-

Kamarai rendezvények

<< 2015 Október >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
5678
9
1011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Pályaválasztási tanácsadás

Segítse munkánkat: töltse ki kérdőívünket az ED irodák működésével kapcsolatban

Köszönjük, hogy időt szakít kérdőívünk kitöltésére, és megosztja velünk, mennyire volt elégedett a helyi Europe Direct Tájékoztatási Központ szolgáltatásával. A felmérés teljes mértékben anonim módon történik.

A kérdőív letölthető innen.

Fedezd fel EUrópát! Kutass! Filmezz! Utazz! Nyerj látogatást az egész osztálynak Budapestre, az Európai Unió Házába!

2015. október 5.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák által indított „Fedezd fel EUrópát!”című program keretében országosan összesen 38 osztály látogathat el Budapestre, az Európai Unió Házába.

A program célja, hogy a középiskolás korosztály minél szélesebb körű európai uniós ismeretekhez jusson, ezért a programelemek is mind arra épülnek, hogy európai uniós tudást adjanak át a középiskolásoknak. A programban való részvétel az iskola részéről anyagi hozzájárulást nem igényel.

Legyél Te az Év Fiatal Vállalkozója 2015-ben - Pályázz!

2015. október 8.

A díjra 18 és 40 év közötti, saját vállalkozással bíró természetes személyek jelentkezhetnek, illetve jelölhetők.A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2015-ben hetedik alkalommal hirdeti meg az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat. A díj a fiatal vállalkozói generáció jeles képviselőinek munkásságát ismeri el - azokat a vállalkozókat, akik fiatal koruk ellenére sikeresek a gazdasági életben, és jó példaként szolgálhatnak társaik számára. Tovább a teljes kiíráshoz.

Company Mission to Tenerife

2015. október 7.

Az MNKH – Enterprise Europe Network nevében szíves figyelmébe ajánlom a „Company Mission to Tenerife” című nemzetközi üzletember találkozót és befektetői fórumot!

Helyszín:Tenerife, Kanári-szigetek,

Chamber of Commerce, Industry, Service and Navigation of Santa Cruz de Tenerife

Az üzletember találkozó időpontja: 2015. november 26-27.

On-line regisztráció és bővebb információ: http://www.tenerifeif.com/

146 millió eurós uniós támogatás a Magyarország és Szlovákia közötti együttműködés megerősítésére

2015. október 1.

Az Európai Bizottság elfogadta a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó, Magyarország és Szlovákia közötti, határon átnyúló együttműködési programot. A 172 millió eurós – az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) származó 146 millió eurót is tartalmazó – összköltségvetéssel rendelkező program célja a foglalkoztatás fellendítése, a fenntartható turizmus ösztönzése, valamint a mobilitás fokozása új tömegközlekedési összeköttetések és beruházások által a magyar-szlovák határ menti régióban.
A teljes közlemény itt olvasható.

Tőkepiaci unió: cselekvési terv a vállalkozások és a beruházások finanszírozásának fellendítésére

2015. szeptember 30.

Az Európai Bizottság ma útjára indítja a tőkepiaci unióra vonatkozó cselekvési tervet, amely segít abban, hogy 2019-re létrejöjjön a 28 uniós tagállam egységes tőkepiaca.

Fiatalok Európája - EU standdal

2015. szeptember 29.

Negyven kiállító és ezernél több érdeklődő diák részvételével szervezett karrier- és információs börzét kedden a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatabányán Fiatalok Európája címmel szeptember 29-én a Vértes Agorájában.

A tatabányai Europe DIrect információs központ a KEMKIK-kel közös standon várta az érdeklődő fiatalokat, pedagógusokat szülőket, akik továbbtanulással, munkavállalással kapcsolatos kiadványokat, tájékoztató anyagokat kaphattak asztalainknál.

Facebook oldalunkon további képek találhatók.

Új vezetőt nevezett ki az Európai Bizottság a budapesti képviseletén

2015. szeptember 18.

