Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2016 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
29
3031     

Pályaválasztási tanácsadás

Segítse munkánkat: töltse ki kérdőívünket az ED irodák működésével kapcsolatban

Köszönjük, hogy időt szakít kérdőívünk kitöltésére, és megosztja velünk, mennyire volt elégedett a helyi Europe Direct Tájékoztatási Központ szolgáltatásával. A felmérés teljes mértékben anonim módon történik.

A kérdőív letölthető innen.

Párbeszéd a polgárokkal - nyilvános beszélgetés Navracsics biztossal Debrecenben

2016. május 26.

Június 3-án (pénteken) 16:30-tól Debrecenben a Kölcsey Központban Navracsics Tibort, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosát és Takács Szabolcsot, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkárát kérdezhetik az Európai Unióról, az oktatásról, az EU beruházási tervéről és a munkahelyteremtésről.

FORMÁLJ TERET!

2016. május 19.

Felhívás kreatív fiatalok csoportjainak szerte az országban
A MOSTart NKKE a SPACE nemzetközi Erasmus+ projekt keretében pályázatot hirdet kreatív fiatalok csoportjai számára kültéri festett felületek létrehozására. Fejezd ki vizuálisan: te mit gondolsz az Európai Unióról? ... Látod-e az előnyeit annak, hogy uniós országba tartozol? Mit üzenne a generációd Brüsszelnek?
Bővebb információ itt...

Akadoznak a Törökország-EU vízumtárgyalások

2016. május 19.

Az EU lehet a vesztese a török elnök és a távozó miniszterelnök ellentétének, pedig alig egy hete, még úgy tűnt, hogy minden eddiginél közelebb lehet a vízummentességről való megállapodás. Erdogan nem hajlandó eleget tenni az EU kérésének, hogy változtassa meg a terrorizmusellenes törvényét.

A teljes cikk itt található.

A rajzverseny győzteseivel Pozsonyba kirándultunk

2016. május 13.

2016 januárjában győztest hirdettünk a Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont által kiírt plakátdíszítő rajzversenyen. Első helyezést a Komáromi Dózsa György Általános Iskola 3. osztálya nyerte. Nyereményük - akkor még nagyon távolinak tűnt - egy egész napos osztálykirándulás Pozsonyba az Állatkertbe és Dínóparkba, illetve a Kittsee-i csokigyár.Egy nagyon tartalmas és szép napot tölthettünk el, köszönet az utazásért a Dolce Travel Utazási Irodának, Kaszap Szilveszternek és Szász Zsuzsi idegenvezetőnek!

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték! 9. feladat

2016. május 10.

10 HÉT 10 PRIORITÁS – NYEREMÉNYJÁTÉK
!!!!VILLÁMJÁTÉK!!! Határidő: 2016. május 12. (CSÜTÖRTÖK) 14 ÓRA!!!
9. kérdés: Mikor hozták létre a REFIT-PLATFORM-ot, amelynek célja, hogy folyamatosan konzultáljon a tagállamokkal, és az érdekelt felekkel arról, hogy miképpen javítható az uniós szabályozás?
a.) 2015. május 19.
b.) 2010. október 23.
c.) 2000. január 1.
Heti nyeremény: Europe Direct ajándékcsomag+16 gb-os pendrive vagy 2200mAh powerbank (választható)

A játék itt található.

Európa sátor a Comedium Corso-n május 14-én!

2016. május 6.

Európa Sátorral várunk kicsiket és nagyokat 2016. május 14-én szombaton az esztergomi Erzsébet Parkban.
Ügyességi játékok, logikai játékok, totók, kvízek, érdekességek várják a gyermekeket és felnőtteket a Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont sátránál.
A rendezvényen 10-18 óráig találkozhattok velünk, mindenkit nagy szeretettel várunk!

Víz Világnapja alkalmából szervezett program óvodások részére

2016. május 3.

