Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15161718192021
2223
24
25262728
293031    

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Párbeszéd Európa jövőjéről két megyei helyszínen

2018. január 24.

Komárom-Esztergom megyében folytatódott a “Párbeszéd Európa jövőjéről” magyarországi rendezvénysorozat. Dr. Zupkó Gábor képviseletvezető esztergomi és oroszlányi középiskolásokkal találkozott és beszélgetett az Unió előtt álló kihívásokról és a lehetséges irányokról.

 

A képviseletvezető kifejtette, hogy mivel mi is uniós állampolgárok vagyunk, az életünket ugyanúgy befolyásolják a vezetők döntései. Éppen ezért fontos, hogy eljussanak hozzájuk azok az üzenetek, amelyeket akár Esztergomban, akár Oroszlányban, akár más településeken fogalmaznak meg.

Facebook oldalunkon sok-sok fotó található. 

Szabadabb és biztonságosabb árumozgás az egységes piacon

2018. január 8.

Az Európai Bizottság által nemrégiben előterjesztett jogalkotási javaslatok célja, hogy megkönnyítsék a vállalkozások számára termékeik EU-n belüli értékesítését, valamint megerősítsék a nemzeti hatóságok által végzett ellenőrzéseket annak érdekében, hogy veszélyes termékek ne kerüljenek értékesítésre Európában.

 

 

Gyakornoki lehetőség Brüsszelben!

2017. december 15.

Újságírás/kommunikáció/ média szakos hallgatók jelentkezését várják 2018. január 19-ig!

Jogalkotás 2018–2019-ben az egységesebb, erősebb és demokratikusabb Unióért

2017. december 14.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével és Jüri Ratas észt miniszterelnökkel, a Tanács soros elnökével együtt a mai napon aláírta az EU 2018–2019-es jogalkotási prioritásairól szóló új együttes nyilatkozatot.

Az európai strukturális és beruházási alapok már 278 milliárd eurót fecskendeztek az Unió reálgazdaságába

2017. december 14.

Az Európai Bizottság a mai napon jelentést tett közzé az európai strukturális és beruházási alapok (esb-alapok) forrásainak felhasználásáról. Az esb-alapok az Európai Regionális Fejlesztési Alapot, az Európai Szociális Alapot, a Kohéziós Alapot, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapot és az Európai Tengerügyi és Halászati Alapot foglalják magukban. A ma közzétett jelentés azt összegzi, milyen eredményeket sikerült eddig elérni a 2014–2020-as finanszírozási időszak során az öt pénzügyi alap forrásainak segítségével.

Bizottsági cselekvési terv bolygónk jövőjéért

2017. december 13.

Két év telt el azóta, hogy megszületett a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény. A megállapodás létrejöttének második évfordulója alkalmából a mai napon Párizsban megrendezésre került a „One Planet Summit” éghajlatvédelmi csúcstalálkozó, melynek a francia elnök, Emmanuel Macron volt a házigazdája. A rendezvényen a Bizottság egy sor kezdeményezést indított útnak abból a célból, hogy előmozdítsa a korszerű és környezetkímélő gazdaságra történő átállást. A most előterjesztett cselekvési terv is arról tanúskodik, hogy az EU élen jár az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

EU-Japán gazdasági partnerségi megállapodás: lezárultak a tárgyalások

2017. december 12.
A tárgyaló felek megállapodásra jutottak múlt hét pénteken az Európai Unió és Japán közötti gazdasági partnerségi megállapodás végleges részleteiről. Az egyezséget Cecilia Malmström kereskedelmi EU-biztos és Taro Kono japán külügyminiszter hagyták jóvá. Jean-Claude Juncker elnök és Sindzó Abe japán miniszterelnök közös nyilatkozatban üdvözölték a megállapodást, amely az EU valaha kötött legnagyobb kereskedelmi megállapodása.

Küszöbön 2018, a kulturális örökség európai éve

2017. december 11.

