Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2017 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20
21
2223242526
2728     

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

APRÓTALPÚAK EURÓPÁBAN - 2. FORDULÓ

2017. február 20.

Kedves Pályázó Csapatok! 

 

A csatolmányban elérhetitek a második forduló feladatait. 

 

A pályázatokat az alábbi címre kérjük személyesen, vagy postai úton beküldeni:

KEMKIK (Europe Direct Iroda) 2800 Tatabánya, Fő tér 36. 2. emelet 208. iroda

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2017. MÁRCIUS 16.

Kérdés esetén: Telefon: 34/513-020        E-mail: info@kemkik.hu

 

Figyelem! 

A regisztráció lezárult, a feladatok megoldása csak az előzetesen regisztrált csapatok számára lehetséges! 

Kötelezettségszegési eljárások: a legfontosabb februári döntések

2017. február 16.

A különböző ágazatokat és szakpolitikai területeket érintő kötelezettségszegési eljárások célja, hogy a polgárok és a vállalkozások érdekében biztosítsák az uniós jog megfelelő alkalmazását. Az Európai Bizottság elsősorban párbeszéd keretében próbálja meg rendezni a problémákat az érintett tagállamokkal. Amennyiben a helyzetet a párbeszéd során nem sikerül rendezni, a Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordulhat. A Bizottság a mai napon egy indokolással ellátott véleményt és egy felszólító levelet küld Magyarországnak, amelyekben felkéri az országot, hogy teljes mértékben alkalmazza az uniós jogszabályokat.

CETA: új üzleti lehetőségek az uniós vállalkozások számára Kanadában

2017. február 15.

Támogatta az EU–Kanada átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA) a szerdai plenárison a Parlament. Az egyezményt több mint 5 évig tárgyalták, miután zöld utat kapott az EP-től, már csak a nemzeti parlamenteknek kell jóváhagyniuk. A CETA-nak köszönhetően várhatóan nőni fog a két fél közötti kereskedelem, a hatályba lépésekor a legtöbb vámot eltörlik. Fontos azonban, hogy a CETA nem változtat az uniós szabványokon. Összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni a sokat vitatott egyezményről. A teljes cikk itt található. 

Digitális egységes piac: új megállapodás az online tartalomszolgáltatások hordozhatóságáról

2017. február 13.

Az uniós tárgyalófelek – az Európai Parlament, a tagállamok és az Európai Bizottság – között tegnap létrejött megállapodásnak köszönhetően hamarosan lehetővé válik, hogy az európai polgárok az EU-n belül bárhol teljes körűen igénybe vehessék filmekre, sporteseményekre, e-könyvekre, videojátékokra vagy zenei szolgáltatásokra való előfizetéseiket. A megállapodás az első kézzelfogható lépés az uniós szerzői jogi szabályozásnak a Bizottság által a digitális egységes piaci stratégia keretében javasolt korszerűsítése felé, és konkrét előnyöket biztosít a fogyasztóknak és az alkotóknak egyaránt. A megállapodást az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is hivatalosan jóvá kell hagynia. Elfogadásuk esetén az új szabályok 2018 elejétől minden tagállamban alkalmazandóvá válnak és a vonatkozó rendelet 9 hónapos előkészületi időszakot ír elő, hogy a szolgáltatók és a jogtulajdonosok felkészülhessenek az új szabályok alkalmazására.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Az Európai Bizottság munkahelyi egészséggel és biztonsággal kapcsolatos közleménye

2017. február 13.

Az alábbiakban közreadjuk „Az Európai Bizottság munkahelyi egészséggel és biztonsággal kapcsolatos közleménye” c. dokumentumot, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya juttatott el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részére. 

Egymilliárd euró a fenntartható közlekedés fejlesztésére

2017. február 10.

A Bizottság ma új pályázati felhívást tett közzé az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz és más pénzalapok, köztük az Európai Stratégiai Beruházási Alap forrásainak igénybevételére. Az innovatív konstrukció keretében az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz közlekedést támogató programjából összesen egymilliárd euró hívható le. Ezen felül állami pénzintézetektől és magánszektorbeli szervezetektől, valamint – első ízben – az Európai Stratégiai Beruházási Alapból (ESBA) további források vehetők igénybe. Ez a felhívás az első a maga nemében, hiszen különböző finanszírozási forrásokat ötvöz.

Európai beruházási terv

2017. február 7.

Az európai beruházási terv célja, hogy támogassa a vállalatok munkahelyteremtését és a gazdasági fellendülését.

Ahhoz, hogy az európai beruházási terv sikeres legyen, elengedhetetlen, hogy az érintettekhez eljusson minden szükséges információ.

