Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2016 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272830  

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

MINDENNAPI „ÁLLATSÁGOK” - „Felelős vagy azért, amit megszelidítettél” Fotópályázat az Állatok Világnapja alkalmából

2016. szeptember 27.

Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet. A haszonelvűségnek sok állat esik áldozatul és a kedvtelési állattartás pedig nem mindig alapul a felelősségen. Magyarországon például évente több százezer "kedvenc" állat válik kóborrá.

 

Az Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont egyfordulós digitális fotópályázatot hirdet Facebook oldalán az Állatok Világnapja alkalmából.

 

A pályázat témája: közös fotón bemutatni ember és állat barátságát

 

Pályázati feltételek, tudnivalók:

A fotópályázaton részt vehet bárki, életkortól és lakóhelytől függetlenül. Pályázni interneten keresztül, kizárólag a tatabanya@europedirect.hu e-mail címre küldött, témával kapcsolatos képekkel lehet szeptember 27-étől a kategória megnevezésével, illetve a pályázó nevével és telefonos elérhetőségével.

 

Beküldési határidő: 2016. október 4.  8 óra

4 FOR EUROPE - uniós témájú verseny középiskolás diákoknak

2016. szeptember 26.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, a Katona József Könyvtár, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, az Eu az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája
 „4 FOR EUROPE"
címmel európai uniós témájú versenyt szervez
középiskolás diákoknak
      

 

A vetélkedőre olyan négyfős csapatok jelentkezését várjuk, amelyek tagjai középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkeznek. A csapatok mentora az őket felkészítő pedagógus. A csoportok regisztrációját 2016. október 3., 12 óráig fogadjuk ezen a weboldalon. Itt olvashatók a rendezvénnyel kapcsolatos aktuális információk is, ezért kérjük folyamatosan kövesse figyelemmel a honlapot.

Segítse munkánkat: töltse ki kérdőívünket az ED irodák működésével kapcsolatban

Köszönjük, hogy időt szakít kérdőívünk kitöltésére, és megosztja velünk, mennyire volt elégedett a helyi Europe Direct Tájékoztatási Központ szolgáltatásával. A felmérés teljes mértékben anonim módon történik.

A kérdőív letölthető innen.

A Bizottság javasolja, hogy 2018 a kulturális örökség európai éve legyen

2016. szeptember 13.

A Bizottság ma javaslatot nyújtott be az Európai Parlamentnek és a Tanácsának arra vonatkozóan, hogy 2018-at jelöljék ki a kulturális örökség európai évének. Célja, hogy ezzel hangsúlyozza az európai kulturális örökségnek a közös történelmi tudat és identitás kialakításában betöltött szerepét.

Indul az európai sporthét!

2016. szeptember 9.

Szombaton, szeptember 10-én veszi kezdetét az európai sporthét, amelynek célja fizikai aktivitásra, sportolásra bírni a lakosságot – mindenkit, életkortól és edzettségi állapottól függetlenül. A Bizottság kezdeményezésében 31 európai ország vesz részt, köztük Magyarország is.

Forrás

Elindult a szavazás az Év fájára

2016. szeptember 7.

Elindult a szavazás az Év fájára, hétfőtől október 16-ig várják a voksokat a verseny 12 döntősére. A júniusi nevezési határidőig 39 fa története érkezett be, amelyek közül a szakmai zsűri tizenkettőt juttatott a döntőbe – közölte a versenyt szervező Ökotárs Alapítvány az MTI-vel. A versennyel az alapítvány célja, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára. A kihívásra bárki nevezhetett olyan egyedi fát vagy fákat egy-egy történet kíséretében, amely kifejezi, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos az őt jelölő közösségnek.

A teljes cikk itt található.

Nem lesz korlátlan az európai ingyenroaming

2016. szeptember 7.

Nem korlátlanul, évente csupán 90 napig élvezhetik majd a roamingdíj nélküli telefonálást és adathasználatot az uniós polgárok – derül ki az Európai Bizottság új javaslatából.

A teljes cikk itt olvasható.

AZ ERASMUS+ MEGÚJULÁST HOZHAT AZ OKTATÁSBAN

2016. szeptember 6.

Az Erasmus+ program keretében 2016-ban 340 oktatási és képzési területen megvalósuló projekt nyert támogatást Magyarországon. Az uniós program koordinálását végző Tempus Közalapítvány adatai szerint az oktatási intézmények több mint 29 millió eurót (8,7 milliárd forintot) fordíthatnak ezeknek az együttműködéseknek a megvalósítására.

