-

Kamarai rendezvények

<< 2015 November >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
29
30      

Pályaválasztási tanácsadás

Segítse munkánkat: töltse ki kérdőívünket az ED irodák működésével kapcsolatban

Köszönjük, hogy időt szakít kérdőívünk kitöltésére, és megosztja velünk, mennyire volt elégedett a helyi Europe Direct Tájékoztatási Központ szolgáltatásával. A felmérés teljes mértékben anonim módon történik.

A kérdőív letölthető innen.

Készíts naptárt, nyerj 1 napos ausztriai kirándulást osztályodnak

2015. november 16.

A Europe-Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont alsó tagozatos osztályok részére naptárdíszítő rajzversenyt hirdet „Mit tehetünk az éghajlatváltozás ellen?” címmel.

Pályázni Komárom-Esztergom megyei általános iskolai osztályok (6-10 évesek) pályázhatnak, kompletten összeállított naptár illusztrációval, mely összesen 12 db rajzot tartalmaz, minden hónaphoz 1-1 rajz kapcsolódjon.

A rajzokat A/4-es méretben szükséges elkészíteni, színes rajz-és festészet technikával.

Az 1.helyezett osztály: A zsűri által legjobbnak tartott alkotásokat (12 rajz) készítő osztály jutalma egy 1 napos osztálykirándulás Ausztriába, a Styrassic Park-ba

Beküldési határidő: 2015. december 11!

December 14-től 17-ig Facebook oldalunkon lehet szavazni a közönségdíjas alkotásra, mely a naptár borítójára kerül majd.

A részletes pályázati felhívás a csatolt mellékletben található.

Bővebb információ: 34/513-020 Sebestyénné Eszter

Erősebb bankunió: intézkedések a betétesek védelmére és a banki kockázatok mérséklésére

2015. november 25.

A Bizottság ma javaslatot terjesztett elő az euróövezet egészére kiterjedő betétbiztosítási rendszer létrehozása és a bankszektorban még meglévő kockázatok további csökkentése érdekében. A közelmúltbeli válság megmutatta, hogy a jelentős gazdasági és pénzügyi sokkok megrendíthetik a bankrendszerbe vetett bizalmat.

A bankunió létrehozásának célja a résztvevő bankok iránti bizalom megszilárdítása volt: az európai betétbiztosítási rendszer megerősíti majd a bankuniót és a pénzügyi stabilitást, alátámasztja a bankbetétesek védelmét, valamint csökkenti a bankok és az államháztartás egymástól való függését.
A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Több mint 98 millió euró uniós támogatás az ivóvíz minőségének javítására Magyarországon

2015. november 24.
Az Európai Bizottság elfogadta a 129,8 millió euró értékű, „Békés megyei ivóvízminőség-javító program” elnevezésű nagyprojektet, amelyhez a Kohéziós Alap 98,2 millió euró hozzájárulást nyújt. A beruházás az ivóvíz minőségének javítását eredményezi 66 településen mintegy 300 ezer lakos számára.

A teljes cikket itt olvashatja el »

A Bizottság kulcsfontosságú energetikai infrastruktúra-projekteket jelentett be az európai energiapiacok integrációja és az energiaforrások diverzifikációja érdekében

2015. november 23.

Az Európai Bizottság elfogadta azon 195 kulcsfontosságú energetikai infrastruktúra-projekt listáját, melyek segítik az európai energia- és éghajlat-politikai célkitűzések megvalósítását, és az energiaunió alapvetően fontos építőelemei. A közös érdekű projektek az európai energiapiacok integrációja, valamint az energiaforrások és a szállítási útvonalak diverzifikációja révén lehetővé teszik az energiaunió fokozatos megvalósítását.

A teljes cikket itt olvashatja el. 

MKIK EU Hírlevél 2015/17. szám

2015. november 17.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2015/17. szám).

A Fókuszban az Unió rovatban „Az uniós és magyar KKV-k nemzetköziesítési tevékenységei - a Flash Eurobarometer felmérés eredményei” címmel készített összefoglaló található.

