Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2017 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627
28
2930  

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Európa Sátor a XIX. Kocsitoló Fesztiválon

2017. június 28.

Minden érdeklődőt nagy szeretettel vár a Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont csapata 2017. július 16-án 10 órától 17 óráig Kocson, a XIX. Kocsitoló Fesztiválon! 
Az Európa sátornál Unióval kapcsolatos kiadványok, tájékoztató anyagok érhetők el. A gyermekeket játékos feladatokkal, 3 állomásos pecsétgyűjtő játékkal várjuk.

Az uniós polgárok számára szükséges úti okmányok

2017. június 27.

Ha Ön uniós ország állampolgára , nem kell felmutatnia személyi igazolványát vagy útlevelét, amikor a belső határok nélküli schengeni térség egyik országából a másikba utazik.

Azonban továbbra is mindenkinek feltétlenül tanácsos magával vinnie útlevelét, illetve személyi igazolványát annak érdekében, hogy ha szükséges, igazolni tudja személyazonosságát (pl. ha rendőr igazoltatja, ha repülőre száll stb.) – annak ellenére, hogy a határforgalom-ellenőrzéshez nincs szükség erre a schengeni térségen English belül. A schengeni térséghez tartozó uniós tagállamok továbbra is előírhatják más EU-tagországok állampolgárainak, hogy érvényes úti okmányt, illetve a személyazonosságuk igazolására alkalmas okmányt kell maguknál tartaniuk az ország területén való tartózkodás során.

Bővebb információk ide kattintva...

30 éves az Erasmus-program: a Bizottság okostelefonos alkalmazást indított ez alkalomból

2017. június 26.

Az EU múlt kedden ünnepelte az Erasmus, mostani nevén Erasmus+ külföldi csereprogram 30 éves fennállását, melyben eddig 9 millióan vettek részt. Magyarország 1998-ban csatlakozott a programhoz. Becslések szerint Magyarországról eddig nagyságrendileg 66 000 hallgató, 40 000 ifjúsági csereprogramban és 30 000 szakmai továbbképzésben résztvevő, 87 000 oktató és ifjúságsegítő, 2 400 európai önkéntes és 1 200 Erasmus Mundus hallgató és alkalmazott részesült a program nyújtotta előnyökből. Az évforduló alkalmából a Bizottság új Erasmus+ mobilalkalmazást indított. A kimondottan a hallgatók, gyakornokok és ifjúsági csereprogramok résztvevői részére tervezett alkalmazás segít az Erasmus+ programmal kapcsolatos ügyintézésben eligazodni, a helyi közösségekbe beilleszkedni, valamint nyelvi képességeiket fejleszteni.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Tisztességes adózás: a Bizottság új átláthatósági szabályokat javasol az adótervezésben közreműködőkre vonatkozóan

2017. június 23.

Az Európai Bizottság ma új, szigorú átláthatósági szabályokat javasolt az olyan köztes szereplőkre vonatkozóan, mint például adótanácsadókra, könyvelőkre, bankokra és ügyvédekre, akik ügyfeleik számára adótervezési konstrukciókat terveznek és kínálnak. A médiában nemrégiben kiszivárogtatott dokumentumok, például a Panama-iratok rávilágítottak arra, hogy egyes köztes szereplők – általában összetett, határokon átnyúló konstrukciók alkalmazása révén – aktívan segítik a vállalkozásokat és a magánszemélyeket az adóelkerülésben. A mai javaslat célja az agresszív adótervezés felszámolása az adótervezők és adótanácsadók korábban láthatatlan tevékenységeinek fokozott ellenőrzése révén. A javaslat abból indul ki, hogy az adóhatóságoknak rendelkezniük kell az agresszív adótervezési konstrukciók megakadályozásához szükséges információkkal. A bizonyos konstrukciók esetében bejelentési kötelezettséget előíró javaslat nagyobb jogbiztonságot nyújt azon köztes szereplők számára, akik tiszteletben tartják a jogszabályok szellemiségét és rendelkezéseit, viszont megnehezíti azok dolgát, akik ennek ellenkezőjét teszik.
 
A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

4 forduló=évforduló nyereményjáték nyári fordulójának nyertese

2017. június 21.

A 4 forduló=évforduló nyereményjátékunk nyári fordulójának nyereménye: 4 személyes piknik hátizsák.