A teljes cikkhez kattintson ide.

A Bizottság alelnöke, Maroš Šefčovič Kijevben folytat energiapolitikai megbeszéléseket

2016. szeptember 2.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke ma hivatalos látogatást tesz az ukrajnai Kijevben. Napirendjén számos energiapolitikai kérdés szerepel. Andrij Parubij, az ukrán parlament elnöke, Volodimir Hrojszman miniszterelnök, Hennagyij Zubko miniszterelnök-helyettes és regionális fejlesztési miniszter, valamint Ihor Naszalik energiaügyi miniszter egyeztetést folytatnak Šefčovič alelnökkel, aki a találkozók során hangsúlyozta: Ukrajnának folytatnia kell a megkezdett reformokat. Az alelnök azt is megerősítette, hogy az Európai Bizottság készen áll a földgázellátással kapcsolatos, Ukrajna, Oroszország és a Bizottság részvételével zajló, mindeddig sikeres háromoldalú tárgyalások folytatására. Ezzel összefüggésben a Bizottság felkészült a megfelelő Energiahatékonysági Alap év vége előtti létrehozásának támogatására. 

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

VIII. Kecskédi Lovasnap - Európa sátorral

2016. augusztus 29.

Augusztus 27-én egy fantasztikus napot tölthettünk el Kecskéden, a VIII. Lovasnapon. Az egész napos lovasprogramok mellett Európa Sátorral vártuk kicsiket és nagyokat, ahol fővároskeresőt, különböző Európai Unióval kapcsolatos feladványokat oldhattak meg az érdeklődők. Legnépszerűbb a zsákbamacska volt, amelynél egy kérdés megválaszolásával ajándékhoz juthattak a hozzánk érkezők. Este a Mosolyra Hangolók együttes szórakoztatta az apróságokat, majd a jó hangulatról Tolvai Renáta gondoskodott, illetve hajnalig húzta a talpalávalót a Viking Zenekar.

Facebook oldalunkon sok-sok kép található.

Átláthatósági portál

2016. augusztus 23.

Az Európai Unió tevékenységei jelenleg több millió európai polgár életét befolyásolják. Az európaiak sorsát érintő döntéseket a lehető legnagyobb nyilvánosságot biztosítva kell meghozni. Az Európai Bizottság létrehozott egy oldalt abból a célból, hogy bevezesse Önt a döntéshozatal világába, közvetlen hozzáférést adjon Önnek azokhoz az információkhoz, amelyek segítségével tájékozódhat és nyomon követheti az EU döntéshozatali eljárását, valamint élhet jogaival és minden olyan lehetőséggel, amelyet az európai uniós polgár szerepköre jelent.http://ec.europa.eu/transparency/index_hu.htm

Az EU és a környezetvédelem: az európaiak 67%-a komolyabb fellépést vár

2016. augusztus 19.

Az uniós környezetvédelmi és klímavédelmi célok széles körűek és bár számos terület EU-s hatáskörbe tartozik, a gyakorlatban nem mindig könnyű megvalósítani őket. Az Eurobarometer felmérése azt mutatja, hogy az európaiak több mint fele nem elégedett a jelenlegi uniós szerepvállalással ezen a téren, 67%-uk komolyabb fellépést vár az EU-tól. A magyar válaszadók 63%- szánna nagyobb szerepet az Uniónak a környezet védelme terén. A teljes cikk itt található...

Európa az Ön királysága

2016. augusztus 13.

... Európa egyaránt otthona modern uralkodóknak és letűnt korok királyságainak. Nem csak a hagyományos értelemben vett királyságokkal érdemes azonban megismerkedni. Európa kivételes művészek, tehetséges kézművesek, kreatív cipészmesterek és veteránautó-gyűjtők szülőföldje is egyben. Ötletes találmányaik és remekműveik kreativitásra és arra bátorítanak, hogy ön is megtalálja, amit legjobban szeret – mert Európa az ön királysága!

VIII. Lovasnap - Kecskéd

2016. augusztus 1.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont EU sátorral, ingyenes ugrálóvárral, ügyességi játékokkal vesz részt 2016. augusztus 27-én megrendezésre kerülő VIII. Kecskédi Lovasnapon.
A rendezvényen 10-16.30-ig Lovasversenyek zajlanak
16 órától Tombolasorsolás
17.30-tól a Mosolyra Hangolók Együttes Interaktív gyermekműsora látható.
19 órától zenél a Viking Zenekar
SZTÁRVENDÉG: Tolvai Renáta
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az esemény és a részletes program itt található.