Nyilatkozatok szerint a magyarországi KKV szektor számára jó lehetőséget jelent a beruházási terv, de az erről szóló kommunikációt erősíteni szükséges.(Ld pl: http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/krisan_a_magyaroknak_is_ra_kellene_ugrania_a_juncker-tervre.5.241857.html)

Bizottsági javaslat a hivatásos gépjárművezetők képzésének korszerűsítésére

2017. február 6.

Az Európai Bizottság múlt héten terjesztette elő javaslatát, melynek célja a közúti árufuvarozást vagy személyszállítást végző járművek vezetőinek alapképzéséről és továbbképzéséről szóló szabályok aktualizálása és egyértelműsítése. A javaslat hozzájárul a biztonságosabb közúti közlekedéshez, és előmozdítja a hivatásos sofőrök mobilitását.

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

Szegedi diák az uniós fordítási verseny idei győztese

2017. február 5.
Az Európai Bizottság múlt héten jelenttette be, kik a Juvenes Translatores, a középiskolások részére évente megrendezett fordítási verseny győztesei. Tagállamonként egy-egy tehetséges fiatal nyert a 2016–2017-es iskolaévben megrendezett megmérettetésen. A győztesek bravúros megoldásokat felmutatva hidalták át a nehézségeket a 24 hivatalos uniós nyelvből általuk kiválasztott forrásnyelv és célnyelv közötti fordítás során. Magyarországról idén Mészáros Barbara, a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjának jár az elismerés, aki áprilisban személyesen veheti át Brüsszelben a legjobb fiatal fordítóként kiérdemelt díjat.

Energiaunió: jól halad az energetikai átállás Európában

2017. február 4.

Az energiaunió helyzetéről szóló, múlt héten megjelent második jelentésben az Európai Bizottság rámutat, hogy az Európai Unió gazdaságának korszerűsítése és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású (karbonszegény) technológiákra való átállás már folyamatban van, ami új korszak nyitányát jelzi. Minden jel arra utal, hogy Európa teljesíteni fogja a 2020-ra vonatkozóan kitűzött céljait az üvegházhatásúgáz-kibocsátás, az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások tekintetében. Az Európai Bizottság még nagyobb lendületet kíván adni ennek a folyamatnak.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Február 9–10.: Budapestre látogat Vytenis Andriukaitis uniós biztos

2017. február 3.

Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos február 9–10-én Magyarországra látogat. Programja során egyeztetést folytat Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárral és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel. Csütörtökön 17 órakor a Budapesti Gazdasági Egyetemen a biztos és Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár párbeszédet folytat az érdeklődő polgárokkal, amelyre az alábbi linken lehet regisztrálni. Pénteken parlamenti bizottsági tisztségviselőkkel kerül sor megbeszélésekre, köztük az Európai ügyek bizottsága alelnökekével, Tessely Zoltánnal; a Fenntartható fejlődés bizottsága elnökével, Sallai R. Benedekkel; a Mezőgazdasági bizottság elnökével, Font Sándorral; valamint a Népjóléti bizottság alelnökével, Kovács Józseffel.

Párbeszéd a polgárokkal február 9-én »

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének nyilatkozata az észak-olaszországi tragikus baleset után

2017. január 21.

Ma reggel értesültem az Észak-Olaszországban történt tragikus balesetről, amelyben több magyar fiatal vesztette életét.

Legmélyebb együttérzésemet és őszinte részvétemet fejezem ki az érintettek felé.

Semmilyen nyilatkozat nem enyhíthet azon a fájdalmon, amelyet ez a tragikus veszteség okozott, de gondolataimban a baleset áldozataival és szeretteikkel vagyok, akik gyászolnak, és a nemzettel, amely együtt gyászol velük.

Fogyasztóvédelem: több autókölcsönző cég is javítja a fogyasztókkal szemben alkalmazott gyakorlatát

2017. január 19.

Előfordult már Önnel, hogy az interneten bérbe vett autó átvételekor azzal szembesült, hogy a vártnál többet kellett fizetnie? Csak tavaly Európában több, mint kétezer fogyasztó fordult ezzel a problémával az Európai Fogyasztói Központokhoz, amelyek határon átnyúló utazás vagy vásárlás esetén segítséget nyújtanak a fogyasztóknak.