A nyertes pedig: Szabó Nikoletta. Gratulálunk Niki, kérlek jelentkezz a nyereményért :) A játékunk ősszel folytatódik tovább, kövessetek minket. Minden kedves játékosnak kellemes nyarat, jó pihenést kívánunk!

4 forduló=évforduló Nyár - 4. heti feladvány

2017. június 17.

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték. Mit kell tenned, hogy nyerhess? 
1. Légy az oldal kedvelője és követője! 
2. A helyes választ küldd el facebook üzenetben. 
3. A poszt alá írd ki kommentben: "ELKÜLDVE". 
A 4. heti kérdés beküldési határideje: 2017. június 21. 12 óra. 
A nyári forduló témaköre: 30 éves az Erasmus+ program. 
A 4 évszakos játék fődíja: 8"-os LENOVO Tablet. 
A játék itt elérhető. 

Az uniós bíróság szerint a szerzői jog megsértése lehet egy tartalommegosztó oldal működtetése

2017. június 15.

 A szerzői jog megsértésének minősülhet a védelem alatt álló művek online megosztásával foglalkozó platform szolgáltatása és üzemeltetése - ismertette döntését az Európai Unió Bírósága szerdán.

 

 

4 forduló=évforduló Nyár - 3. heti feladvány

2017. június 13.

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték. Mit kell tenned, hogy nyerhess? 
1. Légy az oldal kedvelője és követője! 
2. A helyes választ küldd el facebook üzenetben. 
3. A poszt alá írd ki kommentben: "ELKÜLDVE". 
A 3. heti kérdés beküldési határideje: 2017. június 16. 12 óra. 
A nyári forduló témaköre: 30 éves az Erasmus+ program. 
A 4 évszakos játék fődíja: 8"-os LENOVO Tablet. 
A játék itt elérhető. 

Kérdőív az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról

2017. június 12.

Az Európai Bizottság felülvizsgálja az 1924/2006/EK rendeletet az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról. A kutatásban olyan vállalkozások tapasztalatait, észrevételit várja a Bizottság, akik élelmiszerek vagy gyógyszerek előállításával és/vagy kereskedelmével foglalkoznak.

 

 

Húsz tagállam az Európai Ügyészség létrehozása mellett döntött

2017. június 9.

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanács mai ülésén húsz tagállam politikai megállapodásra jutott arról, hogy megerősített együttműködés keretében létrehozzák az Európai Ügyészséget. Következő lépésként az Európai Parlament egyetértésére van szükség.

4 forduló=évforduló Nyár - 2. heti feladvány

2017. június 7.

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték. Mit kell tenned, hogy nyerhess? 
1. Légy az oldal kedvelője és követője! 
2. A helyes választ küldd el facebook üzenetben. 
3. A poszt alá írd ki kommentben: "ELKÜLDVE". 
A 2. heti kérdés beküldési határideje: 2017. június 12. 12 óra. 
A nyári forduló témaköre: 30 éves az Erasmus+ program. 
A 4 évszakos játék fődíja: 8"-os LENOVO Tablet. 
A játék itt elérhető. 

FEDEZD FEL EURÓPÁT! Kutass! Filmezz! Utazz!

2017. június 6.

Nyerj látogatást az egész osztálynak Budapestre, az Európai Unió Házába!

A római szerződés aláírásának 60. és az ERASMUS+ program 30. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztató Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák videópályázatot hirdetnek középiskolások számára. A pályázat célja, hogy ráirányítsa a fiatalok figyelmét az Európai Unióra, Magyarország uniós tagságának előnyeire, különösen arra, hogy az EU hogyan járul hozzá Magyarország fejlődéséhez.

A versenyre olyan osztályok jelentkezését várjuk, amelyek tagjai a 2017/2018-as tanévben középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkeznek, és a kilencedik, vagy ennél magasabb évfolyamba járnak. A programban való részvétel az iskola részéről anyagi hozzájárulást nem igényel.

2017. évi európai kábítószer-jelentés: az új és a hagyományos szerek növekvő veszélyt jelentenek

2017. június 6.

A túladagolásos halálesetek emelkedő száma, az új pszichoaktív szerek folyamatos kínálata és a nagy hatóanyag-tartalmú szintetikus opioidok növekvő egészségügyi veszélye – többek között ezekre a problémákra hívja fel a figyelmet az EU kábítószerügyi ügynöksége (EMCDDA) 2017. évi Európai kábítószer-jelentés: Tendenciák és fejlemények című kiadványában, amelyet ma Brüsszelben mutattak be Dimitrisz Avramopulosz uniós biztos részvételével.