Horizont 2020 kkv-támogató eszköz: a Bizottság 90 millió euróval támogat 65 innovatív vállalkozást

2016. július 28.

18 ország 65 kis- és középvállalkozását választották ki támogatásra a Horizont 2020 keretprogram kkv-támogató eszköz legutóbbi, júniusi pályázati fordulójában. A 65 vállalkozás összesen 90 millió eurós finanszírozásban részesül. Mindegyik projekt maximum 2,5 millió eurós támogatást – az egészségügyi projektek esetében ez az összeg 5 millió eurót érhet el – fordíthat fejlesztési tevékenységére, hogy innovatív, kísérleti fázisban lévő terméke majd piacra léphessen.
Magyarországról a budapesti ipari automatizálással foglalkozó Silex Zrt. jut uniós forráshoz ebben a fordulóban.
 
A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.
 
További információk(angolul)

Anna Napi Fesztivál és Búcsú - Kecskéd

2016. július 25.

Kedves meghívásnak tettünk eleget 2016. július 24-én, Kecskéden építettük fel az Európa Sátrat az Anna Napi Fesztivál-és Búcsú rendezvényen. Az érdeklődők részére totóval, fővároskereső játékkal, a kicsiknek ügyességi játékokkal készültünk, apró ajándékokért lehetett nálunk játszani. A színpadon szuper programok szórakoztatták a nagy melegben kilátogatókat. 17 órakor tombola sorsolást tartottak a szervezők, melyre irodánk 10 ajándékcsomagot ajánlott fel. Legközelebb is szívesen visszatérünk :)

Energiaunió és éghajlat-politika: áttérés az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra

2016. július 21.

A Bizottság ma olyan intézkedéscsomagot terjeszt elő, amely az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra való áttérést hivatott felgyorsítani az európai gazdaság valamennyi ágazatában. A Bizottság azon munkálkodik, hogy megőrizze az EU versenyképességét, miközben az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodásban célul kitűzött modern, karbonszegény gazdaság felé való elmozdulás lendületét kihasználva a globális társadalmi-gazdasági modell változóban van. A ma előterjesztett javaslatok egyértelmű és méltányos elveket határoznak meg, amelyeket követve a tagállamok felkészülhetnek a jövőre, Európa pedig megőrizheti versenyképességét. Ez szerves alkotórésze az energiauniónak és az előretekintő éghajlat-politikának. 

Gazdasági kilátások a Brexit-népszavazást követően

2016. július 20.

Az Egyesült Királyság Unióból való kilépése mellett eldőlt népszavazás fokozott bizonytalanságot, ingatag pénzügyi piacot és hirtelen árfolyam-ingadozásokat eredményezett. Az Európai Bizottság az euróövezet és az EU összefüggésében ma tette közzé a gazdasági kilátások első elemzését, amely nem minősül gazdasági előrejelzésnek. Az elhúzódó bizonytalanság a fogyasztásra és a beruházásokra gyakorolt mérséklő hatásából adódóan befolyásolhatja az európai gazdaság szerény mértékű fellendülését. A tanulmányban a potenciális hatások szemléltetésére a Bizottság egy „enyhe” és egy „súlyos” minősítésű forgatókönyvet elemzett. Mindkét eshetőség szerint némileg csökkenhet az euróövezet GDP-növekedése. Az elemzés szerint, noha a font leértékelődése enyhíti a lehetséges gazdasági következményeket, az Egyesült Királyság 2017-re várhatóan súlyosabb GDP-veszteséget (1–2,75%) könyvelhet majd el.  A Brexit-népszavazás előtti várakozásokhoz képest a többi 27 tagállam növekedésének üteme is csökkenne. A két elemzett opció nem tartalmaz feltételezéseket az EU és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli megállapodásokra vonatkozóan.

A Bizottság vizsgálja, hogy a Google ár-összehasonlító és hirdetésekkel kapcsolatos gyakorlata sérti-e az uniós szabályokat

2016. július 14.