Az EU és az USA értékelése a TTIP jelenlegi állásáról

2017. január 17.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos és Michael Froman, az Egyesült Államok kereskedelmi különmegbízottja ma közös értékelést tett közzé a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről (TTIP) folytatott tárgyalások 2013. júliusi kezdete óta elért eredményeiről. Az EU és az USA közös jelentése a megbeszélések valamennyi területére kitér, így szót ejt a piacra jutás megkönnyítéséről az uniós és amerikai cégek számára, a műszaki előírások egyszerűsítéséről a magas szintű normák megőrzése mellett, valamint a globális kereskedelmi szabályokról, beleértve a fenntartható fejlődést, a foglalkoztatást és a környezetvédelmet, továbbá a kisebb cégekről szóló külön fejezetet. A jelentés – túlmenően azon kérdések ismertetésén, melyekben a felek egyetértenek – megnevezi azokat a területeket is, amelyeken még sok a tennivaló a véleménykülönbségek feloldása érdekében. Ezek közé tartozik a közbeszerzési piacokhoz való hozzáférés javítása, a szilárd beruházásvédelmi rendszer biztosítása a szabályozáshoz való jog megőrzése mellett, valamint a védjegyekkel és a földrajzi jelzésekkel kapcsolatos megközelítések összehangolása.
 
A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Elektronikus kommunikáció: bizottsági javaslat magas fokú adatvédelemre

2017. január 16.

Az Európai Bizottság új jogszabályt javasol, mely növeli az adatvédelem szintjét az elektronikus hírközlés terén, egyúttal új üzleti lehetőségeket biztosít. A most előterjesztett intézkedések aktualizálják a jelenlegi adatvédelmi szabályokat, és azok hatályát kiterjesztenék az elektronikus hírközlésre. Míg a jelenlegi elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelv csak a hagyományos távközlési szolgáltatókra vonatkozik, az új adatvédelmi szabályok többek között a legújabb elektronikus hírközlési szolgáltatásokra is alkalmazandók lesznek – pl. WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Gmail, iMessage, Viber. A Bizottság új szabályokat javasol az uniós intézmények és szervek által kezelt személyes adatokra vonatkozóan is. Ezen túlmenően a Bizottság stratégiai iránymutatást ad ki a személyes adatok nemzetközi továbbításához.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Eurobarométer: A magyarok sokkal kevesebb halat fogyasztanak, mint az átlag európai

2017. január 13.

Az európaiak többsége saját bevallása szerint azért fogyaszt halat, mert az egészséges. Az európaiak 42%-ának otthon heti rendszerességgel kerül hal vagy tengeri gyümölcs a tányérjára, és arányuk növekedést mutat. Ugyanez a magyarok mindössze 4%-áról mondható el. Ezzel szemben a hazai fogyasztók 42%-a soha nem fogyaszt ilyen terméket otthon, 66%-a pedig étteremben sem. A magyar válaszadók 38%-a inkább az édesvízi halakat részesíti előnyben (EU: 7%), a tengeri termékeket pedig a magyarok 14%-a szereti jobban (EU: 39%).
A halászati és akvakultúra termékekhez fűződő fogyasztói tendenciákat vizsgáló, friss Eurobarométer felmérés szerint ezeket az élelmiszereket a fogyasztók Unió-szerte, csakúgy mint Magyarországon a szupermarketekben (74%), kisebb arányban szakboltokban és piacon szerzik be.  A rendszeres fogyasztásban nagyban közrejátszik, hogy  a vásárló milyen közel lakik a tengerhez. A fogyasztók előnyben részesítik a saját régiójukból, országukból, illetve az EU-ból származó halakat és tenger gyümölcseit (EU: 80%, Magyarország: 51%). Éppen ezért lényeges, hogy az Unión belül csökkenjen az importfüggőség, és tovább fejlődjön a fenntartható halászat és akvakultúra.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Pályázat egyetemi és főiskolai hallgatók számára az EU-ról és Magyarországról

2017. január 11.

„Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” címmel hirdet pályázatot Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője 30 év alatti főiskolai és egyetemi hallgatók számára az alábbi témakörökben:

Erasmus+ központi pályázati felhívás: előremutató együttműködések

2017. január 10.

Az oktatás és képzés területén előremutató európai együttműködési projektekre lehet pályázatot benyújtani az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökséghez.

 

Az előremutató együttműködési projektek (FLCP-k) olyan transznacionális együttműködési projektek, melyek célja, hogy olyan új, innovatív szakpolitikai megközelítéseket keressenek, teszteljenek, fejlesszenek vagy értékeljenek, amelyek lehetőséget adnak a széles körű alkalmazásra és a jobb oktatási és szakképzési rendszerek támogatására.

Európai Szociális Alap 2007–2014: Magyarországon több mint 3,6 millió euró uniós finanszírozás képzésre és a munkába állás elősegítésére

2017. január 6.

