Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2017 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
9101112131415
16
17
1819202122
23242526272829
3031     

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Segítse munkánkat: töltse ki kérdőívünket az ED irodák működésével kapcsolatban

Köszönjük, hogy időt szakít kérdőívünk kitöltésére, és megosztja velünk, mennyire volt elégedett a helyi Europe Direct Tájékoztatási Központ szolgáltatásával. A felmérés teljes mértékben anonim módon történik.

A kérdőív letölthető innen.

Eurobarométer: A magyarok sokkal kevesebb halat fogyasztanak, mint az átlag európai

2017. január 13.

Az európaiak többsége saját bevallása szerint azért fogyaszt halat, mert az egészséges. Az európaiak 42%-ának otthon heti rendszerességgel kerül hal vagy tengeri gyümölcs a tányérjára, és arányuk növekedést mutat. Ugyanez a magyarok mindössze 4%-áról mondható el. Ezzel szemben a hazai fogyasztók 42%-a soha nem fogyaszt ilyen terméket otthon, 66%-a pedig étteremben sem. A magyar válaszadók 38%-a inkább az édesvízi halakat részesíti előnyben (EU: 7%), a tengeri termékeket pedig a magyarok 14%-a szereti jobban (EU: 39%).
A halászati és akvakultúra termékekhez fűződő fogyasztói tendenciákat vizsgáló, friss Eurobarométer felmérés szerint ezeket az élelmiszereket a fogyasztók Unió-szerte, csakúgy mint Magyarországon a szupermarketekben (74%), kisebb arányban szakboltokban és piacon szerzik be.  A rendszeres fogyasztásban nagyban közrejátszik, hogy  a vásárló milyen közel lakik a tengerhez. A fogyasztók előnyben részesítik a saját régiójukból, országukból, illetve az EU-ból származó halakat és tenger gyümölcseit (EU: 80%, Magyarország: 51%). Éppen ezért lényeges, hogy az Unión belül csökkenjen az importfüggőség, és tovább fejlődjön a fenntartható halászat és akvakultúra.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Pályázat egyetemi és főiskolai hallgatók számára az EU-ról és Magyarországról

2017. január 11.

„Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” címmel hirdet pályázatot Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője 30 év alatti főiskolai és egyetemi hallgatók számára az alábbi témakörökben:

Erasmus+ központi pályázati felhívás: előremutató együttműködések

2017. január 10.

Az oktatás és képzés területén előremutató európai együttműködési projektekre lehet pályázatot benyújtani az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökséghez.

 

Az előremutató együttműködési projektek (FLCP-k) olyan transznacionális együttműködési projektek, melyek célja, hogy olyan új, innovatív szakpolitikai megközelítéseket keressenek, teszteljenek, fejlesszenek vagy értékeljenek, amelyek lehetőséget adnak a széles körű alkalmazásra és a jobb oktatási és szakképzési rendszerek támogatására.

Európai Szociális Alap 2007–2014: Magyarországon több mint 3,6 millió euró uniós finanszírozás képzésre és a munkába állás elősegítésére

2017. január 6.

Az Európai Bizottság ma értékelő jelentést tett közzé azokról a beruházásokról, amelyek a 2007–2013-as időszakban az Európai Szociális Alap (ESZA) forrásaiból valósultak meg. A jelentés rámutat, hogy 2014 végéig EU-szerte legalább 9,4 millió ember tudott elhelyezkedni az alap révén, 8,7 millióan pedig valamilyen képesítést vagy oklevelet szereztek. Az ESZA-finanszírozású projektek résztvevői közül 13,7 millióan számoltak be egyéb eredményekről, köztük például arról, hogy új készségekre tudtak szert tenni. Az értékelés szerint 2007 és 2014 között az Európai Szociális Alap meghatározó szerepet játszott az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedéssel kapcsolatos tagállami és uniós prioritások megvalósításában, ideértve az Európa 2020 stratégiában meghatározott célértékek elérését és az európai szemeszter keretében kiadott országspecifikus ajánlásokban foglaltak végrehajtását.

2016. őszi Standard Eurobarométer felmérés: A közvélemény szerint továbbra is a bevándorlás és a terrorizmus az a két terület, amely a legjelentősebb kihívást jelenti az EU számára

2016. december 27.

A közvélemény szerint továbbra is a bevándorlás és a terrorizmus az a két terület, amely a legjelentősebb kihívást jelenti az EU számára, bár a szerepük némileg kevésbé hangsúlyos, mint a 2016 tavaszán készült legutóbbi felmérésben. A nyilvánosság továbbra is határozottan támogatja az Európai Unió prioritásait és politikáit, és e támogatás erősödött 2016 tavasza óta. Ezek a legutóbbi Standard Eurobarométer felmérés legfontosabb eredményei, amelyet a mai napon, az „Európa jövőjéről” készített Eurobarométer tematikus felméréssel egyidejűleg tettek közzé.

Az európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló éves jelentés biztató eredményeket mutat

2016. december 20.

