Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2017 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
1415161718
19
20
21222324252627
28293031   

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Tej, gyümölcs és zöldség az iskolás gyermekek számára az EU-ban: több mint 5,8 millió euró Magyarországnak

2017. augusztus 2.

Augusztus 1-jére létrejön az új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram, amelyet a 2017/2018-as tanév első napjától kezdve Unió-szerte bevezethetnek. A programnak az a célja, hogy elterjessze a gyermekek körében az egészséges táplálkozási szokásokat. A program keretében gyümölcs-, zöldség- és tejosztásra kerül sor, valamint olyan külön oktatási programokra, amelyek a helyes táplálkozás fontosságát hangsúlyozzák, és bemutatják a gyermekeknek az élelmiszertermelés folyamatát.

Anna napi búcsú - Kecskéd - Európa Sátorral

2017. augusztus 1.

Sűrű volt a hétvége programja, hiszen egymás után két napon is állt az Európa Sátor, július 29-én Bokodon a falunapon, július 30-án pedig Kecskéden, az Anna napi búcsúban. Kedves meghívásnak tettünk eleget, immár másodszor vettünk részt Kecskéden ezen a rendezvényen. A hőség ellenére is sok látogatója volt a színvonalasan összeállított programnak. Standunknál kiadványokkal, játékokkal, zsákbamacskával és a közkedvelt hajkrétázással vártuk az érdeklődő fiatalokat, gyermekeket és szüleiket. Köszönjük a meghívást, reméljük jövőre újra jöhetünk :)

Nyilvános konzultáció: a társadalmi befogadás és a közös értékek előmozdítása a tanulás révén

2017. július 27.
Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított, amelynek révén arról szeretne képet kapni, hogy a lakosság és az érdekelt felek szerint a társadalmi kohézió elmélyítése érdekében mennyire fontos előmozdítani a közös értékek térnyerését a fiatalok körében, és hogyan segíthet ebben az oktatás és a nem formális tanulás. A konzultációban 2017. augusztus 11-ig lehet részt venni.

A Bizottság első alkalommal méri az európai városok kulturális és kreatív teljesítményét

2017. július 25.

Az Európai Bizottság első alkalommal tette közzé új összehasonlító kutatása eredményét, a „Kulturális és Kreatív Városok Figyelője” elnevezésű online eszközt. A Figyelő összehasonlítható adatokat tartalmaz arról, hogy 30 európai ország 168 városa miként teljesítenek kilenc, a kultúrával és a kreativitással kapcsolatos területen. A városok adottságait három fő tengely – „kulturális élet”, „kreatív gazdaság” és „lehetőségeket teremtő környezet” – mentén elemzik. A felmérésben Magyarországról Budapest mellet Pécs, Szeged és Győr vett részt.

A teljes cikket itt olvashatja el »
A Magyarországra vonatkozó adatlapot itt találja meg (angolul) »

Jelentések a 2016-os uniós költségvetésről

2017. július 22.
Az Európai Bizottság kedden három jelentést tett közzé a 2016. évi uniós költségvetés végrehajtásáról. A dokumentumok megállapítják, hogy a költségvetés hozzájárult az EU politikai prioritásainak megvalósításához, hozzáadott értéket hozott létre az uniós polgárok számára, valamint az összegeket az uniós szabályokkal összhangban használták fel. A következtetések között szerepel az is, hogy az uniós szabályok egyszerűsítése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a helyi hatóságok, gazdálkodók vagy vállalkozások hatékonyan és helyesen használják fel az uniós forrásokat.

EU– Ukrajna csúcs: reformfolyamat pozitív eredményekkel

2017. július 21.
A múlt héten Kijevben került sor a 19. EU–Ukrajna csúcstalálkozóra. A magas szintű találkozó középpontjában az állt, hogy két napja ratifikálták a felek közötti társulási megállapodást, mely mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi térséget is magában foglal. Tovább napirendre került a vízumliberalizáció kérdése is, mivel biometrikus útlevéllel az ukrán állampolgárok júniustól vízum nélkül léphetnek be a schengeni térségbe. A csúcstalálkozón ezen felül megállapították, hogy Ukrajna jelentős előrelépést tett a reformok megvalósítása terén, és hangsúlyozták a reformok további végrehajtásának jelentőségét.