A múlt héten megrendezett Európai Kulturális Fórum keretében Milánóban Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős uniós biztos hivatalosan megnyitotta a kulturális örökség évét. A kulturális örökség európai éve a reflektorfényt Európa gazdag kulturális örökségére irányítja, melynek régészeti lelőhelyek és kortárs építészeti műemlékek, középkori várak és képzőművészeti alkotások éppúgy a részét képezik, mint a néphagyományok. A kulturális örökség kulcsfontosságú szerepet játszik a közös európai emlékezet és identitástudat formálásában és Európa jövőjének építésében. Ezenfelül elősegíti a növekedést, munkahelyeket teremt, és központi szerepet tölt be Európa külkapcsolatainak alakításában.

A teljes cikket itt olvashatja el »

4 forduló=évforduló nyereményjáték - téli forduló 4. heti kérdés

2017. december 5.

A Hónap témája: "SOTEU" Juncker elnök szeptember 13-i évértékelő beszéde - kérdéseink is ehhez kapcsolódnak! 
A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 
4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 
A téli forduló 4. heti játékának beküldési határideje: 2017. december 11. 12 óra
Minden forduló 4 játékhétből áll. A téli forduló nyereménye: 1 db Sencor típusú citrusfacsaró. 
Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 
Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

4 forduló=évforduló tél - 3. heti feladvány

2017. november 29.

A Hónap témája: "SOTEU" Juncker elnök szeptember 13-i évértékelő beszéde - kérdéseink is ehhez kapcsolódnak! 
A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 
4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 
A téli forduló 3. heti játékának beküldési határideje: 2017. december 4. 12 óra
Minden forduló 4 játékhétből áll. A téli forduló nyereménye: 1 db Sencor típusú citrusfacsaró. 
Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 
Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

CAMPUS MUNDI

2017. november 20.

Meghirdetésre került a 2018/2019-es tanévre vonatkozó pályázati felhívás az államközi egyezmények keretében megvalósuló részképzés kiegészítő támogatására felsőoktatási hallgatók számára.

Európai migrációs stratégia: az elért eredmények konszolidálása

2017. november 16.

Az Európai Tanács decemberi ülésének előkészítése keretében a Bizottság a mai napon eredményjelentést tett közzé az európai migrációs stratégiáról. A közlemény bemutatja a szeptember eleje óta megtett utat, azonosítja a kiemelt figyelmet érdemlő, legfontosabb aktuális problémákat, és felvázolja, milyen további intézkedésekre van szükség a migrációkezelés területén az elmúlt években elért előrehaladás konszolidálásához.

Európa jövője: az európai oktatási térség kialakítása 2025-re

2017. november 14.

Az Európa jövőjéről folytatott vita keretében az Európai Bizottság a mai napon felvázolta elképzelését arról, hogyan lehet 2025-re létrehozni az európai oktatási térséget. A Bizottság szándéka szerint a most megfogalmazott javaslatokat az uniós vezetők át fogják tekinteni a 2017. november 17-én, Göteborgban tartandó csúcstalálkozójukon, ahol Európa szociális dimenziója mellett az oktatás és a kultúra jövőjét is megvitatják majd.

Oktatás és képzés Európában: az egyenlőtlenségek továbbra is kihívást jelentenek

2017. november 13.

Az Európai Bizottság közzétette az Oktatási és Képzési Figyelő 2017. évi kiadását, melynek tanúsága szerint a tagállami oktatási rendszerek egyre befogadóbbak és hatékonyabbak. A jelentés ugyanakkor azt is megerősíti, hogy a diákok iskolai végzettsége nagyban függ társadalmi-gazdasági hátterüktől. A Figyelő magyarországi adatokat is közöl az „Oktatás és képzés 2020” keretében megállapított hat uniós cél megvalósítása terén elért haladás kapcsán.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Az EU károsanyag-kibocsátása 23%-kal csökkent, gazdasága pedig 53%-kal bővült 1990 és 2016 között

2017. november 7.

A legújabb uniós éghajlat-politikai eredményjelentés szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása 23%-kal csökkent 1990 és 2016 között az Európai Unióban. Ugyanebben az időszakban az EU gazdasági növekedése
53%-ot tett ki.