Zupkó Gábort nevezték ki az Európai Bizottság budapesti képviseletének a vezetőjévé - jelentette be szerdán az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény Brüsszelben.

 

Bizottsági állásfoglalás az osztrák átmeneti határellenőrzés bevezetése kapcsán

2015. szeptember 16.

Az osztrák hatóságok tájékoztatták  az Európai Bizottságot arról, hogy Ausztria átmenetileg ellenőrzést vezet be az uniós határain, különösen a Magyarországgal határos szakaszon, de ugyanakkor Olaszországgal, Szlovákiával és Szlovéniával való határain is.

FIATALOK EURÓPÁJA 2015. szeptember 29.

2015. szeptember 14.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont szeretettel meghívja az érdeklődőket a FIATALOK EURÓPÁJA 2015 Karrier és információs börze című rendezvényre, melynek

Időpontja: 2015. szeptember 29.

Helyszíne: Tatabánya, A Vértes Agórája

A részletes program a csatolt mellékletben található.

Az Európai Bizottság Magyarországot is segíti a migrációs válság kezelésében

2015. szeptember 1.

Az egész Európát érintő válság csak együttes európai fellépéssel kezelhető hatékonyan. Az Európai Bizottság tisztában van azzal, hogy Magyarországnak is egyre növekvő migrációs nyomással kell szembenéznie, éppen ezért más tagállamokhoz hasonlóan Magyarországot is aktívan támogatja.

Eures tanácsadó szolgálat - segítség a külföldi álláskeresőknek

2015. augusztus 25.

Az EURES az uniós tagállamok, valamint Svájc és az Európai Gazdasági Térség országainak állami foglalkoztatási szolgálataiból álló információs és tanácsadó hálózat munkáltatóknak és álláskeresőknek. A szolgáltatás 32 országban, így Magyarországon is bárki számára hozzáférhető, ingyenes és megbízható.

Tovább az oldalra...

222 millió euró a Duna régión belüli együttműködési és támogatási projektekre

2015. augusztus 25.

Mindenekelőtt az innováció és a vállalkozói készség ösztönzése, a Duna régió természeti és kulturális kincseinek megóvása, az összekapcsoltság fejlesztése és a karbonszegény gazdaság irányába történő elmozdulás támogatása áll az Európai Bizottság által elfogadott új "Duna transznacionális együttműködési program" középpontjában. A program az Európai Unió Duna régióra vonatkozó stratégiájának prioritásaival összhangban támogatja a transznacionális együttműködési projekteket. Földrajzi kiterjedése megegyezik a stratégia által lefedett területtel, azaz 9 uniós tagállam (Magyarország mellett Ausztria, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia), valamint 3 Unión kívüli ország (Bosznia és Hercegovina, Szerbia és Montenegró) régióit foglalja magában.

Az EU az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) több mint 202 millió eurót (kb. 63 milliárd Ft), az Előcsatlakozási Támogatási Eszközből (IPA) pedig 19,8 millió eurót (kb. 6,2 milliárd Ft) fordít a Duna-medence területén megvalósuló transznacionális projektek céljára. Az első pályázati felhívásokat 2015 őszén teszik közzé. A nyitórendezvényre szeptember 23–24-én kerül sor Budapesten.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Az EU ökocímke terméktanúsítási rendszeréről és az ökocímke használat feltételeiről

2015. augusztus 14.

Az Európai Unió 1992-ben hozta létre az EU ökocímke rendszert, a fogyasztási cikkek (az élelmiszerek, az italok, a gyógyszerek, állatgyógyászati készítmények és orvosi eszközök kivételével) és a szolgáltatások (a továbbiakban együtt: termékek) környezetvédelmi kiválóságának megkülönböztető jelölésére.

A Bizottság elfogadta a 2014–2020 közötti magyarországi vidékfejlesztési programot

2015. augusztus 10.