A mai napon bemutatott jelentés szerint mintegy 3 millió új munkahely jött létre és nőtt a foglalkoztatás, visszaszorítva a szegénységet. A munkanélküliség azonban változatlanul magas, és a tagállamok között óriási különbségek vannak. A munkaerőpiacoknak és a társadalmaknak alkalmazkodniuk kell a munkavégzés új formáihoz. Az ez évi foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló áttekintő jelentés a foglalkoztatásra – mint a szegénység kezelésének eszközére –, a digitalizálásra, a munka világának változásaira, a társadalmi párbeszéd szerepére, a tagállamok közötti eltérésekre és a menekültek munkaerőpiaci integrációjára összpontosít.

Életre kelt a Galileo, Európa műholdas navigációs rendszere

2016. december 19.

Az európai műholdas navigációs rendszer, a Galileo műholdjai és földi infrastruktúrája működésre készek: elindultak a kezdeti ingyenes szolgáltatások a lakosság, a vállalkozások és a közigazgatási szervek számára. A Galileo megtízszerezi a földrajzi helymeghatározás pontosságát, és a helymeghatározáson alapuló olyan technológiák következő generációjának működését teszi lehetővé, mint amilyenek az autonóm autók, az összekapcsolt eszközök és az okos városi szolgáltatások.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Bizottsági javaslat a társadalombiztosítási rendszerek összehangolására

2016. december 15.

Az Európai Bizottság ma mutatja be a társadalombiztosítási rendszerek összehangolására vonatkozó uniós jogszabályok felülvizsgálatának eredményét. A munka a Bizottság 2016. évi munkaprogramjába illeszkedik, törekedve a munkavállalók mobilitásának megkönnyítésére, a mobilitást gyakorlók és az adófizetők érdekeinek védelmére, valamint a tagállami hatóságok együttműködési eszközeinek megerősítésére. A javaslat korszerűbbé teszi a szabályozást, ami így igazságos, egyértelmű és könnyebben végrehajtható lesz.

Médiapluralizmus és demokrácia : bizottsági tervek az Éves Alapjogi kollokvium után

2016. december 9.

Az Európai Bizottság ma tette közzé az Éves Alapjogi Kollokviumhoz fűződő  intézkedéseket, melyek a médiapluralizmus és a demokrácia előmozdítását szolgálják. Az újságírók, tudományos szakértők, nem kormányzati szervezetek és politikusok részvételével november közepén tartott megbeszélések a következő hat pontra összpontosítottak: 

Nyilvánosságra hozták a legfrissebb PISA-felmérés eredményeit

2016. december 8.

Navracsics Tibor, az Európai Unió oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa, valamint Douglas Frantz, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkár-helyettese ma mutatták be a 2015-ös Nemzetközi tanulói teljesítménymérés (PISA-felmérés) eredményeit. A hatodik alkalommal, és ezúttal a világ 72 országában végzett vizsgálat a 15 éves tanulók teljesítményét hasonlítja össze. A háromévente végzett PISA-vizsgálat az iskolarendszerek minőségét, méltányosságát és hatékonyságát, továbbá a tanulók ismereteit értékeli. 2015 volt az első év, hogy az összes uniós tagország részt vett a felmérésben, ami lehetővé teszi összehasonlításukat. A legtöbb uniós tagállamra jellemző, hogy a tesztbe bevont három területen (természettudományok, olvasás, matematika) a vizsgált diákok több mint 15%-a képtelen olyan feladatokkal megbirkózni, melyek minimális önálló gondolkodást igényelnek. Uniós átlagban 12,3% (Magyarországon 18,5%) azok aránya, akik mindhárom területen gyengén teljesítettek. Az EU tagállamai között Észtország érte el a legjobb eredményt a mindhárom területen gyengén teljesítők 4,7%-os arányával.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

December 7-én indul az Európai Szolidaritási Testület

2016. december 7.

Az Európai Szolidaritási Testület újfajta lehetőségeket kínál az európai fiataloknak, hogy Európa-szerte szolidaritási tevékenységekben vegyenek részt. 18 és 30 év közötti fiatalok vállalhatnak önkéntességet, tölthetnek be gyakornoki pozíciót, tölthetik szakmai gyakorlatukat vagy dolgozhatnak olyan helyeken, ahol a legnagyobb szükség van rájuk a kihívást jelentő helyzetek kezeléséhez. Krisztalina Georgieva, az Európai Bizottság alelnöke december 7-én 13 órakor ünnepélyes keretek között, számos szervezet és fiatal közreműködésével Brüsszelben indítja a kezdeményezést. A rendezvényt sajtótájékoztató előzi meg.  

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

Európai védelmi cselekvési terv: javaslat az Európai Védelmi Alap létrehozására

2016. december 6.

Az elmúlt évtizedben az uniós tagállamok védelmi kiadásai reálértékben közel 12%-kal csökkentek, ráadásul ezt nem követte szorosabb európai együttműködés. A védelem és biztonság területén tapasztalható tagállami együttműködés hiánya a becslések szerint évente 25–100 milliárd euróba kerül. Az Európai Bizottság ennek fényében javaslatot tett az Európai Védelmi Alap létrehozására és egyéb támogató intézkedések meghozatalára.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Két új online alkalmazás a migrációs adatok rendszerezésére

2016. december 2.