Az Európai Bizottság két kifogásközlést küldött a Google-nek, ami a Bizottság által az antitrösztszabályok vélelmezett megsértése kapcsán indított vizsgálatok egyik hivatalos eljárási lépése. Áprilisi kifogásközlését kiegészítve a testület megerősítette előzetes következtetéseit, miszerint a Google az erőfölényével visszaélve következetesen a saját ár-összehasonlító szolgáltatását részesíti előnyben az internetes találati oldalain. Emellett külön kifogásközlésben tájékoztatta a Google-t előzetes véleményéről, miszerint a társaság az erőfölényével visszaélve mesterségesen korlátozza versenytársait abban, hogy a Google keresési hirdetéseit jelenítsék meg.

A teljes sajtóközlemény és további információk itt olvashatók.

Juncker elnök, Tusk elnök és Barack Obama, az Egyesült Államok elnökének sajtótájékoztatója

2016. július 11.

NATO-csúcstalálkozót megelőzően és az EU-USA vezetői ülését követően ma reggel Varsóban Juncker elnök hangsúlyozta az Egyesült Államoknak, a NATO-nak és az EU-nak a világban elfoglalt vezető helyét. "Kiegészítjük egymást, és együtt nyújtunk biztonságot Európának, a szomszédainak és azon túl is" - mondta Juncker elnök, hozzátéve, hogy még szorosabban is együtt lehetne működni -, "ezért vagyunk ma itt".  A délelőtti üléseken, ahol az Európai Uniót elhagyásáról szóló brit szavazás következményeiről is szó volt, Juncker elnök megismételte, hogy nincs tárgyalás addig, amíg a brit hatóságok nem értesítették az EU-t a Szerződés (EUSZ) 50. cikke szerinti kilépési szándékukról. Hozzátette: "úgy gondolom, hogy még a népszavazás után is, az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban közösek az érdekek, nemcsak a védelmi és a katonai területeken, hanem a nemzetközi életben és főleg kereskedelemben érintett összes ágazatban". Megismételte azt a célkitűzést,  hogy Nagy-Britannia a NATO erős szövetségese és erős partner maradjon. Végül, Juncker elnök megerősítette, hogy a TTIP-ról is tárgyaltak, és hozzátette, hogy "még az év vége előtt be szeretnénk fejezni a tárgyalásokat ", amelyekre az EU állam- és kormányfőitől kapott felhatalmazást az Európai Bizottság.
 
Juncker elnök teljes beszéde angol nyelven itt érhető el.

Állami támogatás: A Bizottság szerint a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó sérti az uniós szabályokat

2016. július 4.

Az Európai Bizottság véleménye szerint az árbevételtől függő progresszív díjszerkezeten alapuló két magyar adóügyi intézkedés sérti az uniós állami támogatási szabályokat. A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a progresszív díjszerkezet szelektív előnyöket biztosít az alacsony forgalmú vállalkozások számára a versenytársaikkal szemben.

Légi utasok jogai

2016. június 28.

A légi utazás összetettsége miatt alkalmanként előfordulhat, hogy egy járatot törölnek vagy hosszas késés következik be (ezáltal meghiúsul egy csatlakozás), illetve visszautasítják az utas beszállását, holott rendelkezik érvényes repülőjeggyel. A fenti váratlan események rendkívül kiszolgáltatott helyzetet teremthetnek az utasok számára. Erre tekintettel a légi utasok hatékony és általánosan bevezetett védelemre szorulnak, amely védelmet az Európai Közösségek rendelete (261/2004/EK rendelet) teremtett meg.

A részletekről a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján tájékozódhat.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke; Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke; Mark Rutte, a holland miniszterelnök, az Európai Unió Tanácsának soros elnöke; és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös nyilatkozata

2016. június 27.

Martin Schulz, Donald Tusk és Mark Rutte ma délelőtt Brüsszelben találkoztak Jean-Claude Junckerrel, hogy megvitassák az egyesült királyságbeli népszavazás eredményét. Az egyeztetés eredményeképpen a következő közös nyilatkozatot tették:
"A britek szabad és demokratikus eljárás keretében kifejezésre juttatták, hogy ki szeretnének lépni az Európai Unióból. E döntést, noha sajnálatosnak tartjuk, tiszteletben tartjuk.

Lábatlan - Duna Nap - 2016. június 25.

2016. június 20.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont minden érdeklődőt sok szeretettel vár a Lábatlani Sirályok Vizisport Egyesület által szervezett Nemzetközi Duna Napon 2016. június 25-én (szombaton) 11-től 17 óráig.