A magyarországi vidékfejlesztési program (VP), amelyet az Európai Bizottság hivatalosan 2015. augusztus 10-én fogadott el, Magyarország prioritásait tartalmazza azon 4,2 milliárd euró összegű közpénz felhasználását illetően, amely a 2014–2020 közötti hétéves időszak vonatkozásában rendelkezésre áll (3,4 milliárd euró az EU költségvetéséből, 740 millió euró pedig nemzeti társfinanszírozásból).

Hibák az önéletrajzban – ezekre érdemes figyelni

2015. augusztus 4.

Előfordul, hogy hónapokra, vagy netán évekre kiestünk a munka világából. Nem érdemes eltitkolni, hanem próbáljuk meg a legtöbbet kihozni a helyzetből. Hogyan? Ha tovább olvasunk, megtalálhatjuk a választ.

Közvetlen brüsszeli pályázatok magyarul

2015. július 30.

450 milliárd forintnyi pályázattal indított magyar nyelvű honlapot a Magyar Fejlesztési Központ. A www.palyazatokmagyarul.eu az unióban elsőként mindenki számára elérhető, felhasználóbarát internetes felületen nyújt naprakész tájékoztatást a közvetlen uniós forrásokra pályázni kívánóknak.

Fiatal kreatív vállalkozók hálózatosodását támogató pályázat

2015. július 23.

A kísérleti projekt célja, hogy létrehozzon egy olyan platformot, amely összegyűjti a meglévő a kulturális és kreatív ágazatokban tevékenykedő fiatal vállalkozókat az EU-ban és harmadik országokban, valamint megkönnyítse új hálózatok létrejöttét.

Startra kész az Európai Stratégiai Beruházási Alap

2015. július 22.

Az Európai Bizottság ma megállapodott azokban a reálgazdaságba történő beruházásokat beindító intézkedéscsomagokban, melyek alapján az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) már idén ősszel megkezdheti működését. Ez egyúttal azt jelenti, hogy az európai beruházási terv végrehajtása az ütemtervnek megfelelően halad.
A Bizottság az európai beruházási terv összefüggésében a közelmúltban hozta nyilvánosságra a nemzeti fejlesztési bankok szerepéről szóló közleményét. Ebben vázolja a bankok jelentős szerepét abban, hogy az ESBA-beruházások révén ismét fellendüljenek az európai beruházások. A közlemény egyben iránymutatás is, melynek segítségével az európai vállalkozások finanszírozáshoz juthatnak a 315 milliárd eurós beruházási terv alapvető elemét képező Európai Stratégiai Beruházási Alapon keresztül.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Szerzői és szomszédos jogok EU irányelv

2015. július 16.

Az alábbiakban közreadjuk az Igazságügyi Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által készített részletes koncepciót, a szerzői és szomszédos jogokra vonatkozó közös jogkezelésről és a zeneművek belső piacon történő online felhasználásának több területre kiterjedő hatályú engedélyezéséről szóló 2014/26/EU irányelv átültetéséhez megalkotandó magyar jogi szabályozás főbb tartalmi kérdéseivel kapcsolatban.

A luxemburgi EU soros elnökség prioritásai

2015. július 15.

2015. július 1-jén Luxemburg átvette Lettországtól az EU tanácsának soros elnökségét.

 

A luxemburgi elnökség munkaprogramja többek között az alábbi területeket öleli fel: a beruházások ösztönzése a növekedés és foglalkoztatás elősegítése érdekében; az EU szociális dimenziójának elmélyítése; a migráció, a szabadság, a jogérvényesülés és a biztonság kérdései; az egységes piac fellendítése a digitális dimenzió középpontba helyezésével; a fenntartható fejlődés előmozdítása.

A Bizottság az utasjogokról szóló jogszabályok szigorúbb érvényesítésére hív fel Európában

2015. július 6.

