Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2017 Március >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
2021222324
25
26
2728293031  

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték TAVASZI FORDULÓ

2017. március 23.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Facebook nyereményjátékot hirdet 

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték címmel. 

A Tavaszi forduló 1. játékának beküldési határideje:

2017. március 30. 

Minden forduló 4 játékhétből áll. A Tavaszi Forduló nyereménye: 1 db HP Laptoptáska 

Ezek mellett a velünk játszók között minden héten 1-1 ajándékcsomagot sorsolunk ki. 

Fődíj: a 16 héten át folyó játék során legalább 10 alkalommal helyes választ adók között sorsolás útján kerül kiválasztásra, nyeremény: 8”-os LENOVO TABLET.

A NYEREMÉNYJÁTÉK ITT TALÁLHATÓ. 

Játékszabályzat

 

Varázslatos utazások Európában - a mese...Folytattuk!

2017. március 8.

Első fejezet

A nevünk Bogi és Panna, testvérek vagyunk. De nem akármilyenek: ikertestvérek.

Tudjátok, - mondja mindig anya – különlegesek vagytok. Olyan kincset birtokoltok, melyet csak az ikrek tudhatnak magukénak. Ismeritek egymás gondolatait, benne éltek egymás lelkében. Mi pedig lelkesen bólogatunk, hiszen tudjuk ezt már régóta, talán jobban, is mint anya.

Ma van a tizedik születésnapunk. Apától minden évben valami igazán érdekes ajándékot kapunk. Tudjátok, apának különleges boltja van, amit mi csak úgy hívunk: VARÁZSBOLT. Van ott minden, mi szem-szájnak ingere: csodatévő kalap, láthatatlanná tévő köpönyeg, varázspálca, hétmérföldes csizma, és még mi minden más, amiről még csak nem is hallottatok.  

A Víz Világnapja alkalmából kiírt plakátkészítő pályázat eredményei

2017. március 22.

Ma ünnepeljük a Víz világnapját. 
Ezen alkalomból óvodai csoportok részére hirdettünk plakátkészítő pályázatot.

A kiírásra összesen 24 pályamű érkezett be. 
 A zsűri az alábbi 10 pályázó csoport munkáját díjazza 20 ezer forint értékű ajándékcsomaggal: 

Toborzó verseny a Lábatlani Sirályoknál

2017. március 21.
A Lábatlani Sirályok által szervezett Duna napra többször is kapott már meghívást irodánk, melynek mindig örömmel tettünk eleget. A sportegyesület 2017. március 14-ére szervezett toborzó foglalkozására is felajánlottunk néhány EU-s ajándékot, tornazsákot, sapkát, kerékpár ülésvédőt, táskát, stb. A toborzó résztvevői az egyesület életéről néztek meg egy kisfilmet, utána játszottunk. Fogóval választottunk csapatokat, majd olyan váltóversenyek voltak, ahol a kajak-kenu eszközei kerültek a középpontba. Kenulapátok között kellett labdát vinni, spricdekbe kislabdát gyűjteni, nagylabdán ugrálni mentőmellényben, vagy a kajaklapáttal levenni és felrakni a bóját. Köszönjük a meghívást, örömmel tettünk eleget a kérésnek, és ajánlottuk fel a rendelkezésünkre álló apróságokat, mellyel reméljük örömet szereztünk a sportolni kívánó diákoknak.

4 forduló=évforduló - 4 évszakon átívelő nyereményjáték hamarosan indul!

2017. március 21.

4 ÉVSZAKON ÁTÍVELŐ NYEREMÉNYJÁTÉK! 
4 forduló=évforduló
Kedveld Facebook oldalunkat, hogy ne maradj le az indulásról! 
Hamarosan jövünk a részletekkel 

Egyszerűbb szabályok és több támogatás a gyümölcs- és zöldségtermelők számára

2017. március 21.
Az Európai Bizottság által elfogadott új szabályoknak köszönhetően az európai gyümölcs- és zöldségtermelők válság idején az egyszerűbb szabályok, a csökkentett adminisztratív terhek és a fokozott pénzügyi támogatás előnyeit élvezhetik. A jogszabály tovább erősíti az európai gyümölcs- és zöldségágazatban a termelői szervezetek szerepét azáltal, hogy vonzerejüket növeli a tagsággal nem rendelkezők számára, valamint javítja a meglévő piaci irányítási rendszer működését.

Aprótalpúak Európában - 3. FORDULÓ

2017. március 20.

Kedves Pályázó Csapatok! 

 

A csatolmányban elérhetitek a harmadik, utolsó forduló feladatait. 

 

A pályázatokat az alábbi címre kérjük személyesen, vagy postai úton beküldeni:

KEMKIK (Europe Direct Iroda) 2800 Tatabánya, Fő tér 36. 2. emelet 208. iroda

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2017. április 13. !!

Postára adás legvégső dátuma: 2017. április 12! 

Kérdés esetén: Telefon: 34/513-020        E-mail: info@kemkik.hu

 

Figyelem! 