Uniós fogyasztóvédelem - 10-ből 6 elégedett online vásárló

2017. június 2.

Az uniós fogyasztói szabályok hozzájárultak a fogyasztói bizalom javításához: 2016-ban tízből majdnem 6 fogyasztó (58%) érezte úgy, hogy megfelelő védelemben részesül, amikor interneten vásárol valamit egy másik tagállamból. Összehasonlításképpen ez az arány 2003-ban egy a tízhez volt (10%). Tízből hét személy számolt be arról, hogy kihasználta az árukra vonatkozó, ingyenes, legalább két éves jótállás előnyeit. Ugyanakkor továbbra is fennáll számos probléma a fogyasztói jog alkalmazásában, amelyeket az Európai Bizottság orvosolni kíván. 

Az Aprótalpúak Európában verseny győztes csapataival Pozsonyban jártunk

2017. május 22.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont 3 fordulóból álló csapatversenyt hirdetett 2017. januárjában általános iskola alsó tagozatos diákjai részére, melynek nyereménye egy autóbuszos kirándulás a Kittsee-i Csokigyárba és a Pozsonyi Állatkertbe-és Dínóparkba. A 16 4 fős csapatból végül szoros küzdelemben összesen 10 csapatot tudtunk elutaztatni. Az utazásunkat a Szöllősi Travel kényelmes autóbusza biztosította. A csokigyárban a gyerekek kedvükre kóstolgathatták a finomságokat. Ezt követően utunk az állatkertbe-és dínóparkba vezetett, ahol már a bejáratnál egy hatalmas dínó fogadott minket. Az állatkertben szabad program volt, mindenki ment, amerre kedve tartotta. Szerencsére az időjárás is kedvezett, a borongós idő ellenére az eső elkerült minket, így a nap végére elfáradva, de élményekkel telve indulhattunk haza Tatabányára.

Új intézkedések az orvvadászat és a nyers elefántcsont kereskedelme ellen

2017. május 16.

Az Európai Bizottság új intézkedéseket vezet be az orvvadászat elleni fellépés és a nyers elefántcsont kereskedelmének megszüntetése érdekében. Az uniós szabályokra vonatkozó új iránymutatásában az Európai Bizottság a megmunkálatlan elefántcsont kivitelének teljes beszüntetését irányozza elő július 1-jétől. A mai határozat, amely a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni uniós cselekvési tervre épül, segíteni fog megakadályozni, hogy a jogszerű elefántcsont-kereskedelem a nemzetközi illegális kereskedelem malmára hajtsa a vizet. Ez utóbbi volumene jelentősen nőtt az utóbbi tíz évben. A Bizottság továbbá 2,25 millió euró összegű új pénzügyi támogatást fog nyújtani a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) titkárságának, hogy így segítse azoknak a döntéseknek a megvalósítását, amelyekről a CITES szerződő felei 2016. októberben megállapodtak.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

2017. tavaszi gazdasági előrejelzés: stabil növekedés Európában

2017. május 11.

Az Európai Bizottság ma közzétette tavaszi gazdasági előrejelzését. Az európai gazdaság immár ötödik éve élénkül, és a fellendülés mostanra valamennyi uniós tagállamban érzékelhetővé vált. A tendencia a várakozások szerint idén és jövőre is nagyjából változatlan ütemben fog folytatódni. Az előrejelzés szerint az EU egészét tekintve a GDP-növekedés előreláthatólag mindkét évben stabilan 1,9% körül marad. Az euróövezet GDP-je 2017-ben 1,7%-kal, 2018-ban pedig 1,8%-kal fog emelkedni az előrejelzés szerint.

„Magyarországért Európában” díjban részesült Ferkelt Balázs és Kerner Barbara

2017. május 9.

A díjjal az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Miniszterelnökség közösen elismerik azokat, akik hosszú időn keresztül folytatott, kiemelkedő teljesítményükkel képviselték és terjesztették az Európai Unió alapértékeit Magyarországon, és jelentősen hozzájárultak Magyarország sikeres európai uniós tagságához. Az idei díjakat Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, és Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár adta át a május 9-i Európa-nap alkalmából.

Péliföldszentkereszti Búcsú

2017. május 7.