A Bizottság üdvözli, hogy a Tanács jóváhagyta a szociális jogok európai pillérét, és általános megközelítést fogadott el a munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelv reformjáról

2017. október 30.

A Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács október 23-i luxembourgi ülésén az EU-tagországok foglalkoztatási és szociális miniszterei egyhangú támogatásukat fejezték ki a szociális jogok európai pillérével kapcsolatban – mindössze két évvel azután, hogy Jean-Claude Juncker elnök először említést tett erről az elképzeléséről az Unió helyzetéről szóló 2015. évi beszédében, és kevesebb mint hat hónappal azután, hogy a Bizottság előterjesztette a pillérre vonatkozó javaslatát. A szociális jogok európai pillérét a Parlament, a Tanács és a Bizottság november 17-én, Göteborgban, a tisztességes munkafeltételekről és a növekedésről szóló szociális csúcstalálkozón fogja hivatalosan bejelenteni. Ezen túlmenően a Tanács általános megközelítést fogadott el a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályok felülvizsgálatát célzó bizottsági javaslat tárgyában.

A teljes cikket itt olvashatja el » 

2018-ban az Erasmus+ program várhatóan 2,7 milliárd euróval gazdálkodhat

2017. október 26.

Az Európai Bizottság közzétette az Erasmus+ programra vonatkozó, 2018-ra szóló pályázati felhívását. Az uniós program azt a célt szolgálja, hogy elősegítse és ösztönözze a mobilitást és az együttműködést az oktatás, a képzés, az ifjúságpolitika és a sport terén. Tekintettel arra, hogy az Erasmus+ éves költségvetése várhatóan 200 millió euróval bővülni fog, a program 2018-ban rekordszámú mobilitási és együttműködési lehetőséget kínál majd a részt vevő magánszemélyeknek és szervezeteknek Európa határain belül és kívül egyaránt. Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos ennek kapcsán a következőket mondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy az Európai Unió 2018-ban 2,7 milliárd eurót kíván az Erasmus+ program keretében arra fordítani, hogy kiemelten fontos oktatási projekteket támogasson, és több százezer fiatal európai számára külföldi tanulási és képzési lehetőségeket biztosítson.”

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

30 milliárd euró társadalmi kihívások kezelésére szolgáló és áttörést hozó innovatív megoldások kifejlesztésére

2017. október 23.

Az Európai Bizottság a mai napon bejelentette, mire fordítja majd a „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram költségvetéséből rendelkezésre álló 30 milliárd eurót a 2018–2020-as időszakban. A bejelentés szerint 2,7 milliárd euró jut majd az Európai Innovációs Tanács működésének beindítására, előmozdítandó a magas kockázattal járó, azonban magas megtérülést ígérő innovációt.

Felgyorsult a bérnövekedés és könnyebb visszatérni a munkaerőpiacra

2017. október 16.

- Az Európai Unió valamennyi tagországában gyorsult a bérnövekedés és könnyebb visszatérni a munkaerőpiacra, a tagállamok közötti bérkülönbségek pedig csökkenőben vannak - állapította meg az Európai Bizottság pénteken közzétett éves jelentésében.  

Termőföldvásárlás: A Bizottság iránymutatást ad ki a tagállamok számára

2017. október 13.

Az Európai Bizottság a mai napon iránymutatást adott ki azzal a céllal, hogy segítsen a tagállamoknak megvédelmezni a termőföldeket a túlzott árspekulációval, a földtulajdon túlzott mértékű koncentrációjával és egyéb veszélyekkel szemben.

A Bizottság az uniós hozzáadottértékadó-rendszer mélyreható reformját szorgalmazza

2017. október 10.