A tatabányai Europe Direct iroda óvodások részére programot állított össze, mely több feladatból állt. A programban a tatabányai Kertvárosi Óvoda középső csoportja, a Kecskédi Német Nemzetiségi Óvoda nagycsoportja, illetve a tatabányai Árpádházi Szent Erzsébet Óvoda nagycsoportosai vettek részt, összesen közel 100 fővel.

Európa Nap a Csónakázó-tónál

2016. május 3.

2016. május elsején Európa Napot szerveztünk a családi majális keretében Tatabányán a Csónakázó-tónál. A szép számmal kiérkező látogatók elégedettek voltak a programokkal, sok-sok pozitív visszajelzést kaptunk, melyet ezúton köszönünk.

A lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek jobb támogatására új megközelítést javasol az EU

2016. április 27.

Az Európai Bizottság ma új stratégiai elképzelést vázolt fel arra vonatkozóan, hogyan tudná külügyi tevékenységével jobban támogatni a menekülteket és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeket tartós válsághelyzetekben. A "Méltóságban élni:  a segélytől való függőségtől az önellátásig " c. közleményben vázolt új megközelítés célja annak megelőzése, hogy a menekültek és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek csak a sürgősségi humanitárius segítségre támaszkodjanak. A közleményben felvázolják azokat a lehetőségeket, amelyek a még inkább önellátóvá váláshoz segítséget jelentenek számukra  azokban az országokban, ahol tartózkodnak.
 
A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Navracsics Tibor és Carlos Moedas Európa legjobb új innovátorait díjazta Budapesten

2016. április 26.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos, valamint Carlos Moedas kutatásért, tudományért és innovációért felelős biztos tegnap este adta át az idei EIT-díjakat Budapesten, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) innovatív tehetségtámogatási kezdeményezések keretében.
A díjjal azokat a sikeres vállalkozókat és innovátorokat ismerik el, akik az EIT-közösség tagjai, akár úgy, hogy egy EIT által elismert mesterképzést végeztek el, akár úgy, hogy az EIT három tudományos és innovációs társulása (TIT) - a fenntartható energia, az éghajlatváltozás mérséklése vagy a digitális technológia - valamelyikétől vállalkozási támogatásban részesültek.

Horizont 2020 kkv-eszköz: 189 innovatív kkv, köztük öt magyar, jut finanszírozáshoz

2016. április 21.

26 ország összesen 189 kis- és középvállalkozását (kkv) választották ki támogatásra a Horizont 2020 keretprogram  kkv-támogató eszközének legutóbbi pályázati fordulójában. A vállalkozások összesen 8,7 millió euró finanszírozásban részesülnek. Az eszköz három szakaszban nyújt támogatást; az első, megvalósíthatóság-értékelési szakaszt követi maga az innovációs fejlesztés, majd a harmadik szakaszban piaci hasznosításra nyújtható uniós finanszírozás. A ma nyilvánosságra hozott támogatások az első szakasz legutóbbi fordulójának eredményeit tükrözik: a nyertes projektek egyenként 50 000 eurót fordíthatnak áttörést ígérő ötleteik megvalósíthatósági tanulmányára, és ezen felül három napos üzleti tréningen is részt vehetnek.

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték! 6. feladat

2016. április 20.

Minek a szabályozásához köthető az „IMI”-rendszer?
- Monetáris unió
- Belső piac
- Jogérvényesülés
Határidő: 2016. ÁPRILIS 25. hétfő 11 óra!!

A játékhoz kattintson ide.

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték! 5. feladat

2016. április 12.

Kérjük, írja le, hogy Ön szerint melyik megállapítást tartalmazza az „Európai Digitális Egységes Piaci Stratégia”?
• Erőteljesebb globális szerepvállalás
• Könnyebb hozzájutás az online termékekhez és szolgáltatásokhoz
• Az Uniónak csökkentenie kell a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét
Határidő: 2016. ÁPRILIS 18. hétfő 11 óra!!

A nyereményjátékhoz kattintson ide.

Tájékoztató az EU Környezetvédelmi és Éghajlat-politikai Programjáról (LIFE)

2016. április 11.

