Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2016 December >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
5
67891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Segítse munkánkat: töltse ki kérdőívünket az ED irodák működésével kapcsolatban

Köszönjük, hogy időt szakít kérdőívünk kitöltésére, és megosztja velünk, mennyire volt elégedett a helyi Europe Direct Tájékoztatási Központ szolgáltatásával. A felmérés teljes mértékben anonim módon történik.

A kérdőív letölthető innen.

Digitális egységes piac: javaslat egyszerűsített adószabályozásra az Unión belüli elektronikus kereskedelemben

2016. december 1.

Az Európai Bizottság ma intézkedéseket terjesztett elő az Unión belüli elektronikus kereskedelmi vállalkozások áfa-környezetének javítására. A javaslat lehetővé teszi, hogy a fogyasztók és a vállalkozások, különösen a start-up vállalkozások és a kkv-k könnyebben vásároljanak és értékesítsenek árukat és szolgáltatásokat az interneten. Egy uniós szintű portál bevezetésével megvalósul az egyablakos ügyintézés az online áfafizetések terén, így jelentősen csökkenni fognak a követelmények teljesítésével kapcsolatos költségek, ami az Unió egészében évi 2,3 milliárd euró megtakarítást jelent a vállalkozások számára. Az új szabályok biztosítják továbbá, hogy az áfát a végső fogyasztó tagállamában fizessék meg, így az adóbevételek méltányosabban oszlanak meg az uniós országok között. A javaslat elősegíti, hogy a tagállamok visszanyerjék az online értékesítés során keletkező, jelenleg évi 5 milliárd euróra becsült adókiesést. A javaslat része még, hogy a tagállamok ugyanolyan áfamértéket alkalmazhassanak az e-kiadványokra – például az elektronikus könyvekre és online újságokra –, mint a nyomtatott kiadványokra.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Tiszta energia minden európainak — az európai növekedési potenciál kibontakoztatása

2016. november 30.

A Bizottság szerint az EU-nak vezető szerepet kell vállalnia a tiszta energiaforrások használatára való átállásban, nem csak alkalmazkodnia kell ahhoz. Ennek jegyében terjesztette elő azt az intézkedéscsomagot, amelynek célja a tiszta energiára való átállás következtében megváltozott globális energiapiacon is biztosítani az Európai Unió versenyképességét. A ma ismertetett javaslatoknak három fő céljuk van: előtérbe helyezni az energiahatékonyságot; világszinten vezető szerephez jutni a megújuló energiák terén; illetve méltányos feltételeket biztosítani a fogyasztóknak. Az EU vállalta, hogy 2030-ig 40%-kal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, az uniós gazdaság korszerűsítését tartva szem előtt annak érdekében, hogy minden európai polgár élvezhesse a munkahelyteremtés és a növekedés eredményeit.

 A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

A Bizottság lendületet ad az induló vállalkozásoknak

2016. november 29.
Az induló innovatív vállalkozásokat és növekvő vállalkozásokat érintő bizottsági kezdeményezés célja, hogy Európa számos innovatív vállalkozójának minden esélye meglegyen ahhoz, hogy vállalkozását a világ élvonalába tartozó vállalattá fejlessze. A kezdeményezés egybegyűjti az EU által jelenleg is kínált lehetőségeket, és nagyobb hangsúlyt helyez a kockázatitőke-befektetésekre, a fizetésképtelenségi jogra és adózási vonatkozásokra. A teljes cikket itt olvashatja el »

Az európaiak tovább élnek, az egészségben eltöltött életévek száma azonban nem feltétlenül növekszik

2016. november 24.