Az Európai Bizottság ma értékelő jelentést tett közzé azokról a beruházásokról, amelyek a 2007–2013-as időszakban az Európai Szociális Alap (ESZA) forrásaiból valósultak meg. A jelentés rámutat, hogy 2014 végéig EU-szerte legalább 9,4 millió ember tudott elhelyezkedni az alap révén, 8,7 millióan pedig valamilyen képesítést vagy oklevelet szereztek. Az ESZA-finanszírozású projektek résztvevői közül 13,7 millióan számoltak be egyéb eredményekről, köztük például arról, hogy új készségekre tudtak szert tenni. Az értékelés szerint 2007 és 2014 között az Európai Szociális Alap meghatározó szerepet játszott az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedéssel kapcsolatos tagállami és uniós prioritások megvalósításában, ideértve az Európa 2020 stratégiában meghatározott célértékek elérését és az európai szemeszter keretében kiadott országspecifikus ajánlásokban foglaltak végrehajtását.

2016. őszi Standard Eurobarométer felmérés: A közvélemény szerint továbbra is a bevándorlás és a terrorizmus az a két terület, amely a legjelentősebb kihívást jelenti az EU számára

2016. december 27.

A közvélemény szerint továbbra is a bevándorlás és a terrorizmus az a két terület, amely a legjelentősebb kihívást jelenti az EU számára, bár a szerepük némileg kevésbé hangsúlyos, mint a 2016 tavaszán készült legutóbbi felmérésben. A nyilvánosság továbbra is határozottan támogatja az Európai Unió prioritásait és politikáit, és e támogatás erősödött 2016 tavasza óta. Ezek a legutóbbi Standard Eurobarométer felmérés legfontosabb eredményei, amelyet a mai napon, az „Európa jövőjéről” készített Eurobarométer tematikus felméréssel egyidejűleg tettek közzé.

Az európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló éves jelentés biztató eredményeket mutat

2016. december 20.

A mai napon bemutatott jelentés szerint mintegy 3 millió új munkahely jött létre és nőtt a foglalkoztatás, visszaszorítva a szegénységet. A munkanélküliség azonban változatlanul magas, és a tagállamok között óriási különbségek vannak. A munkaerőpiacoknak és a társadalmaknak alkalmazkodniuk kell a munkavégzés új formáihoz. Az ez évi foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló áttekintő jelentés a foglalkoztatásra – mint a szegénység kezelésének eszközére –, a digitalizálásra, a munka világának változásaira, a társadalmi párbeszéd szerepére, a tagállamok közötti eltérésekre és a menekültek munkaerőpiaci integrációjára összpontosít.

Életre kelt a Galileo, Európa műholdas navigációs rendszere

2016. december 19.

Az európai műholdas navigációs rendszer, a Galileo műholdjai és földi infrastruktúrája működésre készek: elindultak a kezdeti ingyenes szolgáltatások a lakosság, a vállalkozások és a közigazgatási szervek számára. A Galileo megtízszerezi a földrajzi helymeghatározás pontosságát, és a helymeghatározáson alapuló olyan technológiák következő generációjának működését teszi lehetővé, mint amilyenek az autonóm autók, az összekapcsolt eszközök és az okos városi szolgáltatások.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Bizottsági javaslat a társadalombiztosítási rendszerek összehangolására

2016. december 15.

Az Európai Bizottság ma mutatja be a társadalombiztosítási rendszerek összehangolására vonatkozó uniós jogszabályok felülvizsgálatának eredményét. A munka a Bizottság 2016. évi munkaprogramjába illeszkedik, törekedve a munkavállalók mobilitásának megkönnyítésére, a mobilitást gyakorlók és az adófizetők érdekeinek védelmére, valamint a tagállami hatóságok együttműködési eszközeinek megerősítésére. A javaslat korszerűbbé teszi a szabályozást, ami így igazságos, egyértelmű és könnyebben végrehajtható lesz.

Médiapluralizmus és demokrácia : bizottsági tervek az Éves Alapjogi kollokvium után

2016. december 9.

Az Európai Bizottság ma tette közzé az Éves Alapjogi Kollokviumhoz fűződő  intézkedéseket, melyek a médiapluralizmus és a demokrácia előmozdítását szolgálják. Az újságírók, tudományos szakértők, nem kormányzati szervezetek és politikusok részvételével november közepén tartott megbeszélések a következő hat pontra összpontosítottak: 

Nyilvánosságra hozták a legfrissebb PISA-felmérés eredményeit

2016. december 8.

