Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2016 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
1819202122
23
24
25262728293031

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Segítse munkánkat: töltse ki kérdőívünket az ED irodák működésével kapcsolatban

Köszönjük, hogy időt szakít kérdőívünk kitöltésére, és megosztja velünk, mennyire volt elégedett a helyi Europe Direct Tájékoztatási Központ szolgáltatásával. A felmérés teljes mértékben anonim módon történik.

A kérdőív letölthető innen.

Energiaunió és éghajlat-politika: áttérés az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra

2016. július 21.

A Bizottság ma olyan intézkedéscsomagot terjeszt elő, amely az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra való áttérést hivatott felgyorsítani az európai gazdaság valamennyi ágazatában. A Bizottság azon munkálkodik, hogy megőrizze az EU versenyképességét, miközben az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodásban célul kitűzött modern, karbonszegény gazdaság felé való elmozdulás lendületét kihasználva a globális társadalmi-gazdasági modell változóban van. A ma előterjesztett javaslatok egyértelmű és méltányos elveket határoznak meg, amelyeket követve a tagállamok felkészülhetnek a jövőre, Európa pedig megőrizheti versenyképességét. Ez szerves alkotórésze az energiauniónak és az előretekintő éghajlat-politikának. 

A Bizottság vizsgálja, hogy a Google ár-összehasonlító és hirdetésekkel kapcsolatos gyakorlata sérti-e az uniós szabályokat

2016. július 14.

Az Európai Bizottság két kifogásközlést küldött a Google-nek, ami a Bizottság által az antitrösztszabályok vélelmezett megsértése kapcsán indított vizsgálatok egyik hivatalos eljárási lépése. Áprilisi kifogásközlését kiegészítve a testület megerősítette előzetes következtetéseit, miszerint a Google az erőfölényével visszaélve következetesen a saját ár-összehasonlító szolgáltatását részesíti előnyben az internetes találati oldalain. Emellett külön kifogásközlésben tájékoztatta a Google-t előzetes véleményéről, miszerint a társaság az erőfölényével visszaélve mesterségesen korlátozza versenytársait abban, hogy a Google keresési hirdetéseit jelenítsék meg.

A teljes sajtóközlemény és további információk itt olvashatók.

Juncker elnök, Tusk elnök és Barack Obama, az Egyesült Államok elnökének sajtótájékoztatója

2016. július 11.

NATO-csúcstalálkozót megelőzően és az EU-USA vezetői ülését követően ma reggel Varsóban Juncker elnök hangsúlyozta az Egyesült Államoknak, a NATO-nak és az EU-nak a világban elfoglalt vezető helyét. "Kiegészítjük egymást, és együtt nyújtunk biztonságot Európának, a szomszédainak és azon túl is" - mondta Juncker elnök, hozzátéve, hogy még szorosabban is együtt lehetne működni -, "ezért vagyunk ma itt".  A délelőtti üléseken, ahol az Európai Uniót elhagyásáról szóló brit szavazás következményeiről is szó volt, Juncker elnök megismételte, hogy nincs tárgyalás addig, amíg a brit hatóságok nem értesítették az EU-t a Szerződés (EUSZ) 50. cikke szerinti kilépési szándékukról. Hozzátette: "úgy gondolom, hogy még a népszavazás után is, az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban közösek az érdekek, nemcsak a védelmi és a katonai területeken, hanem a nemzetközi életben és főleg kereskedelemben érintett összes ágazatban". Megismételte azt a célkitűzést,  hogy Nagy-Britannia a NATO erős szövetségese és erős partner maradjon. Végül, Juncker elnök megerősítette, hogy a TTIP-ról is tárgyaltak, és hozzátette, hogy "még az év vége előtt be szeretnénk fejezni a tárgyalásokat ", amelyekre az EU állam- és kormányfőitől kapott felhatalmazást az Európai Bizottság.
 
Juncker elnök teljes beszéde angol nyelven itt érhető el.

Állami támogatás: A Bizottság szerint a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó sérti az uniós szabályokat

2016. július 4.