Az Európai Bizottság és az OECD „Egészségügyi pillanatkép: Európa 2016” című, ma megjelent közös jelentése rámutat arra, hogy az Európai Unióban emberek életét lehetne megmenteni és több milliárd eurót lehetne megtakarítani egészségfejlesztést és betegségmegelőzést célzó szakpolitikai eszközökkel és az egészségügyi ellátás hatékonyságának javításával. A jelentésből kiderül, hogy napjainkban a várható élettartam a legtöbb EU-országban meghaladja a 80 évet. Hiába rekordhosszúságú azonban a várható élettartam, ugyanez nem mondható el általánosságban az egészségben eltöltött életévekről. Az Európai Unióban hozzávetőleg 50 millióan szenvednek több mint egy krónikus betegségben, amelyek évente több mint félmillió munkaképes korú lakos halálát okozzák. Ennek éves költségvonzata az uniós országok szempontjából kb. 115 milliárd eurót tesz ki.
Az „Egészségi állapot az Európai Unióban” elnevezésű kezdeményezés abban hivatott segíteni a tagállamoknak, hogy megbirkózzanak a fenti kihívásokkal. Ennek érdekében támogatja azokat a tagállami erőfeszítéseket, melyek az ismeretek bővítésére, valamint a tényeken, kutatási eredményeken alapuló szakpolitikai döntéshozatal előmozdítására irányulnak. A folyamat első terméke a ma közzétett jelentés, következő lépésként pedig 2017 novemberére országspecifikus egészségügyi elemzéseket dolgoznak ki.

 A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Biztonsági unió: javaslat az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszerre (ETIAS)

2016. november 21.

Az Európai Bizottság javaslatot tett az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) létrehozására a vízummentes utazók biztonsági ellenőrzéseinek megerősítése érdekében. Erre Jean-Claude Juncker bizottsági elnök az Unió helyzetéről szóló 2016. évi beszédében tett szeptemberi bejelentést követően kerül sor a pozsonyi ütemtervben meghatározott cselekvési prioritások első intézkedéseként.

A teljes cikket itt olvashatja el »

SozialMarie díj 2017

2016. november 16.

Ismét olyan kitüntetésre érdemes projekteket keresnek, melyek az egész társadalmat érintő problémákra keresnek és valósítanak meg társadalmi innovatív megoldásokat.

MKIK EU Hírlevél 2016/18. szám

2016. november 16.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2016/18. szám). A Fókuszban az Unió rovatunkban „a CETA előnyei az uniós vállalkozások számára” címmel készítettünk összefoglalót. A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható a következő honlapon: 2016/18. szám.

2016. őszi gazdasági előrejelzés: szerény mértékű növekedés a nagy kihívások idején

2016. november 15.

Az európai gazdaság továbbra is visszafogott ütemben növekszik majd, mivel a közelmúltbeli munkaerőpiaci eredményeket és a növekvő lakossági fogyasztást ellensúlyozza a növekedés útjában álló számos hátráltató tényező és a támogató tényezők gyengülése. Az Európai Bizottság múlt héten közzétett őszi előrejelzése szerint a teljes EU-ban 2016-ban 1,8%-os, 2017-ben 1,6%-os, 2018-ban pedig 1,8%-os GDP-növekedés várható. Magyarország reál GDP növekedése 2016-ban várhatóan lassuló tendenciát mutat (2,1%), melyet 2017-ben (2,6%) és 2018-ban (2,8%) ismét erősebb növekedés követhet. A munkanélküliség tovább csökken, a szűkülő munkaerőpiacon 2018-ra 4,1%-os értéket érhet el. A várakozások szerint az infláció fokozatosan kezd majd emelkedni, a költségvetési hiány pedig 2017-ben várhatóan a GDP 2,3%-át teszi ki.

A teljes cikket itt olvashatja el »

A hiteles bővítési folyamat kulcsfontosságú Délkelet-Európa átalakítása és politikai stabilitása megerősítésében

2016. november 15.

Az Európai Bizottság elfogadta az idei bővítési csomagját. Az éves jelentésekben a Bizottság értékelte, hol tartanak jelenleg a Nyugat-Balkán országai és Törökország a kulcsfontosságú politikai és gazdasági reformok végrehajtásában, valamint meghatározta a továbbra is kihívást jelentő kérdések megoldásához szükséges lépéseket. Többek között a Bizottság azt javasolja, hogy a tagállamok vegyék fontolóra a csatlakozási tárgyalások megkezdését Albániával. Ezt azonban az igazságügyi reform, különösen a bírák és ügyészek értékelése ("átvilágítási eljárás") végrehajtásában elért hiteles és kézzelfogható haladástól tegyék függővé.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Európa Ifjú Költője - versfordító pályázat

2016. november 4.