A rendezvényen az EU Sátornál EU totók, kvízek, fővároskereső, EU Zsákbamacska várja a kicsiket és nagyokat!

Információs honlap ausztriai kiküldetésre: "Entsendeplattform"

2016. június 20.

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmüket az osztrák szociális minisztérium ausztriai kiküldetésekre vonatkozó információs honlapjára, melyet az Osztrák Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium és az Osztrák Építőipari Szabadságpénztár (BUAK) üzemeltet.

A honlap információi német és angol nyelven állnak rendelkezésre az alábbi linken:

www.entsendeplattform.at

Légi közlekedés: A Bizottság frissítette az EU repülésbiztonsági listáját

2016. június 16.

Az Európai Bizottság ma közétette a frissített uniós repülésbiztonsági listát, amely azoknak a légitársaságoknak a listáját tartalmazza, melyek nem felelnek meg a nemzetközi biztonsági előírásoknak, ezért működési tilalom vagy működési korlátozások alá helyezték őket az Unión belül. Az Európai repülésbiztonsági lista igyekszik a legmagasabb szintű biztonságot biztosítani az európai polgároknak, amely a 2015 decemberében elfogadott légiközlekedési stratégia fontos prioritása.
 
A teljes közlemény itt olvasható angolul.

Fedezd fel EUrópát! Kutass! Filmezz! Utazz! Nyerj látogatást az egész osztálynak Budapestre, az Európai Unió Házába!

2016. szeptember 8.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák által második alkalommal meghirdetett „Fedezd fel EUrópát!”című program keretében 2017-ben országosan összesen 38 osztály látogathat el Budapestre, az Európai Unió Házába.

 

A program célja, hogy a középiskolás korosztály minél szélesebb körű európai uniós ismeretekhez jusson, ezért a programelemek is mind arra épülnek, hogy európai uniós tudást adjanak át a középiskolásoknak. A programban való részvétel az iskola részéről anyagi hozzájárulást nem igényel.

2017-ben megszűnnek a roamingdíjak

2016. szeptember 26.

Jean-Claude Juncker elnöknek az Unió helyzetét értékelő beszédében tett bejelentésével összhangban az Európai Bizottság ma megvitatta a roamingdíjak megszüntetésére vonatkozó, 2017 júniusáig bevezetendő szabályok módosítását. A testület azt tartotta szem előtt, hogy miként kerülhetők el a roamingdíjak megszüntetésével kapcsolatos visszaélések. A méltányos használat elvének új megközelítése értelmében a biztosok egyetértettek abban, hogy a fogyasztókat ne terhelje időbeli vagy volumenkorlátozás a külföldi telefonhasználat során. A módosításba ugyanakkor olyan mechanizmus került, mely védi a szolgáltatókat a potenciális visszaélésekkel szemben.

Juncker elnök évértékelő beszéde - élő közvetítés

2016. szeptember 11.

Szeptember 14-én, 9 órakor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megtartja éves beszédét az Unió helyzetéről az Európai Parlamentben, Strasbourgban.

Az elnök beszédét élőben követheti az EbS+ oldalán, illetve megnézheti kivetítőn is az Európa Pontban.

Cím: Európa Pont, Lövőház u. 35. (1024 Budapest)

A beszédet a közösségi médiában is követheti:

Twitter: #SOTEU

Facebook: SOTEU esemény oldala

Web: Az Unió helyzete (2016)

Biztonsági unió: javaslat uniós minősítési rendszerre a repülőterek védelme és a versenyképesebb biztonsági ágazat érdekében

2016. szeptember 7.

Az Európai Bizottság ma nyújtott be javaslatot a légiközlekedés-védelmi átvizsgáló berendezésekre vonatkozó egységes uniós minősítési eljárás létrehozására. A javaslat révén az uniós biztonsági ágazat versenyképessége is javulhat. Az előterjesztés a tagállamok alkotta, hatékony és valódi biztonsági unió létrehozását sürgető,  április 20-i előzetes bejelentés nyomán született. Az uniós tanúsítvány bevezetése lehetővé teszi, hogy egy adott tagállamban jóváhagyott védelmi berendezést egy másikban is forgalomba lehessen hozni. A védelmi berendezések kölcsönös elismerése orvosolni fogja a piac széttagoltságát, megerősíti az uniós biztonsági ágazat versenyképességét, növeli a foglalkoztatást az ágazatban és végeredményben javítja a légi közlekedés védelmét Európában.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Megnyílt Isztambul Európát Ázsiával összekötő harmadik hídja

2016. szeptember 7.