2017. május 7-én Péliföldszentkereszten jártunk a Búcsúban. Európa sátorral, játék sátorral vártuk kicsiket és nagyokat. 3 fordulóból álló pecsétgyűjtő játékunkon totót, kirakót, ügyességi játékokat kellett megfejteni az apróságoknak, ha mindhárom pecsétet összegyűjtötték, ajándékot kaptak. 13 órakor a Mosolyra Hangolók együttes interaktív koncertjén mulathattak gyermekek és gyermeklelkű felnőttek. Jó kis nap volt, ezen a csodás zarándokhelyen!

EU Tanóra a Jókai Mór Általános Iskola 6,7,8. osztályosainál

2017. május 4.

2017. május 4-én ismét Tatabányára látogattunk el a Jókai Mór Általános Iskola hatodik, hetedik és nyolcadik osztályosaihoz. A tanóra elején a diákok prezentáció keretében rövid ismertetőt láthattak az Európai Unió szerkezetéről, kialakulásáról, tagállamairól. Ezt követően képfelismerő interaktív játékban vehettek részt, apró nyereménytárgyakért. A játékos tanóra végén minden osztályról csoportkép készült. Köszönjük, hogy ott lehettünk!

Európa Sátor az Akkor és Most Jármű Expo-n

2017. április 30.
2017. április 29-én Esztergomban, az Akkor és Most Járműexpo-n vett részt irodánk Európa sátorral, játékokkal, totókkal vártuk az érdeklődőket.
 
 

4 forduló=évforduló nyereményjáték tavaszi fordulójának nyertese

2017. április 21.

2017. április 21-én kisorsoltuk a 4 forduló=évforduló nyereményjátékunk tavaszi fordulójában 4 hétből legalább 3 héten keresztül velünk játszók között a HP laptoptáskát. 

A díjat nyerte: Bokrosné Páble Orsolya. Gratulálunk! 

2017. június 1-jén folytatjuk a játékot a NYÁRI FORDULÓVAL! 

Magyarországgal kapcsolatos kérdéseket vitatott meg és a következő lépésekről döntött a biztosi testület

2017. április 20.

Jean-Claude Juncker elnök kezdeményezésére a biztosi testület múlt szerdán Frans Timmermans első alelnök vezetésével megvitatta azokat a magyarországi fejleményeket, amelyek az utóbbi időben széles körben aggályokat vetettek fel az uniós joggal és az Unió közös alapértékeivel való összeegyeztethetőséget illetően. A biztosok a magyar felsőoktatási törvényt, a civil szervezetek külföldi pénzügyi támogatására vonatkozó törvényjavaslatot, az "Állítsuk meg Brüsszelt!" nemzeti konzultációt, valamint a menedékjog és a diszkrimináció elleni fellépés területén felmerülő jogi aggályokat vitatták meg. A biztosi testület megállapodott többek között arról, hogy politikai párbeszédet indít a magyar hatóságokkal, a többi tagállammal és az Európai Parlamenttel. A nemzeti konzultációra pedig saját válasszal fog előállni az Európai Bizottság.

A teljes cikket itt olvashatja el »

2017. évi uniós igazságügyi eredménytábla: Hatékonyabb igazságszolgáltatási rendszerek, kihívásokkal

2017. április 19.
Az Európai Bizottság közzétette a 2017. évi uniós igazságügyi eredménytáblát, mely összehasonlító áttekintést ad az uniós tagállamok igazságügyi rendszereinek hatékonyságáról, minőségéről és függetlenségéről. A korábbi kiadásokhoz képest a 2017. évi eredménytábla az igazságügyi rendszerek működésének új aspektusait is vizsgálja, például, hogy a fogyasztók milyen könnyen férhetnek hozzá az igazságszolgáltatáshoz és milyen csatornákat használnak a vállalkozások elleni panaszok benyújtására. Az igazságszolgáltatás függetlenségének tagállamonkénti helyzetével kapcsolatosan az idei eredménytábla tartalmaz egy új felmérést, mely arra igyekszik választ találni, hogy a polgárok és a vállalkozások miért érzik úgy, hogy nem független az igazságszolgáltatás, és újfajta adatokat mutat be a bírói függetlenséget védő jogi biztosítékok összefüggésében. A Bizottság két Eurobarométer-felmérést is közzétett, amelyek a tagállami igazságszolgáltatási rendszerek állampolgárok és vállalkozások által észlelt függetlenségét mérik.