A Katona József Könyvtár, a Europe Direct Információs Hálózat, a Szegedi Egyetem Germán Filológiai Intézete „Európa Ifjú Költője” címmel német-magyar és angol-magyar versfordító pályázatot hirdet. 

A fordítandó versek a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pont weboldalán találhatóak meg: http://www.bacstudastar.hu/eik

Horizont 2020 kkv-támogató eszköz: 9,1 millió euró támogatás 189 innovatív vállalkozásnak - köztük három magyarnak

2016. október 31.

24 ország 189 kis- és középvállalkozása részesül támogatásban a Horizont 2020 kkv-támogató eszköz legutóbbi pályázati fordulójában. Az első szakaszban támogatott vállalkozások egyenként 50 ezer eurót kapnak arra, hogy megvalósíthatósági tanulmányokat készítsenek projektjeiket illetően, miközben három napos ingyenes üzleti tanácsadást is igénybe vehetnek. Az összesen 1938 pályázat közül kiválasztott 189 támogatott vállalkozás között három magyar található: a budapesti Virtual Solutions Kft., a szentesi Tonosoft Orvostechnikai és Kutatás-Fejlesztési Kft., és a felsőzsolcai Stringbike Kft.
A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

ERASMUS+ 2017

2016. október 28.

Megjelentek a 2017-es évi Erasmus+ pályázati felhívások

Az Európai Bizottság közzétette az Erasmus+ program pályázati felhívásait a 2017-es évre vonatkozóan.

Euroscola őszi versenyidőszak

2016. október 26.

Az Euroscola-játék egy internetes kvízjáték, amelyet az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája szervez magyarországi oktatási intézmények középiskolás (16-18 év) diákjai számára.

A Juncker-Bizottság bemutatta harmadik éves munkaprogramját: Építsünk olyan Európát, amely védelmet nyújt, eszközöket ad polgárai kezébe és garantálja a biztonságot

2016. október 26.

A Bizottság jövő évi munkaprogramja egyértelműen a politikai iránymutatásban felvázolt tíz prioritás teljesítésére összpontosít, az Európa előtt álló jelenlegi legfőbb kihívások kezelése érdekében.

Programozási hét az EU-ban

2016. október 18.

Most van a programozási hét (EU Code Week) az EU-ban. A programozás mára olyan alapvető készséggé vált, amelynek – legalább alapszintű – elsajátítására mindannyiunknak szüksége lehet. A hétről és a kapcsolódó programokról a hazai koordináló szervezet oldalán találtok információt: http://ivsz.hu/codeweek/

Új uniós szabályok szavatolják a költségmentességet a büntetőeljárásokban

2016. október 18.

Tanács elfogadta a büntetőeljárás során a gyanúsítottak és vádlottak számára nyújtott költségmentességről, valamint az európai elfogatóparancshoz kapcsolódó eljárásokban biztosított költségmentességről szóló irányelvet. A jogszabály a harmadik és utolsóként elfogadott irányelv a büntetőeljárásban a tisztességes eljáráshoz való jogok terén a Bizottság által 2013 novemberében előterjesztett javaslatcsomagból.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Változások asz EU-n belüli kiküldetés területén - Tájékoztató

2016. október 18.

Hatályba lépett az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló 2016. évi LXXIX. törvény, amely változásokat iktatott be egyebek mellett a foglalkoztatási törvénybe (1991. évi IV. tv.), a közalkalmazotti törvénybe (1992. évi XXXIII. tv.), a munkavédelmi törvénybe (1993. évi XCIII. tv.) és munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvénybe is. A jogalkotás kiterjedt a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetéséről is szóló 1024/2012/EU rendelet 2014. évi módosításának hazai implementálására. A változás az EU-n belüli kiküldetésre zúduló tetemes adminisztrációs terhek megjelenésével jár.

Idén is elindul a nagyszabású középiskolai vetélkedő

2016. október 17.

Ma újra meghirdette nagyszabású középiskolai vetélkedőjét az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Nemzeti Választási Iroda. A verseny célja, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét. A legjobbak strasbourgi utazást nyerhetnek, továbbá értékes tárgynyereményekkel lehetnek gazdagabbak.

További információk itt.

Time to Move: fedezd fel velünk Európát!

2016. október 13.

Több száz programmal várják az európai fiatalokat októberben a Time to Move kampány keretében. Az Eurodesk hálózat szervezésében megvalósuló eseménysorozattal a nemzetközi mobilitási lehetőségekre szeretnék felhívni a figyelmet.

Spórolj az irodában! Fiatal KKV-k és startup vállalkozások akcióban!

2016. október 5.

A START2ACT projekt fiatal KKV-kat és startup vállalkozásokat segít a munkahelyi energia- valamint költségmegtakarításban a mindennapi rutinjukba illeszkedő egyszerű és hatásos energiahatékonysági intézkedések bevezetésével.

Országos rajzpályázat általános iskolások számára

2016. október 3.

Az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája országos rajzversenyt hirdet 10-15 éves tanulók részére  „Értékeink Európában - ami összeköti Európát” címmel.
A pályázaton legsikeresebben szereplő alkotók tárgyjutalomban részesülnek. A legjobb pályaművek bekerülnek az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodájának 2017-es naptárába.

Bővebb információ itt.

2017-ben megszűnnek a roamingdíjak

2016. szeptember 26.

Jean-Claude Juncker elnöknek az Unió helyzetét értékelő beszédében tett bejelentésével összhangban az Európai Bizottság ma megvitatta a roamingdíjak megszüntetésére vonatkozó, 2017 júniusáig bevezetendő szabályok módosítását. A testület azt tartotta szem előtt, hogy miként kerülhetők el a roamingdíjak megszüntetésével kapcsolatos visszaélések. A méltányos használat elvének új megközelítése értelmében a biztosok egyetértettek abban, hogy a fogyasztókat ne terhelje időbeli vagy volumenkorlátozás a külföldi telefonhasználat során. A módosításba ugyanakkor olyan mechanizmus került, mely védi a szolgáltatókat a potenciális visszaélésekkel szemben.

A Bizottság javasolja, hogy 2018 a kulturális örökség európai éve legyen

2016. szeptember 13.

A Bizottság ma javaslatot nyújtott be az Európai Parlamentnek és a Tanácsának arra vonatkozóan, hogy 2018-at jelöljék ki a kulturális örökség európai évének. Célja, hogy ezzel hangsúlyozza az európai kulturális örökségnek a közös történelmi tudat és identitás kialakításában betöltött szerepét.

Indul az európai sporthét!

2016. szeptember 9.

Szombaton, szeptember 10-én veszi kezdetét az európai sporthét, amelynek célja fizikai aktivitásra, sportolásra bírni a lakosságot – mindenkit, életkortól és edzettségi állapottól függetlenül. A Bizottság kezdeményezésében 31 európai ország vesz részt, köztük Magyarország is.

Forrás

Biztonsági unió: javaslat uniós minősítési rendszerre a repülőterek védelme és a versenyképesebb biztonsági ágazat érdekében

2016. szeptember 7.

Az Európai Bizottság ma nyújtott be javaslatot a légiközlekedés-védelmi átvizsgáló berendezésekre vonatkozó egységes uniós minősítési eljárás létrehozására. A javaslat révén az uniós biztonsági ágazat versenyképessége is javulhat. Az előterjesztés a tagállamok alkotta, hatékony és valódi biztonsági unió létrehozását sürgető,  április 20-i előzetes bejelentés nyomán született. Az uniós tanúsítvány bevezetése lehetővé teszi, hogy egy adott tagállamban jóváhagyott védelmi berendezést egy másikban is forgalomba lehessen hozni. A védelmi berendezések kölcsönös elismerése orvosolni fogja a piac széttagoltságát, megerősíti az uniós biztonsági ágazat versenyképességét, növeli a foglalkoztatást az ágazatban és végeredményben javítja a légi közlekedés védelmét Európában.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Bizottsági kampány a nők elleni erőszak megszüntetéséért

2016. november 30.

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából az Európai Bizottság bejelentette, hogy 2017-ben kampányt indít a nők elleni erőszak leküzdéséért, mivel a jelenség továbbra is elterjedt Európán belül és kívül egyaránt. Az Unióban minden harmadik nő átélte már a nemi alapú erőszak valamilyen formáját.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Európai beruházási terv: az elvégzett értékelések alapján hasznos a terv és indokolt a megerősítése

2016. november 29.