Az Európai Bizottság migrációval és demográfiával foglalkozó tudásközpontja holnap két új eszközt tesz elérhetővé: a migrációs adatgyűjteményt (Migration Data Catalogue) és a dinamikus adatközpontot ( Dynamic Data Hub). Mindkét alkalmazás felhasználóbarát felülettel könnyíti meg a migrációval kapcsolatos, számos forrásból összegyűjtött adatok hozzáférhetőségét és keresését.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható

Digitális egységes piac: javaslat egyszerűsített adószabályozásra az Unión belüli elektronikus kereskedelemben

2016. december 1.

Az Európai Bizottság ma intézkedéseket terjesztett elő az Unión belüli elektronikus kereskedelmi vállalkozások áfa-környezetének javítására. A javaslat lehetővé teszi, hogy a fogyasztók és a vállalkozások, különösen a start-up vállalkozások és a kkv-k könnyebben vásároljanak és értékesítsenek árukat és szolgáltatásokat az interneten. Egy uniós szintű portál bevezetésével megvalósul az egyablakos ügyintézés az online áfafizetések terén, így jelentősen csökkenni fognak a követelmények teljesítésével kapcsolatos költségek, ami az Unió egészében évi 2,3 milliárd euró megtakarítást jelent a vállalkozások számára. Az új szabályok biztosítják továbbá, hogy az áfát a végső fogyasztó tagállamában fizessék meg, így az adóbevételek méltányosabban oszlanak meg az uniós országok között. A javaslat elősegíti, hogy a tagállamok visszanyerjék az online értékesítés során keletkező, jelenleg évi 5 milliárd euróra becsült adókiesést. A javaslat része még, hogy a tagállamok ugyanolyan áfamértéket alkalmazhassanak az e-kiadványokra – például az elektronikus könyvekre és online újságokra –, mint a nyomtatott kiadványokra.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Tiszta energia minden európainak — az európai növekedési potenciál kibontakoztatása

2016. november 30.

A Bizottság szerint az EU-nak vezető szerepet kell vállalnia a tiszta energiaforrások használatára való átállásban, nem csak alkalmazkodnia kell ahhoz. Ennek jegyében terjesztette elő azt az intézkedéscsomagot, amelynek célja a tiszta energiára való átállás következtében megváltozott globális energiapiacon is biztosítani az Európai Unió versenyképességét. A ma ismertetett javaslatoknak három fő céljuk van: előtérbe helyezni az energiahatékonyságot; világszinten vezető szerephez jutni a megújuló energiák terén; illetve méltányos feltételeket biztosítani a fogyasztóknak. Az EU vállalta, hogy 2030-ig 40%-kal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, az uniós gazdaság korszerűsítését tartva szem előtt annak érdekében, hogy minden európai polgár élvezhesse a munkahelyteremtés és a növekedés eredményeit.

 A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

A Bizottság lendületet ad az induló vállalkozásoknak

2016. november 29.
Az induló innovatív vállalkozásokat és növekvő vállalkozásokat érintő bizottsági kezdeményezés célja, hogy Európa számos innovatív vállalkozójának minden esélye meglegyen ahhoz, hogy vállalkozását a világ élvonalába tartozó vállalattá fejlessze. A kezdeményezés egybegyűjti az EU által jelenleg is kínált lehetőségeket, és nagyobb hangsúlyt helyez a kockázatitőke-befektetésekre, a fizetésképtelenségi jogra és adózási vonatkozásokra. A teljes cikket itt olvashatja el »

Az európaiak tovább élnek, az egészségben eltöltött életévek száma azonban nem feltétlenül növekszik

2016. november 24.

Az Európai Bizottság és az OECD „Egészségügyi pillanatkép: Európa 2016” című, ma megjelent közös jelentése rámutat arra, hogy az Európai Unióban emberek életét lehetne megmenteni és több milliárd eurót lehetne megtakarítani egészségfejlesztést és betegségmegelőzést célzó szakpolitikai eszközökkel és az egészségügyi ellátás hatékonyságának javításával. A jelentésből kiderül, hogy napjainkban a várható élettartam a legtöbb EU-országban meghaladja a 80 évet. Hiába rekordhosszúságú azonban a várható élettartam, ugyanez nem mondható el általánosságban az egészségben eltöltött életévekről. Az Európai Unióban hozzávetőleg 50 millióan szenvednek több mint egy krónikus betegségben, amelyek évente több mint félmillió munkaképes korú lakos halálát okozzák. Ennek éves költségvonzata az uniós országok szempontjából kb. 115 milliárd eurót tesz ki.
Az „Egészségi állapot az Európai Unióban” elnevezésű kezdeményezés abban hivatott segíteni a tagállamoknak, hogy megbirkózzanak a fenti kihívásokkal. Ennek érdekében támogatja azokat a tagállami erőfeszítéseket, melyek az ismeretek bővítésére, valamint a tényeken, kutatási eredményeken alapuló szakpolitikai döntéshozatal előmozdítására irányulnak. A folyamat első terméke a ma közzétett jelentés, következő lépésként pedig 2017 novemberére országspecifikus egészségügyi elemzéseket dolgoznak ki.

