bővebb információ itt. 

Demokrácia az EU-ban: javaslatok az európai politikai pártok finanszírozásának és az európai polgári kezdeményezés reformjára

2017. szeptember 18.

Az EU demokratikus legitimációjának növelése a Jean-Claude Juncker vezette Bizottság egyik prioritása. Ahogyan Juncker elnök szeptember 13-án az Unió helyzetéről szóló éves beszédében bejelentette, az Európai Bizottság jogalkotási javaslatokat fogadott el az európai politikai pártok és alapítványok jogállásának és finanszírozásának módosításáról, valamint az európai polgári kezdeményezésre vonatkozó szabályok egyszerűsítésére.

Európai iparpolitikai stratégia: Beruházás az intelligens, innovatív és fenntartható iparba

2017. szeptember 18.

Ahogyan Jean-Claude Juncker elnök szeptember 13-án az Unió helyzetéről elmondott beszédében előrevetítette, új iparpolitikai stratégiát terjesztett elő az Európai Bizottság. A stratégia azt célozza, hogy az uniós iparágak a világ élvonalában maradjanak, illetve a világ élvonalába kerüljenek az innováció, a digitalizáció és a dekarbonizáció terén. Az EU megújított iparpolitikai stratégiája átfogó keretbe szervezi az összes korábbi és új horizontális és ágazatspecifikus kezdeményezést, világosan meghatározza minden érintett szereplő feladatait, és kijelöli azokat a fórumokat, amelyek lehetővé teszik az ipar és a civil társadalom számára a jövőbeli iparpolitikai intézkedések irányának meghatározását.

Juvenes Translatores: idén is próbára tehetik ügyességüket a középiskolások az uniós fordítási versenyen

2017. szeptember 13.

Az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága idén is megrendezi a Juvenes Translatores („Fiatal fordítók”) versenyt, melyre immár tizenegyedik alkalommal kerül sor. Idén az Európai Közösséget létrehozó szerződés aláírásának 60. évfordulója („EU 60”) lesz a témája azoknak a szövegeknek, amelyekkel a középiskolásoknak meg kell birkózniuk a megmérettetésen.

4 forduló=évforduló Őszi forduló 1. heti feladvány

2017. szeptember 11.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 

Az őszi forduló 1. heti játékának beküldési határideje: 2017. szeptember 18. 12 óra

Minden forduló 4 játékhétből áll. Az őszi forduló nyereménye: 1 db hangszóró

Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 

Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

A NYEREMÉNYJÁTÉK ITT TALÁLHATÓ. 

Az Unió helyzete 2017 - Juncker elnök évértékelő beszéde - 2017. szeptember 13. Kövesse élőben!

2017. szeptember 7.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke 2017. szeptember 13-án, szerdán mondja el az Unió helyzetéről szóló idei évi értékelő beszédét az Európai Parlament plenáris üléstermében.

4 forduló=évforduló nyereményjáték őszi fordulója hamarosan indul!

2017. szeptember 6.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 

Minden forduló 4 játékhétből áll. 

Az őszi forduló kezdete: 2017. szeptember 11. 

Az őszi Forduló nyereménye: 1 db MusicMan hangszóró 

Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 

Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

Kövesd facebook oldalunkat, hogy ne maradj le a játékról! 

Európa Sátor a Kecskédi Lovasnapon

2017. szeptember 4.

Már második éve tesz eleget irodánk a Kecskédi Lovas Baráti Kör kedves meghívásának, hogy Európa Sátorral részt vegyen az általuk szervezett Kecskédi Lovasnapon. Szeptember 2-án ismét elérkezett a nap, hogy a felnőtteket EU totóval, fővároskeresővel, a gyermekeket ügyességi játékokkal, ingyenes ugrálóvárral, ingyenes arcfestéssel és hajkrétázással várjuk információs sátrunknál. Szerencsére az idő is kedvezett nekünk ahhoz, hogy egy tartalmas és mozgalmas napot tölthessünk el együtt. Köszönet a szervezőknek, és minden kedves résztvevőnek, aki meglátogatta sátrunkat. Külön köszönet Völgyesi Krisztinának a szép arcfestésekért, és a kis fotóalanyoknak, akiket megörökíthettünk. Reméljük jövőre ismét itt lehetünk!

Ma teljes körűen hatályba lép az EU–Ukrajna társulási megállapodás

2017. szeptember 1.

A társulási megállapodás – és az ennek részét képező mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás – a legfőbb eszköze az EU és Ukrajna közötti politikai és gazdasági kapcsolatok elmélyítésének. További rendeltetése, hogy előmozdítsa a közös európai értékek iránti tiszteletet. A szabadkereskedelmi megállapodásnak köszönhetően a felek kölcsönösen megnyitják piacaikat, és Ukrajna az uniós és a nemzetközi jogszabályokhoz, szabványokhoz és előírásokhoz igazodva jogharmonizációt hajt végre.

Múzeumról múzeumra – ingyenes tárlatok Európa-szerte

2017. augusztus 25.

Van, akinek a nyári szabadság egyenlő a vízparti láblógatással és aktív semmittevéssel, és van, aki szívesebben látogatja végig a lehető legtöbb múzeumot, hogy jobban megismerje az adott ország kultúráját. Habitus és beállítottság kérdése – mi leginkább az egészséges egyensúlyra szavazunk.

A teljes cikk itt található. 

Most már nem mászhatja meg akárhogyan a Mont Blanc-t

2017. augusztus 24.

Kötelező felszerelést írt elő egy francia polgármester azoknak a turistáknak, akik a 4810 méteres Mont Blanc-ra, Európa legmagasabb csúcsára a legnépszerűbb útvonalon akarnak feljutni – írja az MTI.

Tovább a cikkhez.