Alig több mint 3 éves munkálatok után, augusztus 26-án nyitották meg a forgalom előtt Isztambul Yavuz Sultan Selim névre keresztelt hídját, a harmadikat a török városban, mely – a Boszporuszon átívelve – összeköti az európai és az ázsiai partokat.

A teljes cikk itt olvasható.

2014-ben közel 160 milliárd euró adóbevételtől estek el az uniós országok

2016. szeptember 7.

Az Európai Bizottság ma közzétett tanulmánya szerint 2014-ben Unió-szerte összesen 159,5 milliárd euró hozzáadottérték-adótól (héa, Magyarországon az áfa) estek el a tagállami költségvetések. Az adatok rámutatnak, hogy az áfabevétel-kiesés (a várt és a ténylegesen beszedett összeg közötti különbség) ismét elfogadhatatlanul magas éves összeget eredményezett. Az összesítés igazolja, hogy az uniós adózási rendszer átalakítását célzó új bizottsági törekvések roppant aktuálisak.  Most a tagállamokon a sor, hogy a tavaly áprilisban előterjesztett, az egységes héaövezetre irányuló cselekvési tervre reagálva megállapodjanak a határokon átnyúló kereskedelem végleges adózási rendszerének  részleteiről.

A fogyasztói piacok 2016. évi eredménytáblája: javuló piaci teljesítmény – ám további erőfeszítésekre van szükség a távközlés és az energetika területén

2016. szeptember 5.

Az Európai Bizottság ma tette közzé a fogyasztói piacok 2016. évi eredménytábláját, amely 42 áru- és szolgáltatási piac működésének uniós fogyasztói minősítését követi nyomon. Ezek a minősítések azt mutatják, hogy a piacok teljesítménye javult a legutóbbi, 2014. évi eredménytáblához képest. Tovább gyorsult a 2010 óta megfigyelhető kedvező piaci tendencia, és ezen belül a legjelentősebb előrelépés a pénzügyi szolgáltatások terén mutatkozik. A fogyasztók szerint a három legjobban működő árupiac a könyvek, folyóiratok és napilapok, a szórakoztatási cikkek (például játékok), valamint a nagy háztartási készülékek (például hűtőgépek) piaca. A szolgáltatási piacok közül a fogyasztók szerint a három legjobban működő piac a szabadidőhöz kapcsolódik: a dobogóra az üdülési célú szálláshelyek, a kulturális és szórakoztatási szolgáltatások és a sportszolgáltatások (például edzőtermek) piaca került.

Ki lesz Európa legjobb fiatal fordítója?

2016. szeptember 2.
Szeptember 1-jén ismét startol az uniós fordítóverseny, melyen a győzteseket brüsszeli úttal díjazzuk. A középiskolák október 20-ig jelentkezhetnek a Juvenes Translatores elnevezésű verseny honlapján. A sorsolással kiválasztott iskolák 2–5 fős, 1999-ben született diákokból álló csapattal vehetnek részt a megmérettetésben. A versenynap idén november 24-e lesz, a tanulók Unió-szerte azonos időpontban készítik el fordításukat, tanári felügyelet mellett. A feladat: egy oldalnyi szöveg lefordítása a 24 hivatalos uniós nyelvről egy másik uniós nyelvre. Ez azt jelenti, hogy az 552 lehetséges nyelvi kombináció bármelyike választható. A versenyfordításokat az Európai Bizottság fordítói értékelik, és minden tagországból kiválasztják a legjobb fordítást. A győztesek jövő tavasszal jutalomutazáson és díjátadó ünnepségen vesznek részt Brüsszelben.
 
További információk:

Add tovább! Kommunikációs képzés a Tempusnál!

2016. augusztus 26.

Ingyenes kommunikációs képzés Erasmus+ pályázóknak és projektmegvalósítóknak
Időpont: 2016. szeptember 22. 
Helyszín: Tempus Közalapítvány, 1077 Budapest Kéthly Anna tér 1.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 19. hétfő 12 óráig.
Bővebb információ itt

LINC 2016 EVENT - Dabason

2016. augusztus 23.

Európai Vidékfejlesztési Konferencia – LINC 2016 EVENT - Dabason
A Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület lesz a házigazdája 2016. szeptember 27-29 között rendezendő Európai Vidékfejlesztési Konferenciának, a LINC 2016 EVENT-nek.