A hozzáadottérték-adó (Magyarországon az általános forgalmi adó, vagyis az áfa) jelentős és egyre fontosabbá váló bevételi forrás az EU-ban. 2015-ben több mint 1 billió euró összegű bevételt eredményezett, ami az uniós GDP 7%-ának felel meg. A jelenlegi rendszer azonban, mely 1993-ban átmeneti rendszerként lépett életbe, az eddigi reformok ellenére nem képes megfelelni a globális, digitális és mobil gazdaság fejlődéséből adódó kihívásoknak. Széttagolt és túlontúl bonyolult a tagállami határokon átívelő üzleti tevékenységet folytató cégek szempontjából, melyeknek száma folyamatosan bővül. További hátránya, hogy tág teret enged a csalásnak: eltérő adóelbánásban részesíti a belföldi és a tagállamok közötti tranzakciókat, és lehetővé teszi, hogy az adó megfizetése nélkül lehessen árukat és szolgáltatásokat beszerezni az egységes piacon. Az Európai Bizottság ezért javaslatokat terjesztett elő a szabályozás megreformálására, amelyek arra irányulnak, hogy a jövőben a tagállamok egyikéből a másikba irányuló áruértékesítés ugyanolyan módon legyen megadóztatva, mint az egyes tagállamokon belüli árukereskedelem.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Bizottsági kezdeményezés a tanulószerződéses gyakorlati képzések fellendítésére

2017. október 6.
Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el a színvonalas és hatékony tanulószerződéses gyakorlati képzés európai keretéről. Ez a kezdeményezés hozzájárul a gyakornokok foglalkoztathatóságának és személyes fejlődésének előmozdításához, és ezáltal a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő, magas szintű képességekkel és képzettséggel rendelkező munkaerő biztosításához is. Egy széleskörű konzultáció eredményei alapján az ajánlás 14 olyan alapvető kritériumot határoz meg, amelyet a tagállamoknak és az érdekelteknek a minőségi és hatékony tanulószerződéses gyakorlati képzések kialakítása érdekében alkalmazniuk kell.

A szociális jogok európai pillére: a Bizottság tovább munkálkodik a tisztességes és kiszámítható munkaszerződések érdekében

2017. október 5.
Az Európai Bizottság további megbeszéléseket kezdett uniós szinten a szakszervezetekkel és a munkáltatói szervezetekkel a munkaszerződésekre vonatkozó szabályok korszerűsítéséről. A cél az, hogy a szerződések minden munkavállaló számára méltányosabbá és kiszámíthatóbbá váljanak. A Bizottság ki akarja bővíteni a munkaszerződésekről szóló jelenlegi irányelv hatályát, kiterjesztve azt a foglalkoztatás új formáira, például a behívás alapján alkalmazott munkavállalókra, az utalvány alapján foglalkoztatott munkavállalókra, valamint az online platformokon keresztül dolgozó munkavállalókra, hogy senki ne kerüljön hátrányos helyzetbe.

Az EU beindítja új külső beruházási tervét

2017. október 4.
Az Európai Parlament és a Tanács elfogadta az EU új külső beruházási tervének központi elemét képező Európai Fenntartható Fejlődési Alapot. Ennek nyomán az Európai Bizottság azonnal megkezdi ambiciózus külső beruházási tervének végrehajtását, hogy ösztönözze az Afrikába és az európai szomszédságba irányuló beruházásokat és még jobban támogassa az inkluzív és fenntartható fejlődést Afrikában és az európai szomszédságban. A terv fellendíti az állami és magánberuházást, és ezáltal segít elhárítani partnerországainkban a növekedés bizonyos akadályait, valamint az illegális migráció alapjául szolgáló egyes okokat.

Schengen megerősítése és megőrzése a biztonság fokozása és az európai alapszabadságok védelme érdekében

2017. október 2.

A schengeni térség a világ legnagyobb olyan területe, amelyen belül a személyek szabadon mozoghatnak. Több mint 400 millió uniós polgár és a látogatók szabad mozgását, valamint az áruk és szolgáltatások akadálytalan áramlását teszi lehetővé. Schengen az európai integráció egyik legfontosabb vívmánya, amelyet meg kell őrizni és meg kell védeni. Az Európai Bizottság ezért múlt héten intézkedésjavaslatokat terjesztett elő a schengeni térség megerősítésére.

A teljes cikket itt olvashatja el »

ERASMUS+ ISKOLAI, ÓVODAI PARTNERSÉGEK ÉS STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK PÁLYÁZATÍRÓ SZEMINÁRIUMOK

2018. január 9.