Navracsics Tibor, az Európai Unió oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa, valamint Douglas Frantz, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkár-helyettese ma mutatták be a 2015-ös Nemzetközi tanulói teljesítménymérés (PISA-felmérés) eredményeit. A hatodik alkalommal, és ezúttal a világ 72 országában végzett vizsgálat a 15 éves tanulók teljesítményét hasonlítja össze. A háromévente végzett PISA-vizsgálat az iskolarendszerek minőségét, méltányosságát és hatékonyságát, továbbá a tanulók ismereteit értékeli. 2015 volt az első év, hogy az összes uniós tagország részt vett a felmérésben, ami lehetővé teszi összehasonlításukat. A legtöbb uniós tagállamra jellemző, hogy a tesztbe bevont három területen (természettudományok, olvasás, matematika) a vizsgált diákok több mint 15%-a képtelen olyan feladatokkal megbirkózni, melyek minimális önálló gondolkodást igényelnek. Uniós átlagban 12,3% (Magyarországon 18,5%) azok aránya, akik mindhárom területen gyengén teljesítettek. Az EU tagállamai között Észtország érte el a legjobb eredményt a mindhárom területen gyengén teljesítők 4,7%-os arányával.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Segítse munkánkat: töltse ki kérdőívünket az ED irodák működésével kapcsolatban

Köszönjük, hogy időt szakít kérdőívünk kitöltésére, és megosztja velünk, mennyire volt elégedett a helyi Europe Direct Tájékoztatási Központ szolgáltatásával. A felmérés teljes mértékben anonim módon történik.

A kérdőív letölthető innen.

Magyar gyerekek a világ legjobb programozói között

2017. február 15.

A jövő nagy tehetségei már itt vannak ... Názer Lili 11 éves, Horváth Roland 15 éves diák olyan menő appot fejlesztettek szabadidejükben, hogy a korosztályukban megnyerték a UPC Future Makers hazai nagydíját, sőt itt nem álltak meg, már a Future Makers nemzetközi döntőjében is a legjobb 10 között vannak. 

Tovább a cikkhez...

A Bizottság nagyobb átláthatóságot és elszámoltathatóságot javasol az uniós jog végrehajtását szolgáló eljárásokban

2017. február 14.

A Bizottság ma javaslatot tett az úgynevezett komitológiai rendelet módosítására, hogy növelje az uniós jogszabályok végrehajtását szolgáló eljárások átláthatóságát és a döntésekben résztvevők elszámoltathatóságát. A komitológia egy sor olyan eljárást jelent, amelyek révén az EU országai ellenőrzik és befolyásolhatják azt, hogy miként hajtja végre az uniós jogszabályokat az Európai Bizottság.

Campus Mundi ösztöndíj – rövid tanulmányutak

2017. február 13.

Campus Mundi ösztöndíjpályázat 2017. szeptember 1. – 2018. szeptember 30. között megvalósítható rövid tanulmányutak támogatására felsőoktatási hallgatók számára.

 

A 2017. tavaszi pályázati fordulóban 2017. szeptember 1. – 2018. szeptember 30. között megvalósuló rövid tanulmányútra lehet pályázni.

 

A 2017. őszi pályázati fordulóban 2018. március 1. – 2018. szeptember 30. között megvalósuló rövid tanulmányútra lehet pályázni.

Felülvizsgálták az uniós környezetvédelmi politikák végrehajtását

2017. február 13.

Az Európai Bizottság múlt héten fogadta el a környezetvédelmi politikák végrehajtásának felülvizsgálatáról szóló közleményét. Az európai környezetvédelmi politika és a közösen megállapított szabályok hatékonyabb végrehajtását szolgáló új eszköz egy új folyamat első lépését jelenti. A Bizottság a tagállamokkal együtt keres megoldást a végrehajtási hiányosságok okaira, még mielőtt a problémák sürgetővé válnának. A Magyarországra vonatkozó országjelentés szerint bár Magyarország erőfeszítéseket tesz gazdag természeti örökségének megőrzéséért és környezetvédelmi teljesítményének javításáért, a környezetvédelmi politikák végrehajtása még mindig kihívást jelent.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Máltai elnökség: középpontban a biztonság, a bevándorlás és az egységes piac

2017. február 7.

2017 első félévében Málta az Európa Unió Tanácsának soros elnöke. Újoncként nincsen egyszerű helyzetben, mert az EU óriási kihívások előtt áll. Az EU-n belül zajló folyamatok – amelyeket pl. a Brexit jelez –, a migrációs válság és a terrorfenyegetettség is hatásos válaszokat kíván az EU-tól.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Európai fogyatékosságügyi stratégia 2010–2020: befogadóbb társadalom, de kihívások továbbra is fennállnak

2017. február 6.

Az Európai Bizottság közzétette eredményjelentését, mely áttekinti az európai fogyatékosságügyi stratégia eddigi végrehajtását. Az uniós fellépésnek köszönhetően a stratégia mind a nyolc területén – akadálymentesítés, részvétel, egyenlőség, foglalkoztatás, oktatás és képzés, szociális védelem, egészség és külső fellépés – előrelépés tapasztalható. Példák erre az olyan kezdeményezések, mint a webhelyek akadálymentesítéséről szóló irányelv vagy az európai akadálymentesítési intézkedéscsomag.