Ezúton szeretnénk felhívni figyelmét az Európai Unió Környezetvédelmi és Éghajlat-politikai Programjára (LIFE), amelynek keretében a 2014-2020-as költségvetési időszakban a pályázók között összesen 3,46 milliárd euró összegű támogatás kerül kiosztásra a Környezetvédelmi Alprogram (2,59 milliárd euró) és az Éghajlat-politikai Alprogram (864,2 millió euró) keretein belül. 

A hazai pályázatok eredményessége érdekében a 2016-os évtől a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - a Földművelésügyi Minisztériummal és a Magyar Fejlesztési Központtal együttműködve - megnövekedett kapacitásokkal áll a potenciális pályázók rendelkezésére. Az éves szinten megrendezésre kerülő LIFE Információs Napon túl munkatársaink többek között szakmai jellegű továbbképzésekkel, pályázatíró és projektmenedzsment tréningekkel, fordítási segítséggel állnak az Önök rendelkezésére.

Közúti közlekedésbiztonság: a legfrissebb statisztikák alapján van még mit tennünk a halálos kimenetelű közúti balesetek számának csökkentéséért

2016. április 5.

A Bizottság által közzétett, a közúti közlekedés biztonságáról szóló 2015. évi statisztikák tanúsága szerint továbbra is igaz, hogy Európa közútjai a legbiztonságosabbak a világon, ám megtorpant a közúti közlekedési balesetek halálos áldozatainak számában eddig tapasztalt csökkenés. Tavaly 26 ezren haltak meg Európa útjain, 5500-zal kevesebben, mint 2010-ben. A 2014-es helyzethez képest azonban semminemű javulást nem lehetett tapasztalni ezen a téren uniós szinten: 2015-ben EU-szerte 1 százalékkal, míg Magyarországon 3 %-kal emelkedett a közúti halálesetek száma 2014-hez képest.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Első menekültáttelepítések és visszatoloncolások az EU-Törökország megállapodás keretében

2016. április 5.

A március 18-án az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodás alapján ma kezdődött meg egyrészt azoknak az embereknek a visszatoloncolása Törökországba, akik a megállapodás hatályba lépése óta, azaz március 20-a óta irreguláris módon érkeztek Görögországba, másrészt elindult a szíriai menekültek közvetlen áttelepítése Törökországból Európába. A megállapodás célja, hogy a Törökországból az EU-ba történő irreguláris bevándorlás helyett legális és biztonságos áttelepítésre nyíljon lehetőség a nemzetközi védelemre jogosult menekültek számára.

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

Magyar-szlovák határmenti állásbörze és munkaügyi fórum

2016. április 4.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a GINOP 5.1.1-15 „Út a munkaerőpiacra” kiemelt projekt keretében Magyar-szlovák határmenti állásbörzét és szakmai fórumot szervez az Érsekújvári Járási Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal közreműködésével, melyre meghívta a Europe Direct Információs Pontot is, hogy standdal vegyen részt a rendezvényen.

Az esemény programja a csatolt mellékletben található.

"Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért 2016" pályázat- Nemzeti forduló

2016. március 31.

A „Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért” pályázat Európa-szerte felkutatja és elismeri a vállalkozók ösztönzésére irányuló projekteket. bemutatja a legjobb gyakorlatokat, valamint bátorítja a potenciális vállalkozókat. A díj elsődleges célja olyan vállalkozói, nonprofit, önkormányzati vagy állami szintűkezdeményezések elismerése, amelyek a vállalkozók ösztönzésére, inspirálására és tevékenységük segítésére irányulnak.

Részletek a csatolt mellékletben.

EU–India csúcstalálkozó, Brüsszel , 2016.3.30.

2016. március 30.

A 13. EU–India csúcstalálkozóra 2016. március 30-án kerül majd sor Brüsszelben az EU szervezésében. Az Uniót Donald Tusk és Jean-Claude Juncker elnök képviseli, de a találkozón Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és Cecilia Malmström, kereskedelemért felelős európai biztos is részt vesz.

További információ itt.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének üzenete a brüsszeli támadások után

2016. március 23.

Őszinte részvétemet szeretném kifejezni a brüsszeli lakosságnak, a támadásban megsebesülteknek, és mindazok családjainak és hozzátartozóinak, akiket a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson ma reggel  bekövetkezett robbantások érintettek. Egyúttal a támogatásomról és szolidaritásomról biztosítom a belga hatóságokat.
 
Dicséret illeti a biztonsági erőket, a segélyhívó szolgálatokat és azokat az embereket, akik az áldozatok mentésében közreműködtek, és azokat is, akik még mindig ezt teszik.
 
Egyúttal meg szeretném nyugtatni az Európai Bizottság és a többi intézmény személyzetét, és kifejezésre juttatni, hogy a biztonságuk prioritás marad számomra. Minden lehetséges intézkedés megtételénél együttműködünk a belga hatóságokkal.
 
Ma Brüsszelt érte támadás. Ugyanakkor egész Európa célponttá vált. Az Európai Uniónak és az intézményeknek most és a jövőben is egységesnek kell lenniük a terrorral szemben.   
 
Ezek az események hatással vannak ránk, de nem rémítenek meg minket. Folytatjuk munkánkat azért, hogy együtt szembenézzünk a  terrorfenyegetettséggel és európai megoldásokat találjunk a mindannyiunkat érintő kérdésekre.

Migráció: az EU-török együttműködés további lépései; jelentés az Unión belüli áthelyezésről és az EU határain kívülről történő áttelepítésről

2016. március 16.

Az Európai Bizottság előkészítette hozzájárulását az Európai Tanács csütörtöki üléséhez, valamint az uniós állam- és kormányfők és Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök közötti pénteki találkozóhoz. A testület közleményt fogadott el, melyben vázolja az EU–Törökország migrációs együttműködés következő operatív lépéseit, részletezve a március 7-i elvi megállapodás tényleges végrehajtásához szükséges jogi, operatív és pénzügyi kérdéseket.

Használatarányos útdíj bevezetése Belgiumban

2016. március 16.

2016. április 1-jétől használatarányos útdíjat vezetnek be a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművekre Belgiumban, amely felváltja az eddig érvényben lévő, időalapú Eurovignette rendszert. Magyarország brüsszeli nagykövetségének tájékoztatója megtekinthető.

Erasmus Fiatal Vállalkozóknak program

2016. március 14.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közvetítő szervezetként vesz részt az Európai Bizottság által támogatott, Erasmus Fiatal Vállalkozóknak programban, amelynek keretében új – 3 évnél nem régebbi – vagy leendő vállalkozók – cégindítást tervező magánszemélyek – 1-6 hónapos munkavégzést folytathatnak egy külföldi tapasztalt vállalkozásnál. A programban emellett olyan hazai (3 évnél régebb óta működő) mikro-, kis- és középvállalkozások is részt vehetnek, akik tapasztalt vállalkozóként külföldi új vállalkozót fogadnának költségmentes munkaerőként.

Uniós Vámkódex oktatása

2016. március 10.

A Vám-, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége országos oktatás-sorozatot szervez, amelynek célja a 2016. május 01-től hatályos Uniós Vámkódexből és rendeleteiből következő változások megismertetése a gazdálkodókkal.

Eurobarometer-jelentés a magyar lakosság véleményéről

2016. március 10.

Az Európai Bizottság rendszeresen felméri az Európai Unió polgárainak vélekedését az Unióról és más, Európát érintő kérdésekről. Több mint 40 éve készül évente kétszer általános közvélemény-kutatás erről (Standard Eurobarometer) az összes tagállamban. A mai napon nyilvánosságra került jelentés összefoglalja a legfrissebb, 2015. november 7-17. között folytatott reprezentatív felmérés legfontosabb hazai vonatkozásait.

10 hét=10 prioritás nyereményjáték fődíjának átadása

2016. május 25.

Mai napon átadtuk a 10 hét=10 prioritás nyereményjátékunk fődíját, egy 7"-os tabletet a játék nyertesének, Kandó Katának, aki kisfiával érkezett.

Kata mind a 10 héten át velünk játszott, így megérdemelten volt kegyes hozzá Fortuna.

Az ajándék jó helyre kerül, hiszen a családban 3 kisgyerek is használhatja majd. 

Köszönjük a részvételt, hamarosan újabb játékkal jelentkezünk.

Füstölgő Európa

2016. május 19.

Az EU-ban a dohányosok 94%-a 25 éves kora előtt kezd el dohányozni, akik így átlagosan 14 évet veszítenek az életükből. A te 25 évnél fiatalabb ismerőseidnek kb. hány százaléka dohányzik?
Az EU két évvel ezelőtt fogadott el irányelvet a fiatalkori dohányzás visszaszorítására, amely pénteken lép hatályba. Bővebb infó...

Európa sátor Esztergomban, a Comedium Corso-n

2016. május 14.

2016. május 14-én Esztergomba látogattunk a Comedium Corso rendezvényre, ahol Európa sátorral vártuk az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat. Sátrunknál Európai uniós kiadványokat, illetve ügyességi játékokat, totókat, uniós feladványokat oldhattak meg az érdeklődők.

10 hét=10 prioritás Facebook játék 10. feladat

2016. május 13.

Figyelem! Utolsó játék!!! Május 20-án fődíj sorsolás!!!
Határidő: 2016. május 19. (CSÜTÖRTÖK) 14 ÓRA!!!
10. Feladat: Végezze el a következő összeadást:
• ...?... évente kerül sor az Európai Parlamenti választásokra
• Magyarország jelenleg …?.. képviselőt küld az Európai Parlamentbe.
A két hiányzó szám összegét várjuk kommentben.
Heti nyeremény: Europe Direct ajándékcsomag+16 gb-os pendrive vagy 2200mAh powerbank.

A játék itt található.

Az Európai Bizottság megnyitotta a H2020 Marie Skłodowska-Curie Actions Egyéni Ösztöndíjak/ MSCA Individual Fellowships online pályázati felületét

2016. május 6.

Összesen mintegy 218 500 000 EUR ösztöndíjra lehet pályázni 8 panelben, az összes tudományterületen

– (Chemistry (CHE)

– Social Sciences and Humanities (SOC)

– Economic Sciences (ECO)

– Information Science and Engineering (ENG)

– Environment and Geosciences (ENV)

– Life Sciences (LIF)

– Mathematics (MAT)

– Physics (PHY))

2016. tavaszi gazdasági előrejelzés: folyamatos ám szerény növekedés

2016. május 6.

Az európai gazdasági növekedés várhatóan szerény mértékű marad, mivel kulcsfontosságú kereskedelmi partnereink teljesítménye lassul, és az eddigi ösztönző tényezők némelyike gyengülni kezd. Ebből adódóan az előrejelzés szerint az euróövezeti GDP-növekedés a 2015–2017 közötti időszakban változatlanul szerény mértékű marad. Az uniós szintű GDP-növekedés várhatóan a tavalyi 2,0%-ról 2016-ban 1,8%-ra mérséklődik, majd 2017-ben eléri az 1,9%-ot.

Jótékonysági tó-kerülés az Európa Napon - 130 indulóval

2016. május 3.

Az Európa nap alkalmából a tatabányai Csónakázó-tónál jótékonysági tó-kerültést szerveztünk. A Tappancs Állatotthon javára pénzbeli és természetbeli adományokat gyűjtöttünk. A tó-kerülésen 130 nevezőt regisztráltunk. Irodánk 15 db ajándékcsomagot sorsolt ki a nevezők között. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett, köszönjük a támogatásokat, reméljük sikerült egy jó kis délelőttöt szereznünk mindenkinek, aki velünk tartott. Ha van fotód, itt megoszthatod velünk :)

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték! 8. feladat

2016. május 3.

8. prioritásunk a migrációs politika. Kérdés: Hol írták alá a menedékjoggal kapcsolatos szerződéseket?
a.) Lisszabon
b.) Amszterdam
c.) Dublin
Határidő: 2016. május 9. hétfő 10 óra!!
Heti nyeremény: Europe Direct ajándékcsomag+16 gb-os pendrive vagy 2200mAh powerbank (választható)

A játékhoz kattintson ide.

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték! 7. feladat

2016. április 27.

Az Európai Bizottság prioritásai közé tartozik az integráltabb és méltányosabb gazdasági és monetáris unió (GMU) megvalósítása.
7. kérdés: Melyik szerződés rögzítette 1992-ben azt a határozatot, amely döntött a Gazdasági és Monetáris Unió létrehozásáról?
Határidő: 2016. május 2. hétfő 10 óra!!

A játékhoz kattintson ide.

Európa Nap - Tatabánya Csónakázó-tó - 2016. május 1.

2016. április 22.

Ünnepelje velünk az Európa Napot 2016. május 1-jén Tatabányán a Csónakázó-tónál! Különféle játékokkal, kvízekkel, uniós tájékoztatással várjuk a kedves érdeklődőket. 12 órától Mosolyra Hangolók koncertjét hallhatják a gyermekek, 18 órától fellép a Kállay Saunders Band. Idén is lesz országos EU-totónk, amelynek fődíja egy kétszemélyes 4 napos amszterdami utazás.
https://www.facebook.com/events/1049450291779325/

Éghajlatvédelem: az EU is aláírja a párizsi megállapodást

2016. április 21.

Az Európai Unió pénteken New Yorkban ünnepélyes keretek között írja alá a párizsi éghajlatügyi megállapodást. Az első jogilag kötelező érvényű, globális klímamegállapodást 195 ország fogadta el tavaly decemberben. A meghatározó gazdaságok közül az EU elsőként tett kötelezettségvállalásokat, bízva abban, hogy a ratifikációt követően a megállapodás késedelem nélkül hatályba léphet. A magas szintű aláírási ceremónián Maroš Šefčovič, a Bizottság energiaunióért felelős alelnöke, valamint Miguel Arias Cañete éghajlat- és energiapolitikáért felelős biztos képviselik az Európai Bizottságot.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Jótékonysági tó-kerülés az Európa Napon 2016. május 1-jén

2016. április 15.

Fuss, gyalogolj velünk a Csónakázó tó körül! 
Tatabánya, 2016. május 1. 10 óra
Nevezés a helyszínen. A részvétel INGYENES, az esemény során pénz-és természetbeli (táp, tisztítószerek, stb.) adományokat gyűjtünk a Tappancs Állatotthon javára! 
Feladat: egy tókör megtétele, akár futva, sétálva, vagy a helyszínen ingyenesen kipróbálható Nordic Walking bot segítségével. 
11.30-kor Ajándéksorsolás – a nevezők között értékes ajándéktárgyakat sorsolunk ki
12.00 Mosolyra Hangolók koncert
10-18 óráig a kőszínpad előtti területen sportversenyek, sportjátékok, a Europe Direct Információs Pont sátránál pedig sok-sok játék, ingyenes ugrálóvár, játszóház, nyeremények fogadják az érdeklődőket.

További programok:

16:00 Májusfa állítás, táncház, tánctanítás - Bányász táncegyüttes, Újra zenekar
18:00 Kállay Saunders Band koncert
20:00 Utcabál a Zenevonat zenekarral (Tippán Juzuf és barátainak koncertje)
https://www.facebook.com/events/1705164316407351/

Tájékoztató nap az Erasmus+ és az Európa a polgárokért programok pályázatairól

2016. április 11.

A Család-, Ifjúság és Népesedéspolitikai Intézet Erasmus+ Ifjúsági Programirodáján belül működő Eurodesk Magyarország a Tempus Közalapítvánnyal együttműködésben országos tájékoztató rendezvénysorozatot indít civil szervezetek, ifjúsági csoportok, fiatalokkal foglalkozó intézmények munkatársai számára az Európai Unió által finanszírozott támogatási programokról.

A Bizottság felvázolja a közös európai menekültügyi rendszer reformjára és az Európába jutás legális és biztonságos módjainak kialakítására vonatkozó lehetőségeket

2016. április 6.

A migránsok és menedékkérők nagymértékű és ellenőrizetlen beáramlása nem csupán számos tagállam menekültügyi rendszerét, hanem a közös európai menekültügyi rendszer egészét is nyomás alá helyezte. Az érkezések száma és koncentrációja rávilágított a dublini rendszer hiányosságaira, így erre reagálva az Európai Bizottság mai közleményével elindította a közös európai menekültügyi rendszerre vonatkozó reformfolyamatot. A bizottsági javaslatok a következő területekre összpontosítanak: a menedékkérők tagállamok közötti elosztásának méltányos és fenntartható rendszerére vonatkozó különböző lehetőségek; a menekültügyi eljárások és normák további harmonizációja, hogy Európa-szerte egyenlő feltételek jöjjenek létre és mérséklődjenek azok az ösztönző tényezők, amelyek a szabálytalan másodlagos mozgások csökkentésére irányuló intézkedésekhez vezetnek; valamint az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) megbízatásának kiterjesztése. Ezzel egyidejűleg a Bizottság az Európába irányuló legális migráció biztonságos és jól kezelt lehetőségeit biztosító intézkedéseket dolgoz ki. A Bizottság emellett kidolgozza az integrációra vonatkozó uniós cselekvési tervet.
 
A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték! 4. feladat

2016. április 5.

10 HÉT 10 PRIORITÁS – NYEREMÉNYJÁTÉK
FIGYELEM! UTOLSÓ ESÉLY, HOGY RÉSZT VEHESSEN A FŐDÍJ SORSOLÁSON!! hiszen ez már a 4. forduló. 

FELADAT: Nevezzen meg (településnévvel együtt) legalább egy, lakóhelyéhez közeli beruházást, épületet, infrastruktúrát (pl. kerékpárút), mely az Európai Unió társfinanszírozásával készült.
A válaszokat a kérdés alá kommentben várjuk, határidő: 2016. ÁPRILIS 11. HÉTFŐ 9 ÓRA!
Heti nyeremény: Europe Direct ajándékcsomag+2200mA powerbank (hordozható akkumulátor töltő telefonhoz, tablethez) Aki 10-ből legalább 7-szer helyesen válaszol, részt vesz a május 20-án tartandó fődíj sorsoláson, melynek nyereménye egy 7"-os TABLET!

A JÁTÉK ITT TALÁLHATÓ.

EU info hírlevél

2016. április 4.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2016/6. szám). A Fókuszban az Unió rovatunkban az „adatvédelmi pajzs, avagy a nemzetközi adattovábbítás új kerete” címmel készített összefoglaló található. 

A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható a következő honlapon: 2016/6. szám.

Pallas Athéné Domus Aniname Alapítvány – külföldi tanulmányút program

2016. április 1.

A pályázat támogatja közgazdasági és pénzügyi, illetve az ezekhez kapcsolódó interdiszciplináris tudományi területeken tanuló egyetemi, főiskolai hallgatókat, doktoranduszokat és doktorjelölteket, akik tanulmányaik előrehaladása érdekében nemzetközi tanulmányúton kívánnak részt venni. MAXIMÁLISAN ODAÍTÉLHETŐ ÖSSZEG: 2 000 000 Ft/tanulmányút. Pályázni folyamatosan lehet, de a pályázatot legalább a tervezett kiutazás előtt 3 hónappal be kell nyújtani.

További információ itt.

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték! 3. kérdés

2016. március 30.

10 HÉT 10 PRIORITÁS – NYEREMÉNYJÁTÉK
3. FORDULÓ KÉRDÉS: MIKOR ALAPÍTOTTÁK AZ EUROPOL-T?
A válaszokat a kérdés alá kommentben várjuk, határidő: 2016. ÁPRILIS 4. (HÉTFŐ).
Nyeremények:
Heti nyeremény: Europe Direct ajándékcsomag+16GB-os pendrive. Aki legalább 7 alkalommal helyes megfejtést küld be, részt vesz a fődíj sorsolásban, melynek időpontja: 2016. május 20. FŐNYEREMÉNY: 7”-os TabletÉrvényes válaszadás akkor történik, ha:
1. Lájkolja a Europe Direct facebook oldalát (egyszer)
2. Kommentben megírja a választ az ED iroda oldalán (csak az eredeti cikk alatti hozzászólók között sorsolunk!)
A játék ide kattintva érhető el.

Díjat kaphatnak a legjobb magyar cégek az Európai Bizottságtól

2016. március 29.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az Európai Bizottsággal közösen idén is pályázatot hirdet az európai vállalkozások ösztönzésére létrehozott díj elnyerésére összesen hat kategóriában - olvashatjuk az NGM napokban megjelent közleményében.

A teljes cikk itt található.

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték! 2. kérdés

2016. március 23.

10 HÉT 10 PRIORITÁS – NYEREMÉNYJÁTÉK
A válaszokat a kérdés alá kommentben várjuk 2016. MÁRCIUS 29-E (KEDD) 10 ÓRÁIG.
Érvényes válaszadás akkor történik, ha:
1. Lájkolja a Europe Direct facebook oldalát (egyszer)
2. Kommentben megírja a választ az ED iroda oldalán (csak az eredeti cikk alatti hozzászólók között sorsolunk!)
Nyeremények:
Heti nyeremény: Europe Direct ajándékcsomag. Aki legalább 7 alkalommal helyes megfejtést küld be, részt vesz a fődíj sorsolásban, melynek időpontja: 2016. május 20. FŐNYEREMÉNY: 7”-os Tablet

2. heti játék kérdése itt található.

Adj egy órát a Földnek!

2016. március 16.

Belegondoltál már abba, ha mindenki egy kicsivel több figyelmet szentelne arra, mikor és mennyi áramot fogyaszt, milyen hatást érhetnénk el globálisan? A Föld Napja kezdeményezés erre szeretné felhívni a figyelmet, nem csupán egyetlen fény nélküli óra erejéig, hanem életünk minden pillanatában.

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték! 1. kérdés

2016. március 16.

10 HÉT 10 PRIORITÁS – NYEREMÉNYJÁTÉK
1. KÉRDÉS VÁLASZADÁSI HATÁRIDEJE: 2016. MÁRCIUS 21. 9 ÓRA!
Érvényes válaszadó, aki:
1. Kedveli a Europe Direct facebook oldalát
2. Megosztja a játék felhívást.
2. Kommentben megírja a választ az ED iroda oldalán (csak az eredeti cikk alatti hozzászólók között sorsolunk!!!)
Heti nyeremény: Europe Direct ajándékcsomag.
Aki 10-ből legalább 7 alkalommal helyes megfejtést küld be, részt vesz a fődíj sorsoláson, melynek időpontja: 2016. május 20.
FŐNYEREMÉNY: 7”-os Tablet

AZ ELSŐ KÉRDÉS ITT TALÁLHATÓ.

 

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték!

2016. március 11.

FELHÍVÁS

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont 10 héten keresztül tartó facebook játékot hirdet 2016. március 16-tól, melynek célja az Európai Bizottság 10 legfontosabb prioritásának megismertetése.

A JÁTÉK MÁRCIUS 16-TÓL ITT ÉRHETŐ EL.

Több mint 30 millió euró 15 innovatív projektnek, köztük egy magyar kkv-nak

2016. március 10.

Az Európai Bizottság 30,5 millió eurót juttat 15 innovatív projektnek, hogy elősegítse azok mielőbbi piacra jutását. Az EU „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogramjához tartozó, gyorsított innovációt célzó, tavaly januárban indított eszköz legutóbbi fordulóján nyertes projekteken 16 ország összesen 68 partnere dolgozik. Olyan fejlesztések jutnak támogatáshoz, mint például a Lyme-kór korai diagnózisára alkalmazható teszt, a zöldhályog kezelésére alkalmas lézeres eljárás, vagy a vezetékek intelligens vizsgálatát elősegítő rendszer kialakítása.