Juncker elnök uniós szükséghelyzeti alapot hoz létre az afrikai irreguláris migráció okainak kezelésére

2015. november 12.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a mai napon Vallettában néhány európai állam- és kormányfővel közösen létrehozta az afrikai stabilitással és az irreguláris migráció okainak kezelésével foglalkozó szükséghelyzeti alapot.
A szükséghelyzeti alapot az uniós pénzügyi eszközökből származó 1,8 milliárd euró, valamint az uniós tagállamoktól és egyéb donoroktól származó hozzájárulások alkotják. Eddig 25 uniós tagállam és két Unión kívüli támogató ország (Norvégia és Svájc) jelentette be, hogy összesen mintegy 78,2 millió euróval hozzájárul az alaphoz. A szükséghelyzeti alap segítségével az Unió innovatív módon, helyben fokozhatja a jelenlegi kihívások megoldására szolgáló közös intézkedéseit, emellett kiegészítheti a térségben működő fejlesztési együttműködést, így támogatva Afrika leginstabilabb és legkiszolgáltatottabb országait.

A teljes közlemény itt olvasható.

Nyugat-Balkán és Törökország: a bővítési folyamat kulcsfontosságú a térség gazdasági és politikai stabilitásának megerősítésében

2015. november 10.

A ma kiadott éves jelentésekben a Bizottság értékelte, hol tartanak jelenleg a Nyugat-Balkán országai és Törökország az uniós tagság követelményeinek teljesítésében, valamint meghatározta a továbbra is kihívást jelentő kérdések megoldásához szükséges lépéseket. Bővítési stratégiájában a Bizottság megerősíti, hogy a csatlakozási folyamat során az alapvető feladatok elsődlegességét kimondó elvre kell összpontosítani. A fő prioritások továbbra is a jogállamisággal, az alapvető jogokkal, a demokratikus intézmények megerősítésével – ezen belül a közigazgatás reformjával – kapcsolatos alapkérdéseket, valamint a gazdasági fejlődést és versenyképességet foglalják magukba. A Bizottság továbbra is arra összpontosítja erőfeszítéseit, hogy az érintett országok e kulcsterületek reformjait kezeljék prioritásként, és itt mutassanak fel kézzelfogható eredményeket.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

MKIK EU Hírlevél 2015/16. szám

2015. november 6.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2015/16. szám).

A Fókuszban az Unió rovatban az „Európai Kereskedelmi és Iparkamara (EuroCham) segíti az európai cégek piacra lépését Mianmarban” címmel készített összefoglaló található.

A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható ide kattintva.

Megyei Pályaválasztási Kiállítás Tatabányán

2015. november 4.

A megye összes pályaválasztás előtt álló általános iskolását megmozgató kiállítás helyszíne lesz pénteken és szombaton Tatabányán a Földi Imre Sportcsarnokban. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának szervezésében 50 kiállító mutatja be a szakmaválasztás, illetve a továbbtanulás lehetőségeit az általános iskoláknak. A szervezők 2600 diák részvételére számítanak.

Euroscola játék középiskolásoknak

2015. november 2.

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája idén is meghirdeti online középiskolai vetélkedőjét, az Euroscola-játékot, a www.euroscola.hu honlapon. A játékon magyarországi középiskolák csapatai mérik össze tudásukat Európáról és az Európai Unióról. A legjobban teljesítő öt csapat részt vehet az Európai Parlament strasbourgi szimulációs játékán, ahol a 27 másik tagállamból érkező társaikkal együtt egy napra EP-képviselővé válhatnak.

Megnyugodhat, aki a repülőjegy mellé szállást is vesz

2015. október 27.

Ugyanazok a fogyasztóvédelmi szabályok lesznek érvényesek ezentúl a repülőjáratot, szállodafoglalást vagy autóbérlést is tartalmazó, interneten foglalt szervezett utazásokra, mint amelyeket utazási irodában vásárolnak meg: erről döntött az Európai Parlament kedden. A képviselők elérték, hogy az utazók több esetben lemondhassák az utat, és egyértelmű tájékoztatást kapjanak arról, hogy problémák esetén ki viseli az anyagi felelősséget.

A teljes cikk itt olvasható. 

MKIK EU Hírlevél 2015/15. szám

2015. október 20.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2015/15. szám). A Fókuszban az Unió rovatunkban a „Brüsszeli Magyar Gazdasági Klub: a növekedés finanszírozásának lehetőségei Európában – a bankszektor jövője” címmel készítettünk összefoglalót.

EU tanóra a süttői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 8. osztályában

2015. október 19.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs pont csapata a süttői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 8. osztályos tanulóinál járt. A tanulók vidám EU tanóra keretében prezentációt nézhettek meg az EU kialakulásáról, és érdekes információkat kaptak a 28 európai uniós országról. Ezt követően a gyerekek Totót töltöttek ki, a legsikeresebbek pendrive-ot és ajándéktárgyakat kaptak. 
Reméljük hasznos és érdekes információkkal bővült a tudásuk. 

EU tanóra a lábatlani Arany János Általános Iskola 8.a osztályában

2015. október 19.
A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs pont csapata a lábatlani Arany János Általános Iskola 8. a osztályos tanulóinál járt. A játékos és vidám EU tanóra keretében prezentációt tartottunk az EU-ról és országairól, majd ezt követően a gyerekek Totót töltöttek ki, a legsikeresebbek pendrive-ot és ajándéktárgyakat kaptak.
Reméljük hasznos és érdekes információkkal bővült a tudásuk 

EU tanóra a tatabányai Kölcsey Ferenc Általános Iskolában

2015. október 16.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs pont csapata a a kertvárosi Kölcsey Ferenc Általános Iskola 8. osztályosait látogatta meg. A játékos és vidám EU tanóra keretében prezentációt tartottunk az EU-ról és országairól, majd ezt követően a gyerekek Totót töltöttek ki, a legsikeresebbek pendrive-ot és ajándéktárgyakat kaptak.

EU Tanóra Kecskéden az Általános Iskolában

2015. október 13.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs pont csapata a 125. évfordulóját ünneplő Kecskédi Német Nemzetiségi Általános Iskola 8. osztályosai részére tartott EU tanórát. A játékos és vidám prezentációt követően a gyerekek Totót töltöttek ki, a legsikeresebbek pendrive-ot és ajándéktárgyakat kaptak. A tanóra során a diákok általános információkat hallhattak az EU-ról, illetve érdekességeket az EU országairól.

Tea a magyar EU-biztossal – Európai aktualitások

2015. október 8.

MEGHÍVÓ

 

Tea a magyar EU-biztossal – Európai aktualitások:

migráció, EU-jelentés az ifjúság helyzetéről, a decemberi párizsi klímacsúcs

 

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

tisztelettel meghívja Önt, illetve intézménye képviselőjét

 

NAVRACSICS TIBOR,

 

az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa

előadására és az ezt követő beszélgetésre. A program magyar nyelven zajlik, tolmácsolás nélkül.

Az egyetemi hallgatók mobilitását ösztönző programot indít az Emmi

2015. október 7.

A magyar főiskolai és egyetemi hallgatók mobilitását ösztönző programot indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - jelentette be Palkovics László, a tárca felsőoktatásért felelős államtitkára hétfői, a Budapesti Gazdasági Főiskolán tartott sajtótájékoztatóján.

146 millió eurós uniós támogatás a Magyarország és Szlovákia közötti együttműködés megerősítésére

2015. október 1.

Az Európai Bizottság elfogadta a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó, Magyarország és Szlovákia közötti, határon átnyúló együttműködési programot. A 172 millió eurós – az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) származó 146 millió eurót is tartalmazó – összköltségvetéssel rendelkező program célja a foglalkoztatás fellendítése, a fenntartható turizmus ösztönzése, valamint a mobilitás fokozása új tömegközlekedési összeköttetések és beruházások által a magyar-szlovák határ menti régióban.
A teljes közlemény itt olvasható.

Tőkepiaci unió: cselekvési terv a vállalkozások és a beruházások finanszírozásának fellendítésére

2015. szeptember 30.

Az Európai Bizottság ma útjára indítja a tőkepiaci unióra vonatkozó cselekvési tervet, amely segít abban, hogy 2019-re létrejöjjön a 28 uniós tagállam egységes tőkepiaca.

Fiatalok Európája - EU standdal

2015. szeptember 29.

Negyven kiállító és ezernél több érdeklődő diák részvételével szervezett karrier- és információs börzét kedden a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatabányán Fiatalok Európája címmel szeptember 29-én a Vértes Agorájában.

A tatabányai Europe DIrect információs központ a KEMKIK-kel közös standon várta az érdeklődő fiatalokat, pedagógusokat szülőket, akik továbbtanulással, munkavállalással kapcsolatos kiadványokat, tájékoztató anyagokat kaphattak asztalainknál.

Facebook oldalunkon további képek találhatók.

Új vezetőt nevezett ki az Európai Bizottság a budapesti képviseletén

2015. szeptember 18.

Zupkó Gábort nevezték ki az Európai Bizottság budapesti képviseletének a vezetőjévé - jelentette be szerdán az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény Brüsszelben.

 

4 for Europe - európai uniós témájú verseny középiskolás diákoknak

2015. szeptember 16.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat,a Katona József Könyvtár,az Informatikai és Könyvtári Szövetség,az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája "4 for Europe" címmel európai uniós témájú versenyt szervez középiskolás diákoknak.

A vetélkedőre olyan négyfős csapatok jelentkezését várjuk, amelyek tagjai középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkeznek. A csapatok mentora az őket felkészítő pedagógus.A csoportok regisztrációját 2015. október 5.,12óráig fogadjuk a http://europedirect.kjmk.hu(jobb felső sarok) weboldalon, melyen a rendezvénnyel kapcsolatos aktuális információk is olvashatók. Minden iskolából tetszőleges számú csapat nevezhet.

 

A vetélkedő első helyezett csapata a2015/2016-os tanév tavaszi félévében egy strasbourgi tanulmányúton vehet részt az Európai Parlament EUROSCOLA programjának keretein belül. A verseny 2-4. helyezett csapatai Wroclaw-Krakkó utat nyernek (5 nap, 4 éjszaka) Részletek a verseny honlapján.

 

Lábatlani Városi Napok - EU sátor a Duna parton szeptember 19-én

2015. szeptember 14.

A tatabányai Europe Direct Információs Központ szeretettel várja az érdeklődőket EU standján 2015. szeptember 19-én 10-15 óra között a Duna-parton. Totókkal, színezőkkel, játékokkal várjuk a kicsiket és nagyokat.

„A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk” országos rajzpályázat

2015. szeptember 7.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Fejlesztés Európai Éve keretében a Visegrádi Négyekkel együttműködve, a Külgazdasági és Külügyminisztérium költségvállalásával 2015. augusztus 14-én kiírja „A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk” című országos rajzpályázatot.

Részletek itt...

MKIK EU Hírlevél 2015/18. szám

2015. november 26.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2015/18. szám). A Fókuszban az Unió rovatban az „Akadálymentes belső piac – az Európai Bizottság új stratégiája” címmel készített összefoglaló található.

Részletes bizottsági vizsgálat a Paks II. beruházási támogatás ügyében

2015. november 24.

Az Európai Bizottság részletes állami támogatási vizsgálatot indított a paksi atomerőmű tervezett két új reaktorának építéséhez Magyarország által nyújtott finanszírozás ügyében. A Bizottság azt fogja értékelni, hogy egy magánberuházó is hasonló feltételek mellett finanszírozta volna-e a projektet, illetve hogy Magyarország beruházása állami támogatásnak minősül-e. Amennyiben megállapítást nyer, hogy a projekt állami támogatást tartalmaz, a Bizottság meg fogja vizsgálni, hogy az a tervezett formában versenytorzuláshoz vezethet-e a magyar energiapiacon.
A teljes cikket itt olvashatja el »

Az energiaunió a megvalósulás útján

2015. november 24.
Az energiaunióra vonatkozó keretstratégia új lendületet adott a karbonszegény, biztonságos és versenyképes gazdaságra való átállás folyamatának. A Bizottság vállalta, hogy évente jelentést terjeszt be az energiaunió helyzetéről a főbb kérdések ismertetése és a szakpolitikai vita irányítása céljából. Az energiaunióról a múlt héten közzétett első helyzetjelentés áttekinti az elmúlt kilenc hónapban elért haladást, meghatározza a 2016. évben előttünk álló fő feladatokat, és számos tagállami, regionális és európai szintű szakpolitikai következtetést tartalmaz.


A teljes cikket itt olvashatja el »

Európai biztonsági stratégia - Az EB megerősíti a lőfegyverek ellenőrzését az egész EU-ban

2015. november 23.

A Bizottság múlt héten intézkedéscsomagot fogadott el azért, hogy megnehezítse a lőfegyverek beszerzését az EU-ban, jobban nyomon követhetővé tegye a jogszerűen tartott lőfegyvereket, erősítse a tagállamok közötti együttműködést, és biztosítsa, hogy a hatástalanított lőfegyverek valóban működésképtelenné váltak.
A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

Párizsi terrortámadások: az Európai Unió szolidaritását fejezi ki

2015. november 16.

A párizsi tragikus támadások után pénteken Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke François Hollandenak, Franciaország elnökének címzett levélében reagálva fejezte ki együttérzését Franciaországgal. Ahogy írta: „Megdöbbent és mélységesen felháborít, hogy Franciaország a legszörnyűbb terrorizmus célpontjává vált.” A 28 állam- és kormányfő és az európai intézmények elnökei közös nyilatkozatot tettek közzé szombaton este.
Szombat este óta az Európai Bizottság székhelye, a Berlaymont épülete a francia zászló színeivel van kivilágítva, az épület előtt az európai zászlókat pedig félárbocra engedtük, hogy együttérzésünket fejezzük ki a  francia lakossággal és hatóságokkal. A Bizottság összes épületében ma délben egyperces néma csenddel emlékeztünk az áldozatokra.

A Juncker vezette Bizottság elfogadta második éves munkaprogramját: az eredeti irányvonal fenntartása és 10 prioritás megvalósítása

2015. november 12.

Az Európai Bizottság 2015. október 27-én elfogadta 2016. évi munkaprogramját – a Juncker vezette Bizottság második munkaprogramját –, amelyben megerősíti elkötelezettségét a politikai iránymutatásában szereplő tíz politikai prioritás iránt. E munkaprogram előkészítése Juncker elnöknek az Európai Parlament előtt szeptember 9-én elmondott, az Unió helyzetéről szóló beszédével, valamint az általa és Timmermans első alelnök által az Európai Parlament és a Tanács elnökeinek ugyenezen a napon elküldött szándéknyilatkozatával vette kezdetét. Elfogadását az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal folytatott konstruktív párbeszéd előzte meg. A munkaprogram felkéri az Európai Parlamentet és a Tanácsot annak elősegítésére, hogy a legfontosabb szakpolitikai területeken gyors és kézzelfogható eredményeket lehessen elérni.

Az Európai Számvevőszék sorozatban nyolcadik alkalommal bólintott rá az EU költségvetésére

2015. november 10.

Az Európai Számvevőszék immár az egymást követő nyolcadik évben találta megfelelőnek az uniós költségvetés végrehajtását. Mind a bevételi, mind az igazgatási kiadásokat tartalmazó oldal mentes a jelentős hibáktól, állapította meg a testület. Az összesített kifizetési hibaarány második éve csökken: 2014-ben 4,4% volt. Az Unió 2014. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló éves jelentésében a Számvevőszék emellett hangsúlyozza: a Bizottság intézkedései nyomán átláthatóbbá vált az uniós források kezelése és felhasználása.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

4for Europe - országos középiskolai verseny

2015. november 6.

Négy Komárom-Esztergom megyei iskola is bejutott a 2015. november 5-én Székesfehérváron szervezett regionális középdöntőbe: a Tatabányai SzC Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskolája és Szakiskolája Travellers nevű csapata, a Tatabányai SZC Szent Imre Középiskolája Flúgosok nevű csapata, Tatabányai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskolája Négyek Uniója nevű csapata, és az oroszlányi Hamvas Béla Gimnázium Kék banán nevű csapata.
A vetélkedőre országos szinten 256 négy fős csapat regisztrált. 1. díj: strasbourgi tanulmányút az EUROSCOLA keretein belül. 2–4. díj: többnapos tanulmányút Wroclaw-Krakkó
A helyezettek: 1. és 2. helyezett a veszprémi Lovassy László Gimnázium Lovassy 1, és Lovassy 2. nevű csapata, 3. helyezett pedig a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium "EU elsők vagy utolsók" nevű csapata lett.
Gratulálunk a nyertes csapatoknak, jó felkészülést a továbbiakhoz!

Támogatás 200 ezer menekültnek, további humanitárius segély Szíriának

2015. november 3.

Az Európai Bizottság 2 millió eurós pénzügyi hozzájárulással, 200 ezer menekültnek elegendő forrással támogatja az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatalát. A menekülteket segélyező hivatal a jelenleg a Nyugat-Balkánon tartózkodó menekülteknek és menedékkérőknek biztosít többek között meleg ruhát és átmeneti szálláshelyet a régió befogadóállomásain.

2016-os Erasmus+ pályázatok – Pályázatíró szemináriumok

2015. október 30.

Az Erasmus+ az Európai Unió oktatást és képzést támogató programja, mely számos lehetőséget kínál a szakképzés bármely területén dolgozó szakembereknek, oktatóknak is.

Ismerje meg, milyen lehetőségeket kínál Önnek a program! A Tempus Közalapítvány munkatársai 2015 novemberében pályázatíró rendezvényeket tartanak több helyszínen az országban.

 

#100 újélmény kihívás

2015. október 20.

Kezdd el most az élménygyűjtést, és szerezz még többet az Erasmus+ ifjúsági programjaival (ifjúsági cserék, Európai Önkéntes Szolgálat)!

„Én élményt gyűjtök, és te?" - Gyűjts 100 új élményt!

Menekültválság: jelentés a kiemelt intézkedések eddigi megvalósításáról

2015. október 20.

Az Európai Tanács október 15-i ülése előtt kiadott közleményében az Európai Bizottság összegzi az európai migrációs stratégia keretében végrehajtandó kiemelt intézkedések helyzetképét. A dokumentum vázolja a Bizottság által javasolt, majd az uniós állam- és kormányfők által szeptember 23-án jóváhagyott operatív intézkedések, költségvetési kötelezettségvállalások és fellépések terén történt előrelépéseket.
A teljes cikket itt olvashatja el »
Jean-Claude Juncker az október 15-i EU-csúcson bemutatott prezentációja (angolul) »

EU tanóra a lábatlani Arany János Általános Iskola 8b osztályában

2015. október 19.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs pont csapata a lábatlani Arany János Általános Iskola 8. b osztályos tanulóinál járt. A tanulók vidám EU tanóra keretében prezentációt nézhettek meg az EU kialakulásáról, és érdekes információkat kaptak a 28 európai uniós országról. Ezt követően a gyerekek Totót töltöttek ki, a legsikeresebbek pendrive-ot és ajándéktárgyakat kaptak. 
Reméljük hasznos és érdekes információkkal bővült a tudásuk. 

Tea a magyar EU-biztossal – Európai aktualitások

2015. október 17.

Navracsics Tibor az Európai kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai, és sportügyi biztosa meglátogatta az Európa Pontot, ahol ismertette az Európai Bizottság 2015-ös munkaprogramját.

A 2015-re szóló legfontosabb tervek között szerepel:

EU tanóra a Bánhidai Jókai Mór Általános Iskolában

2015. október 14.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs pont csapata a Bánhidai Jókai Mór Általános Iskola 8. osztályosai részére tartott EU tanórát. A játékos és vidám prezentációt követően a gyerekek Totót töltöttek ki, a legsikeresebbek pendrive-ot és ajándéktárgyakat kaptak. A tanóra során a diákok általános információkat hallhattak az EU-ról, illetve érdekességeket az EU országairól. Az EU-hoz kapcsolódó érdekeltsége is van az iskolának, hiszen egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően a közelmúltban napelem került a Bánhidai Jókai Mór Általános Iskola tetejére.

Legyél Te az Év Fiatal Vállalkozója 2015-ben - Pályázz!

2015. október 8.

A díjra 18 és 40 év közötti, saját vállalkozással bíró természetes személyek jelentkezhetnek, illetve jelölhetők.A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2015-ben hetedik alkalommal hirdeti meg az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat. A díj a fiatal vállalkozói generáció jeles képviselőinek munkásságát ismeri el - azokat a vállalkozókat, akik fiatal koruk ellenére sikeresek a gazdasági életben, és jó példaként szolgálhatnak társaik számára. Tovább a teljes kiíráshoz.