 A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Biztonsági unió: javaslat az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszerre (ETIAS)

2016. november 21.

Az Európai Bizottság javaslatot tett az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) létrehozására a vízummentes utazók biztonsági ellenőrzéseinek megerősítése érdekében. Erre Jean-Claude Juncker bizottsági elnök az Unió helyzetéről szóló 2016. évi beszédében tett szeptemberi bejelentést követően kerül sor a pozsonyi ütemtervben meghatározott cselekvési prioritások első intézkedéseként.

A teljes cikket itt olvashatja el »

SozialMarie díj 2017

2016. november 16.

Ismét olyan kitüntetésre érdemes projekteket keresnek, melyek az egész társadalmat érintő problémákra keresnek és valósítanak meg társadalmi innovatív megoldásokat.

MKIK EU Hírlevél 2016/18. szám

2016. november 16.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2016/18. szám). A Fókuszban az Unió rovatunkban „a CETA előnyei az uniós vállalkozások számára” címmel készítettünk összefoglalót. A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható a következő honlapon: 2016/18. szám.

2016. őszi gazdasági előrejelzés: szerény mértékű növekedés a nagy kihívások idején

2016. november 15.

Az európai gazdaság továbbra is visszafogott ütemben növekszik majd, mivel a közelmúltbeli munkaerőpiaci eredményeket és a növekvő lakossági fogyasztást ellensúlyozza a növekedés útjában álló számos hátráltató tényező és a támogató tényezők gyengülése. Az Európai Bizottság múlt héten közzétett őszi előrejelzése szerint a teljes EU-ban 2016-ban 1,8%-os, 2017-ben 1,6%-os, 2018-ban pedig 1,8%-os GDP-növekedés várható. Magyarország reál GDP növekedése 2016-ban várhatóan lassuló tendenciát mutat (2,1%), melyet 2017-ben (2,6%) és 2018-ban (2,8%) ismét erősebb növekedés követhet. A munkanélküliség tovább csökken, a szűkülő munkaerőpiacon 2018-ra 4,1%-os értéket érhet el. A várakozások szerint az infláció fokozatosan kezd majd emelkedni, a költségvetési hiány pedig 2017-ben várhatóan a GDP 2,3%-át teszi ki.

A teljes cikket itt olvashatja el »

A hiteles bővítési folyamat kulcsfontosságú Délkelet-Európa átalakítása és politikai stabilitása megerősítésében

2016. november 15.

Az Európai Bizottság elfogadta az idei bővítési csomagját. Az éves jelentésekben a Bizottság értékelte, hol tartanak jelenleg a Nyugat-Balkán országai és Törökország a kulcsfontosságú politikai és gazdasági reformok végrehajtásában, valamint meghatározta a továbbra is kihívást jelentő kérdések megoldásához szükséges lépéseket. Többek között a Bizottság azt javasolja, hogy a tagállamok vegyék fontolóra a csatlakozási tárgyalások megkezdését Albániával. Ezt azonban az igazságügyi reform, különösen a bírák és ügyészek értékelése ("átvilágítási eljárás") végrehajtásában elért hiteles és kézzelfogható haladástól tegyék függővé.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Európa Ifjú Költője - versfordító pályázat

2016. november 4.

A Katona József Könyvtár, a Europe Direct Információs Hálózat, a Szegedi Egyetem Germán Filológiai Intézete „Európa Ifjú Költője” címmel német-magyar és angol-magyar versfordító pályázatot hirdet. 

A fordítandó versek a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pont weboldalán találhatóak meg: http://www.bacstudastar.hu/eik

Horizont 2020 kkv-támogató eszköz: 9,1 millió euró támogatás 189 innovatív vállalkozásnak - köztük három magyarnak

2016. október 31.

24 ország 189 kis- és középvállalkozása részesül támogatásban a Horizont 2020 kkv-támogató eszköz legutóbbi pályázati fordulójában. Az első szakaszban támogatott vállalkozások egyenként 50 ezer eurót kapnak arra, hogy megvalósíthatósági tanulmányokat készítsenek projektjeiket illetően, miközben három napos ingyenes üzleti tanácsadást is igénybe vehetnek. Az összesen 1938 pályázat közül kiválasztott 189 támogatott vállalkozás között három magyar található: a budapesti Virtual Solutions Kft., a szentesi Tonosoft Orvostechnikai és Kutatás-Fejlesztési Kft., és a felsőzsolcai Stringbike Kft.
A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

Aprótalpúak Európában - a nevezési határidő lejárt! Indulhat a verseny

2017. január 16.

Köszönjük minden csapatnak a jelentkezést. Január 20-án kezdetét veszi a JÁTÉK, indul az első forduló. Mindenkinek sok sikert, jó játékot kívánunk! 

A European Academy of Yuste Foundation pályázati felhívása ösztöndíj elnyerésére a béke és az európai integráció témakörben

2017. január 12.