Az Európai Bizottság véleménye szerint az árbevételtől függő progresszív díjszerkezeten alapuló két magyar adóügyi intézkedés sérti az uniós állami támogatási szabályokat. A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a progresszív díjszerkezet szelektív előnyöket biztosít az alacsony forgalmú vállalkozások számára a versenytársaikkal szemben.

Légi utasok jogai

2016. június 28.

A légi utazás összetettsége miatt alkalmanként előfordulhat, hogy egy járatot törölnek vagy hosszas késés következik be (ezáltal meghiúsul egy csatlakozás), illetve visszautasítják az utas beszállását, holott rendelkezik érvényes repülőjeggyel. A fenti váratlan események rendkívül kiszolgáltatott helyzetet teremthetnek az utasok számára. Erre tekintettel a légi utasok hatékony és általánosan bevezetett védelemre szorulnak, amely védelmet az Európai Közösségek rendelete (261/2004/EK rendelet) teremtett meg.

A részletekről a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján tájékozódhat.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke; Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke; Mark Rutte, a holland miniszterelnök, az Európai Unió Tanácsának soros elnöke; és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös nyilatkozata

2016. június 27.

Martin Schulz, Donald Tusk és Mark Rutte ma délelőtt Brüsszelben találkoztak Jean-Claude Junckerrel, hogy megvitassák az egyesült királyságbeli népszavazás eredményét. Az egyeztetés eredményeképpen a következő közös nyilatkozatot tették:
"A britek szabad és demokratikus eljárás keretében kifejezésre juttatták, hogy ki szeretnének lépni az Európai Unióból. E döntést, noha sajnálatosnak tartjuk, tiszteletben tartjuk.

Lábatlan - Duna Nap - 2016. június 25.

2016. június 20.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont minden érdeklődőt sok szeretettel vár a Lábatlani Sirályok Vizisport Egyesület által szervezett Nemzetközi Duna Napon 2016. június 25-én (szombaton) 11-től 17 óráig.

A rendezvényen az EU Sátornál EU totók, kvízek, fővároskereső, EU Zsákbamacska várja a kicsiket és nagyokat!

Információs honlap ausztriai kiküldetésre: "Entsendeplattform"

2016. június 20.

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmüket az osztrák szociális minisztérium ausztriai kiküldetésekre vonatkozó információs honlapjára, melyet az Osztrák Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium és az Osztrák Építőipari Szabadságpénztár (BUAK) üzemeltet.

A honlap információi német és angol nyelven állnak rendelkezésre az alábbi linken:

www.entsendeplattform.at

Légi közlekedés: A Bizottság frissítette az EU repülésbiztonsági listáját

2016. június 16.

Az Európai Bizottság ma közétette a frissített uniós repülésbiztonsági listát, amely azoknak a légitársaságoknak a listáját tartalmazza, melyek nem felelnek meg a nemzetközi biztonsági előírásoknak, ezért működési tilalom vagy működési korlátozások alá helyezték őket az Unión belül. Az Európai repülésbiztonsági lista igyekszik a legmagasabb szintű biztonságot biztosítani az európai polgároknak, amely a 2015 decemberében elfogadott légiközlekedési stratégia fontos prioritása.
 
A teljes közlemény itt olvasható angolul.

Utazás Európában Információk és hasznos tanácsok

2016. június 16.

Az iskola véget ért, megkezdődött a vakáció. Sokan már lefoglalták szállásukat, böngészik a programokat. Legyen szó tervezett vagy ad hoc utazásról, érdemes azonban mindenre felkészülni,
hogy ne érjen bennünket meglepetés.

Agora Mobilitás Információs Nap középiskolásoknak

2016. június 15.

Irodánk 10 órától várta az érdeklődő fiatalokat a Vértes Agorájában EU Activity-vel. A tanulók először egy prezentációt tekinthettek meg, melynek végén képfelismerő játékot tartottunk, 13+1 képen kellett felismerni jellegzetes európai országokat. A program végén pedig minden osztály EU totót töltött ki, melynek helyes megfejtői között hamarosan 16 gb-os pendrive-ot fogunk kisorsolni osztályonként 1-1 főt. A nyerteseket hamarosan értesítjük.