Az év elején országszerte több helyszínen és időpontban várjuk az Erasmus+ iskolai, óvodai partnerségek -, vagy az Erasmus+ stratégiai partnerségek pályázatíró szemináriumaira. Az Európai Unió az idei évben jelentősen növekedett pályázati forrásai mellett egyszerűbb pályázati feltételeket is biztosítanak pályázóik számára. A pályázatíró szemináriumok célja elősegíteni Önt és intézményét a sikeres pályázatban!

 

A Bizottság átláthatóbb és kiszámíthatóbb munkakörülményeket javasol

2017. december 22.

A szociális jogok európai pillére alá tartozó intézkedések részeként az Európai Bizottság ma az átláthatóbb és kiszámíthatóbb munkakörülményekről szóló irányelvre vonatkozó új javaslatot fogadott el. A javaslat kiegészíti és aktualizálja azokat az érvényben lévő kötelezettségeket, amelyek értelmében az Unión belüli munkavállalóknak tájékoztatást kell kapniuk a munkakörülményeikről.

4 forduló=évforduló játékunk nyertese

2017. december 15.

A 4 forduló=évforduló nyereményjátékunk nyertese, Fodor Zoltán a mai napon irodánkban átvette nyereményét, mely egy 8"-os Lenovo Tablet. Gratulálunk! Köszönjük mindenkinek, aki velünk játszott, jövőre folytatjuk.  

Juncker-terv: Megnyílt az út az Európai Stratégiai Beruházási Alap továbbfejlesztése és futamidejének meghosszabbítása előtt

2017. december 14.

A mai napon az Európai Parlament elfogadta az európai beruházási terv központi pillérét képező Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) továbbfejlesztéséről és az alap időbeli hatályának kiterjesztéséről szóló rendeletet. Az ESBA 2.0-ról szóló rendelet várhatóan 2018. január 1-jén lép hatályba. Az ESBA továbbfejlesztett változata hosszabb futamidővel fog rendelkezni, mely 2018 közepe helyett 2020 végéig tart majd. A beruházási célösszeg is növekedni fog – 315 milliárd euróról 500 milliárd euróra. A továbbfejlesztett ESBA ezenfelül a következő területeken biztosít majd előrelépést:

4 forduló=évforduló, fődíj sorsolás

2017. december 13.

Megtörtént a sorsolás! 
A 4 forduló=évforduló nyereményjétékunk fődíjának nyertese: FODOR ZOLTÁN! Gratulálunk! 

Biztonsági unió: Az információs rendszerek hiányosságainak orvoslása a polgárok hatékonyabb védelme érdekében

2017. december 12.

A Bizottság a mai napon javaslatot tett az uniós biztonsági, határigazgatási és migrációkezelési információs rendszerek továbbfejlesztésére. A javaslat arra irányul, hogy kiküszöbölje a hiányosságokat, és biztosítsa, hogy a rendszerek intelligensebben és hatékonyabban működjenek együtt egymással.

Bizottsági ütemterv az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítéséhez

2017. december 11.

Az Európai Bizottság cselekvési ütemtervet és konkrét intézkedéseket terjesztett elő az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítése érdekében. A Bizottság a múlt szerdán előterjesztett csomag keretében meghatározta, milyen konkrét intézkedéseket kell végrehajtani a következő 18 hónap folyamán, és számos kezdeményezést is felvázolt a gazdasági és monetáris unió elmélyítése érdekében. A javaslatcsomag azt hivatott elősegíteni, hogy az európai gazdasági és monetáris unió 2025-ig egységesebbé, hatékonyabbá és demokratikusan elszámoltathatóbbá váljon. A Bizottság többek között célzott konvergenciatámogató eszközöket javasol az euróövezethez történő csatlakozás felé vezető úton járó tagállamok számára.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Egyéves lett az Európai Szolidaritási Testület

2017. december 10.