A Bizottság vitát nyit a biztonsági és védelmi unió felé vezető útról, és útjára indítja az Európai Védelmi Alapot

2017. június 27.

Az Európai Bizottság múlt szerdán nyilvános vitát indított a 27-tagú EU védelmének jövőbeli irányáról és előterjesztette az Európai Védelmi Alap létrehozására irányuló konkrét javaslatokat. A közzétett vitaanyag különböző forgatókönyveket vázol fel arra vonatkozóan, miként lehetne kezelni az Európát érintő fokozódó biztonsági és védelmi fenyegetéseket, illetve növelni Európa saját védelmi képességeit 2025-ig. A vita jelentős hozzájárulást képvisel az európai polgárok védelmének és biztonságának megerősítéséhez. A vitaanyag kiegészül a szintén szerdán előterjesztett, az Európai Védelmi Alap létrehozására irányuló konkrét javaslatokkal. Az Alap a tagállamok közös védelmi képességeivel kapcsolatos hatékonyabb költségvetést hivatott támogatni azáltal, hogy koordinálja, kiegészíti és kibővíti a védelmi kutatásra, a prototípusok kifejlesztésére, valamint a védelmi felszerelések és technológia beszerzésére irányuló nemzeti beruházásokat.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Nemzetközi Duna Nap - Lábatlan, 2017. július 1.

2017. június 27.

Ünnepeljük együtt a Dunát, melynek városunkhoz tartozó partja egyre többször ad otthont a természetbe vágyók programjainak. 
E nap alkalmat ad arra, hogy együtt mutassuk meg, milyen fontos nekünk a Duna és lakókörnyezetünk természeti értékeinek megőrzése. 
Az Európa Sátornál EU totó, fővároskereső, színezők, arcfestés várja a gyermekeket. 

Innováció az EU-ban: van előrelépés, de kiegyenlítettebb fejlődésre van szükség

2017. június 24.

Az Európai Unió innovációs teljesítménye a tavalyi év során is növekedett annak ellenére, hogy Európa-szerte némileg egyenlőtlen előrehaladás figyelhető meg. Ez az egyik fő tanulsága az Európai Bizottság által ma közzétett innovációs eredménytáblának, mely négy teljesítménycsoportba sorolja az országokat. Az évente összeállított értékelés összehasonlítja az EU-tagállamok és néhány harmadik ország kutatási és innovációs teljesítményét. Magyarország a mérsékelt innovátorok csoportjába tartozik. Az elemzés szerint az ország relatív erősségeit a foglalkoztatásra és az értékesítésre gyakorolt hatások, valamint az innovációnak kedvező környezet képviselik. Az innovációs rendszer szempontjából gyenge pontnak minősül az innovátorok, a pénzügyek és a támogatások, csakúgy mint a szellemi tulajdon kérdése.

Energiaunió: Aláírták a Magyarország és Horvátország közötti földgázvezeték kétirányúvá tételéről szóló Egyetértési Megállapodást

2017. június 22.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára és Mario Šiljeg, a horvát Környezetvédelmi és Energiaügyi Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára ma Budapesten aláírták a Magyarország és Horvátország közötti földgázvezeték kétirányúvá tételéről szóló Egyetértési Megállapodást. Az ünnepélyes aláíráson Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is jelen volt.

Megszűntek a roamingdíjak az EU-ban: három uniós intézmény közös nyilatkozata

2017. június 19.

2017. június 15-e óta nem kell többé roamingdíjakat fizetni az Európai Unión belül. Ez alkalomból az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, valamint – az Európai Unió Tanácsa máltai elnökségének nevében – a máltai miniszterelnök, Joseph Muscat, közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben hangsúlyozzák, hogy a roamingdíjak megszüntetése valódi európai sikertörténet.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Megszűntek a roamingdíjak: Mit jelent ez Magyarországon?

2017. június 17.

2017. június 15-étől nem kell többé roamingdíjakat fizetni az Európai Unión belül. Infografikánk megmutatja, hogy ez mit jelent a magyar mobilhasználók számára.

A teljes cikket itt olvashatja el 

Hasznos tudnivalók az ingyenes roamingolásról

2017. június 14.