Tíz intézkedés az európai polgárok készségeinek javításáért

2016. június 13.

Az Európai Bizottság új, átfogó programot fogadott el a készségek fejlesztésére vonatkozóan. A kezdeményezés azt hivatott biztosítani, hogy az emberek fiatal koruktól kezdve a készségek széles skáláját sajátítsák el, illetve hogy a lehető legjobban kamatoztatni lehessen az európai humántőkét.

A teljes cikket itt olvashatja el »

A Bizottság közzétette a 2016-os konvergenciajelentést

2016. június 7.

Az Európai Bizottság ma hozta nyilvánosságra idei konvergenciajelentését, mely áttekinti, hogy az érintett tagállamok teljesítik-e az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket. A jelentés Magyarország mellet további hat tagállammal foglalkozik, ezek Bulgária, a Cseh Köztársaság, Horvátország, Lengyelország, Románia és Svédország. Az értékelés alapját a konvergenciakritériumok – azaz a maastrichti kritériumok – képezik. Ezek olyan tényezőket vesznek figyelembe, mint az árstabilitás, rendezett államháztartás megléte, az árfolyamstabilitás és a hosszú lejáratú kamatlábak konvergenciája. Az értékelés részét képezi továbbá, hogy a nemzeti jogszabályok összhangban állnak-e a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) szabályaival.

Több ezer fiatal vitázott Európa jövőjéről Strasbourgban

2016. május 30.

Átalakult az EP strasbourgi épülete egy hétvége erejéig, amikor 7500 fiatal vette birtokba, hogy Európa jövőjét és az őket érintő legfontosabb kérdéseket vitassák meg EP-képviselőkkel, a civil szféra és az üzleti szektor képviselőivel az Európai ifjúsági rendezvényen. Az eseményhez sokan csatlakoztak az interneten keresztül is, az ‪#‎EYE2016‬ és ‪#‎EYEtv‬ hashtagekkel csaknem 26 ezren szóltak hozzá a rendezvény témáihoz online.

Uniós szerepvállalás az ambiciózus G7-nyilatkozatban

2016. május 30.

Az Európai Unió teljes jogú tagja a fejlett országok egy csoportját tömörítő G7-eknek. A Japánban május 26–27-én tartott G7-csúcstalálkozón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közösen képviselték az Uniót. Az EU vezető szerepet vállalt abban, hogy a G7-nyilatkozat nagyratörően tükrözze többek között azokat a globális politikai törekvéseket, hogy erősödjön a gazdaság ellenállóképessége, megoldás szülessen a migráció jelentette globális kihívásra, és folytatódjon a terrorizmus ellen küzdelem. A tárgyalások egyik további jelentős eredménye, hogy Japán és az EU határozottan elkötelezték magukat amellett, hogy lehetőleg még idén kialakítsák egy átfogó, magas szintű és kiegyensúlyozott EU-Japán gazdasági partnerségi megállapodás általános elveit.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Párbeszéd a polgárokkal - nyilvános beszélgetés Navracsics biztossal Debrecenben

2016. május 26.

Június 3-án (pénteken) 16:30-tól Debrecenben a Kölcsey Központban Navracsics Tibort, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosát és Takács Szabolcsot, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkárát kérdezhetik az Európai Unióról, az oktatásról, az EU beruházási tervéről és a munkahelyteremtésről.

FORMÁLJ TERET!

2016. május 19.

Felhívás kreatív fiatalok csoportjainak szerte az országban
A MOSTart NKKE a SPACE nemzetközi Erasmus+ projekt keretében pályázatot hirdet kreatív fiatalok csoportjai számára kültéri festett felületek létrehozására. Fejezd ki vizuálisan: te mit gondolsz az Európai Unióról? ... Látod-e az előnyeit annak, hogy uniós országba tartozol? Mit üzenne a generációd Brüsszelnek?
Bővebb információ itt...

Akadoznak a Törökország-EU vízumtárgyalások

2016. május 19.