Vita Európa jövőjéről: eddig 1 750 rendezvényen potenciálisan több mint 30 millió európai polgárt szólítottunk meg

2017. július 20.

Négy hónappal azután, hogy a Bizottság előterjesztette az Európa jövőjéről szóló fehér könyvet, új erőre kap az Európa jövőjéről szóló vita, amely eddig potenciálisan több mint 30 millió polgárt szólított meg.

Európa Sátor a XIX. Nemzetközi Kocsitoló Fesztiválon

2017. július 17.

2017. július 16-án az EU roadshow keretein belül Kocsra látogattunk. Az EU sátor mellett ingyenes ugrálóvárral vártuk az apróságokat. Sátrunkban kiadványokkal, totóval, fővároskeresővel fogadtuk az érdeklődő felnőtteket. A gyermekek részére játékos feladványokkal, ügyességi játékokkal készültünk. Jutalomként apró ajándéktárgyak várták a gyermekeket. Nagy népszerűségnek örvendett a hajkrétázás és a tetkó ragasztás. Köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk! Reméljük jövőre is találkozunk!

Kötelezettségszegési eljárás indul a külföldről támogatott szervezetekről szóló törvénnyel kapcsolatban

2017. július 16.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy felszólító levelet küld Magyarországnak a külföldről támogatott szervezetekről szóló, június 13-án elfogadott új törvénnyel kapcsolatban. A magyar törvény új kötelezettségeket vezet be az évente 7,2 millió forintot (mintegy 24 000 eurót) meghaladó külföldi finanszírozásban részesülő egyes NGO-k tekintetében. Az Európai Bizottság szerint a törvény nem áll összhangban az uniós joggal.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Biztonsági Unió: fellépés a terrorizmus finanszírozására használt kulturális javak illegális behozatala ellen

2017. július 14.

Az Európai Bizottság ma új szabályokra tett javaslatot, melyek a kulturális javak Unión kívülről történő – gyakran a terrorizmus finanszírozásához és más bűncselekményekhez is kapcsolódó – illegális behozatalának és kereskedelmének visszaszorítását célozzák. A mai javaslat a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem megerősítésére irányuló bizottsági cselekvési terv utolsó lépéseinek egyike. A javaslat az ilyen jellegű kereskedelmet azáltal fogja megakadályozni, hogy megtiltja a származási országukból jogellenesen exportált kulturális javak Unióba történő behozatalát. A javaslatot röviddel azután fogadták el, hogy a hamburgi G20-as csúcstalálkozó zárónyilatkozata a terrorizmus finanszírozásának megakadályozására szólította fel az országokat. 

A teljes sajtóközlemény itt olvasható. (angolul)

Közép-mediterrán útvonal: a Bizottság cselekvési tervet javasolt Olaszország támogatása, a migrációs nyomás csökkentése és a szolidaritás fokozása érdekében

2017. július 11.

Mivel a közép-mediterrán migrációs útvonalon uralkodó helyzet egyre sürgetőbbé válik, a Bizottság több olyan azonnali intézkedést határozott meg, amelyeket az uniós tagállamok, a Bizottság, az uniós ügynökségek és maga Olaszország tehet meg. A fellépések célja Olaszország támogatása, a migrációs áramlás megfékezése és a szolidaritás fokozása.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Európa sátor a Környei Sörfesztiválon - 2017. július 9.

2017. július 5.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket 2017. július 9-én (vasárnap) 14 órától a Környei Sörfesztiválon az Európa Sátorban. 
Európai Uniós kiadványokkal, tájékoztatókkal, fővároskeresővel, totóval, ügyességi játékokkal, zsákbamacskával várjuk az érdeklődő kicsiket és nagyokat. 


A Bizottság vitát nyit a biztonsági és védelmi unió felé vezető útról, és útjára indítja az Európai Védelmi Alapot

2017. június 27.