Az uniós országokban ugyanannyiért telefonálhatunk és internetezhetünk, mint itthon - ez a változás június 15-től lép életbe. Buktató viszont így is akad, amivel össze lehet hozni százezres számlát. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A teljes cikk itt folytatódik....

Vasárnaptól nem kell vízum az ukránoknak az EU-ba

2017. június 12.
Vasárnap nulla órától vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba az ukrán állampolgárok, de csak azok, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek. Kárpátalján mintegy 30 százalékos forgalomnövekedéssel számolnak. A biometrikus úti okmánnyal az ukrán állampolgárok félévenként 90 napot tartózkodhatnak az uniós országokban – az Egyesült Királyság és Írország kivételével – turisztikai vagy üzleti céllal, valamint családi okokból. A vízummentesség, amelyet Ukrajnában nagy várakozás előzött meg, jelentősen megkönnyíti és olcsóbbá is teszi a külföldi utazásokat.

A határátlépéskor az utasnak azonban rendelkeznie kell olyan papírokkal, amelyek jelzik utazásának célját. Ha a határőrök kérik, akkor igazolnia kell, hogy van szálláshelye vagy rendelkezik szállodafoglalással, fel kell mutatnia a visszaútra szóló jegyet, egészségügyi biztosítását és meghatározott pénzösszeget. Az utóbbi országonként változó nagyságú, de Magyarország esetében a legkisebb, 35 euró.

A teljes cikk itt olvasható. 

 

Légi közlekedés: nyitott és összekapcsolt Európa a munkahelyteremtésért, a növekedésért, a beruházásokért és a globális vezető szerepért

2017. június 11.

Az Európai Bizottság az Európai légi közlekedési stratégia keretében ma intézkedéscsomagot fogadott el, mely hozzájárul a nyitott és összekapcsolt légi közlekedési piacok támogatásához, Európában és azon kívül egyaránt. A kezdeményezések célja, hogy tisztességes versenyt és megfelelő összeköttetéseket biztosítsanak a légi közlekedésben, egyszerűbbé tegyék az európai légitársaságokba történő  beruházásokat, és valóban hatékonyan működő európai légteret alakítsanak ki.

100 millió euró támogatás 69 innovatív kkv-nak, köztük egy magyar cégnek

2017. június 9.

A „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram égisze alatt 21 ország 69 innovatív kis- és középvállalkozása részesül rövidesen összesen közel 100 millió euró uniós támogatásban. A kkv-eszköz második szakaszában nyújtott támogatás 64 projekt innovációs tevékenységeinek (demonstráció, tesztelés, prototípus-készítés, bővítés, miniatürizálás, üzleti terv fejlesztése stb.) finanszírozásához járul hozzá legfeljebb 2,5 millió euróval.

Uniós stratégia a stabil államokért és társadalmakért

2017. június 7.

Szintén ma került bemutatásra az Európai Unió stabilitás-építő stratégiája, amely célja, hogy a válságkezeléstől elmozduljunk a globális kihívások strukturáltabb, hosszú távú szemléleten alapuló megközelítése felé. A stratégia különös hangsúlyt fektet az előrejelzésre, megelőzésre és felkészülésre.

„Európa mozgásban”: A Bizottság fellép a tiszta, versenyképes és összekapcsolt mobilitásért

2017. június 6.

Az Európai Bizottság egy olyan kezdeményezéscsomagot fogadott el, melyekkel fellép az európai mobilitás és közlekedés modernizálásáért.

Megalakult az Európai Állatjóléti Platform

2017. június 6.

Ma tartják az Európai Állatjóléti Platform alakuló ülését. A platformban az érdekelt felek, a nem kormányzati szervezetek, a tudományos élet, a tagállamok, az EGT-országok, a nemzetközi szervezetek és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 75 képviselője kapott helyet.

4 forduló=évforduló Nyár - 1. heti feladvány

2017. június 1.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 

A Nyári forduló 1. heti játékának beküldési határideje:

2017. június 6. 

Minden forduló 4 játékhétből áll. A Nyári Forduló nyereménye: 1 db KRING 4 személyes izotermikus Piknik hátizsák   

Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 

Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

A NYEREMÉNYJÁTÉK ITT TALÁLHATÓ. 

 

Az EU védelmezi a polgárokat a mérgező hatású higannyal szemben, és irányt szab a globális fellépésnek

2017. május 19.