A pályázatra olyan angolul vagy spanyolul B2-es szinten tudó PhD hallgatók pályázhatnak, akik történelem, politikatudományok, közgazdaságtan, jog vagy egyéb társadalomtudományok terén folytatnak kutatásokat a felhívás tematikájához kapcsolódóan.  
 
A támogatás összege maximum 2500 euró.
 
Pályázati határidő: 2017. január 30.
 
Információ:
http://www.fundacionyuste.org/en/the-european-carlos-v-award/grants-charles-v-european-award/

A Bizottság felvázolja az európai adatgazdaság kiépítését célzó következő lépéseket

2017. január 11.

Az EU jelenleg nem kamatoztatja teljes mértékben az adattechnológiákban rejlő lehetőségeket. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, fel kell számolnunk a tagállamok közötti szabad adatáramlást indokolatlanul hátráltató akadályokat, és több tekintetben is javítanunk kell a jogbiztonságot. A ma közzétett bizottsági közlemény szakpolitikai és jogi megoldásokat vázol fel az európai adatgazdaságban rejlő potenciál kibontakoztatása céljából. Ezen felül a Bizottság két ízben nyilvános konzultációt indított, továbbá szakmai vitát kezdeményezett a tagállamokkal és az érdekelt felekkel, hogy meghatározza a soron következő lépéseket.
Az uniós adatgazdaság becslések szerint 272 milliárd euró összértéket képviselt 2015-ben (az éves növekedés mértéke: 5,6%), és várakozások szerint 2020-ban akár 7,4 millió embert is foglalkoztathat. Az adatok a mindennapi élet csaknem minden területén javulást eredményezhetnek, legyen szó üzleti elemzésekről, időjárás-előrejelzésekről, korszakos jelentőségű, személyre szabott egészségügyi ellátások bevezetéséről, a közúti közlekedésbiztonság javításáról vagy a forgalmi torlódások csökkentéséről. A Bizottság közleménye ezért hangsúlyozza annak jelentőségét, hogy az Európai Unióban az adatok szabadon áramoljanak. 
Különböző tanulmányok számos olyan, főként a nemzeti adatlokalizációval kapcsolatos követelmények formájában fennálló jogi vagy közigazgatási korlátozás meglétére mutatnak rá, amelyek a teljes uniós adatpiac működését visszafogják. Ezeknek a korlátozásoknak a felszámolása számottevő GDP-növekedést eredményezhet, melynek összege évente akár a 8 milliárd eurót is elérheti. A Bizottság az adatgazdasággal kapcsolatban újonnan felmerülő problémákból eredő jogbizonytalanság kérdését is górcső alá vette, és feltérképezi, hogy az érdekelt felek szerint milyen szakpolitikai és jogi válaszlépéseket lehetne tenni az adathozzáférés és adattovábbítás,  az adatokon alapuló termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos felelősségvállalás, valamint az adathordozhatóság területén.

A tudás biztonság! – Hasznos tudnivalók a Németországban való sikeres munkavégzéshez

2017. január 9.

A Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) tájékoztató kiadványa azok számára, akik átmenetileg vagy hosszabb távon Németországban terveznek dolgozni. A kiadvány abban segít, hogy a dolgozók tisztességes feltételek mellett végezhető, legális munkát találhassanak Németországban.

 

A tájékoztató elektronikusan letölthető (magyar, lengyel, bolgár, román, spanyol, görög, és horvát nyelveken)

 

http://www.faire-mobilitaet.de/informationen/publikationen

„APRÓTALPÚAK EURÓPÁBAN” 3 FORDULÓS CSAPATVERSENY - REGISZTRÁCIÓ!

2017. január 3.

„APRÓTALPÚAK EURÓPÁBAN” 3 FORDULÓS CSAPATVERSENY 

6-12 éves Komárom-Esztergom megyei diákok részére 

A verseny témája: Aprótalpúak Európában – ismerd meg az Európai Uniót

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont három fordulóból álló csapatversenyt hirdet, melynek nyereménye: 1 napos, idegenvezetéssel egybekötött autóbuszos kirándulás a Pozsonyi Állatkert-és Dínóparkba, valamint az ausztriai Kittsee-i Csokigyárba.

ELŐZETES REGISZTRÁCIÓ:

A háromfordulós versenyre 4 fős csapatok jelentkezhetnek nevezési lap kitöltésével.

A csapat összetétele: 3 fő Komárom-Esztergom megyei általános iskolában tanuló 6-12 éves diák + 1 fő 18 év feletti felnőtt segítő. 

Regisztrációs határidő: 2017. január 16. 12 óra

A regisztráció lezártát követően már nem fogadunk el jelentkezéseket! 

 

Biztonsági unió: a Bizottság megerősített szabályokkal száll szembe a terrorizmusfinanszírozással

2016. december 21.

Az Európai Bizottság a mai napon intézkedéscsomagot fogadott el annak érdekében, hogy Európa határozottabban és összehangoltan léphessen fel a terrorizmus és a szervezett bűnözés finanszírozásával szemben, ezáltal eleget téve a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemről szóló cselekvési tervben 2016 februárjában tett vállalásának. A bizottsági javaslatok a pénzmosásra, a jogellenes pénzforgalomra, valamint az eszközök befagyasztására és elkobzására vonatkozó uniós jogi keretet egészítik ki és erősítik meg. Ennek köszönhetően az EU újabb lépést tesz a hatékony és valódi biztonsági unió megvalósítása felé.