Az Európai Bizottság múlt szerdán nyilvános vitát indított a 27-tagú EU védelmének jövőbeli irányáról és előterjesztette az Európai Védelmi Alap létrehozására irányuló konkrét javaslatokat. A közzétett vitaanyag különböző forgatókönyveket vázol fel arra vonatkozóan, miként lehetne kezelni az Európát érintő fokozódó biztonsági és védelmi fenyegetéseket, illetve növelni Európa saját védelmi képességeit 2025-ig. A vita jelentős hozzájárulást képvisel az európai polgárok védelmének és biztonságának megerősítéséhez. A vitaanyag kiegészül a szintén szerdán előterjesztett, az Európai Védelmi Alap létrehozására irányuló konkrét javaslatokkal. Az Alap a tagállamok közös védelmi képességeivel kapcsolatos hatékonyabb költségvetést hivatott támogatni azáltal, hogy koordinálja, kiegészíti és kibővíti a védelmi kutatásra, a prototípusok kifejlesztésére, valamint a védelmi felszerelések és technológia beszerzésére irányuló nemzeti beruházásokat.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Nemzetközi Duna Nap - Lábatlan, 2017. július 1.

2017. június 27.

Ünnepeljük együtt a Dunát, melynek városunkhoz tartozó partja egyre többször ad otthont a természetbe vágyók programjainak. 
E nap alkalmat ad arra, hogy együtt mutassuk meg, milyen fontos nekünk a Duna és lakókörnyezetünk természeti értékeinek megőrzése. 
Az Európa Sátornál EU totó, fővároskereső, színezők, arcfestés várja a gyermekeket. 

Innováció az EU-ban: van előrelépés, de kiegyenlítettebb fejlődésre van szükség

2017. június 24.

Az Európai Unió innovációs teljesítménye a tavalyi év során is növekedett annak ellenére, hogy Európa-szerte némileg egyenlőtlen előrehaladás figyelhető meg. Ez az egyik fő tanulsága az Európai Bizottság által ma közzétett innovációs eredménytáblának, mely négy teljesítménycsoportba sorolja az országokat. Az évente összeállított értékelés összehasonlítja az EU-tagállamok és néhány harmadik ország kutatási és innovációs teljesítményét. Magyarország a mérsékelt innovátorok csoportjába tartozik. Az elemzés szerint az ország relatív erősségeit a foglalkoztatásra és az értékesítésre gyakorolt hatások, valamint az innovációnak kedvező környezet képviselik. Az innovációs rendszer szempontjából gyenge pontnak minősül az innovátorok, a pénzügyek és a támogatások, csakúgy mint a szellemi tulajdon kérdése.

Energiaunió: Aláírták a Magyarország és Horvátország közötti földgázvezeték kétirányúvá tételéről szóló Egyetértési Megállapodást

2017. június 22.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára és Mario Šiljeg, a horvát Környezetvédelmi és Energiaügyi Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára ma Budapesten aláírták a Magyarország és Horvátország közötti földgázvezeték kétirányúvá tételéről szóló Egyetértési Megállapodást. Az ünnepélyes aláíráson Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is jelen volt.

Megszűntek a roamingdíjak az EU-ban: három uniós intézmény közös nyilatkozata

2017. június 19.

2017. június 15-e óta nem kell többé roamingdíjakat fizetni az Európai Unión belül. Ez alkalomból az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, valamint – az Európai Unió Tanácsa máltai elnökségének nevében – a máltai miniszterelnök, Joseph Muscat, közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben hangsúlyozzák, hogy a roamingdíjak megszüntetése valódi európai sikertörténet.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Megszűntek a roamingdíjak: Mit jelent ez Magyarországon?

2017. június 17.

2017. június 15-étől nem kell többé roamingdíjakat fizetni az Európai Unión belül. Infografikánk megmutatja, hogy ez mit jelent a magyar mobilhasználók számára.

A teljes cikket itt olvashatja el 

Hasznos tudnivalók az ingyenes roamingolásról

2017. június 14.

Az uniós országokban ugyanannyiért telefonálhatunk és internetezhetünk, mint itthon - ez a változás június 15-től lép életbe. Buktató viszont így is akad, amivel össze lehet hozni százezres számlát. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A teljes cikk itt folytatódik....