Az EU lehet a vesztese a török elnök és a távozó miniszterelnök ellentétének, pedig alig egy hete, még úgy tűnt, hogy minden eddiginél közelebb lehet a vízummentességről való megállapodás. Erdogan nem hajlandó eleget tenni az EU kérésének, hogy változtassa meg a terrorizmusellenes törvényét.

A teljes cikk itt található.

A rajzverseny győzteseivel Pozsonyba kirándultunk

2016. május 13.

2016 januárjában győztest hirdettünk a Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont által kiírt plakátdíszítő rajzversenyen. Első helyezést a Komáromi Dózsa György Általános Iskola 3. osztálya nyerte. Nyereményük - akkor még nagyon távolinak tűnt - egy egész napos osztálykirándulás Pozsonyba az Állatkertbe és Dínóparkba, illetve a Kittsee-i csokigyár.Egy nagyon tartalmas és szép napot tölthettünk el, köszönet az utazásért a Dolce Travel Utazási Irodának, Kaszap Szilveszternek és Szász Zsuzsi idegenvezetőnek!

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték! 9. feladat

2016. május 10.

10 HÉT 10 PRIORITÁS – NYEREMÉNYJÁTÉK
!!!!VILLÁMJÁTÉK!!! Határidő: 2016. május 12. (CSÜTÖRTÖK) 14 ÓRA!!!
9. kérdés: Mikor hozták létre a REFIT-PLATFORM-ot, amelynek célja, hogy folyamatosan konzultáljon a tagállamokkal, és az érdekelt felekkel arról, hogy miképpen javítható az uniós szabályozás?
a.) 2015. május 19.
b.) 2010. október 23.
c.) 2000. január 1.
Heti nyeremény: Europe Direct ajándékcsomag+16 gb-os pendrive vagy 2200mAh powerbank (választható)

A játék itt található.

Európa sátor a Comedium Corso-n május 14-én!

2016. május 6.

Európa Sátorral várunk kicsiket és nagyokat 2016. május 14-én szombaton az esztergomi Erzsébet Parkban.
Ügyességi játékok, logikai játékok, totók, kvízek, érdekességek várják a gyermekeket és felnőtteket a Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont sátránál.
A rendezvényen 10-18 óráig találkozhattok velünk, mindenkit nagy szeretettel várunk!

Víz Világnapja alkalmából szervezett program óvodások részére

2016. május 3.

A tatabányai Europe Direct iroda óvodások részére programot állított össze, mely több feladatból állt. A programban a tatabányai Kertvárosi Óvoda középső csoportja, a Kecskédi Német Nemzetiségi Óvoda nagycsoportja, illetve a tatabányai Árpádházi Szent Erzsébet Óvoda nagycsoportosai vettek részt, összesen közel 100 fővel.

Európa Nap a Csónakázó-tónál

2016. május 3.

2016. május elsején Európa Napot szerveztünk a családi majális keretében Tatabányán a Csónakázó-tónál. A szép számmal kiérkező látogatók elégedettek voltak a programokkal, sok-sok pozitív visszajelzést kaptunk, melyet ezúton köszönünk.

A lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek jobb támogatására új megközelítést javasol az EU

2016. április 27.

Az Európai Bizottság ma új stratégiai elképzelést vázolt fel arra vonatkozóan, hogyan tudná külügyi tevékenységével jobban támogatni a menekülteket és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeket tartós válsághelyzetekben. A "Méltóságban élni:  a segélytől való függőségtől az önellátásig " c. közleményben vázolt új megközelítés célja annak megelőzése, hogy a menekültek és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek csak a sürgősségi humanitárius segítségre támaszkodjanak. A közleményben felvázolják azokat a lehetőségeket, amelyek a még inkább önellátóvá váláshoz segítséget jelentenek számukra  azokban az országokban, ahol tartózkodnak.
 