További információk

Érdekel az EU? Jelentkezz gyakornoknak az Európai Parlamentbe!

2016. augusztus 16.

Szakmai tapasztalatot szereznél az uniós ügyek terén? Szívesen nyernél betekintést egy nemzetközi intézmény napi működésébe? Az Európai Parlament a gyakornoki lehetőségek széles skáláját kínálja, hogy közelebbről megismerhesd tevékenységét. A következő gyakornoki periódusra augusztus 15-től lehet jelentkezni. További részletek cikkünkben.

 

Hogyan működik az EU? Megmutatjuk néhány percben!

2016. augusztus 12.

Távolinak tűnik Brüsszel és az uniós politikák? Túl szövevényesnek látszik az uniós jogalkotás? A Hogyan működik az EU? címet viselő videóink ezt az érzést igyekeznek megszüntetni. Rövid videóinkban megmutatjuk, hogyan alakítják az EP-képviselők a politikai élet fejleményeit, és hogyan fogadják el az ön életét is befolyásoló jogszabályokat.

 

 

Tavaszi Eurobarométer: erős a Bizottság politikai prioritásainak a támogatottsága

2016. július 29.

Az európaiak a bevándorlást és a terrorizmust tartják a két legnagyobb kihívásnak, amelyekkel az EU-nak jelen pillanatban szembe kell néznie, ugyanakkor a Bizottság politikai prioritásai erős támogatottságot élveznek a válaszadók körében. Ez a két legfontosabb megállapítása a legfrisebb Eurobarométer felmérésnek, amelyet 2016. május 21. és 31. között végeztek 34 országban (a 28 EU-tagállam mellett 5 tagjelölt országban, valamint a ciprusi török közösség területén). Összesen 31.946-an válaszoltak a kérdésekre.

MKIK EU Hírlevél 2016/13. szám

2016. július 25.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2016/13. szám). A Fókuszban az Unió rovatban „új menetrend a készségek fejlesztésére” címmel készített összefoglaló található.

Munkavállalók kiküldetése: A Bizottság megvitatta a nemzeti parlamentek aggályait

2016. július 22.

A biztosi testület ma közleményt fogadott el arról a vizsgálatról, melynek során a  munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelv felülvizsgálata került ismét napirendre. A vizsgálatra a májusban több nemzeti parlament által indított szubszidiaritás-ellenőrzési mechanizmus keretében került sor. A nemzeti parlamentek véleményeinek körültekintő mérlegelését követően a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az irányelv felülvizsgálatára irányuló javaslat nem sérti a szubszidiaritás elvét. A Bizottság megerősítette, hogy helyénvaló uniós szinten meghatározni a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályokat, ahogy az 1996 óta történik. A cél, hogy az ugyanazon a helyen dolgozó munkavállalókat ugyanazok a kötelező szabályok védjék, függetlenül attól, hogy helyi vagy kiküldött munkavállalókról van-e szó. A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Energiaunió és éghajlat-politika: áttérés az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra

2016. július 21.

A Bizottság ma olyan intézkedéscsomagot terjeszt elő, amely az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra való áttérést hivatott felgyorsítani az európai gazdaság valamennyi ágazatában. A Bizottság azon munkálkodik, hogy megőrizze az EU versenyképességét, miközben az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodásban célul kitűzött modern, karbonszegény gazdaság felé való elmozdulás lendületét kihasználva a globális társadalmi-gazdasági modell változóban van. A ma előterjesztett javaslatok egyértelmű és méltányos elveket határoznak meg, amelyeket követve a tagállamok felkészülhetnek a jövőre, Európa pedig megőrizheti versenyképességét. Ez szerves alkotórésze az energiauniónak és az előretekintő éghajlat-politikának. 

Juncker elnök nyilatkozata a nizzai terrortámadást követően

2016. július 16.

Az Európai Bizottság elnöke a következőképpen nyilatkozott a tegnapi nizzai támadásokat követően: „Nagyon megérintett és elszomorított az a szörnyű tragédia, ami Nizzában történt tegnap a francia nemzeti ünnepen. Legmélyebb együttérzésemet szeretném kifejezni az áldozatoknak, a családtagjaiknak és a francia embereknek, akik ma a gyáva terrorcselekmény következtében gyászolnak. Franciaország számíthat az Európai Bizottság és az EU tagállamainak támogatására a terrorizmus elleni küzdelemben, az Unión belüli és azon kívül egyaránt. Elkötelezettségünk, csakúgy mint egységünk, továbbra is szilárd.”