Vasárnaptól nem kell vízum az ukránoknak az EU-ba

2017. június 12.
Vasárnap nulla órától vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba az ukrán állampolgárok, de csak azok, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek. Kárpátalján mintegy 30 százalékos forgalomnövekedéssel számolnak. A biometrikus úti okmánnyal az ukrán állampolgárok félévenként 90 napot tartózkodhatnak az uniós országokban – az Egyesült Királyság és Írország kivételével – turisztikai vagy üzleti céllal, valamint családi okokból. A vízummentesség, amelyet Ukrajnában nagy várakozás előzött meg, jelentősen megkönnyíti és olcsóbbá is teszi a külföldi utazásokat.

A határátlépéskor az utasnak azonban rendelkeznie kell olyan papírokkal, amelyek jelzik utazásának célját. Ha a határőrök kérik, akkor igazolnia kell, hogy van szálláshelye vagy rendelkezik szállodafoglalással, fel kell mutatnia a visszaútra szóló jegyet, egészségügyi biztosítását és meghatározott pénzösszeget. Az utóbbi országonként változó nagyságú, de Magyarország esetében a legkisebb, 35 euró.

A teljes cikk itt olvasható. 

 

Légi közlekedés: nyitott és összekapcsolt Európa a munkahelyteremtésért, a növekedésért, a beruházásokért és a globális vezető szerepért

2017. június 11.

Az Európai Bizottság az Európai légi közlekedési stratégia keretében ma intézkedéscsomagot fogadott el, mely hozzájárul a nyitott és összekapcsolt légi közlekedési piacok támogatásához, Európában és azon kívül egyaránt. A kezdeményezések célja, hogy tisztességes versenyt és megfelelő összeköttetéseket biztosítsanak a légi közlekedésben, egyszerűbbé tegyék az európai légitársaságokba történő  beruházásokat, és valóban hatékonyan működő európai légteret alakítsanak ki.

100 millió euró támogatás 69 innovatív kkv-nak, köztük egy magyar cégnek

2017. június 9.

A „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram égisze alatt 21 ország 69 innovatív kis- és középvállalkozása részesül rövidesen összesen közel 100 millió euró uniós támogatásban. A kkv-eszköz második szakaszában nyújtott támogatás 64 projekt innovációs tevékenységeinek (demonstráció, tesztelés, prototípus-készítés, bővítés, miniatürizálás, üzleti terv fejlesztése stb.) finanszírozásához járul hozzá legfeljebb 2,5 millió euróval.

Uniós stratégia a stabil államokért és társadalmakért

2017. június 7.

Szintén ma került bemutatásra az Európai Unió stabilitás-építő stratégiája, amely célja, hogy a válságkezeléstől elmozduljunk a globális kihívások strukturáltabb, hosszú távú szemléleten alapuló megközelítése felé. A stratégia különös hangsúlyt fektet az előrejelzésre, megelőzésre és felkészülésre.

„Európa mozgásban”: A Bizottság fellép a tiszta, versenyképes és összekapcsolt mobilitásért

2017. június 6.

Az Európai Bizottság egy olyan kezdeményezéscsomagot fogadott el, melyekkel fellép az európai mobilitás és közlekedés modernizálásáért.

Megalakult az Európai Állatjóléti Platform

2017. június 6.

Ma tartják az Európai Állatjóléti Platform alakuló ülését. A platformban az érdekelt felek, a nem kormányzati szervezetek, a tudományos élet, a tagállamok, az EGT-országok, a nemzetközi szervezetek és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 75 képviselője kapott helyet.

Bokod falunap - Európa sátorral

2017. augusztus 1.

Kedves meghívásnak tettünk eleget, amikor 2017. július 29-én Európa sátrunkkal Bokodra látogattunk, a falunapra . A standunknál kiadványokkal, zsákbamacskával, fővároskeresővel, és a már elengedhetetlen hajkrétázással vártuk az érdeklődőket. Szuper kis délután volt! Köszönjük a meghívást!

EU–Japán elvi megállapodás a gazdasági partnerségről

2017. július 28.