Mivel több millió európai polgár utazik a nyári időszakban, a Bizottság ma az utasok jogaira vonatkozó uniós jogszabályok minőségi alkalmazására és végrehajtására hívott fel.
Azért, hogy a tagállamokat végrehajtási kérdések megoldásásban segítse, a Bizottság a mai napon a vasúti ágazatra alkalmazandó, a már meglévő szabályokról szóló értelmező iránymutatásokat fogadott el. Violeta Bulc közlekedési biztos egyúttal felkérte a Tanácsot, hogy a légi járművek utasainak jogaira  vonatkozó új rendelet tárgyalását is tűzze napirendre.
 
A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Fordítói versenyvizsga 2015

2015. június 26.

Felhívjuk figyelmét, hogy az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) hamarosan ismét versenyvizsgát hirdet MAGYAR FORDÍTÓI állásokra!  Jelentkezni 2015. július 30. és szeptember 1. között lehet.

 

MKIK EU Hírlevél 2015. 11. szám

2015. június 19.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2015/11. szám).

Ezekben az országokban járhattok egyetemre teljesen ingyen

2015. június 18.

Mely országokban tanulhattok ingyenesen a felsőoktatásban?

Aktuális pályázati lehetőségek - 2015. június 23. - esztergomi és tatabányai helyszínen is!

2015. június 16.

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt az aktuális pályázati lehetőségeket bemutató ingyenes rendezvényre.

 

Időpontok és helyszínek:

2015. június 23. (kedd) 10 óra – KEMKIK Székház, Esztergom Deák F. u. 14.

ON-LINE Jelentkezés

 

2015. június 23. (kedd) 14 óra – KEMKIK Székház, Tatabánya Fő tér 36.

ON-LINE jelentkezés

 

4 for Europe - európai uniós témájú verseny középiskolás diákoknak

2015. szeptember 16.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat,a Katona József Könyvtár,az Informatikai és Könyvtári Szövetség,az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája "4 for Europe" címmel európai uniós témájú versenyt szervez középiskolás diákoknak.

A vetélkedőre olyan négyfős csapatok jelentkezését várjuk, amelyek tagjai középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkeznek. A csapatok mentora az őket felkészítő pedagógus.A csoportok regisztrációját 2015. október 5.,12óráig fogadjuk a http://europedirect.kjmk.hu(jobb felső sarok) weboldalon, melyen a rendezvénnyel kapcsolatos aktuális információk is olvashatók. Minden iskolából tetszőleges számú csapat nevezhet.

 

A vetélkedő első helyezett csapata a2015/2016-os tanév tavaszi félévében egy strasbourgi tanulmányúton vehet részt az Európai Parlament EUROSCOLA programjának keretein belül. A verseny 2-4. helyezett csapatai Wroclaw-Krakkó utat nyernek (5 nap, 4 éjszaka) Részletek a verseny honlapján.

 

Tea a magyar EU-biztossal – Európai aktualitások

2015. október 8.

MEGHÍVÓ

 

Tea a magyar EU-biztossal – Európai aktualitások:

migráció, EU-jelentés az ifjúság helyzetéről, a decemberi párizsi klímacsúcs

 

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

tisztelettel meghívja Önt, illetve intézménye képviselőjét

 

NAVRACSICS TIBOR,

 

az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa

előadására és az ezt követő beszélgetésre. A program magyar nyelven zajlik, tolmácsolás nélkül.

Az egyetemi hallgatók mobilitását ösztönző programot indít az Emmi

2015. október 7.

A magyar főiskolai és egyetemi hallgatók mobilitását ösztönző programot indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - jelentette be Palkovics László, a tárca felsőoktatásért felelős államtitkára hétfői, a Budapesti Gazdasági Főiskolán tartott sajtótájékoztatóján.

2080-ra az unió lakosságának csaknem harmada 65 év feletti lesz

2015. október 1.

Az Európai Unió (EU) népessége folyamatosan öregszik, míg 2014-ben az összlakosság 18,5 százaléka volt 65 év feletti, 2080-ra ez az arány várhatóan eléri a 30 százalékot - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat felméréséből, amelyet az idősek világnapja alkalmából adott ki.