Múlt héten ünnepelte első születésnapját az Európai Szolidaritási Testület, mely az Európai Bizottság kezdeményezésére 2016. december 7-én kezdte meg a működését. Az Európai Szolidaritási Testület lehetőségeket kínál a 18–30 éves fiataloknak arra, hogy szolidaritási tevékenységek széles körében vegyenek részt Unió-szerte. Az első év alatt összesen 42 745 fiatal jelentkezett a testületbe a tagállamokból. Közülük 2166-an már meg is kezdték a munkát 1434 szervezetnél. A magyarok körében is nagy népszerűségnek örvend a kezdeményezés: eddig 843-an regisztráltak. A testület tevékenységének keretében eddig szinte pontosan ugyanannyi (58) fiatal érkezett Magyarországra, ahány (57) magyar fiatal külföldre utazott.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Tőkepiaci unió: arányosabb és kockázatérzékenyebb szabályok az erősebb befektetési vállalkozásokért

2017. december 3.

A befektetési vállalkozások és az általuk nyújtott szolgáltatások elengedhetetlenek a tőkepiaci unió zökkenőmentes működéséhez. Az Európai Bizottság ma kétágú átalakításra tesz javaslatot azzal a céllal, hogy a kis befektetési vállalkozások élete egyszerűbbé váljon, ugyanakkor a nagy, rendszerszempontból jelentős vállalkozások az európai bankokéval megegyező szabályrendszerhez tartozzanak. A befektetési vállalkozásokra vonatkozó szabályok átalakításának köszönhetően javulni fog az európai piacok hatékonysága és felügyelete.

4 forduló=évforduló nyereményjáték - téli forduló 2. heti kérdés

2017. november 22.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 

A téli forduló 2. heti játékának beküldési határideje: 2017. november 27. 12 óra

Minden forduló 4 játékhétből áll. A téli forduló nyereménye: 1 db Sencor típusú citrusfacsaró. 

Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 

Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

A NYEREMÉNYJÁTÉK ITT TALÁLHATÓ. 

4 for Europe - regionális középdöntő Székesfehérváron

2017. november 20.

Már hagyományként szervezi meg az EB Magyarországi Képviselete az EP Magyarországi Tájékoztatási Irodája és a magyar Europe Direct hálózat a "4 for Europe" uniós középiskolai vetélkedőt.

A régióban az első fordulóból bejutott legjobb 10 csapat mérte össze tudását Székesfehérváron szombaton, hogy ott lehessenek a decemberi kecskeméti döntőn. A küzdelem megéri, a győztes csapat egy strasbourgi tanulmányúton vehet részt, míg a 2-4. helyezett csapatok Erdélybe látogathatnak el.
A régiós döntő dobogósai:
I. RÁBA (Türr István Gimnázium és Kollégium, Pápa)
II.DLSB (Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium, Balatonalmádi)
III. Superficials (Thuri György Gimnázium, Várpalota)
GRATULÁLUNK MINDEN DÍJAZOTTNAK ÉS AZ ÖSSZES REGIONÁLIS VERSENYZŐNEK

Demográfiai változás és a nők részvétele a közlekedésben

2017. november 16.

A Horizon 2020 Program pályázatot hirdet a következő témában: a nők a társadalom felét adják, ugyanakkor fizikai és társadalmi jellegzetességeikből adódó speciális igényeik megfelelő mértékű feltárására még nem került sor. Ennek következtében a mobilitási lehetőségek területén egyenlőtlenség tapasztalható, amelynek alapos vizsgálatára van szükség.

4 forduló=évforduló nyereményjáték téli forduló 1. heti kérdés

2017. november 13.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 

A téli forduló 1. heti játékának beküldési határideje: 2017. november 20. 12 óra

Minden forduló 4 játékhétből áll. A téli forduló nyereménye: 1 db Sencor típusú citrusfacsaró. 

Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 

Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

A NYEREMÉNYJÁTÉK ITT TALÁLHATÓ. 

Az Európai Bizottság fellépése révén megerősödhet az EU vezető szerepe a tiszta üzemű gépjárművek terén

2017. november 8.