Eredményjelentés az európai strukturális és beruházási alapokról: már 130 milliárd euró az Unió reálgazdaságának

2016. december 20.

A Bizottság ma első ízben adott ki eredményjelentést az öt strukturális alapra vonatkozóan. A jelentésből kiolvasható, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen felgyorsult a beruházások üteme, a várakozások szerint a végrehajtás 2017-ben eléri az „utazósebességet”.

Az Unió három intézménye aláírta a 2017-es jogalkotási prioritásokat

2016. december 19.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Robert Fico, a Tanács soros elnöke, és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke aláírta az első alkalommal kiadott együttes nyilatkozatot, amely meghatározza az EU jogalkotási folyamatokra vonatkozó céljait és prioritásait 2017-ben. A három európai intézmény megállapodott több javaslatról, melyeket kiemelten fognak kezelni a jogalkotási folyamat során. Ez biztosítja, hogy az EU konkrét, polgárait szolgáló eredményeket érjen el, és választ adjon az Európa előtt álló legsürgetőbb jelenlegi kihívásokra.

A teljes cikket itt olvashatja el »

605 millió euró 314 ígéretes európai kutatónak: öt nyertes Magyarországon kutat

2016. december 13.

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) kiválasztotta azt a 314 kiváló európai kutatót, akit összesen 605 millió eurós támogatásban részesít. Az úgynevezett konszolidátori támogatás révén a szakembereknek lehetőségük nyílik, hogy jelentős hatást gyakoroljanak tudományterületükön belül, sőt azon túlmutatóan is. A finanszírozást a „Horizont 2020” uniós kutatási és innovációs keretprogram „Kiváló tudomány” elnevezésű pilléréből nyújtják. A támogatásban részesülő kutatási projektek a tudományterületek széles skáláját felölelik, így a fizikai, műszaki, élettudományi, valamint társadalmi és humán területet egyaránt. Az Európai Kutatási Tanács 2 274 pályázatból választotta ki a nyerteseket, akiknek 28%-a nő. A támogatás a becslések szerint 2 000 munkahelyet teremt doktori fokozattal rendelkező kutatóknak, doktoranduszoknak és a díjnyertesek kutatói csoportjában együttműködőknek.

Cselekvési terv az úti okmányokkal való visszaélések ellen és a migrációs stratégia végrehajtása

2016. december 8.

A Bizottság ma elfogadta az úti okmányok biztonságosabbá tételét célzó cselekvési tervet. A tervet a Bizottság a „Fokozott biztonság a mobilitás korában” című közleményében jelentette be, mely egyértelmű ajánlásokat fogalmazott meg a tagállamok számára az úti okmányokkal való visszaélések kezelésére nézve, és felvázolta a Bizottság által végrehajtandó átfogó intézkedéseket. Az úti okmányok biztonságának garantálása fontos tényező a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben, amely hozzájárul a határvédelem és a migrációkezelés hatékonyabbá tételéhez, és előkészíti a hatékony és valódi biztonsági unió létrehozását. A cselekvési terv az uniós tagállamok által az uniós polgárok és harmadik országbeli állampolgárok számára kiállított, határátlépéskor személyazonosításra használt úti okmányokra irányuló konkrét intézkedéseket vázol fel.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

25 éves az EU audiovizuális alkotásokat támogató MEDIA programja

2016. december 7.

Negyed évszázada indult az EU Media programja, mely a kulturális és kreatív ágazatok támogatására létrehozott Kreatív Európa program tágabb keretébe illeszkedik. Eddig több mint 2,4 milliárd eurót fektetett be az európai tartalmakba, kreativitásba és kulturális sokféleségbe, több ezer film születéséhez, nemzetközi terjesztéséhez és promóciójához nyújtva támogatást.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Tiszta energia minden európainak — az európai növekedési potenciál kibontakoztatása

2016. december 6.

A Bizottság szerint az EU-nak vezető szerepet kell vállalnia a tiszta energiaforrások használatára való átállásban, nem csak alkalmazkodnia kell ahhoz. Ennek jegyében terjesztette elő azt az intézkedéscsomagot, amelynek célja a tiszta energiára való átállás következtében megváltozott globális energiapiacon is biztosítani az Európai Unió versenyképességét. A javaslatnak három fő célja van: előtérbe helyezni az energiahatékonyságot; világszinten vezető szerephez jutni a megújuló energiák terén; illetve méltányos feltételeket biztosítani a fogyasztóknak.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Ma indul a Szakmai Készségek Európai Hete

2016. december 5.