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

Február 14., 18 óra: Európai Kávéház – beszélgetés Európa jövőjéről

2017. február 6.

Az esemény vendégei: Danilo Türk professzor, Szlovénia egykori elnöke, Erhard Busek, Ausztria egykori alkancellárja, és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, akik Közép-Európa Európai Unión belül betöltött szerepéről és felelősségéről beszélgetnek az Európa Pontban.

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít a közös agrárpolitika jövőjéről

2017. február 5.

A közös agrárpolitika korszerűsítése és egyszerűsítése lehetővé fogja tenni, hogy ennek a hosszú múltra visszatekintő uniós szakpolitikának a keretében jobb intézkedések szülessenek korunk társadalmi, politikai, környezeti és gazdasági kihívásaira válaszul. Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a témában. A május 2-ig tartó konzultáció során a mezőgazdasági termelők és más polgárok, az érdekelt szervezetek és más érdekelt felek megoszthatják a Bizottsággal a közös agrárpolitika jövőjére vonatkozó elképzeléseiket és javaslataikat.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Júniusban megszűnnek a roaming-díjak

2017. február 3.

Uniós szintű politikai megállapodás született a nagykereskedelmi roamingpiacok szabályozásáról, ami a befejező lépést jelenti abban a folyamatban, melynek köszönhetően idén június 15-től életbe lépnek a belföldi díjas roamingszolgáltatások. Az Európai Bizottság, a Parlament és a Tanács képviselői rögzítették az árplafonokat, melyeket a szolgáltatók egymásnak számolhatnak fel, amennyiben ügyfeleik az Unión belül más szolgáltató hálózatát használják. A megállapodást az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia, ezt követően az Unión belül utazó ügyfelek ugyanannyit fognak fizetni a hívásokért, SMS-ekért és mobilinternetért, mintha ezeket a szolgáltatásokat belföldön vennék igénybe.

A teljes cikket itt olvashatja el »

SEW rendezvény az idén is

2017. február 2.

Az Európai Unió keretrendszerének támogatásával idén is megrendezésre kerül a Start up Europe Week - régiókon átívelő vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat. A programhoz az idén is csatlakozott az INNOSKART IKT Klaszter, mint helyi szervező és a mellékelt program szerint február 9-ére szervezzük az eseményt, melyre tisztelettel meghívjuk az érdeklődőket. Regisztrálni a mellékelt program alján is megtalálható link segítségével lehet. 

Aprótalpúak Európában - 1. forduló feladatai

2017. január 20.

Kedves Pályázó Csapatok! 

 

A csatolmányban elérhetitek az első forduló feladatait. 

 

A pályázatokat az alábbi címre kérjük személyesen, vagy postai úton beküldeni:

KEMKIK (Europe Direct Iroda) 2800 Tatabánya, Fő tér 36. 2. emelet 208. iroda

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2017. FEBRUÁR 15.

Kérdés esetén: Telefon: 34/513-020        E-mail: info@kemkik.hu

 

Figyelem! 

A regisztráció lezárult, a feladatok megoldása csak az előzetesen regisztrált csapatok számára lehetséges! 

Beruházási terv: 160 millió euró finanszírozás innovatív kis- és középvállalkozásoknak

2017. január 18.

Az Európai Beruházási Alap (EBA) és az UniCredit ma garanciamegállapodást írtak alá, melynek révén nyolc országban, köztük Magyarországon könnyebben juthatnak finanszírozáshoz az innovatív kis- és középvállalkozások (kkv-k) és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok. A megállapodás értelmében az UniCredit bankok összesen 160 millió euró értékben nyújtanak finanszírozást magyar, bosznia-hercegovinai, bolgár, horvát, cseh, szlovák, román és szerb innovatív vállalkozásoknak. A megállapodást az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank Csoport „InnovFin – uniós finanszírozás innovátoroknak” kezdeményezése keretében kötötték. Magyarország és a többi érintett EU-tagállam esetében az európai beruházási terv központi eleme, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) nyújtja a szükséges biztosítékot.
 
A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Aprótalpúak Európában - a nevezési határidő lejárt! Indulhat a verseny

2017. január 16.

Köszönjük minden csapatnak a jelentkezést. Január 20-án kezdetét veszi a JÁTÉK, indul az első forduló. Mindenkinek sok sikert, jó játékot kívánunk! 