Az Európai Unió az ENSZ New York-i székhelyén letétbe helyezte megerősítő okiratát, s ezzel életbe léphet a higanynak való kitettség csökkentését célzó globális megállapodás. A higanyról szóló Minamata Egyezmény ratifikálásával az EU újabb bizonyítékát adta, hogy világszinten is vezető szerepet játszik a polgárok egészsége és a környezet védelmében. Az új globális egyezmény megtárgyalására és megkötésére még 2013-ban, az EU kezdeményezésére került sor. Az Európai Unió higannyal szembeni védelmet célzó intézkedései a világ élvonalába tartoznak. De mivel az Európában felhalmozódó higany 40–80%-a a világ más részeiről származik, határozott nemzetközi fellépésre van szükség ahhoz, hogy meg tudjuk védeni az európai polgárok egészségét.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Május 21. lesz a Natura 2000 Hálózat Európai Napja

2017. május 15.

Egy uniós finanszírozású spanyolországi LIFE-projekt keretében kibontakozó kezdeményezés eredményeképpen május 21-ét hivatalos európai nappá, a Natura 2000 Hálózat Európai Napjává nyilvánították ma. 2017-től minden év május 21-én Európa-szerte megünnepeljük a Natura 2000 Hálózat Európai Napját. Már most, az első alkalommal is több száz helyi esemény és hálózatépítési tevékenység megrendezésére kerül sor szerte Európában ezen a természetvédelmi témájú európai napon. A kezdeményezéssel elismeréssel adózunk az egyedülálló hálózat előtt, mely az emberek és a gazdaság számára egyaránt többletértéket hoz létre. A hálózat létrejötte az egyik legnagyobb uniós eredmény: több mint 27 000 védett szárazföldi és tengeri területet ölel fel, 1 millió négyzetkilométernél is nagyobb a kiterjedése, és mindez elképzelhetetlen lett volna az uniós tagállamok együttműködése nélkül.

A mai nap másik fontos eseménye, hogy kezdetét vette a 2018. évi európai Natura 2000-díjpályázat, mely a hálózat irányítása és célkitűzéseinek népszerűsítése terén nyújtott kiváló teljesítményt jutalmazza. A bizottsági kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a Natura 2000 hálózatra és az általa biztosított előnyökre, melyeknek minden európai polgár hasznát látja. A Bizottság 6 kategóriában hirdet majd győztest. Az eredményhirdetésre 2018. május 21-én, azaz a következő évi európai Natura 2000 napon kerül majd sor.


A teljes, angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Digitális egységes piac: a Bizottság a főbb javaslatok gyors elfogadását szorgalmazza és feltérképezi a kihívásokat

2017. május 10.

Mandátumának félidejéhez érkezve a Bizottság ma közzétette digitális egységes piaci stratégiájának félidős értékelését. Számba veszi benne az eddigi eredményeket, felszólítja a társjogalkotókat, hogy mihamarabb foglalkozzanak a már benyújtott javaslatokkal, és felvázolja, milyen további intézkedéseket tervez az online platformok, az adatgazdaság és a kiberbiztonság területén.

Nagy sikert aratott Budapesten az Európa-napi fesztivál és futóverseny

2017. május 8.

Az elmúlt évek hagyományához híven idén is különleges eseménnyel emlékeztünk meg az Európa-napról és hazánk Európai Unióhoz történő csatlakozásának évfordulójáról. „13 év – 13 km” elnevezéssel ismét elrajtolt a május 7-i Európa-napi fesztivál keretein belül megrendezett városnéző futás, amelyen az erős eső dacára több mint 2700-an futottak, ezzel megnyitva Magyarország európai uniós tagságának megünneplését. Több ezren látogattak ki a Szabadság térre, ahol a futóverseny mellett rengeteg színes program várta az érdeklődőket.

A bizottsági választ itt olvashatja el »

Parlamenti látogatás a kecskédi EU tanórásokkal

2017. május 5.

2017. május 5-én került sor a Kecskédi Általános Iskola 3. és 4. osztályosai részére szervezett kirándulásra. Az EU tanórákra jelentkezők közül néhány osztálynak lehetőséget tudtunk adni, hogy részt vegyen egy autóbuszos kiránduláson, mely során meglátogattuk a Parlamentet, illetve a Természettudományi Múzeumot. A Parlamentben idegenvezető segítségével jártuk végig a látogatók által megnézhető termeket. Ezt követően autóbuszunkkal a Természettudományi Múzeum felé vettük utunkat, ahol a gyermekek nagyon jól érezték magukat. Az interaktív kiállítás nagyon sok érdekességet, a tananyaghoz illeszkedő érdekességeket tartogatott számukra. Elmondhatjuk, hogy egy szuper, tartalmas nap volt!