Az európai beruházási terv az eddigiekben is hasznos eszköznek bizonyult az európai beruházási szint fenntartható növekedésének ösztönzésére. A beruházási terv két évvel ezelőtti előterjesztése óta elért konkrét eredmények alapján az Európai Bizottság javasolta a terv lényegi részét képző Európai Stratégiai Beruházási Alap megerősítését és kibővítését. A javaslat nyomán három értékelésre került sor, köztük egy külső szakértői értékelésre. Az értékelések eredményeit, amelyeket a ma nyilvánosságra hozott bizottsági közlemény összegez, a jogalkotók figyelembe veszik majd a bizottsági javaslatról szóló jogalkotási vita során. A tagállamok mind a szeptember 15-i pozsonyi csúcstalálkozón, mind az Európai Tanács októberi ülésén vállalták, hogy – figyelembe véve a független értékelést – egységes tárgyalási pozíciót fognak képviselni a bizottsági javaslattal kapcsolatban az ECOFIN Tanács december 6-i ülésén.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Fenntartható fejlődés: uniós prioritások

2016. november 28.

Az Európai Bizottság stratégiai megközelítést fogalmazott meg a fenntartható fejlődés Európában és világszerte történő megvalósulása érdekében. Az első, „Európa fenntartható jövője: a következő lépések” című közlemény kifejti, hogy miként járul hozzá a Bizottság 10 politikai prioritása az ENSZ 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrendjének végrehajtásához, és hogyan szeretné az Unió a fenntartható fejlesztési célokat a jövőben megvalósítani. A második, a fejlesztési politikára vonatkozó új európai konszenzusról szóló közlemény a fejlesztési együttműködést érintő közös jövőképet és új keretet javasol az Unió és tagállamai számára, összhangban a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrenddel. 

A teljes cikket itt olvashatja el »

Uniós bankreform: erős bankok a növekedés és a bizalom helyreállítására

2016. november 24.

A Bizottság ma átfogó reformcsomagot terjesztett elő az uniós bankok ellenálló képességének további erősítésére. A javaslat a hatályos uniós banki szabályozásra épül, továbbá figyelembe veszi a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos korábbi nyilvános konzultáció eredményeit. Célja a válságot követő szabályozási menetrend kiegészítése a még megoldatlan pénzügyi stabilitási kihívások orvoslására irányuló intézkedésekkel. Ez biztosítaná, hogy a bankok továbbra is képesek legyenek a reálgazdaság támogatására.
A pénzügyi válság után az EU a pénzügyi stabilitás és a piaci bizalom helyreállítása érdekében nagyszabású pénzügyi szabályozási reformokhoz látott. A mai javaslatok célja e reformmenetrend egyes, a bankok sokktűrő képességének megerősítéséhez elengedhetetlen, még hátralevő lépéseinek megtétele. A javaslatok emellett tovább finomítják az új szabályozási keret egyes aspektusait azokon a területeken, ahol a szabályozást növekedésbarátabbá, a bankok összetettségével, méretével és üzleti profiljával arányosabbá kell tenni. A javaslatcsomag a kkv-kat és az infrastrukturális beruházásokat támogató intézkedéseket is magában foglal.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Médiapluralizmus és demokrácia: a Bizottság ad otthont az alapjogokról szóló második éves kollokviumnak

2016. november 17.

November 17-én és 18-án az Európai Bizottság ad otthont az alapjogokról szóló második éves kollokviumnak, melyen a résztvevők a „Médiapluralizmus és demokrácia” témáját vitatják meg. A ma közzétett Eurobarométer felmérés azt jelzi, hogy az európai polgárok aggódnak a média függetlensége miatt, a médiába vetett bizalom alacsony, és a polgárokat nyugtalanítja az interneten megjelenő gyűlöletbeszéd hatása. A kollokviumot megelőzően a Bizottság nyilvános konzultációt is tartott a témában, melynek eredményei online elérhetők, és alapul szolgálnak majd a vitákhoz. A kollokvium élőben követhető az interneten. A kollokviumot követően a következtetéseket és a javasolt fellépéseket a Bizottság alapjogi weboldalán teszik közzé.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Külföldre szóló államközi ösztöndíjak – NYÁRI EGYETEM 2017/2018

2016. november 16.

A Tempus Közalapítvány pályázatot hirdet a kétoldalú nemzetközi oktatási, tudományos és kulturális munkatervekben, megállapodásokban biztosított, a 2017 nyarán megrendezendő nyári egyetemi kurzusokon való részvételre.

Ökodizájn új szemlélettel

2016. november 15.

Az Európai Bizottság egy fogyasztóvédelmi rendezvényen mutatta be a környezettudatos terméktervezésre alkalmazott új megközelítését. A biztosi testület Jean-Claude Juncker elnök javaslata alapján abban állapodott meg, hogy a továbbiakban összevont szemléletet alkalmaz, és e megközelítés érvényesítésében elsősorban azokkal a termékekkel foglalkozik, melyek esetében az európai fogyasztók egyértelműen előnyhöz jutnak. Ez jelenthet energia- és költségmegtakarítást, munkahelyteremtést, fokozott bevételt valamely uniós ipari ágazatnak, a klímaváltozás elleni küzdelmet elősegítő energia- vagy forráshatékonyságot, akárcsak a körkörös gazdaságra való áttérést.

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

Zöld utat kapott az uniós Partnerségi Eszköz 8 új kezdeményezése

2016. november 15.

Az Európai Bizottság a Partnerségi Eszköz keretében ma nyolc új projektet hagyott jóvá összesen több mint 32 millió euró értékben. E fellépések támogatják majd az Európai Unió külkapcsolatokat érintő stratégiai célkitűzéseit a harmadik országokkal egyes nagy jelentőségű kérdésekben világszerte kialakított partnerségek javítása révén.

Pályázati értékelő szakembereket keres a Tempus Közalapítvány

2016. november 7.

A Tempus Közalapítvány pályázatot hirdet a közalapítvány által kezelt pályázatok bírálatában való részvételre köznevelés, felsőoktatás, felnőtt tanulás, szakképzés, nyelvoktatás és/vagy ifjúsági területek valamelyikén dolgozó, tapasztalt szakemberek részére.

 

A pályázaton olyan magánszemély vehet részt, aki

– a pályázati űrlapon felsorolt tudományterületek valamelyikének szakértője;

– legalább B2-es szintű, aktív olvasás- és íráskészsége van az EU legalább egy hivatalos nyelvén – elsősorban az angol, a német, a francia, a spanyol vagy az olasz nyelvek egyikén.

A Bizottság nagyszabású, uniós szintű társaságiadó-reformot javasol

2016. október 31.

A Bizottság múlt héten bejelentette arra vonatkozó terveit, hogy átalakítsa a vállalatok adóztatását az egységes piacon, és ezáltal növekedésbarát és tisztességes társaságiadó-rendszert hozzon létre. A társaságiadó-reformmal kapcsolatos átfogó csomagba beemelt közös konszolidált társaságiadó-alap könnyebbé és olcsóbbá teszi az üzleti tevékenységet az egységes piacon, és egyúttal az adókikerülés elleni küzdelem hasznos eszközeként szolgál. A teljes cikket itt olvashatja el »

EU–Kanada csúcstalálkozó: aláírták az új EU–Kanada kereskedelmi megállapodást

2016. október 31.

Az október 30-án megrendezett EU–Kanada csúcstalálkozón aláírták az Európai Unió és Kanada között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA).

Környezetvédelmi díjat kapnak a leginkább figyelemreméltó „zöld” üzleti megoldásokkal előálló európai vállalatok

2016. október 28.

A vállalkozások körében gyorsan terjed az a nézet, hogy a körforgásos gazdaságra való áttérés gazdasági szempontból is előnyös. A Bizottság az Európai Vállalkozások Környezetvédelmi Díjával jutalmazza azokat az EU-beli vagy a tagjelölt országok valamelyikében működő vállalkozásokat, amelyek – bármilyen ágazatról is legyen szó – élen járnak az ökoinnovációs módszerek alkalmazása és az ökoinnovációs termékek előállítása terén.