Az alacsony kibocsátású és kibocsátásmentes járművek használatára való átállás felgyorsításának elősegítése érdekében a Bizottság új uniós szintű célértékekre tett javaslatot az új személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek átlagos szén-dioxid-kibocsátására vonatkozóan. Az új célértékeket 2025-től, illetve 2030-tól kell majd alkalmazni: 2030-tól az új személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek átlagos szén-dioxid-kibocsátásának is 30%-kal kell alacsonyabbnak lennie a 2021-es szinthez képest.

Foglalkoztatás: Eredményesen működik az uniós globalizációs alap

2017. október 31.

A Bizottság a mai napon közzétette jelentését az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap (EGAA) 2015. és 2016. évi teljesítményéről. A jelentésből újfent kiderül, hogy az EGAA – a hatóköre és költségvetése által szabott kereteken belül – az európai szolidaritás egyik legfontosabb eszköze.

A Bizottság elfogadta 2018. évi munkaprogramját

2017. október 28.
Az Unió helyzetéről szóló 2017. évi beszédben Juncker elnök által bejelentetteknek megfelelően az Európai Bizottság a múlt héten ismertette arra vonatkozó elképzeléseit, hogy miként kívánja mandátuma végéig kiteljesíteni a Juncker elnök tíz szakpolitikai prioritása területén megkezdett munkát, továbbá bemutatott egy sor előretekintő kezdeményezést Európa jövőjére vonatkozóan.

Európai beruházási terv: 50 millió euró a Romániában építendő új gázvezeték finanszírozására

2017. október 25.
A Juncker-terv támogatásának köszönhetően az Európai Beruházási Bank 50 millió euró összegben hitelt fog nyújtani a Transgaz román állami földgázszállító vállalatnak új gázvezeték megépítéséhez. A 478 kilométeres csővezeték Podişor és a bánsági Temesrékás (Recaș) között fog kiépülni. A megállapodás az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA), a Bizottság európai beruházási tervének központi pillére által biztosított támogatásnak köszönhetően született meg. A projekt kiválóan példázza, hogyan támogatja a beruházási terv – a munkahelyteremtésen és a gazdaságélénkítésen túlmenően – az átfogó, stratégiai jelentőségű célok megvalósítását.
 

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

Foglalkoztatás: felgyorsult a bérnövekedés, könnyebb visszatérni a munkaerőpiacra

2017. október 19.

A Bizottság a mai napon közzétette „A munkaerőpiac és a bérek alakulása Európában” című éves jelentését. A jelentés makrogazdasági szemszögből elemzi az EU munkaerőpiacát: bemutatja a foglalkoztatás és a bérek területén kirajzolódó legújabb trendeket az euróövezetre és az EU egészére vonatkozóan, és összeveti azokat az EU globális kereskedelmi partnereire jellemző tendenciákkal.

Megszűnt az európai uniós cukorkvóta

2017. október 15.

Közel 50 éves működés után, 2017. szeptember 30-án megszűnt az Európai Unió cukortermelésének szabályozására szolgáló kvótarendszer, amely a legutolsó még érvényben lévő ilyen típusú mezőgazdasági intézkedés volt.

 

 

A Bizottság azt szorgalmazza, hogy 2018-ig teljes körűen épüljön ki a bankunió

2017. október 11.

Az európai polgárok és vállalkozások egyaránt hasznát fogják látni, ha a Bizottság terveinek megfelelően gyorsított ütemben kiépülnek a bankunió jelenleg még hiányzó elemei. Ezáltal ugyanis elmélyül a pénzügyi integráció, és stabilabbá válik a pénzügyi rendszer. A bankuniót teljes mértékben ki kell építeni, hogy maximálisan hozzá tudjon járulni a gazdasági és monetáris unió stabilitásának és sokkokkal szembeni ellenálló képességének javításához, valamint a kockázatmegosztásban játszott állami szerep csökkentéséhez. Ezt diktálja az egységes piac egészének érdeke. Az eddig elért komoly eredményekre építve a Bizottság ma közleményt tett közzé, amelyben a Tanács kötelezettségvállalásaira alapozva nagy ívű, ugyanakkor realisztikus programot vázol fel. A program azt hivatott elősegíteni, hogy megegyezés jöjjön létre a bankunió még hiányzó elemeivel kapcsolatban.