MKIK EU Hírlevél 2015/14. szám

2015. szeptember 30.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2015/14. szám).

A Fókuszban az Unió rovatban a „Vállalkozói vélemény: mi nehezíti a vállalkozások működését az EU belső piacán?” címmel készített összefoglaló található.

Összehangolt lépések a menekültválság kezelésére

2015. szeptember 24.

Az EU állam-, és kormányfői támogatják a Bizottság által kidolgozott, sürgős intézkedéseket tartalmazó csomagot, annak érdekében, hogy az EU, az uniós intézmények és a tagállamok összehangolt lépéseket tegyenek a menekültválság kezelésében. ‪#‎RefugeeCrisis‬ 
Az Európai Tanács tegnap esti informális ülése után született nyilatkozat itt olvasható: http://goo.gl/mPJY3w
‪#‎solidarity‬ ‪#‎responsibility‬

Ezután komoly kártalanítás jár, ha késik a repülője

2015. szeptember 18.

A légitársaságok nagyon sok esetben kötelesek kártalanítást fizetni az utasoknak, ha műszaki problémák miatt késik egy járat, erről döntött az Európai Unió Bírósága egy ügyben, amiben egy utas 29 órás, műszaki hiba miatti késés miatt követelt kártérítést a KLM-en.

A légi járat törlése esetén az uniós jog értelmében a légi fuvarozó köteles az érintett utasoknak ellátást, valamint kártalanítást (a távolság függvényében 250 és 600 euró között) biztosítani. Nem köteles azonban e kártalanítás nyújtására abban az esetben, ha bizonyítani tudja, hogy a járat törlését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden észszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni. Ilyen például a járat biztonságát érintő rejtett gyártási hiba, a szabotázs vagy a terrorcselekmény.

Tovább a teljes cikkhez...

Lábatlani Városi Napok - EU sátor a Duna parton szeptember 19-én

2015. szeptember 14.

A tatabányai Europe Direct Információs Központ szeretettel várja az érdeklődőket EU standján 2015. szeptember 19-én 10-15 óra között a Duna-parton. Totókkal, színezőkkel, játékokkal várjuk a kicsiket és nagyokat.

„A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk” országos rajzpályázat

2015. szeptember 7.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Fejlesztés Európai Éve keretében a Visegrádi Négyekkel együttműködve, a Külgazdasági és Külügyminisztérium költségvállalásával 2015. augusztus 14-én kiírja „A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk” című országos rajzpályázatot.

Részletek itt...

Fiatal vállalkozók is kihasználják az Erasmust

2015. augusztus 27.

Több mint 50 fiatal magyar vállalkozó vett részt az az Erasmus fiatal vállalkozóknak határokon átnyúló csereprogramban. A média- és az építőipar vállalkozói a leglelkesebbek, Anglia és Spanyolország is szerepel a legnépszerűbb célországok között.

A cikk itt folytatódik tovább...

A kiküldetés szabályai az Európai Gazdasági Térségben

2015. augusztus 25.

Az uniós szabályok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a magyarországi munkáltatók munkavállalóikat az Európai Gazdasági Térség (továbbiakban: EGT térség) valamely tagállamába, illetve Svájcba küldjék ki munkavégzés céljából.

A kiküldetésekre vonatkozó legfontosabb szabályokat a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/04/EK rendelet (a továbbiakban: Rendelet), valamint a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény végrehajtásáról szóló 195/1997. (XI.5) Korm. rendelet tartalmazza.

Német családi pótlék

2015. augusztus 24.

Az Európa Parlament 883/2004/EK rendelete alapján a Németországban munkát vállaló honfitársaink, az egyenlő bánásmód elve alapján, német családi pótlék igénylésére jogosultak.

EU Pályázati ajánló - tudomány és innováció

2015. augusztus 12.