A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Navracsics Tibor és Carlos Moedas Európa legjobb új innovátorait díjazta Budapesten

2016. április 26.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos, valamint Carlos Moedas kutatásért, tudományért és innovációért felelős biztos tegnap este adta át az idei EIT-díjakat Budapesten, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) innovatív tehetségtámogatási kezdeményezések keretében.
A díjjal azokat a sikeres vállalkozókat és innovátorokat ismerik el, akik az EIT-közösség tagjai, akár úgy, hogy egy EIT által elismert mesterképzést végeztek el, akár úgy, hogy az EIT három tudományos és innovációs társulása (TIT) - a fenntartható energia, az éghajlatváltozás mérséklése vagy a digitális technológia - valamelyikétől vállalkozási támogatásban részesültek.

Juncker elnök nyilatkozata a nizzai terrortámadást követően

2016. július 16.

Az Európai Bizottság elnöke a következőképpen nyilatkozott a tegnapi nizzai támadásokat követően: „Nagyon megérintett és elszomorított az a szörnyű tragédia, ami Nizzában történt tegnap a francia nemzeti ünnepen. Legmélyebb együttérzésemet szeretném kifejezni az áldozatoknak, a családtagjaiknak és a francia embereknek, akik ma a gyáva terrorcselekmény következtében gyászolnak. Franciaország számíthat az Európai Bizottság és az EU tagállamainak támogatására a terrorizmus elleni küzdelemben, az Unión belüli és azon kívül egyaránt. Elkötelezettségünk, csakúgy mint egységünk, továbbra is szilárd.”

Egyesült Királyságban tartózkodó uniós polgárok státusza

2016. július 13.

A brit Miniszterelnöki Hivatal, a Külügyminisztérium és a Belügyminisztérium közös nyilatkozatot tett közzé az EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN TARTÓZKODÓ UNIÓS POLGÁROK STÁTUSZÁVAL, illetve tartózkodási jogával kapcsolatban. Az üzenet lényege, hogy egyelőre sem a tartózkodási jogot, sem a státuszt illetően nem lép életbe változás.

A Bizottság szigorítja az átláthatóságra vonatkozó szabályokat a terrorizmus finanszírozása, az adóelkerülés és a pénzmosás elleni fellépés érdekében

2016. július 5.

A Bizottság ma elfogadott egy javaslatot a terrorizmus finanszírozása elleni fellépést célzó pénzmosás elleni uniós szabályok megerősítése és a társaságok és pénzalapok valódi tulajdonosi hátterének átláthatóbbá tétele érdekében.

AJuncker Bizottság egyik kiemelt célja az adóelkerülés, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem. A ma javasolt változások választ adnak a terrorizmus finanszírozásának új módszereire, a pénzmosás elleni fellépés jegyében növelik az átláthatóságot és segítséget nyújtanak az adóelkerülés elleni küzdelemhez.

Ez a bizottsági javaslat a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem megerősítéséről szóló, 2016. februári cselekvési terv végrehajtására irányuló első lépés, és egyben része az adózási átláthatóság növelésére és az adóelkerülés elleni fellépésre irányuló szélesebb erőfeszítéseknek. Ezért mutatunk be párhuzamosan egy Közleményt, amely a közelmúltban a Panama-iratokban feltártakra ad választ.

Július 1. - munkaszüneti nap a közszolgálati tisztviselőknek

2016. június 28.

Július 1. a köztisztviselők, kormánytisztviselők napja, amely munkaszüneti nap minden közszolgálati tisztviselő számára, a szolgáltatásaikat igénybe vevők számára pedig ügyintézésmentes nap lesz. Az egészségügyi dolgozók szintén pihenhetnek.
Zárva tartanak a kormányablakok, a megyei és fővárosi kormányhivatalok által fenntartott okmányirodák, az önkormányzatok hivatalai, a polgármesteri hivatalok, az orvosi rendelők, az ÁNTSZ-irodák, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatai, de az adóhatóság általános tájékoztató rendszere és az ügyfél-tájékoztató és ügyintéző rendszere sem lesz elérhető.

Lábatlan - Duna Nap

2016. június 27.

Már második éve kap irodánk meghívást a Lábatlani Sirályok Sportegyesület által szervezett Duna-Nap rendezvényre. Irodánk kis standján várta az érdeklődőket információs kiadványokkal, és nagy sikernek örvendett az EU-s kérdésekből összeállított zsákbamacska, amelyben apró ajándékok lapultak a bátor jelentkezőknek.