Egységes piaci stratégia: szolgáltatásalapú gazdaság az európaiakért

2017. január 16.
A Bizottság ambiciózus és arányos intézkedéseket körvonalazó jogszabálycsomagot terjesztett elő azzal a céllal, hogy a vállalkozásoknak és az érintett szakembereknek könnyebb legyen szolgáltatásokat nyújtani az EU 500 millió potenciális fogyasztót tömörítő egységes piacán. A javasolt intézkedések révén lendületet kaphat a szolgáltatási ágazat, aminek a fogyasztók, az álláskeresők és a vállalkozások egyaránt hasznát látják majd, nem is beszélve arról, hogy a gazdaság is élénkülni fog Európa-szerte.

A European Academy of Yuste Foundation pályázati felhívása ösztöndíj elnyerésére a béke és az európai integráció témakörben

2017. január 12.

A pályázatra olyan angolul vagy spanyolul B2-es szinten tudó PhD hallgatók pályázhatnak, akik történelem, politikatudományok, közgazdaságtan, jog vagy egyéb társadalomtudományok terén folytatnak kutatásokat a felhívás tematikájához kapcsolódóan.  
 
A támogatás összege maximum 2500 euró.
 
Pályázati határidő: 2017. január 30.
 
Információ:
http://www.fundacionyuste.org/en/the-european-carlos-v-award/grants-charles-v-european-award/

A Bizottság felvázolja az európai adatgazdaság kiépítését célzó következő lépéseket

2017. január 11.

Az EU jelenleg nem kamatoztatja teljes mértékben az adattechnológiákban rejlő lehetőségeket. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, fel kell számolnunk a tagállamok közötti szabad adatáramlást indokolatlanul hátráltató akadályokat, és több tekintetben is javítanunk kell a jogbiztonságot. A ma közzétett bizottsági közlemény szakpolitikai és jogi megoldásokat vázol fel az európai adatgazdaságban rejlő potenciál kibontakoztatása céljából. Ezen felül a Bizottság két ízben nyilvános konzultációt indított, továbbá szakmai vitát kezdeményezett a tagállamokkal és az érdekelt felekkel, hogy meghatározza a soron következő lépéseket.
Az uniós adatgazdaság becslések szerint 272 milliárd euró összértéket képviselt 2015-ben (az éves növekedés mértéke: 5,6%), és várakozások szerint 2020-ban akár 7,4 millió embert is foglalkoztathat. Az adatok a mindennapi élet csaknem minden területén javulást eredményezhetnek, legyen szó üzleti elemzésekről, időjárás-előrejelzésekről, korszakos jelentőségű, személyre szabott egészségügyi ellátások bevezetéséről, a közúti közlekedésbiztonság javításáról vagy a forgalmi torlódások csökkentéséről. A Bizottság közleménye ezért hangsúlyozza annak jelentőségét, hogy az Európai Unióban az adatok szabadon áramoljanak. 
Különböző tanulmányok számos olyan, főként a nemzeti adatlokalizációval kapcsolatos követelmények formájában fennálló jogi vagy közigazgatási korlátozás meglétére mutatnak rá, amelyek a teljes uniós adatpiac működését visszafogják. Ezeknek a korlátozásoknak a felszámolása számottevő GDP-növekedést eredményezhet, melynek összege évente akár a 8 milliárd eurót is elérheti. A Bizottság az adatgazdasággal kapcsolatban újonnan felmerülő problémákból eredő jogbizonytalanság kérdését is górcső alá vette, és feltérképezi, hogy az érdekelt felek szerint milyen szakpolitikai és jogi válaszlépéseket lehetne tenni az adathozzáférés és adattovábbítás,  az adatokon alapuló termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos felelősségvállalás, valamint az adathordozhatóság területén.

A tudás biztonság! – Hasznos tudnivalók a Németországban való sikeres munkavégzéshez

2017. január 9.

A Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) tájékoztató kiadványa azok számára, akik átmenetileg vagy hosszabb távon Németországban terveznek dolgozni. A kiadvány abban segít, hogy a dolgozók tisztességes feltételek mellett végezhető, legális munkát találhassanak Németországban.

 

A tájékoztató elektronikusan letölthető (magyar, lengyel, bolgár, román, spanyol, görög, és horvát nyelveken)

 

http://www.faire-mobilitaet.de/informationen/publikationen

„APRÓTALPÚAK EURÓPÁBAN” 3 FORDULÓS CSAPATVERSENY - REGISZTRÁCIÓ!

2017. január 3.

„APRÓTALPÚAK EURÓPÁBAN” 3 FORDULÓS CSAPATVERSENY 

6-12 éves Komárom-Esztergom megyei diákok részére 

A verseny témája: Aprótalpúak Európában – ismerd meg az Európai Uniót

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont három fordulóból álló csapatversenyt hirdet, melynek nyereménye: 1 napos, idegenvezetéssel egybekötött autóbuszos kirándulás a Pozsonyi Állatkert-és Dínóparkba, valamint az ausztriai Kittsee-i Csokigyárba.