Company Mission to Tenerife

2015. október 7.

Az MNKH – Enterprise Europe Network nevében szíves figyelmébe ajánlom a „Company Mission to Tenerife” című nemzetközi üzletember találkozót és befektetői fórumot!

Helyszín:Tenerife, Kanári-szigetek,

Chamber of Commerce, Industry, Service and Navigation of Santa Cruz de Tenerife

Az üzletember találkozó időpontja: 2015. november 26-27.

On-line regisztráció és bővebb információ: http://www.tenerifeif.com/

Fedezd fel EUrópát! Kutass! Filmezz! Utazz! Nyerj látogatást az egész osztálynak Budapestre, az Európai Unió Házába!

2015. október 5.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák által indított „Fedezd fel EUrópát!”című program keretében országosan összesen 38 osztály látogathat el Budapestre, az Európai Unió Házába.

A program célja, hogy a középiskolás korosztály minél szélesebb körű európai uniós ismeretekhez jusson, ezért a programelemek is mind arra épülnek, hogy európai uniós tudást adjanak át a középiskolásoknak. A programban való részvétel az iskola részéről anyagi hozzájárulást nem igényel.

2080-ra az unió lakosságának csaknem harmada 65 év feletti lesz

2015. október 1.

Az Európai Unió (EU) népessége folyamatosan öregszik, míg 2014-ben az összlakosság 18,5 százaléka volt 65 év feletti, 2080-ra ez az arány várhatóan eléri a 30 százalékot - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat felméréséből, amelyet az idősek világnapja alkalmából adott ki.

MKIK EU Hírlevél 2015/14. szám

2015. szeptember 30.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2015/14. szám).

A Fókuszban az Unió rovatban a „Vállalkozói vélemény: mi nehezíti a vállalkozások működését az EU belső piacán?” címmel készített összefoglaló található.

Összehangolt lépések a menekültválság kezelésére

2015. szeptember 24.

Az EU állam-, és kormányfői támogatják a Bizottság által kidolgozott, sürgős intézkedéseket tartalmazó csomagot, annak érdekében, hogy az EU, az uniós intézmények és a tagállamok összehangolt lépéseket tegyenek a menekültválság kezelésében. ‪#‎RefugeeCrisis‬ 
Az Európai Tanács tegnap esti informális ülése után született nyilatkozat itt olvasható: http://goo.gl/mPJY3w
‪#‎solidarity‬ ‪#‎responsibility‬

Ezután komoly kártalanítás jár, ha késik a repülője

2015. szeptember 18.

A légitársaságok nagyon sok esetben kötelesek kártalanítást fizetni az utasoknak, ha műszaki problémák miatt késik egy járat, erről döntött az Európai Unió Bírósága egy ügyben, amiben egy utas 29 órás, műszaki hiba miatti késés miatt követelt kártérítést a KLM-en.

A légi járat törlése esetén az uniós jog értelmében a légi fuvarozó köteles az érintett utasoknak ellátást, valamint kártalanítást (a távolság függvényében 250 és 600 euró között) biztosítani. Nem köteles azonban e kártalanítás nyújtására abban az esetben, ha bizonyítani tudja, hogy a járat törlését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden észszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni. Ilyen például a járat biztonságát érintő rejtett gyártási hiba, a szabotázs vagy a terrorcselekmény.

Tovább a teljes cikkhez...

Bizottsági állásfoglalás az osztrák átmeneti határellenőrzés bevezetése kapcsán

2015. szeptember 16.

Az osztrák hatóságok tájékoztatták  az Európai Bizottságot arról, hogy Ausztria átmenetileg ellenőrzést vezet be az uniós határain, különösen a Magyarországgal határos szakaszon, de ugyanakkor Olaszországgal, Szlovákiával és Szlovéniával való határain is.

FIATALOK EURÓPÁJA 2015. szeptember 29.

2015. szeptember 14.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont szeretettel meghívja az érdeklődőket a FIATALOK EURÓPÁJA 2015 Karrier és információs börze című rendezvényre, melynek

Időpontja: 2015. szeptember 29.

Helyszíne: Tatabánya, A Vértes Agórája

A részletes program a csatolt mellékletben található.