Eldőlt: Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból

2016. június 24.

Biztossá vált, hogy a britek úgy döntöttek, kilépnek az Európai Unióból. Az eredmény rácáfol a közvélemény-kutatások előrejelzéseire. David Cameron kormányfő hamarosan megszólal, egyre többen és többen beszélnek arról, hogy mennie kell.

A teljes cikkhez kattintson ide.

MKIK EU Hírlevél 2016/11. szám

2016. június 20.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2016/11. szám).  A Fókuszban az Unió rovatunkban a „BREXIT - Érvek és ellenérvek a brit uniós tagságról” címmel készítettünk összefoglalót.  A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható a következő honlapon: 2016/11. szám.

Fontos tudnivalók a Franciaországba látogató magyar szurkolóknak

2016. június 18.

A keddi, osztrákok ellen aratott 2-0-s magyar siker hatására biztosan még többen kelnek útra, hogy a helyszínen tekintsék meg a magyar válogatott további mérkőzéseit az EB-n – főleg, hogy így reális esélyünk lett arra, hogy nem csak a csoportkörben három, hanem továbbjutva négy (vagy akár hét :-) ) meccsen is szerepelhessünk.

Tovább a teljes cikkhez...

A növényvédő szerekben és a biocid termékekben lévő hormonháztartást zavaró anyagok azonosítását szolgáló tudományos kritériumok

2016. június 16.

A hormonháztartást zavaró anyagok, amelyek természetesek és vegyi úton előállítottak egyaránt lehetnek, módosíthatják az emberek és az állatok hormonrendszerének működését, és ezáltal káros hatásokat idéznek elő bennük. Az Európai Bizottság ma bemutatja azokat a kritériumokat, amelyek a növényvédő szerek és a biocid termékek területén lehetővé teszik a hormonháztartást zavaró anyagnak számító vegyi anyagok pontosabb azonosítását. A Bizottság azt javasolja a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek, hogy támogassák a hormonháztartást zavaró anyagok azonosításának tudományosan jól megalapozott módszerét, és biztosítsák támogatásukról a WHO fogalommeghatározását.
 
A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

EU totó nyertesek - Agora Mobilitás Információs Nap

2016. június 16.

Az Agora Mobilitás Információs Napon az EU totót kitöltöttek között sorsoltunk, 4 nyertesünk 16 gb-os pendrive-t, illetve ajándékcsomagot nyert.
- Szánthó Réka 9/A. osztály
- Börzsei Dávid 10/B. osztály
- Ferenczi Dávid 10/C. osztály
- Győri Bence 10/D. osztály
A nyerteseket telefonon, emailben értesítjük a nyeremény átvételével kapcsolatban. Gratulálunk!

Egyszerűsödik a közokiratok tagállamok közötti kölcsönös elismerése

2016. június 13.

Az Európai Parlament múlt héten elfogadta azt a rendeletet, mely csökkenti a költségeket és az adminisztratív terheket abban az esetben, ha egy uniós polgárnak közokiratot kell benyújtania egy másik tagállamban. Jelenleg a más uniós tagállamba költöző, illetve ott élő polgároknak – költséges bürokratikus eljárás árán – bélyegzővel kell igazolniuk közokirataik (például a születési, házassági vagy halotti anyakönyvi kivonat) eredetiségét.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Új uniós stratégia: erősebb kulturális dimenzió az uniós nemzetközi kapcsolatokban

2016. június 13.

Az Európai Bizottság és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője múlt héten nemzetközi kulturális kapcsolatokra vonatkozó stratégiát fogadott el, mely összhangban áll a Bizottság azon prioritásával, hogy az Európai Uniót erősebb globális szereplővé kell tenni. A stratégia célja az Európai Unió és partnerországai közötti kulturális együttműködés ösztönzése, és egy olyan globális berendezkedés előmozdítása, melynek alapja a béke, a jogállamiság, a szabad véleménynyilvánítás, a kölcsönös megértés és az alapvető értékek tisztelete.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Városfejlesztési menetrend: Európa városai is alakítják az uniós szakpolitikát

2016. május 30.