Az Európai Unió és Japán ma elvi megállapodásra jutott az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás fő elemeit illetően. Ez lesz az EU által eddig megkötött legjelentősebb kétoldalú kereskedelmi megállapodás, és az első olyan kereskedelmi megállapodás, amely a Párizsi Megállapodás iránti konkrét kötelezettségvállalást is magába foglalja. A megállapodás értelmében eltörlik az uniós vállalkozások által fizetett vámok többségét, melyek évente összesen 1 milliárd euróra rúgnak. A gazdasági partnerség így várhatóan jelentősen – akár évi 20 milliárd euróval  – növeli az uniós exportot, és új lehetőségeket teremt az európai vállalkozások, munkavállalók és fogyasztók számára.

A tagállamok és az uniós jog betartása: még van hová fejlődni

2017. július 26.
Az uniós jog alkalmazásának ellenőrzéséről szóló éves jelentés bemutatja, hogy az Európai Bizottság mit tett 2016-ban az uniós jog ellenőrzése és érvényesítése érdekében. A 2016. évi jelentés az előző évhez képest a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárások számának jelentős (21%-os) növekedését mutatja, amely így már olyan értéket ért el, amelyre az utóbbi öt évben nem volt példa. Ugyancsak csütörtökön a Bizottság közzétette a belső piaci eredménytáblát, amely szerint míg a személyek, a szolgáltatások, az áruk és a tőke szabad mozgásának útjában álló akadályok a legtöbb területen megszűnőfélben vannak, egyes szektorokban a helyzet stagnál, sőt romlik.

Állami támogatás: a Bizottság jóváhagyja a megújuló energiaforrásból származó villamos energia termelésére vonatkozó magyar támogatási programot

2017. július 24.
Magyarország 2017 áprilisában terveket jelentett be a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatására. A Bizottság megállapította, hogy a program segíteni fogja Magyarországot abban, hogy növelje a megújuló energiaforrások arányát az energiaszerkezetében. A program a környezetvédelmi és energetikai állami támogatásokról szóló 2014. évi bizottsági iránymutatásnak megfelelően elősegíti az ilyen villamos energia integrációját a piacba, miközben korlátozza a verseny állami támogatás okozta torzulásait.

Az EU pénzügyeinek jövője: javaslatok az uniós forrásokhoz való hozzáférés egyszerűsítésére

2017. július 21.

A kohéziós politikával foglalkozó független szakértők csoportja kedden ismertette végleges jelentését az uniós alapok 2020 utáni egyszerűsített jogi keretére vonatkozóan. Bár az uniós kohéziós politika eredményei pozitívak, a szabályok jelenlegi mennyisége nem mindig könnyíti meg az uniós forrásokat kezelő helyi hatóságok és az uniós finanszírozásra pályázni kívánó vállalkozások dolgát. Az egyszerűsítés ezért döntően fontos, és az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogyan lehetne tovább egyszerűsíteni az uniós forrásokhoz való hozzáférést a 2020 utáni költségvetési keret tekintetében.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Biztonsági Unió: fellépés a terrorizmus finanszírozására használt kulturális javak illegális behozatala ellen

2017. július 21.
Az Európai Bizottság új szabályokra tett javaslatot, melyek a kulturális javak Unión kívülről történő – gyakran a terrorizmus finanszírozásához és más bűncselekményekhez is kapcsolódó – illegális behozatalának és kereskedelmének visszaszorítását célozzák. A mai javaslat a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem megerősítésére irányuló bizottsági cselekvési terv utolsó lépéseinek egyike. A javaslat az ilyen jellegű kereskedelmet azáltal fogja megakadályozni, hogy megtiltja a származási országukból jogellenesen exportált kulturális javak Unióba történő behozatalát.

Újabb bizottsági lépés a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárásban

2017. július 18.
Az Európai Bizottság – a kötelezettségszegési eljárás második lépéseként –  indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak az áprilisban módosított felsőoktatási törvény uniós joggal való összeegyeztethetőségével kapcsolatosan. A Bizottság szerint a módosított törvény nem egyeztethető össze a felsőoktatási intézmények szolgáltatásnyújtási és letelepedési szabadságával. A Bizottságnak továbbra is az a véleménye, hogy az új szabályozás ellentétes a tudományos szabadsághoz való joggal, az oktatáshoz való joggal és a vállalkozás szabadságával.

Európai Szolidaritási Testület: lehetőség szakmai munkára és gyakornoki tevékenységre

2017. július 17.

Az Európai Bizottság fél évvel ezelőtt hozta létre az Európai Szolidaritási Testületet azzal a céllal, hogy növelje és javítsa a társadalmi célú projektekre jelentkező fiatalok lehetőségeit. Azóta több mint 32 ezer fiatal csatlakozott a testülethez. Idén márciustól az érdeklődő szervezetek is hozzáférhetnek az Európai Szolidaritási Testület adatbázisához, és megfelelő jelentkezőket kereshetnek projektjeikhez. Összesen több mint 11 ezer fiatallal már fel is vették a kapcsolatot, és közülük 460 már részvételi ajánlatot kapott. A cél, hogy 2020 végéig 100 ezer fiatal csatlakozzon. A kezdeményezés keretében 2017 márciusa óta zajlik önkéntesmunka-közvetítés. Új elemként mostantól a munkavállalók, valamint a szakmai gyakorlatra vagy tanulószerződéses gyakorlati képzésre jelentkezők is élhetnek a közvetítés nyújtotta előnyökkel. 

A teljes cikket itt olvashatja el »

Fizetett gyakornoki program az Európai Bizottságnál

2017. július 15.
Augusztus 31-ig lehet jelentkezni az Európai Bizottság fizetett gyakornoki programjára. Az öt hónapos gyakornoki munkára az alábbi weboldalon lehet regisztrálni:

 

EU–Japán elvi megállapodás a gazdasági partnerségről

2017. július 12.

Az Európai Unió és Japán csütörtökön elvi megállapodásra jutott az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás fő elemeit illetően. Ez lesz az EU által eddig megkötött legjelentősebb kétoldalú kereskedelmi megállapodás. A megállapodás értelmében eltörlik az uniós vállalkozások által fizetett vámok többségét. A gazdasági partnerség így várhatóan jelentősen – akár évi 20 milliárd euróval – növeli az uniós exportot, és új lehetőségeket teremt az európai vállalkozások, munkavállalók és fogyasztók számára. A megállapodás a legmagasabb szintű munkaügyi, biztonsági, környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi előírásokat követi majd. A megállapodás teljes körű védelmet biztosít olyan uniós földrajzi jelzéssel ellátott minőségi termékeknek is, mint a szegedi szalámi, a pálinka és a tokaji; így termelőik egy igen kiterjedt és fejlett piacra léphetnek.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Európa Sátor a Környei Sörfesztiválon

2017. július 9.

2017. július 9-én (vasárnap) Környére látogattunk el, ahol a Sörfesztiválon állítottuk fel az Európa Sátrat. A kicsiknek tetkó ragasztással, hajszínezéssel és zsákbamacskával kedveskedtünk, a nagyoknak és a felnőtteknek pedig fővároskeresőt, EU totót állítottunk össze. Sátrunknál ingyenes EU kiadványokhoz juthattak az érdeklődők. 

Európa Sátor a XIX. Kocsitoló Fesztiválon

2017. június 28.

Minden érdeklődőt nagy szeretettel vár a Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont csapata 2017. július 16-án 10 órától 17 óráig Kocson, a XIX. Kocsitoló Fesztiválon! 
Az Európa sátornál Unióval kapcsolatos kiadványok, tájékoztató anyagok érhetők el. A gyermekeket játékos feladatokkal, 3 állomásos pecsétgyűjtő játékkal várjuk.

Az uniós polgárok számára szükséges úti okmányok

2017. június 27.

Ha Ön uniós ország állampolgára , nem kell felmutatnia személyi igazolványát vagy útlevelét, amikor a belső határok nélküli schengeni térség egyik országából a másikba utazik.

Azonban továbbra is mindenkinek feltétlenül tanácsos magával vinnie útlevelét, illetve személyi igazolványát annak érdekében, hogy ha szükséges, igazolni tudja személyazonosságát (pl. ha rendőr igazoltatja, ha repülőre száll stb.) – annak ellenére, hogy a határforgalom-ellenőrzéshez nincs szükség erre a schengeni térségen English belül. A schengeni térséghez tartozó uniós tagállamok továbbra is előírhatják más EU-tagországok állampolgárainak, hogy érvényes úti okmányt, illetve a személyazonosságuk igazolására alkalmas okmányt kell maguknál tartaniuk az ország területén való tartózkodás során.

Bővebb információk ide kattintva...

30 éves az Erasmus-program: a Bizottság okostelefonos alkalmazást indított ez alkalomból

2017. június 26.

Az EU múlt kedden ünnepelte az Erasmus, mostani nevén Erasmus+ külföldi csereprogram 30 éves fennállását, melyben eddig 9 millióan vettek részt. Magyarország 1998-ban csatlakozott a programhoz. Becslések szerint Magyarországról eddig nagyságrendileg 66 000 hallgató, 40 000 ifjúsági csereprogramban és 30 000 szakmai továbbképzésben résztvevő, 87 000 oktató és ifjúságsegítő, 2 400 európai önkéntes és 1 200 Erasmus Mundus hallgató és alkalmazott részesült a program nyújtotta előnyökből. Az évforduló alkalmából a Bizottság új Erasmus+ mobilalkalmazást indított. A kimondottan a hallgatók, gyakornokok és ifjúsági csereprogramok résztvevői részére tervezett alkalmazás segít az Erasmus+ programmal kapcsolatos ügyintézésben eligazodni, a helyi közösségekbe beilleszkedni, valamint nyelvi képességeiket fejleszteni.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Tisztességes adózás: a Bizottság új átláthatósági szabályokat javasol az adótervezésben közreműködőkre vonatkozóan

2017. június 23.

Az Európai Bizottság ma új, szigorú átláthatósági szabályokat javasolt az olyan köztes szereplőkre vonatkozóan, mint például adótanácsadókra, könyvelőkre, bankokra és ügyvédekre, akik ügyfeleik számára adótervezési konstrukciókat terveznek és kínálnak. A médiában nemrégiben kiszivárogtatott dokumentumok, például a Panama-iratok rávilágítottak arra, hogy egyes köztes szereplők – általában összetett, határokon átnyúló konstrukciók alkalmazása révén – aktívan segítik a vállalkozásokat és a magánszemélyeket az adóelkerülésben. A mai javaslat célja az agresszív adótervezés felszámolása az adótervezők és adótanácsadók korábban láthatatlan tevékenységeinek fokozott ellenőrzése révén. A javaslat abból indul ki, hogy az adóhatóságoknak rendelkezniük kell az agresszív adótervezési konstrukciók megakadályozásához szükséges információkkal. A bizonyos konstrukciók esetében bejelentési kötelezettséget előíró javaslat nagyobb jogbiztonságot nyújt azon köztes szereplők számára, akik tiszteletben tartják a jogszabályok szellemiségét és rendelkezéseit, viszont megnehezíti azok dolgát, akik ennek ellenkezőjét teszik.
 
A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

4 forduló=évforduló nyereményjáték nyári fordulójának nyertese

2017. június 21.

A 4 forduló=évforduló nyereményjátékunk nyári fordulójának nyereménye: 4 személyes piknik hátizsák.

A nyertes pedig: Szabó Nikoletta. Gratulálunk Niki, kérlek jelentkezz a nyereményért :) A játékunk ősszel folytatódik tovább, kövessetek minket. Minden kedves játékosnak kellemes nyarat, jó pihenést kívánunk!

4 forduló=évforduló Nyár - 4. heti feladvány

2017. június 17.

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték. Mit kell tenned, hogy nyerhess? 
1. Légy az oldal kedvelője és követője! 
2. A helyes választ küldd el facebook üzenetben. 
3. A poszt alá írd ki kommentben: "ELKÜLDVE". 
A 4. heti kérdés beküldési határideje: 2017. június 21. 12 óra. 
A nyári forduló témaköre: 30 éves az Erasmus+ program. 
A 4 évszakos játék fődíja: 8"-os LENOVO Tablet. 
A játék itt elérhető. 

Az uniós bíróság szerint a szerzői jog megsértése lehet egy tartalommegosztó oldal működtetése

2017. június 15.

 A szerzői jog megsértésének minősülhet a védelem alatt álló művek online megosztásával foglalkozó platform szolgáltatása és üzemeltetése - ismertette döntését az Európai Unió Bírósága szerdán.

 

 

4 forduló=évforduló Nyár - 3. heti feladvány

2017. június 13.

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték. Mit kell tenned, hogy nyerhess? 
1. Légy az oldal kedvelője és követője! 
2. A helyes választ küldd el facebook üzenetben. 
3. A poszt alá írd ki kommentben: "ELKÜLDVE". 
A 3. heti kérdés beküldési határideje: 2017. június 16. 12 óra. 
A nyári forduló témaköre: 30 éves az Erasmus+ program. 
A 4 évszakos játék fődíja: 8"-os LENOVO Tablet. 
A játék itt elérhető. 

Kérdőív az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról

2017. június 12.

Az Európai Bizottság felülvizsgálja az 1924/2006/EK rendeletet az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról. A kutatásban olyan vállalkozások tapasztalatait, észrevételit várja a Bizottság, akik élelmiszerek vagy gyógyszerek előállításával és/vagy kereskedelmével foglalkoznak.

 

 

Húsz tagállam az Európai Ügyészség létrehozása mellett döntött

2017. június 9.

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanács mai ülésén húsz tagállam politikai megállapodásra jutott arról, hogy megerősített együttműködés keretében létrehozzák az Európai Ügyészséget. Következő lépésként az Európai Parlament egyetértésére van szükség.

4 forduló=évforduló Nyár - 2. heti feladvány

2017. június 7.

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték. Mit kell tenned, hogy nyerhess? 
1. Légy az oldal kedvelője és követője! 
2. A helyes választ küldd el facebook üzenetben. 
3. A poszt alá írd ki kommentben: "ELKÜLDVE". 
A 2. heti kérdés beküldési határideje: 2017. június 12. 12 óra. 
A nyári forduló témaköre: 30 éves az Erasmus+ program. 
A 4 évszakos játék fődíja: 8"-os LENOVO Tablet. 
A játék itt elérhető. 

FEDEZD FEL EURÓPÁT! Kutass! Filmezz! Utazz!

2017. június 6.

Nyerj látogatást az egész osztálynak Budapestre, az Európai Unió Házába!

A római szerződés aláírásának 60. és az ERASMUS+ program 30. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztató Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák videópályázatot hirdetnek középiskolások számára. A pályázat célja, hogy ráirányítsa a fiatalok figyelmét az Európai Unióra, Magyarország uniós tagságának előnyeire, különösen arra, hogy az EU hogyan járul hozzá Magyarország fejlődéséhez.

A versenyre olyan osztályok jelentkezését várjuk, amelyek tagjai a 2017/2018-as tanévben középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkeznek, és a kilencedik, vagy ennél magasabb évfolyamba járnak. A programban való részvétel az iskola részéről anyagi hozzájárulást nem igényel.

2017. évi európai kábítószer-jelentés: az új és a hagyományos szerek növekvő veszélyt jelentenek

2017. június 6.

A túladagolásos halálesetek emelkedő száma, az új pszichoaktív szerek folyamatos kínálata és a nagy hatóanyag-tartalmú szintetikus opioidok növekvő egészségügyi veszélye – többek között ezekre a problémákra hívja fel a figyelmet az EU kábítószerügyi ügynöksége (EMCDDA) 2017. évi Európai kábítószer-jelentés: Tendenciák és fejlemények című kiadványában, amelyet ma Brüsszelben mutattak be Dimitrisz Avramopulosz uniós biztos részvételével.

Uniós fogyasztóvédelem - 10-ből 6 elégedett online vásárló

2017. június 2.

Az uniós fogyasztói szabályok hozzájárultak a fogyasztói bizalom javításához: 2016-ban tízből majdnem 6 fogyasztó (58%) érezte úgy, hogy megfelelő védelemben részesül, amikor interneten vásárol valamit egy másik tagállamból. Összehasonlításképpen ez az arány 2003-ban egy a tízhez volt (10%). Tízből hét személy számolt be arról, hogy kihasználta az árukra vonatkozó, ingyenes, legalább két éves jótállás előnyeit. Ugyanakkor továbbra is fennáll számos probléma a fogyasztói jog alkalmazásában, amelyeket az Európai Bizottság orvosolni kíván.