A Bizottság nagyszabású, uniós szintű társaságiadó-reformot javasol

2016. október 26.

A Bizottság a mai napon bejelentette arra vonatkozó terveit, hogy átalakítsa a vállalatok adóztatását az egységes piacon, és ezáltal növekedésbarát és tisztességes társaságiadó-rendszert hozzon létre.

MKIK EU Hírlevél 2016/16. szám

2016. október 18.

Ezúton közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2016/16. szám).  A Fókuszban az Unió rovatban a „Vállalkozók Európai Parlamentje 2016” címmel készített összefoglaló található.A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható a következő honlapon: 2016/16. szám.

Az Európai Számvevőszék jóváhagyta az uniós költségvetési beszámolót

2016. október 18.

Az Európai Számvevőszék immár az egymást követő kilencedik évben találta rendben lévőnek az uniós költségvetés végrehajtását. A Számvevőszék megállapította, hogy – különösen a kohéziós politika és a mezőgazdaság tekintetében – a kifizetések becsült hibaszintje 2015-ben tovább csökkent: a 2014. évi 4,4%-ról 3,8%-ra. A megvizsgált bevételi tranzakciókban a Számvevőszék nem tárt fel hibát. Az uniós költségvetés 80%-át a tagállamok kezelik, és a Bizottság ösztönzőket dolgozott ki arra, hogy az egyes tagállamok tovább javítsák igazgatási és ellenőrzési rendszereiket. Amennyiben a Bizottság megállapítja, hogy az uniós forrásokat nem megfelelően költötték el, intézkedéseket tesz a pénz visszafizettetése érdekében – ez az összeg évente átlagosan kb. 3 milliárd eurót tesz ki.
A teljes cikket itt olvashatja el »

Új gazdasági partnerségi megállapodás hat dél-afrikai országgal

2016. október 18.

Október 10-én hatályba lépett az EU és öt dél-afrikai ország – Botswana, Lesotho, Namíbia, Dél-Afrika és Szváziföld – között az a gazdasági partnerségi megállapodás, mely új fejezetet nyit az EU és a felek közötti kétoldalú gazdasági kapcsolatokban. Mozambikban jelenleg zajlik a megállapodás ratifikációs folyamata, melynek lezárultával Mozambik is csatlakozik a megállapodáshoz. A gazdasági partnerségi megállapodás fejlesztési célú, és figyelembe veszi a partnerek eltérő fejlettségi szintjét. 

A teljes cikket itt olvashatja el »

Európai biztonsági stratégia: előrelépések a hatékony és fenntartható biztonsági unió felé

2016. október 17.

A Bizottság közzétette a hatékony és fenntartható biztonsági unió felé tett előrelépésekről szóló első jelentését. A dokumentum felvázolja a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem terén tett bizottsági erőfeszítéseket, valamint az Unió e fenyegetésekkel szembeni ellenállásának megerősítését célzó munkát.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Újvidék Európa Kulturális Fővárosa lesz 2021-ben

2016. október 17.

Újvidéket egy független szakértői csoport ajánlása alapján választotta ki az Európai Bizottság, így uniós tagjelölt országbeli városként 2021-ben csatlakozhat a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy ápolja és előmozdítsa az európai kulturális sokszínűséget, előtérbe helyezze a közös jegyeket, és elősegítse a kultúra hosszú távú városi fejlődéshez való hozzájárulását.

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

Mindennapi "Állatságok" - Fotópályázat eredményhirdetése

2016. október 11.

A "MINDENNAPI ÁLLATSÁGAINK" fotópályázat minimum 20 lájkot elért fotók közül a zsűri által kiválasztott nyertesei:
KÖZÖNSÉGDÍJAS: MÓNUS-KŐHALMI ADRIENN
Kutya kategória:
1. HELYEZETT: GEIER DOROTTYA
2. HELYEZETT: MULTYÁN KYRA
3. HELYEZETT: FÜLÖP BARBARA
Cica kategória:
1. HELYEZETT: BALOGH SAMU
2. HELYEZETT: JUHÁSZ KRISTÓF
3. HELYEZETT: JANICS MÁTYÁS
Egyéb állatok kategória:
1. HELYEZETT: FÜLÖPNÉ MÜLLER ÉVA
2. HELYEZETT: BALOGH SÁRA
3. HELYEZETT: PAVELKA JUDIT
Gratulálunk mindenkinek, köszönjük a sok-sok képet, és hogy velünk játszottatok! A nyertesekkel üzenetben felvesszük a kapcsolatot. Kövessétek továbbra is az oldalunkat, hiszen mindig jelentkezünk újabb játékokkal!