Ma Amszterdamban, az Európai Bizottság és más uniós intézmények részvételével tartják azt a városfejlesztési kérdésekkel foglalkozó informális miniszteri találkozót, melyen elfogadják az uniós városfejlesztési menetrend alapelveit rögzítő „amszterdami paktumot”.
A városfejlesztési menetrend gerincét az a 12 partnerség alkotja, mely a városokat érintő 12 kihívásra igyekszik megoldást találni. Ezek közül négy kísérleti projektként már kezdetét vette; ezek a migránsok befogadása, a levegőminőség, a lakhatás és a városi szegénység összefüggésében életre hívott kezdeményezések. A partnerségek révén városok, tagállamok, uniós intézmények és különböző érdekelt felek – köztük nem kormányzati szervezetek és vállalkozások – működnek együtt annak érdekében, hogy közös munkájuk révén javítsák az EU városi területeinek életminőségét.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Magyar konzuli védelem a labdarúgó Európa-bajnokság helyszínein

2016. május 30.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősített konzuli szolgálattal készül a hamarosan kezdődő labdarúgó EB-re. A A kiutazó szurkolók mindenképpen regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján, hogy tudják, baj esetén kit hol lehet elérni.
A csoportmérkőzések helyszínein - sorrendben Bordeaux, Marseille, Lyon - ideiglenes konzulátust hoznak létre, ott 10–18 óra között személyes ügyintézésre lesz lehetőség. Mindhárom városban mobil konzuli szolgálat is lesz, azaz a mérkőzések napján, illetve az azt megelőző és azt követő napon mikrobuszokban, a szurkolói zóna és a stadionok mellett lesznek a konzulok, hogy szükség esetén azonnal elérhetők legyenek.
A KKM-ben az Európa-bajnokság idején 24 órás telefonos információs vonalat biztosít, ennek száma a konzuli szolgálat honlapján lesz elérhető. Bővebb információ: www.kormany.hu

Új uniós platform a be nem jelentett munkavégzés kezelésére

2016. május 30.

Ma kezdte munkáját a be nem jelentett munkavégzés kezelését célzó európai platform, melynek keretében az Európai Bizottság, az uniós tagállamok és az érintett felek együttesen lépnek fel a szociális dömping és a tisztességtelen piaci verseny hatékony leküzdése érdekében. Az újonnan alakult hálózat célja, hogy a be nem jelentett munkavállalást bejelentett váltsa fel. Így európaiak milliói részesülhetnének abban a szociális védelemben, melyet a különböző be nem jelentett, és ezáltal kockázatos állások – ideértve a bújtatott munkaviszonyt – nem garantálnak.
A platform megvizsgálja, hogy a be nem jelentett munka kezelése érdekében milyen szakpolitikai intézkedések alakíthatók ki, miként lehet szorosabb a nemzeti hatóságok és az egyéb érdekelt felek közötti – akár határokon átnyúló – együttműködés. Feladata továbbá, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a kérdésre. Az évente kétszer ülésező testületben a leginkább érintett ágazatok – így a mezőgazdaság, idegenforgalom, építőipar, biztonsági szolgáltatások, takarítás, kereskedelem és közúti fuvarozás – képviselői is helyet kaptak.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

10 hét=10 prioritás nyereményjáték fődíjának átadása

2016. május 25.

Mai napon átadtuk a 10 hét=10 prioritás nyereményjátékunk fődíját, egy 7"-os tabletet a játék nyertesének, Kandó Katának, aki kisfiával érkezett.

Kata mind a 10 héten át velünk játszott, így megérdemelten volt kegyes hozzá Fortuna.

Az ajándék jó helyre kerül, hiszen a családban 3 kisgyerek is használhatja majd. 

Köszönjük a részvételt, hamarosan újabb játékkal jelentkezünk.

Füstölgő Európa

2016. május 19.

Az EU-ban a dohányosok 94%-a 25 éves kora előtt kezd el dohányozni, akik így átlagosan 14 évet veszítenek az életükből. A te 25 évnél fiatalabb ismerőseidnek kb. hány százaléka dohányzik?
Az EU két évvel ezelőtt fogadott el irányelvet a fiatalkori dohányzás visszaszorítására, amely pénteken lép hatályba. Bővebb infó...

Európa sátor Esztergomban, a Comedium Corso-n

2016. május 14.

2016. május 14-én Esztergomba látogattunk a Comedium Corso rendezvényre, ahol Európa sátorral vártuk az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat. Sátrunknál Európai uniós kiadványokat, illetve ügyességi játékokat, totókat, uniós feladványokat oldhattak meg az érdeklődők.

10 hét=10 prioritás Facebook játék 10. feladat

2016. május 13.

Figyelem! Utolsó játék!!! Május 20-án fődíj sorsolás!!!
Határidő: 2016. május 19. (CSÜTÖRTÖK) 14 ÓRA!!!
10. Feladat: Végezze el a következő összeadást:
• ...?... évente kerül sor az Európai Parlamenti választásokra
• Magyarország jelenleg …?.. képviselőt küld az Európai Parlamentbe.
A két hiányzó szám összegét várjuk kommentben.
Heti nyeremény: Europe Direct ajándékcsomag+16 gb-os pendrive vagy 2200mAh powerbank.

A játék itt található.

Az Európai Bizottság megnyitotta a H2020 Marie Skłodowska-Curie Actions Egyéni Ösztöndíjak/ MSCA Individual Fellowships online pályázati felületét

2016. május 6.

Összesen mintegy 218 500 000 EUR ösztöndíjra lehet pályázni 8 panelben, az összes tudományterületen

– (Chemistry (CHE)

– Social Sciences and Humanities (SOC)

– Economic Sciences (ECO)

– Information Science and Engineering (ENG)

– Environment and Geosciences (ENV)

– Life Sciences (LIF)

– Mathematics (MAT)

– Physics (PHY))

2016. tavaszi gazdasági előrejelzés: folyamatos ám szerény növekedés

2016. május 6.

Az európai gazdasági növekedés várhatóan szerény mértékű marad, mivel kulcsfontosságú kereskedelmi partnereink teljesítménye lassul, és az eddigi ösztönző tényezők némelyike gyengülni kezd. Ebből adódóan az előrejelzés szerint az euróövezeti GDP-növekedés a 2015–2017 közötti időszakban változatlanul szerény mértékű marad. Az uniós szintű GDP-növekedés várhatóan a tavalyi 2,0%-ról 2016-ban 1,8%-ra mérséklődik, majd 2017-ben eléri az 1,9%-ot.

Jótékonysági tó-kerülés az Európa Napon - 130 indulóval

2016. május 3.

Az Európa nap alkalmából a tatabányai Csónakázó-tónál jótékonysági tó-kerültést szerveztünk. A Tappancs Állatotthon javára pénzbeli és természetbeli adományokat gyűjtöttünk. A tó-kerülésen 130 nevezőt regisztráltunk. Irodánk 15 db ajándékcsomagot sorsolt ki a nevezők között. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett, köszönjük a támogatásokat, reméljük sikerült egy jó kis délelőttöt szereznünk mindenkinek, aki velünk tartott. Ha van fotód, itt megoszthatod velünk :)

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték! 8. feladat

2016. május 3.

8. prioritásunk a migrációs politika. Kérdés: Hol írták alá a menedékjoggal kapcsolatos szerződéseket?
a.) Lisszabon
b.) Amszterdam
c.) Dublin
Határidő: 2016. május 9. hétfő 10 óra!!
Heti nyeremény: Europe Direct ajándékcsomag+16 gb-os pendrive vagy 2200mAh powerbank (választható)

A játékhoz kattintson ide.

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték! 7. feladat

2016. április 27.

Az Európai Bizottság prioritásai közé tartozik az integráltabb és méltányosabb gazdasági és monetáris unió (GMU) megvalósítása.
7. kérdés: Melyik szerződés rögzítette 1992-ben azt a határozatot, amely döntött a Gazdasági és Monetáris Unió létrehozásáról?
Határidő: 2016. május 2. hétfő 10 óra!!

A játékhoz kattintson ide.