Egyesült Királyságban tartózkodó uniós polgárok státusza

2016. július 13.

A brit Miniszterelnöki Hivatal, a Külügyminisztérium és a Belügyminisztérium közös nyilatkozatot tett közzé az EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN TARTÓZKODÓ UNIÓS POLGÁROK STÁTUSZÁVAL, illetve tartózkodási jogával kapcsolatban. Az üzenet lényege, hogy egyelőre sem a tartózkodási jogot, sem a státuszt illetően nem lép életbe változás.

A Bizottság szigorítja az átláthatóságra vonatkozó szabályokat a terrorizmus finanszírozása, az adóelkerülés és a pénzmosás elleni fellépés érdekében

2016. július 5.

A Bizottság ma elfogadott egy javaslatot a terrorizmus finanszírozása elleni fellépést célzó pénzmosás elleni uniós szabályok megerősítése és a társaságok és pénzalapok valódi tulajdonosi hátterének átláthatóbbá tétele érdekében.

AJuncker Bizottság egyik kiemelt célja az adóelkerülés, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem. A ma javasolt változások választ adnak a terrorizmus finanszírozásának új módszereire, a pénzmosás elleni fellépés jegyében növelik az átláthatóságot és segítséget nyújtanak az adóelkerülés elleni küzdelemhez.

Ez a bizottsági javaslat a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem megerősítéséről szóló, 2016. februári cselekvési terv végrehajtására irányuló első lépés, és egyben része az adózási átláthatóság növelésére és az adóelkerülés elleni fellépésre irányuló szélesebb erőfeszítéseknek. Ezért mutatunk be párhuzamosan egy Közleményt, amely a közelmúltban a Panama-iratokban feltártakra ad választ.

Július 1. - munkaszüneti nap a közszolgálati tisztviselőknek

2016. június 28.

Július 1. a köztisztviselők, kormánytisztviselők napja, amely munkaszüneti nap minden közszolgálati tisztviselő számára, a szolgáltatásaikat igénybe vevők számára pedig ügyintézésmentes nap lesz. Az egészségügyi dolgozók szintén pihenhetnek.
Zárva tartanak a kormányablakok, a megyei és fővárosi kormányhivatalok által fenntartott okmányirodák, az önkormányzatok hivatalai, a polgármesteri hivatalok, az orvosi rendelők, az ÁNTSZ-irodák, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatai, de az adóhatóság általános tájékoztató rendszere és az ügyfél-tájékoztató és ügyintéző rendszere sem lesz elérhető.

Lábatlan - Duna Nap

2016. június 27.

Már második éve kap irodánk meghívást a Lábatlani Sirályok Sportegyesület által szervezett Duna-Nap rendezvényre. Irodánk kis standján várta az érdeklődőket információs kiadványokkal, és nagy sikernek örvendett az EU-s kérdésekből összeállított zsákbamacska, amelyben apró ajándékok lapultak a bátor jelentkezőknek.

Eldőlt: Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból

2016. június 24.

Biztossá vált, hogy a britek úgy döntöttek, kilépnek az Európai Unióból. Az eredmény rácáfol a közvélemény-kutatások előrejelzéseire. David Cameron kormányfő hamarosan megszólal, egyre többen és többen beszélnek arról, hogy mennie kell.

A teljes cikkhez kattintson ide.

MKIK EU Hírlevél 2016/11. szám

2016. június 20.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2016/11. szám).  A Fókuszban az Unió rovatunkban a „BREXIT - Érvek és ellenérvek a brit uniós tagságról” címmel készítettünk összefoglalót.  A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható a következő honlapon: 2016/11. szám.

Fontos tudnivalók a Franciaországba látogató magyar szurkolóknak

2016. június 18.

A keddi, osztrákok ellen aratott 2-0-s magyar siker hatására biztosan még többen kelnek útra, hogy a helyszínen tekintsék meg a magyar válogatott további mérkőzéseit az EB-n – főleg, hogy így reális esélyünk lett arra, hogy nem csak a csoportkörben három, hanem továbbjutva négy (vagy akár hét :-) ) meccsen is szerepelhessünk.

Tovább a teljes cikkhez...