Az Európai Bizottság 2016. december 5. és 9. között első alkalommal rendezi meg a Szakmai Készségek Európai Hetét, amelynek keretében arra szeretné ösztönözni a résztvevőket, hogy fedezzék fel, használják, és szakképzés útján fejlesszék tehetségüket és képességeiket. Több mint 750 eseményre kerül sor Európa-szerte, ami jól mutatja, milyen döntő szerepet tölt be a szakképzés a készségek, a foglalkoztatás, az innováció és a versenyképesség előmozdításában. A hét megrendezése azon tíz kulcsfontosságú kezdeményezés egyike, amelyeket a Bizottság az ez év júniusában bemutatott Új európai készségfejlesztési program keretében javasolt. A „Találj rá a benned rejlő tehetségre!” mottóval a Bizottság színvonalas kezdeményezéseket kíván bemutatni a szakképzés területén, és végső soron felvértezni az embereket azokkal a készségekkel, amelyekre a gyorsan változó munkaerőpiacon szükségük van.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Digitális egységes piac: javaslat egyszerűsített adószabályozásra az Unión belüli elektronikus kereskedelemben

2016. december 1.

Az Európai Bizottság ma intézkedéseket terjesztett elő az Unión belüli elektronikus kereskedelmi vállalkozások áfa-környezetének javítására. A javaslat lehetővé teszi, hogy a fogyasztók és a vállalkozások, különösen a start-up vállalkozások és a kkv-k könnyebben vásároljanak és értékesítsenek árukat és szolgáltatásokat az interneten. Egy uniós szintű portál bevezetésével megvalósul az egyablakos ügyintézés az online áfafizetések terén, így jelentősen csökkenni fognak a követelmények teljesítésével kapcsolatos költségek, ami az Unió egészében évi 2,3 milliárd euró megtakarítást jelent a vállalkozások számára. Az új szabályok biztosítják továbbá, hogy az áfát a végső fogyasztó tagállamában fizessék meg, így az adóbevételek méltányosabban oszlanak meg az uniós országok között. A javaslat elősegíti, hogy a tagállamok visszanyerjék az online értékesítés során keletkező, jelenleg évi 5 milliárd euróra becsült adókiesést. A javaslat része még, hogy a tagállamok ugyanolyan áfamértéket alkalmazhassanak az e-kiadványokra – például az elektronikus könyvekre és online újságokra –, mint a nyomtatott kiadványokra.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Bizottsági kampány a nők elleni erőszak megszüntetéséért

2016. november 30.

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából az Európai Bizottság bejelentette, hogy 2017-ben kampányt indít a nők elleni erőszak leküzdéséért, mivel a jelenség továbbra is elterjedt Európán belül és kívül egyaránt. Az Unióban minden harmadik nő átélte már a nemi alapú erőszak valamilyen formáját.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Európai beruházási terv: az elvégzett értékelések alapján hasznos a terv és indokolt a megerősítése

2016. november 29.

Az európai beruházási terv az eddigiekben is hasznos eszköznek bizonyult az európai beruházási szint fenntartható növekedésének ösztönzésére. A beruházási terv két évvel ezelőtti előterjesztése óta elért konkrét eredmények alapján az Európai Bizottság javasolta a terv lényegi részét képző Európai Stratégiai Beruházási Alap megerősítését és kibővítését. A javaslat nyomán három értékelésre került sor, köztük egy külső szakértői értékelésre. Az értékelések eredményeit, amelyeket a ma nyilvánosságra hozott bizottsági közlemény összegez, a jogalkotók figyelembe veszik majd a bizottsági javaslatról szóló jogalkotási vita során. A tagállamok mind a szeptember 15-i pozsonyi csúcstalálkozón, mind az Európai Tanács októberi ülésén vállalták, hogy – figyelembe véve a független értékelést – egységes tárgyalási pozíciót fognak képviselni a bizottsági javaslattal kapcsolatban az ECOFIN Tanács december 6-i ülésén.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Fenntartható fejlődés: uniós prioritások

2016. november 28.

Az Európai Bizottság stratégiai megközelítést fogalmazott meg a fenntartható fejlődés Európában és világszerte történő megvalósulása érdekében. Az első, „Európa fenntartható jövője: a következő lépések” című közlemény kifejti, hogy miként járul hozzá a Bizottság 10 politikai prioritása az ENSZ 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrendjének végrehajtásához, és hogyan szeretné az Unió a fenntartható fejlesztési célokat a jövőben megvalósítani. A második, a fejlesztési politikára vonatkozó új európai konszenzusról szóló közlemény a fejlesztési együttműködést érintő közös jövőképet és új keretet javasol az Unió és tagállamai számára, összhangban a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrenddel. 

A teljes cikket itt olvashatja el »

Uniós bankreform: erős bankok a növekedés és a bizalom helyreállítására

2016. november 24.