Tatabányai Majális és Európa Nap - Európa sátor és aktivitások

2017. május 1.

2017. május elsején Tatabányán a Csónakázó-tónál Családi Majális és Európa Nap programmal vártuk az érdeklődőket a tatabányai Csónakázó-tónál. 10 órától Jótékonysági tó-kerülésen vehettek részt a sportolni és adakozni vágyók. Egy jó állapotban lévő gyermekkönyv leadásával és egy tó-kör megtételével részt vettek a 12-kor és 14.45-kor tartott tombolasorsoláson. 10,11,12 és 13 órakor a Mesesátorba ülhettek be a gyermekek egy-egy érdekes mesét meghallgatni városunk prominens személyiségei tolmácsolásában. László Tibor, Turainé John Katalin, Ablonczy Dánielné és Bereznai Csaba egy-egy kedvenc meséjét olvasta fel az érdeklődő apróságoknak. Az Európa Sátornál 10-től 17 óráig EU totót tölthettek ki az érdeklődők. A szerencsések részt vesznek az országos sorsoláson, a fődíj: 2 személyes 4 napos máltai utazás. 15 órakor a kecskeméti Mosolyra Hangolók zenekar interaktiív gyermekkoncertjén csápolhattak kicsik és nagyok. Ezt követően májusfa állítás, majd a Bányász Néptáncegyüttes bemutatója következett, 18 órakor pedig az esti nagykoncerten Freddie lépett fel. Tartalmas és izgalmas nap volt, köszönjük szépen minden résztvevőnek, aki valamelyik programunkon részt vett. Köszönet a Tatabánya Pontnak az egész nap színvonalas megszervezéséért, köszönet a Bázis Egyesületnek és a Tatabányai Sportszövetségnek, a Jótékonysági tó-kerülés lebonyolításáért. Jövőre találkozunk egy hasonló programon!

Akkor és Most Járműkiállítás Esztergomban EU sátorral

2017. április 24.

EU sátrunkkal találkozhattok 2017. április 29-én 13 órától az Akkor és Most Járműkiállításon Esztergomban. Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk! Totóval, gyerekeknek ügyességi játékokkal.

Aprótalpúak Európában - a Végeredmény

2017. április 20.

Kedves Pályázó Csapatok!

 

Lezárult az Aprótalpúak Európában verseny, melynek eredményeit az alábbiakban közöljük: 

Két kiválósági központ indul Magyarországon uniós támogatással

2017. április 19.
Az Európai Unió összesen 13,4 milliárd forinttal támogatja két új kutatási konzorcium létrehozását a termelésinformatika és termelésirányítás, valamint a molekuláris orvostudományok területén. A Termelésinformatikai és Termelésirányítási Kiválósági Központ és a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ elnevezésű projekteket a Horizont 2020 partnerségalakítási eszköze (Teaming) támogatja, mely hozzájárul a kutatási teljesítmény javításához és a kutatási kiválóság tekintetében kedvezőtlenebb besorolású országokban végzett befektetések növeléséhez.

Jótékonysági tó-kerülés - 2017. május 1. Tatabánya, Csónakázó-tó

2017. április 18.

Jótékonysági Tó-kerülés:
10:00 – 14.00 
Fuss, gyalogolj velünk a Csónakázó-tó körül! Sétálva adakozz! Sportolj a rászoruló gyermekekért!
Sétáld körül a Csónakázó-tavat és segíts a gyerekeknek! Gyerekkönyveid, meséskönyveid adományozásával nevezhetsz be a tókerülő sétára. Jelentkezhetsz a helyszínen 9.30 órától, a könyv(ek) leadásával. A rajtkaputól indulhatsz. A résztvevők között a nap folyamán 2 alkalommal nyereményeket sorsolunk ki, a gyermekkönyveid pedig rászoruló családokhoz, gyerekekhez kerülnek. A program lebonyolításában a Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület, a Tatabányai Sportszövetség és a tatabányai Europe Direct Iroda vesz részt.

12.00 és 14.45 Tombolasorsolás - a nevezők között ajándékcsomagokat sorsolunk ki.