A közelmúltban már ismertettük a közvetlen brüsszeli kiiírású, magyar nyelven is elérhető H2020 pályázatokat összefoglaló új honlapot, rövid sorozatunkban az egyes területekről ajánlunk néhány pályázatot.

Hogyan tanuljunk idegen nyelveket az interneten?

2015. augusztus 6.

Sokan tanulnak valamilyen idegen nyelvet, és teszik ezt tanfolyamokon vagy csak önszorgalomból. A mai világban az interneten rengeteg segítséget kaphatunk, ha például angolul vagy spanyolul szeretnénk megtanulni.

Külföldi munkalehetőség magyaroknak, vajon valóban megéri?

2015. augusztus 3.

Komoly változást hozhat az a lehetőség az életünkben, ha kipróbáljuk magunkat egy másik országban, legyünk akár fiatalok, vagy idősebbek. Persze sokszor a kényszer a nagy úr, de mégis jobb mérlegelni, hogy milyen előnyünk vagy hátrányunk származhat belőle, ha valahol külföldön vágunk neki a karrierünk építésébe.

1,67 milliárd euró a legígéretesebb kutatásokra

2015. július 30.

Az Európai Bizottság tegnap fogadta el az Európai Kutatási Tanács (EKT) 2016-os munkaprogramját. Az EKT 1,67 milliárd eurót rendelkezésre bocsátó új pályázatai – állampolgárságtól függetlenül – a legkiválóbb kutatóknak szólnak, akik Európában tevékenykednek, vagy készek idetelepülni, hogy áttörést ígérő elgondolásaikon dolgozzanak.

2013-ban és 2014-ben csaknem 30 ezer álláskereső részesült uniós támogatásban

2015. július 23.

2013 és 2014 során az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap (EGAA) összesen 27610, a gazdasági válság és a globalizáció következtében állását vesztett munkavállalónak nyújtott segítséget a munkaerő-piaci újrabeilleszkedéshez. Egy ma elfogadott jelentés rámutat arra, hogy tavaly és tavalyelőtt az EGAA 13 tagállamban több mint 114,4 millió euróval támogatta az átmenetileg munkanélkülivé vált és új állást kereső munkavállalókat. Az EGAA-finanszírozást tagállami forrásokból 94,1 millió euróval egészítették ki.
Az EGAA-jelentés áttekintést ad a 2013 és 2014 folyamán beadott támogatási kérelmekről, és tartalmazza számos, a 2013–2014-es időszakban lezárult ügy eredményét. A dokumentum rávilágít arra, hogy az EGAA-programban részt vevő munkavállalók mintegy fele (15245 személyből 7656) új állást talált vagy önálló vállalkozóként folytatta pályafutását. További 667-en oktatásban vagy képzésben részesültek.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

A közép- és délkelet-európai országok karöltve dolgoznak egy integrált földgázpiac létrehozásán

2015. július 20.
A stabil és alkalmazkodóképes, előretekintő éghajlat-politikát folytató energiaunió létrehozásának előfeltétele a megfelelően összekapcsolt uniós energiapiac, ahol biztosított az energia határokon keresztül történő szabad áramlása, és amely szavatolja, hogy egyetlen tagállam se szigetelődjön el az uniós energiahálózatoktól. Mindez az EU valamennyi polgára és vállalkozása számára biztonságos, megfizethető és fenntartható energiaellátást fog biztosítani. Az EU és az Energiaközösség 15 közép- és délkelet-európai országa megállapodott abban, hogy együtt fognak törekedni a még hiányzó, földgáz-infrastruktúrák közötti kapcsolódási pontok kiépítésének felgyorsítására, valamint azon fennmaradó technikai és szabályozási akadályok leküzdésére, amelyek az ellátás biztonságát, valamint a teljes mértékben integrált és versenyképes energiapiac kialakulását hátráltatják a térségben.

A teljes cikket itt olvashatja el

Állami támogatás: A Bizottság két részletes vizsgálatot indít a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó ügyében

2015. július 15.