A Bizottság ma átfogó reformcsomagot terjesztett elő az uniós bankok ellenálló képességének további erősítésére. A javaslat a hatályos uniós banki szabályozásra épül, továbbá figyelembe veszi a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos korábbi nyilvános konzultáció eredményeit. Célja a válságot követő szabályozási menetrend kiegészítése a még megoldatlan pénzügyi stabilitási kihívások orvoslására irányuló intézkedésekkel. Ez biztosítaná, hogy a bankok továbbra is képesek legyenek a reálgazdaság támogatására.
A pénzügyi válság után az EU a pénzügyi stabilitás és a piaci bizalom helyreállítása érdekében nagyszabású pénzügyi szabályozási reformokhoz látott. A mai javaslatok célja e reformmenetrend egyes, a bankok sokktűrő képességének megerősítéséhez elengedhetetlen, még hátralevő lépéseinek megtétele. A javaslatok emellett tovább finomítják az új szabályozási keret egyes aspektusait azokon a területeken, ahol a szabályozást növekedésbarátabbá, a bankok összetettségével, méretével és üzleti profiljával arányosabbá kell tenni. A javaslatcsomag a kkv-kat és az infrastrukturális beruházásokat támogató intézkedéseket is magában foglal.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Médiapluralizmus és demokrácia: a Bizottság ad otthont az alapjogokról szóló második éves kollokviumnak

2016. november 17.

November 17-én és 18-án az Európai Bizottság ad otthont az alapjogokról szóló második éves kollokviumnak, melyen a résztvevők a „Médiapluralizmus és demokrácia” témáját vitatják meg. A ma közzétett Eurobarométer felmérés azt jelzi, hogy az európai polgárok aggódnak a média függetlensége miatt, a médiába vetett bizalom alacsony, és a polgárokat nyugtalanítja az interneten megjelenő gyűlöletbeszéd hatása. A kollokviumot megelőzően a Bizottság nyilvános konzultációt is tartott a témában, melynek eredményei online elérhetők, és alapul szolgálnak majd a vitákhoz. A kollokvium élőben követhető az interneten. A kollokviumot követően a következtetéseket és a javasolt fellépéseket a Bizottság alapjogi weboldalán teszik közzé.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Külföldre szóló államközi ösztöndíjak – NYÁRI EGYETEM 2017/2018

2016. november 16.

A Tempus Közalapítvány pályázatot hirdet a kétoldalú nemzetközi oktatási, tudományos és kulturális munkatervekben, megállapodásokban biztosított, a 2017 nyarán megrendezendő nyári egyetemi kurzusokon való részvételre.

Ökodizájn új szemlélettel

2016. november 15.

Az Európai Bizottság egy fogyasztóvédelmi rendezvényen mutatta be a környezettudatos terméktervezésre alkalmazott új megközelítését. A biztosi testület Jean-Claude Juncker elnök javaslata alapján abban állapodott meg, hogy a továbbiakban összevont szemléletet alkalmaz, és e megközelítés érvényesítésében elsősorban azokkal a termékekkel foglalkozik, melyek esetében az európai fogyasztók egyértelműen előnyhöz jutnak. Ez jelenthet energia- és költségmegtakarítást, munkahelyteremtést, fokozott bevételt valamely uniós ipari ágazatnak, a klímaváltozás elleni küzdelmet elősegítő energia- vagy forráshatékonyságot, akárcsak a körkörös gazdaságra való áttérést.

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

Zöld utat kapott az uniós Partnerségi Eszköz 8 új kezdeményezése

2016. november 15.

Az Európai Bizottság a Partnerségi Eszköz keretében ma nyolc új projektet hagyott jóvá összesen több mint 32 millió euró értékben. E fellépések támogatják majd az Európai Unió külkapcsolatokat érintő stratégiai célkitűzéseit a harmadik országokkal egyes nagy jelentőségű kérdésekben világszerte kialakított partnerségek javítása révén.

Pályázati értékelő szakembereket keres a Tempus Közalapítvány

2016. november 7.

A Tempus Közalapítvány pályázatot hirdet a közalapítvány által kezelt pályázatok bírálatában való részvételre köznevelés, felsőoktatás, felnőtt tanulás, szakképzés, nyelvoktatás és/vagy ifjúsági területek valamelyikén dolgozó, tapasztalt szakemberek részére.

 

A pályázaton olyan magánszemély vehet részt, aki

– a pályázati űrlapon felsorolt tudományterületek valamelyikének szakértője;

– legalább B2-es szintű, aktív olvasás- és íráskészsége van az EU legalább egy hivatalos nyelvén – elsősorban az angol, a német, a francia, a spanyol vagy az olasz nyelvek egyikén.

A Bizottság nagyszabású, uniós szintű társaságiadó-reformot javasol

2016. október 31.

A Bizottság múlt héten bejelentette arra vonatkozó terveit, hogy átalakítsa a vállalatok adóztatását az egységes piacon, és ezáltal növekedésbarát és tisztességes társaságiadó-rendszert hozzon létre. A társaságiadó-reformmal kapcsolatos átfogó csomagba beemelt közös konszolidált társaságiadó-alap könnyebbé és olcsóbbá teszi az üzleti tevékenységet az egységes piacon, és egyúttal az adókikerülés elleni küzdelem hasznos eszközeként szolgál. A teljes cikket itt olvashatja el »

EU–Kanada csúcstalálkozó: aláírták az új EU–Kanada kereskedelmi megállapodást

2016. október 31.

Az október 30-án megrendezett EU–Kanada csúcstalálkozón aláírták az Európai Unió és Kanada között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA).