Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Március >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
192021
22
232425
262728293031 

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

EU tanórák a Német Nemzetiségi Általános Iskolában, Kecskéden

2018. március 9.

2018. március 9-én Kecskédre látogattunk el a Német Nemzetiségi Általános Iskola második, harmadik és nyolcadik osztályosaihoz. Az alsósok rövid uniós ismertetés után játékos feladványokat kaptak, uniós országos jellegzetes képeit kellett kirakniuk. A nyolcadik osztályosok prezentációban ismerkedhettek meg az unió kialakulásával, jelképeivel, szervezeteivel, jogalkotásával, majd az óra végén országismertetőben mutathatták meg tudásukat. A legjobbakat powerbankkal és hangszóróval jutalmaztuk. A tanórák végén minden osztályról csoportkép készült. Köszönjük a meghívást, örömmel tettünk eleget a kérésnek!

EPSO – 2018. évi tanácsosi versenyvizsga

2018. március 8.

Az európai uniós intézmények nyílt versenyvizsgák segítségével választják ki azokat a pályázókat, akiknek később szerződést kínálhatnak.
A versenyvizsgákat a következő honlapon teszik közzé:
https://epso.europa.eu/home_hu
2018. március 8-án kiírásra kerültek az EPSO (Európai Személyzeti Felvételi Hivatal ) weboldalán a 2018. évi tanácsosi EU-s versenyvizsgák. 

Európai parlamenti állásfoglalás mézhamisítási ügyben

2018. március 5.

A minden érdekelt fél álláspontjának figyelembe vétele mellett elfogadott európai parlamenti állásfoglalás legfontosabb eredménye, hogy a mézhamisítás ügye a figyelem középpontjába került – közölte Erdős Norbert, a Fidesz EP-képviselője Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva csütörtökön, miután az EP-képviselők szavaztak a magyar kezdeményezésre elkészült mézjelentésről.

A teljes cikkhez kattintson ide...

EU tanóra a szomódi Íriszkert Általános Iskolában

2018. március 2.

2018. március 2-án Szomódra látogattunk el az Íriszkert Általános Iskola 3. és 4. osztályosaihoz, játékos EU tanórát tartani. Az óra elején a diákok prezentáció keretében rövid ismertetőt láthattak az Európai Unió szerkezetéről, jelképeiről, nevezetességeiről. Ezt követően a tanulók zsákbamacskát húzhattak, melyen 1-1 kérdést tettünk fel. Jó válasz esetén a gyermekek megtarthatták a zsákbamacska tartalmát :) A tanóra végén puzzle kirakót állítottak össze a csapatok. A játékos tanóra végén minden osztályról csoportkép készült. Köszönjük, hogy ott lehettünk!

Juncker-terv: Több mint 20 milliárd forint innovatív magyar kis- és középvállalatoknak

2018. február 23.

Az Európai Befektetési Alap és az Erste Bank Hungary garanciamegállapodásával 67 millió euró (több mint 20 milliárd forint) értékben juthatnak kedvező finanszírozási forráshoz innovatív magyar kis- és középvállalkozások.

Az Európai Bizottság és az UEFA szorosabbra fűzi együttműködését

2018. február 22.

A mai napon az Európai Bizottság és az Európai Labdarúgó-szövetség új megállapodást ír alá a 2018–2020-as időszakra vonatkozóan abból a célból, hogy megszilárdítsák és elmélyítsék együttműködésüket. A megállapodás értelmében mindkét fél kötelezettséget vállal arra, hogy együttes erővel folytatja a közös célok megvalósítása érdekében végzett munkát. Prioritást jelent e tekintetben a sport integritásának megőrzése, a jó kormányzás elveinek alkalmazása, valamint az emberi jogok és az emberi méltóság iránti tisztelet, a megkülönböztetésmentesség, a szolidaritás és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása.

A 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó magyarországi városok közül Debrecen, Győr és Veszprém jutott tovább az előválogatáson

2018. február 16.

Debrecen, Győr és Veszprém jutott tovább a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címért folytatott verseny magyarországi előválogatásán. Az erről szóló ajánlást a versenyben részt vevő hét magyar város pályázatát elbíráló független szakértői testület fogalmazta meg háromnapos budapesti munkaértekezletének végén.
Az előválogatáson sikeresen továbbjutó települések komoly kulturális, gazdasági és társadalmi előnyökre számíthatnak, ha pályázatuk olyan hosszabb távú fejlesztési stratégiába illeszkedik, melyben súlyponti szerep jut a kultúrának.

Brexit: A Bizottság közzéteszi az átmeneti intézkedésekre vonatkozó tervezetet

2018. február 11.

Az Európai Bizottság a mai napon közzétette az Egyesült Királyság kilépésével kapcsolatos átmeneti rendelkezésekről szóló jogszabálytervezetet, amely az EU-ból való kilépésről rendelkező megállapodás részét képezi majd. A tervezet tükrözi az Egyesült Királyság azon kérését, hogy 2019. március 30-án történő kilépése után korlátozott ideig maradjon még az egységes piacban és a vámunióban. A jogszabálytervezetet a többi 27 uniós tagállam is hamarosan megvitatja, ezt követően terjesztik majd elő az Egyesült Királyságnak.
        

Rákellenes világnap: Európai információs rendszer indul, hogy hatékonyabban segíthessünk

2018. február 6.

Mivel azonban még mindig ezek a megbetegedések jelentik a második leggyakoribb halálokot az Európai Unióban, elengedhetetlenül fontos, hogy folyamatosan rendelkezésünkre álljanak a szükséges információk, és ezek birtokában erőteljes válaszintézkedéseket hozzunk a megelőzés, a korai felismerés és a korszerű kezelés elősegítése érdekében.

2018, a kulturális örökség európai éve

2018. február 4.

Európa Pont„Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása” – így hangzik 2018 szlogenje. Az EU 1983-ban vezette be a tematikus éveket azzal a céllal, hogy egy adott területre, kérdésre felhívja a figyelmet, és párbeszédet ösztönözzön az adott témával kapcsolatban. Idén a kulturális örökség európai évét tartjuk Európa-szerte, aminek középpontjában a kulturális események és az oktatás állnak. Az év során számos uniós szintű ünnepségen, több ezer tagállami, regionális és helyi rendezvényen vehetünk részt.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Kettős élelmiszer-minőség vizsgálat kampány fog indulni

2018. február 3.

A kettős élelmiszer-minőség kérdését a Bizottság nagyon komolyan veszi. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló tavalyi értékelő beszédében kihangsúlyozta: „Nem fogadom el, hogy Európa egyes részein azonos csomagolással és márkajelzéssel alacsonyabb minőségű élelmiszereket árulnak az embereknek. Erősebb hatáskört kell biztosítanunk a nemzeti hatóságok számára ahhoz, hogy mindenhol felszámolják ezeket a jogellenes gyakorlatokat.”

125 millió euró az esztergomi vasútvonal korszerűsítésére

2018. február 1.

Közel 125,5 millió eurót (38,9 milliárd forintot) fordít az EU a kohéziós alapokból az Esztergomot és Budapestet összekötő vasútvonal korszerűsítésével és villamosenergia-ellátásával kapcsolatos munkákra. A projekt forrásokat biztosít többek között a jelzőrendszerek korszerűsítésére a biztonság javítása végett. A projekt keretében a vonalon található állomások közül több korszerűsítésére is sor kerül annak érdekében, hogy javuljon az utasok kényelme és a regionális buszjáratokkal való összeköttetés. Ezt szolgálja az az új információs rendszer is, melyet az utasok tájékoztatására állítanak majd üzembe.
„Európa továbbra is támogat olyan beruházásokat, amelyek a magyar polgárok életminőségét javítják.” – jelentette ki Corina Creţu regionális politikáért felelős biztos. „A szóban forgó projekt, mely uniós társfinanszírozásban valósul meg, kézzelfogható módon hozzájárul majd a közlekedési dugók csökkentéséhez, a levegőminőség javításához, valamint ahhoz, hogy tiszta, gyors és kényelmes közlekedési rendszer álljon az ingázók rendelkezésére.”

Hatályba lép az új magatartási kódex: a mai naptól szigorúbb etikai szabályok vonatkoznak a Bizottság tagjaira

2018. január 31.

Az Európai Bizottság a mai napon hivatalosan elfogadta a tagjaira vonatkozó új magatartási kódexet, amelynek kidolgozását Juncker elnök jelentette be az Unió helyzetéről tavaly szeptemberben elmondott beszédében. Az új magatartási kódex a fokozott átláthatóság iránti törekvés jegyében jött létre, és a mai napon lép hatályba.
A kódexben rögzített korszerűsített szabályok új etikai normákat határoznak meg. A szabályok értelmében például 18 hónapról a biztosok esetében két évre, a Bizottság elnöke esetében pedig három évre hosszabbodik az az időszak, ameddig az érintettek nem tölthetnek be bizonyos pozíciókat hivatali mandátumuk lejártát követően. A biztosok pénzügyi érdekeltségeire szintén szigorúbb szabályok vonatkoznak majd. Az új kódex független etikai bizottságot is létrehoz, mely mélyrehatóan ellenőrizni fogja a szabályok betartását, és tanácsokkal szolgál majd az etikai normákkal kapcsolatban. Az új magatartási kódexet a mai naptól a Juncker elnök által vezetett Bizottság összes jelenlegi tagjára alkalmazni kell.

A fiatalok ismertetik Európa jövőjével kapcsolatos elképzeléseiket

2018. január 29.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos a mai napon 100 fiatalból álló küldöttséget fogadott, hogy megvitassa velük, milyen elképzeléseik vannak Európa jövőjét illetően, és közösen áttekintsék, hogyan lehetne több figyelmet szentelni a fiatalok számára fontos kérdéseknek. A mai esemény a „Gondoljuk újra Európát” elnevezésű kezdeményezés záróeseménye. A kezdeményezés keretében Európa-szerte lezajlott beszélgetésekben összesen 62 000 fiatal vett részt, eredményeként a fiatalok 12 konkrét elképzelést fogalmaztak meg Európa jövőjét illetően.

Biztonsági unió: a Bizottság folytatja a terrorizmus és kibertámadások elleni küzdelmet

2018. január 26.

Az Európai Bizottság jelentést tett közzé múlt héten a hatékony és valódi biztonsági unió megvalósítása felé tett lépésekről, kitérve olyan prioritásokra is, mint a radikalizálódás elleni küzdelem, a kiberbiztonság javítása és a nyilvános terek védelme. A Bizottság megerősíti a terrorizmus megelőzését célzó uniós szintű koordinációt a tagállamok, a gyakorlati szakemberek és a kutatók között. Emellett megerősíti azokat az intézkedéseket is, amelyek börtönökön belüli radikalizálódással, valamint az online és offline terrorista propagandával szemben lépnek fel. Szorgalmazza továbbá, hogy az online platformok gyorsítsák fel az online terrorista tartalom mielőbbi eltávolítására irányuló erőfeszítéseiket. A Bizottság folytatja 2017. szeptemberi kiberbiztonsági stratégiájának végrehajtását, és kialakítja a kiberbiztonsági kompetenciaközpontok hálózatát, valamint az Európai Kiberbiztonsági Kutatási és Kompetenciaközpontot.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Párbeszéd Európa jövőjéről két megyei helyszínen

2018. január 24.

Komárom-Esztergom megyében folytatódott a “Párbeszéd Európa jövőjéről” magyarországi rendezvénysorozat. Dr. Zupkó Gábor képviseletvezető esztergomi és oroszlányi középiskolásokkal találkozott és beszélgetett az Unió előtt álló kihívásokról és a lehetséges irányokról.

 

A képviseletvezető kifejtette, hogy mivel mi is uniós állampolgárok vagyunk, az életünket ugyanúgy befolyásolják a vezetők döntései. Éppen ezért fontos, hogy eljussanak hozzájuk azok az üzenetek, amelyeket akár Esztergomban, akár Oroszlányban, akár más településeken fogalmaznak meg.

Facebook oldalunkon sok-sok fotó található. 

Oktatásügyi csúcs az európai oktatási térség létrehozásáért

2018. január 19.

Az első európai oktatásügyi csúcstalálkozót rendezik ma Brüsszelben. Az esemény házigazdája Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos. A találkozón számos oktatási szakemberen kívül 18 tagállami miniszter is részt vesz, köztük Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter.

A Bizottság stratégiát terjeszt elő a műanyaghulladék csökkentése és az ipar fellendítése érdekében

2018. január 17.

Az Európai Bizottság a mai napon – az EU történetében először – páneurópai stratégiát fogadott el a műanyagokra vonatkozóan, mely egyúttal a körforgásos gazdaságra való átállásnak is részét képezi.

ERASMUS+ ISKOLAI, ÓVODAI PARTNERSÉGEK ÉS STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK PÁLYÁZATÍRÓ SZEMINÁRIUMOK

2018. január 9.

Az év elején országszerte több helyszínen és időpontban várjuk az Erasmus+ iskolai, óvodai partnerségek -, vagy az Erasmus+ stratégiai partnerségek pályázatíró szemináriumaira. Az Európai Unió az idei évben jelentősen növekedett pályázati forrásai mellett egyszerűbb pályázati feltételeket is biztosítanak pályázóik számára. A pályázatíró szemináriumok célja elősegíteni Önt és intézményét a sikeres pályázatban!

 

A Bizottság átláthatóbb és kiszámíthatóbb munkakörülményeket javasol

2017. december 22.

A szociális jogok európai pillére alá tartozó intézkedések részeként az Európai Bizottság ma az átláthatóbb és kiszámíthatóbb munkakörülményekről szóló irányelvre vonatkozó új javaslatot fogadott el. A javaslat kiegészíti és aktualizálja azokat az érvényben lévő kötelezettségeket, amelyek értelmében az Unión belüli munkavállalóknak tájékoztatást kell kapniuk a munkakörülményeikről.

4 forduló=évforduló játékunk nyertese

2017. december 15.

A 4 forduló=évforduló nyereményjátékunk nyertese, Fodor Zoltán a mai napon irodánkban átvette nyereményét, mely egy 8"-os Lenovo Tablet. Gratulálunk! Köszönjük mindenkinek, aki velünk játszott, jövőre folytatjuk.  

Juncker-terv: Megnyílt az út az Európai Stratégiai Beruházási Alap továbbfejlesztése és futamidejének meghosszabbítása előtt

2017. december 14.

A mai napon az Európai Parlament elfogadta az európai beruházási terv központi pillérét képező Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) továbbfejlesztéséről és az alap időbeli hatályának kiterjesztéséről szóló rendeletet. Az ESBA 2.0-ról szóló rendelet várhatóan 2018. január 1-jén lép hatályba. Az ESBA továbbfejlesztett változata hosszabb futamidővel fog rendelkezni, mely 2018 közepe helyett 2020 végéig tart majd. A beruházási célösszeg is növekedni fog – 315 milliárd euróról 500 milliárd euróra. A továbbfejlesztett ESBA ezenfelül a következő területeken biztosít majd előrelépést:

4 forduló=évforduló, fődíj sorsolás

2017. december 13.

Megtörtént a sorsolás! 
A 4 forduló=évforduló nyereményjétékunk fődíjának nyertese: FODOR ZOLTÁN! Gratulálunk! 

Biztonsági unió: Az információs rendszerek hiányosságainak orvoslása a polgárok hatékonyabb védelme érdekében

2017. december 12.

A Bizottság a mai napon javaslatot tett az uniós biztonsági, határigazgatási és migrációkezelési információs rendszerek továbbfejlesztésére. A javaslat arra irányul, hogy kiküszöbölje a hiányosságokat, és biztosítsa, hogy a rendszerek intelligensebben és hatékonyabban működjenek együtt egymással.

Bizottsági ütemterv az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítéséhez

2017. december 11.

Az Európai Bizottság cselekvési ütemtervet és konkrét intézkedéseket terjesztett elő az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítése érdekében. A Bizottság a múlt szerdán előterjesztett csomag keretében meghatározta, milyen konkrét intézkedéseket kell végrehajtani a következő 18 hónap folyamán, és számos kezdeményezést is felvázolt a gazdasági és monetáris unió elmélyítése érdekében. A javaslatcsomag azt hivatott elősegíteni, hogy az európai gazdasági és monetáris unió 2025-ig egységesebbé, hatékonyabbá és demokratikusan elszámoltathatóbbá váljon. A Bizottság többek között célzott konvergenciatámogató eszközöket javasol az euróövezethez történő csatlakozás felé vezető úton járó tagállamok számára.

A teljes cikket itt olvashatja el »

EU tanóra a lábatlani Arany János Általános Iskolában

2018. március 8.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs pont csapata a lábatlani Arany János Általános Iskola 8. a és 8. b osztályos tanulóinál járt. A játékos és vidám EU tanóra keretében prezentációt tartottunk az EU-ról és országairól, majd ezt követően a gyerekek országfelismerő játékban vettek részt, a legsikeresebbek hangszórót és powerbankot kaptak ajándékba. Reméljük hasznos és érdekes információkkal bővült a tudásuk. Köszönjük a meghívást!

Jogellenes online tartalmak: szigorítana az Európai Bizottság

2018. március 6.

Az illegális online tartalmak gyors és proaktív felismerésének és eltávolításának biztosítása érdekében szigorúbb operatív intézkedésekre tett javaslatot az Európai Bizottság.

A teljes cikkhez kattintson ide...

Területi alapú tartalomkorlátozás: a legfontosabb tudnivalók az uniós rendeletről

2018. március 5.

Az Európai Tanács rendeletet fogadott el az indokolatlan, területi alapú tartalomkorlátozásnak a belső piacon belüli tilalmáról.

További 150 millió euró az Afrikában lévő migránsok védelméért és visszatérésük és visszailleszkedésük támogatásáért

2018. február 26.

Az Európai Unió a mai napon három új programot fogad el, melyek összesen több mint 150 millió euró finanszírozásban részesülnek majd az afrikai stabilitással és az irreguláris migráció okainak kezelésével foglalkozó szükséghelyzeti alap (Uniós Szükséghelyzeti Alap Afrikáért) forrásaiból. Az új programok az Afrikai Unió, az EU és az ENSZ közös munkacsoportja által a Líbiában kialakult migrációs helyzet kezelése érdekében vállalt kötelezettségek teljesítését szolgálják. Azokat a jelenleg is folyó uniós erőfeszítéseket egészítik ki, melyek arra irányulnak, hogy a migránsok védelemben részesüljenek, és esélyt kapjanak a tartós visszailleszkedésre Líbiában, a közép-mediterrán útvonalon fekvő országokban, valamint Etiópiában.

Európai Bizottság: új felső vezetők, átszervezett Juncker-kabinet

2018. február 22.

Az Európai Bizottság a mai napon új főtitkárt nevezett ki az intézmény élére. A tisztséget eddig Alexander Italianer töltötte be, aki több mint 32 éven át dolgozott a Bizottságnál.  Nyugdíjba vonulása miatt a biztosok testülete – Jean-Claude Juncker elnök javaslatára – úgy döntött, hogy Martin Selmayr-t, az elnök jelenlegi kabinetfőnökét nevezi ki a Bizottság főtitkárának. Az erről szóló határozat március 1-jén lép hatályba. A Martin Selmayr kinevezésével megüresedő kabinetfőnöki tisztséget Juncker elnök döntése értelmében a jelenlegi kabinetfőnök-helyettes, Clara Martinez Alberola fogja betölteni. Ez lesz az első eset a Bizottság történetében, hogy nő fogja vezetni a Bizottság elnökének munkáját segítő kabinetet. Az Európai Bizottság a mai napon további felső vezetői pozíciókról is döntött: a testület öt új főigazgatót (köztük két nőt) és öt új főigazgató-helyettest (köztük négy nőt) nevezett ki.
További információk(angolul)

Uniós oltalom alá került a monori bor

2018. február 20.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar „Monor, Monori” borfajtának az oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásába való bejegyzését.

2018. évi téli gazdasági előrejelzés: stabil és tartós expanzió

2018. február 12.

Az EU gazdasági növekedési üteme felülmúlta a várakozásokat, miközben folytatódott a gazdasági fellendülés növekedésbe fordulása. A becslések szerint 2017-ben az uniós gazdaságok növekedése 2,4%-os volt – ez a leggyorsabb ütem az elmúlt évtizedben. E kiemelkedő gazdasági teljesítmény az előrejelzés szerint 2018-ban (várható növekedési ütem: 2,3%) és 2019-ben (várható növekedési ütem: 2%) is folytatódik.

Nyugat-Balkán stratégia: új uniós kezdeményezések és célzott támogatás a térség részére

2018. február 7.

Az Európai Bizottság ma elfogadta a „Hiteles bővítési perspektíva a Nyugat-Balkánra vonatkozóan és fokozott uniós szerepvállalás a Nyugat-Balkánnal” elnevezésű stratégiáját. A stratégia megerősíti, hogy a térség európai jövője a közös értékeken alapuló stabil, erős és egységes Európába való geostratégiai befektetést jelent. A stratégia meghatározza a közös megerősített együttműködés prioritásait és területeit, és a Nyugat-Balkán előtt álló konkrét kihívásokkal foglalkozik, különösen ami az alapvető reformok és a jószomszédi kapcsolatok szükségességét illeti.

Már pályázhatnak a Lorenzo Natali-médiadíjra a fejlesztés témájával foglalkozó újságírók

2018. február 5.

Az Európai Bizottság idén is pályázatot hirdet a Lorenzo Natali-médiadíj elnyerésére, mely a fenntartható fejlesztés témájában kiemelkedően magas színvonalú tudósításokat készítő újságírókat jutalmazza. A ma meghirdetett 2018. évi díjpályázatra február 5. és március 9. között lehet elektronikus, nyomtatásban megjelentetett és audiovizuális alkotásokkal jelentkezni. Neven Mimica nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős uniós biztos a pályázat kapcsán a következőket hangsúlyozta: „Manapság – a félretájékoztatás, az álhírek és a digitális algoritmusok korában – minden eddiginél nagyobb szükségünk van a szakmaiság talaján álló, tényalapú újságírásra. Az újságírók munkája elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy világszerte érvényre jussanak a demokratikus értékek, ezenfelül pedig ráirányítja a figyelmet azokra, akiket máskülönben nem látnánk és nem hallanánk.”

Az Európai Bizottság útjára indítja az Uniós Blokklánc Megfigyelőközpontot és Fórumot

2018. február 3.

A Bizottság a mai napon az Európai Parlament támogatásával útjára indította az Uniós Blokklánc Megfigyelőközpontot és Fórumot, amely követi a blokklánc-technológiával kapcsolatos fontos fejleményeket, támogatja az európai szereplőket, és megerősíti az európai szerepvállalást a blokklánc területén. Az Európai Bizottság 2013 óta finanszíroz blokklánc-technológiára vonatkozó kutatási projekteket. 2020-ig az ilyen jellegű projektek számára nyújtott támogatások összege akár a 340 millió eurót is elérheti.

Biztonságos ivóvizet minden európainak: bizottsági javaslat a minőség, a hozzáférés és a tájékoztatás javításáért

2018. február 2.

Az Európai Bizottság a mai napon javaslatot terjesztett elő az ivóvízről szóló uniós irányelv felülvizsgálatára. A javaslat célja, hogy a polgárok Európa-szerte mindenütt könnyebben jussanak hozzá biztonságos, jobb minőségű ivóvízhez, és megfelelő tájékoztatásban részesüljenek az ivóvíz-szolgáltatás minőségével és árazásával kapcsolatban. A ma előterjesztett javaslat létrejöttében fontos szerepet játszott a „Right2Water” („A víz közjó, nem árucikk!”) nevű európai polgári kezdeményezés, mely azt tűzte ki célul, hogy mindenki könnyebben jusson hozzá biztonságosan fogyasztható ivóvízhez. A kezdeményezést 1,6 millióan támogatták aláírásukkal Unió-szerte.

Miniszteri csúcstalálkozót tartottak a levegőminőség javításáért

2018. január 31.

Magyarország is egyike annak a kilenc tagállamnak, melynek miniszterei a mai napon csúcstalálkozón vettek részt Brüsszelben Karmenu Vella környezetvédelmi biztos meghívására.

Egészségügyi technológiák értékelése: a Bizottság a tagállamok közötti együttműködés elmélyítését szorgalmazza

2018. január 30.

Az Európai Bizottság a mai napon rendeletjavaslatot terjesztett elő, hogy ösztönözze az uniós tagállamok közötti együttműködést az egészségügyi technológiák értékelése terén. A javaslat többek között azt hivatott biztosítani, hogy a betegek hozzáférhessenek az új technológiák klinikai többletértékekre vonatkozó információkhoz, és ezáltal javuljon az átláthatóság. További cél, hogy a technológiaértékelés fellendüljön, és így hamarabb álljanak a betegek rendelkezésére hatékony és innovatív egészségügyi eszközök. A tagállami hatóságok számára a kezdeményezés azzal az előnnyel jár, hogy egészségügyi rendszereikre vonatkozó szakpolitikáik kidolgozása során megbízhatóbb bizonyítékokra támaszkodhatnak majd. A javaslatnak a gyártók is hasznát fogják látni, hiszen a jövőben nem kell majd különböző tagállami eljárásokhoz alkalmazkodniuk.

Új oktatási kezdeményezések: középpontban a kulcskompetenciák és digitális készségek, valamint az oktatás európai dimenziója

2018. január 26.

Az Európai Bizottság új kezdeményezéseket fogadott el abból a célból, hogy fejlessze az európai polgárok kulcskompetenciáit és digitális készségeit, előmozdítsa a közös európai értékek térnyerését, és bővítse a diákok Európai Unióval kapcsolatos ismereteit. A javaslatok a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek csökkentését, egyúttal pedig a versenyképesség megőrzését szolgálják, hogy ezáltal Európa egységesebbé, erősebbé és demokratikusabbá váljon.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Mobilitás Nap az Agorában

2018. január 25.

2018. január 23-án Tatabányán a Vértes Agorájában szervezett moblitás napot az Árpád Gimnázium. A rendezvény egyik helyszíneként irodánk EU tanórát tartott a több, mint 150 diáknak, akik 4 csoportban vettek részt programunkon. Az unióról szóló rövid ismertető után vidám totóval vártuk az érdeklődőket Európa országairól. A legügyesebbeket ajándékkal jutalmaztuk. Köszönjük a meghívást, reméljük a diákok sok hasznos ismerettel távoztak az előadás után.

A Bizottság stratégiát terjesztett elő a műanyaghulladék csökkentése és az ipar fellendítése érdekében

2018. január 22.

Az Európai Bizottság a múlt héten európai stratégiát fogadott el a műanyagokra vonatkozóan, mely egyúttal a körforgásos gazdaságra való átállásnak is részét képezi.

Új adatvédelmi szabályok: Bizottsági iránymutatás és új online eszköz

2018. január 17.

Május 25-én életbe lépnek a megszilárdított uniós adatvédelmi szabályok. Az általános adatvédelmi rendelet lehetővé teszi a digitális egységes piacon az adatok szabad áramlását. Hatékonyabban védi az európaiak magánélethez való jogát, valamint erősíti a fogyasztók számára a bizalmat és a biztonságot, ugyanakkor új lehetőségeket nyit meg a vállalkozások, különösen a kisebb cégek előtt.

2018-ban növekszik az európai mezőgazdasági termékek népszerűsítésére fordított támogatás

2018. január 12.

Az Európai Bizottság a mai napon pályázati felhívást tett közzé olyan programok támogatására, melyek az európai mezőgazdasági termékek Unión belüli és világszintű népszerűsítésére irányulnak. A programok társfinanszírozására fordítható összeg összesen 169 millió eurót tesz ki, ami 27 millió euróval több, mint 2017-ben. A programok az egészséges táplálkozást népszerűsítő általános kampányoktól kezdve a konkrét piaci ágazatokra vonatkozó promóciós kezdeményezésekig számos területet átívelnek.

Szabadabb és biztonságosabb árumozgás az egységes piacon

2018. január 8.

Az Európai Bizottság által nemrégiben előterjesztett jogalkotási javaslatok célja, hogy megkönnyítsék a vállalkozások számára termékeik EU-n belüli értékesítését, valamint megerősítsék a nemzeti hatóságok által végzett ellenőrzéseket annak érdekében, hogy veszélyes termékek ne kerüljenek értékesítésre Európában.

 

 

Gyakornoki lehetőség Brüsszelben!

2017. december 15.

Újságírás/kommunikáció/ média szakos hallgatók jelentkezését várják 2018. január 19-ig!

Jogalkotás 2018–2019-ben az egységesebb, erősebb és demokratikusabb Unióért

2017. december 14.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével és Jüri Ratas észt miniszterelnökkel, a Tanács soros elnökével együtt a mai napon aláírta az EU 2018–2019-es jogalkotási prioritásairól szóló új együttes nyilatkozatot.

Az európai strukturális és beruházási alapok már 278 milliárd eurót fecskendeztek az Unió reálgazdaságába

2017. december 14.

Az Európai Bizottság a mai napon jelentést tett közzé az európai strukturális és beruházási alapok (esb-alapok) forrásainak felhasználásáról. Az esb-alapok az Európai Regionális Fejlesztési Alapot, az Európai Szociális Alapot, a Kohéziós Alapot, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapot és az Európai Tengerügyi és Halászati Alapot foglalják magukban. A ma közzétett jelentés azt összegzi, milyen eredményeket sikerült eddig elérni a 2014–2020-as finanszírozási időszak során az öt pénzügyi alap forrásainak segítségével.

Bizottsági cselekvési terv bolygónk jövőjéért

2017. december 13.

Két év telt el azóta, hogy megszületett a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény. A megállapodás létrejöttének második évfordulója alkalmából a mai napon Párizsban megrendezésre került a „One Planet Summit” éghajlatvédelmi csúcstalálkozó, melynek a francia elnök, Emmanuel Macron volt a házigazdája. A rendezvényen a Bizottság egy sor kezdeményezést indított útnak abból a célból, hogy előmozdítsa a korszerű és környezetkímélő gazdaságra történő átállást. A most előterjesztett cselekvési terv is arról tanúskodik, hogy az EU élen jár az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

EU-Japán gazdasági partnerségi megállapodás: lezárultak a tárgyalások

2017. december 12.
A tárgyaló felek megállapodásra jutottak múlt hét pénteken az Európai Unió és Japán közötti gazdasági partnerségi megállapodás végleges részleteiről. Az egyezséget Cecilia Malmström kereskedelmi EU-biztos és Taro Kono japán külügyminiszter hagyták jóvá. Jean-Claude Juncker elnök és Sindzó Abe japán miniszterelnök közös nyilatkozatban üdvözölték a megállapodást, amely az EU valaha kötött legnagyobb kereskedelmi megállapodása.

Küszöbön 2018, a kulturális örökség európai éve

2017. december 11.

A múlt héten megrendezett Európai Kulturális Fórum keretében Milánóban Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős uniós biztos hivatalosan megnyitotta a kulturális örökség évét. A kulturális örökség európai éve a reflektorfényt Európa gazdag kulturális örökségére irányítja, melynek régészeti lelőhelyek és kortárs építészeti műemlékek, középkori várak és képzőművészeti alkotások éppúgy a részét képezik, mint a néphagyományok. A kulturális örökség kulcsfontosságú szerepet játszik a közös európai emlékezet és identitástudat formálásában és Európa jövőjének építésében. Ezenfelül elősegíti a növekedést, munkahelyeket teremt, és központi szerepet tölt be Európa külkapcsolatainak alakításában.

A teljes cikket itt olvashatja el »