Mindennapi "Állatságok" - Indul a szavazás

2016. október 5.

Mai naptól 2016. október 10-én 12 óráig lehet a játékunkra beérkezett fotókra szavazni (lájkolni).

A képeket véletlenszerű sorrendben tettük fel. CÉL: LEGALÁBB 20 lájk elérése! A zsűri a legalább 20 lájkot elért képeket értékeli és kategóriánként a három legjobbat díjazásban részesíti. A legtöbb lájkot elérő kép készítője közönség díjat kap (az összes fotó közül, nem kategóriánként!).

A KÉPEK ELÉRHETŐK ITT.

MINDENNAPI „ÁLLATSÁGOK” - „Felelős vagy azért, amit megszelidítettél” Fotópályázat az Állatok Világnapja alkalmából

2016. szeptember 27.

Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet. A haszonelvűségnek sok állat esik áldozatul és a kedvtelési állattartás pedig nem mindig alapul a felelősségen. Magyarországon például évente több százezer "kedvenc" állat válik kóborrá.

 

Az Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont egyfordulós digitális fotópályázatot hirdet Facebook oldalán az Állatok Világnapja alkalmából.

 

A pályázat témája: közös fotón bemutatni ember és állat barátságát

 

Pályázati feltételek, tudnivalók:

A fotópályázaton részt vehet bárki, életkortól és lakóhelytől függetlenül. Pályázni interneten keresztül, kizárólag a tatabanya@europedirect.hu e-mail címre küldött, témával kapcsolatos képekkel lehet szeptember 27-étől a kategória megnevezésével, illetve a pályázó nevével és telefonos elérhetőségével.

 

Beküldési határidő: 2016. október 4.  8 óra

4 FOR EUROPE - uniós témájú verseny középiskolás diákoknak

2016. szeptember 26.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, a Katona József Könyvtár, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, az Eu az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája
 „4 FOR EUROPE"
címmel európai uniós témájú versenyt szervez
középiskolás diákoknak
      

 

A vetélkedőre olyan négyfős csapatok jelentkezését várjuk, amelyek tagjai középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkeznek. A csapatok mentora az őket felkészítő pedagógus. A csoportok regisztrációját 2016. október 3., 12 óráig fogadjuk ezen a weboldalon. Itt olvashatók a rendezvénnyel kapcsolatos aktuális információk is, ezért kérjük folyamatosan kövesse figyelemmel a honlapot.

Juncker elnök évértékelő beszéde - élő közvetítés

2016. szeptember 11.

Szeptember 14-én, 9 órakor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megtartja éves beszédét az Unió helyzetéről az Európai Parlamentben, Strasbourgban.

Az elnök beszédét élőben követheti az EbS+ oldalán, illetve megnézheti kivetítőn is az Európa Pontban.

Cím: Európa Pont, Lövőház u. 35. (1024 Budapest)

A beszédet a közösségi médiában is követheti:

Twitter: #SOTEU

Facebook: SOTEU esemény oldala

Web: Az Unió helyzete (2016)

Fedezd fel EUrópát! Kutass! Filmezz! Utazz! Nyerj látogatást az egész osztálynak Budapestre, az Európai Unió Házába!

2016. szeptember 8.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák által második alkalommal meghirdetett „Fedezd fel EUrópát!”című program keretében 2017-ben országosan összesen 38 osztály látogathat el Budapestre, az Európai Unió Házába.

 

A program célja, hogy a középiskolás korosztály minél szélesebb körű európai uniós ismeretekhez jusson, ezért a programelemek is mind arra épülnek, hogy európai uniós tudást adjanak át a középiskolásoknak. A programban való részvétel az iskola részéről anyagi hozzájárulást nem igényel.