A Bizottság két különálló, részletes vizsgálatot indított annak további kivizsgálása céljából, hogy a közelmúltban hozott két magyar intézkedésbe foglalt adómértékek meredeken progresszív szerkezete összhangba áll-e az uniós állami támogatási szabályokkal. Az első intézkedés az élelmiszerlánc-felügyeleti díjra, a második pedig a dohánytermékek gyártásából és kereskedelméből származó árbevételt terhelő adóra vonatkozik. A Bizottság ebben a szakaszban mindkét ügyben aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az árbevételen alapuló adómértékek progresszív jellege – az uniós állami támogatási szabályok megsértésével – szelektív előnyt biztosít az alacsony árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak a versenytársakkal szemben.

Jóváhagyták a 13,1 milliárd eurós közlekedési beruházást

2015. július 13.

A Bizottság rekord nagyságú, a közlekedési ágazatot támogató 13,1 milliárd eurós beruházási terve közelebb került a megvalósításhoz azt követően, hogy a tagállamok jóváhagyták az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (Connecting Europe Facility - CEF) keretében finanszírozandó projektek jegyzékét.

Nemzetközi Duna Nap

2015. június 29.

2015. június 27-én Lábatlanra kaptunk meghívást. Játékokkal, totóval, színezőkkel készültünk a résztvevőknek, és az aktuális információs anyagokkal.

További fotók facebook oldalunkon.

Aktuális pályázati lehetőségek két helyszínen is - beszámoló

2015. június 25.

Aktuális pályázati lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztató előadást szerveztünk a KEMKIK-kel és a Széchenyi Programirodával közösen 2015. június 23-án. Az előadás anyaga letölthető a csatolt mellékletből.

185 000 új menedékkérő az első negyedévben

2015. június 18.

Az idei év első három hónapjában Unió-szerte 185 000 fő kért első alkalommal menedéket.  Arányuk 2014 utolsó negyedévéhez viszonyítva stabilnak mondható, ugyanakkor a tavalyi év első negyedévéhez képest 86%-os növekedést mutat. A Koszovóból érkező menekültek száma igen jelentős mértékben nőtt, közel 50 000 főre. Az Európai Unióban idén január és március között közülük került ki a legtöbb olyan menedékkérő, aki első alkalommal folyamodott védelemért, megelőzve az afgán és szíriai állampolgárokat. A koszovóiak több mint fele Magyarországon vagy Németországban nyújtotta be kérelmét. Az év első negyedévében Magyarországon 32 800-an (az Unióban benyújtott új kérelmek 18%-a) kértek első alkalommal menedéket, ennél több új kérelmet csak Németországban (73 100 fő, az Unió-szerte első alkalommal benyújtott kérelmezők 40%-a) regisztráltak.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Új cselekvési terv a méltányos és hatékony társasági adózásról

2015. június 18.

Az Európai Bizottság ma tette közzé cselekvési tervét, melynek célja, hogy az Unión belül alapjaiban megreformálja a társasági adózást. A cselekvési terv olyan kezdeményezéseket tartalmaz, melyek kezelik a társaságok adókikerülésre irányuló magatartását, biztosítják a fenntartható bevételeket, valamint a vállalkozások szempontjából megerősítik az egységes piacot. A fokozott méltányosságot, hatékonyságot és növekedésközpontúságot célzó intézkedéscsomag várhatóan jelentősen javítja az uniós társasági adózás feltételeit. Kulcsfontosságú fellépés például a közös konszolidált társaságiadó-alap újraindítása, valamint a profitalapú hatékony adózást biztosító keret megteremtése. A Bizottság egyúttal első alkalommal tette közzé az EU-n kívüli nem együttműködő adóügyi joghatóságok listáját, és ezen felül nyilvános konzultációt is indított annak felmérésére, hogy a vállalatokat kötelezzék-e egyes adóügyi információk nyilvánosságra hozatalára.
A teljes sajtóközlemény itt olvasható.