ELŐZETES REGISZTRÁCIÓ:

A háromfordulós versenyre 4 fős csapatok jelentkezhetnek nevezési lap kitöltésével.

A csapat összetétele: 3 fő Komárom-Esztergom megyei általános iskolában tanuló 6-12 éves diák + 1 fő 18 év feletti felnőtt segítő. 

Regisztrációs határidő: 2017. január 16. 12 óra

A regisztráció lezártát követően már nem fogadunk el jelentkezéseket! 

 

Biztonsági unió: a Bizottság megerősített szabályokkal száll szembe a terrorizmusfinanszírozással

2016. december 21.

Az Európai Bizottság a mai napon intézkedéscsomagot fogadott el annak érdekében, hogy Európa határozottabban és összehangoltan léphessen fel a terrorizmus és a szervezett bűnözés finanszírozásával szemben, ezáltal eleget téve a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemről szóló cselekvési tervben 2016 februárjában tett vállalásának. A bizottsági javaslatok a pénzmosásra, a jogellenes pénzforgalomra, valamint az eszközök befagyasztására és elkobzására vonatkozó uniós jogi keretet egészítik ki és erősítik meg. Ennek köszönhetően az EU újabb lépést tesz a hatékony és valódi biztonsági unió megvalósítása felé.

Eredményjelentés az európai strukturális és beruházási alapokról: már 130 milliárd euró az Unió reálgazdaságának

2016. december 20.

A Bizottság ma első ízben adott ki eredményjelentést az öt strukturális alapra vonatkozóan. A jelentésből kiolvasható, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen felgyorsult a beruházások üteme, a várakozások szerint a végrehajtás 2017-ben eléri az „utazósebességet”.

Az Unió három intézménye aláírta a 2017-es jogalkotási prioritásokat

2016. december 19.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Robert Fico, a Tanács soros elnöke, és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke aláírta az első alkalommal kiadott együttes nyilatkozatot, amely meghatározza az EU jogalkotási folyamatokra vonatkozó céljait és prioritásait 2017-ben. A három európai intézmény megállapodott több javaslatról, melyeket kiemelten fognak kezelni a jogalkotási folyamat során. Ez biztosítja, hogy az EU konkrét, polgárait szolgáló eredményeket érjen el, és választ adjon az Európa előtt álló legsürgetőbb jelenlegi kihívásokra.

A teljes cikket itt olvashatja el »

605 millió euró 314 ígéretes európai kutatónak: öt nyertes Magyarországon kutat

2016. december 13.

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) kiválasztotta azt a 314 kiváló európai kutatót, akit összesen 605 millió eurós támogatásban részesít. Az úgynevezett konszolidátori támogatás révén a szakembereknek lehetőségük nyílik, hogy jelentős hatást gyakoroljanak tudományterületükön belül, sőt azon túlmutatóan is. A finanszírozást a „Horizont 2020” uniós kutatási és innovációs keretprogram „Kiváló tudomány” elnevezésű pilléréből nyújtják. A támogatásban részesülő kutatási projektek a tudományterületek széles skáláját felölelik, így a fizikai, műszaki, élettudományi, valamint társadalmi és humán területet egyaránt. Az Európai Kutatási Tanács 2 274 pályázatból választotta ki a nyerteseket, akiknek 28%-a nő. A támogatás a becslések szerint 2 000 munkahelyet teremt doktori fokozattal rendelkező kutatóknak, doktoranduszoknak és a díjnyertesek kutatói csoportjában együttműködőknek.

Cselekvési terv az úti okmányokkal való visszaélések ellen és a migrációs stratégia végrehajtása

2016. december 8.

A Bizottság ma elfogadta az úti okmányok biztonságosabbá tételét célzó cselekvési tervet. A tervet a Bizottság a „Fokozott biztonság a mobilitás korában” című közleményében jelentette be, mely egyértelmű ajánlásokat fogalmazott meg a tagállamok számára az úti okmányokkal való visszaélések kezelésére nézve, és felvázolta a Bizottság által végrehajtandó átfogó intézkedéseket. Az úti okmányok biztonságának garantálása fontos tényező a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben, amely hozzájárul a határvédelem és a migrációkezelés hatékonyabbá tételéhez, és előkészíti a hatékony és valódi biztonsági unió létrehozását. A cselekvési terv az uniós tagállamok által az uniós polgárok és harmadik országbeli állampolgárok számára kiállított, határátlépéskor személyazonosításra használt úti okmányokra irányuló konkrét intézkedéseket vázol fel.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.