Európai beruházási terv: további 80 milliárd forint értékű hitelben részesülhetnek a magyar kkv-k

2017. október 9.

Az Európai Beruházási Alap és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a COSME (a kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő program) keretében megállapodást írt alá, amelynek értelmében a Garantiqa 80 milliárd forint hitelhez kapcsolódóan nyújthat kezességvállalást magyar kis- és középvállalkozásoknál. A megállapodás az Európai Bizottság európai beruházási tervének egyik alappillére, az Európai Stratégiai Beruházási Alap támogatásával jött létre. A megállapodás 3500 magyar kkv számára nyitja meg a forrásszerzés lehetőségét, 80 milliárd forintnyi hitelhez kapcsolódó garancia keretében. A hitelfelvevők a COSME viszontgarancia előnyeit folyószámla- és forgóeszközhitelek, beruházási hitelek, lízingügyletek és bankgaranciák igénybevétele során élvezhetik.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Az első nyár roamingdíjak nélkül: az európaiak jól járnak az új szabályokkal

2017. október 6.

A június 15. óta hatályos új uniós roamingszabályoknak köszönhetően a fogyasztók EU-n belüli külföldi útjaik során ugyanúgy – vagyis többletdíj megfizetése nélkül – használhatják mobiljukat, mint otthon. A múlt héten közzétett Eurobarométer gyorsfelmérés azt mutatja, hogy az európai polgárok nagy többsége ismeri és méltányolja a többletdíj nélküli roaming előnyeit. A felmérés szerint az európaiak 71%-a tudatában van annak, hogy a barangolási díjak megszűntek, 72%-uk pedig úgy látja, hogy ő maga vagy valamelyik ismerőse jól jár ezzel. A magyarok körében az arányok az uniós átlagnál is magasabbak: a magyar polgárok 78%-a tud a roamingdíjak eltörléséről, és 81%-uk tartja előnyösnek a változásokat.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Kettős élelmiszer-minőség: bizottsági iránymutatás a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok felszámolásához

2017. október 4.

A Bizottság múlt héten iránymutatást adott ki az uniós élelmiszerjog és fogyasztóvédelmi jog eltérő minőségben forgalmazott élelmiszerekre történő alkalmazásáról. Az iránymutatás segítségével a tagállami hatóságok könnyebben fogják tudni meghatározni, hogy uniós jogot sértenek-e azok a vállalkozások, melyek a különböző országokban eltérő minőségben értékesítik termékeiket. Az iránymutatás felsorolja és részletesen ismerteti, milyen uniós élelmiszeripari és fogyasztóvédelmi jogi előírásokat kell a hatóságoknak figyelembe venniük, amikor azt vizsgálják, eltérő minőségben forgalmazott élelmiszerekről van-e szó.

A teljes cikket itt olvashatja el »

4 forduló=évforduló nyereményjáték őszi forduló 4. hét

2017. október 3.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 
4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 
Az őszi forduló 4. heti játékának beküldési határideje: 2017. október 9. 12 óra
Minden forduló 4 játékhétből áll. Az őszi forduló nyereménye: 1 db hangszóró
Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 
Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

A játékra itt lehet jelentkezni. 

4 FOR EUROPE - középiskolai vetélkedő

2017. szeptember 27.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat,

az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és

az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája

 „4 FOR EUROPE”

címmel európai uniós témájú versenyt szervez
középiskolás diákoknak
 

 

A vetélkedőre olyan négyfős csapatok jelentkezését várjuk, amelyek tagjai középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkeznek. A csapatok mentora az őket felkészítő pedagógus. Minden iskolából tetszőleges számú csapat nevezhet.

 

A csoportok regisztrációját 2017. október 15., 12.00 óráig fogadjuk a http://europedirect.kjmk.hu (jobb felső sarok) weboldalon, melyen a rendezvénnyel kapcsolatos aktuális információk is olvashatók.