A regisztráció lezárult, a feladatok megoldása csak az előzetesen regisztrált csapatok számára lehetséges! 

Jelentés a veszélyes termékek riasztási rendszeréről: az online piacterek is fokozzák erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy eltávolítsák a veszélyes termékeket a piacról

2017. március 20.
A Bizottság múlt héten ismertette legutóbbi jelentését a veszélyes termékek riasztási rendszeréről. 2016-ban a rendszert aktívabban használták a nemzeti hatóságok, amelyek eltávolították a veszélyes termékeket a kereskedelemből. Magyarország 2016-ban 192 veszélyes termékekre vonatkozó riasztást jelzett, melyeket 97 nyomonkövetési intézkedés követett. Magyarország legtöbbször a ruházati, textil- és divatárucikk termékeket jelentett be (38%). Mivel a riasztási rendszer keretében bejelentett veszélyes termékek közül egyre többet értékesítenek online platformokon, a Bizottság fokozta együttműködését az Amazonnal, az Ebay-jel és az Alibabával annak érdekében, hogy határozottabban lépjenek fel az uniós fogyasztók számára értékesítő weboldalaikon szereplő potenciálisan nem biztonságos vagy a szabályozásnak eleget nem tevő termékek ellen.

IDEA-EXPO 2017. Komárom

2017. március 13.

Ötlet-Újdonság-Találmány kiállítás és vásár Komáromban az Arany 17 Rendezvényközpontban 2017. március 31-től április 2-ig. 
Irodánk március 31-én standdal vesz részt a rendezvényen, minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Európai migrációs stratégia: a Bizottság új intézkedéseket terjesztett elő a visszatérési politika hatékonyságának és hitelességének javítására

2017. március 7.
A biztosi testület múlt héten migrációs csomagot fogadott el. A csomag iránymutatást tartalmaz a visszaküldésekről, és friss áttekintést nyújt egyes kulcsfontosságú, migrációval kapcsolatos területeken elért eredményekről, melyek az EU átfogó migrációs szakpolitikájának részét képezik. Miután a 2017. február 3-i máltai csúcstalálkozó rámutatott az uniós visszatérési politika felülvizsgálatának szükségességére, a Bizottság a csomag részeként benyújtotta a visszatérésre vonatkozó megújult uniós cselekvési tervet, és a visszaküldési eljárások hatékonyabbá tétele érdekében ajánlásokat fogalmazott meg a tagállamok számára.

A Bizottság jóváhagyta a Paks II atomerőmű megépítésére irányuló beruházást állami támogatás szempontjából

2017. március 6.
A Bizottság a Paks II atomerőmű megépítésére irányuló magyarországi tervekkel kapcsolatban 2015 novemberében részletes állami támogatási vizsgálatot indított. A vizsgálat most lezárult, a Bizottság azt a következtetést vonta le, hogy a két új paksi nukleáris reaktor megépítéséhez nyújtott pénzügyi támogatás állami támogatást tartalmaz. A Bizottság az uniós állami támogatási szabályok értelmében és a Magyarország által a versenytorzulás korlátozása érdekében vállalt kötelezettségek alapján jóváhagyta ezt a támogatást.

Segítse munkánkat: töltse ki kérdőívünket az ED irodák működésével kapcsolatban

Köszönjük, hogy időt szakít kérdőívünk kitöltésére, és megosztja velünk, mennyire volt elégedett a helyi Europe Direct Tájékoztatási Központ szolgáltatásával. A felmérés teljes mértékben anonim módon történik.

A kérdőív letölthető innen.

Játékos EU óra a Kecskédi Német Nemzetiségi Általános Iskolában

2017. március 1.

2017. február 28-án Kecskédre látogattunk el a Német Nemzetiségi Általános Iskola harmadik és negyedik osztályosaihoz. A tanóra elején a kisdiákok prezentáció keretében rövid ismertetőt láthattak az Európai Unió szerkezetéről, kialakulásáról, tagállamairól. Ezt követően zsákbamacskát húztak a gyerekek, melyen 1-1 kérdést találtak az Unióról, az Unió országairól, melyek megválaszolása után boldogan bontogatták az ajándékcsomagokat. Miután minden kérdés megválaszolásra került 10 csoportot alkottak a gyermekek, és minden csoport kapott egy-egy puzzle-t nevezetességekről, uniós zászlóról, stb. Mikor minden kirakódarab a helyére került, extra kérdéseket tettünk fel a bemutatott prezentációval kapcsolatban, melyért ajándékcsomag volt a jutalmuk. A játékos tanóra végén mindkét osztályról csoportkép készült. Köszönjük, hogy ott lehettünk!

Café+ esemény a mobilitást támogató eszközökről, módszerekről

2017. február 27.

Café+ Jogodban áll kimozdulni

Helyszín: Európa Pont, 1024 Budapest, Lövőház utca 35.

Időpont: 2017. március 1. 16:00-18:00

 

Beszélgetés a mobilitást támogató eszközökről, módszerekről.

 

Cikk a mellékletben, illetve itt: http://www.eurodesk.hu/news/show/361/cafe_jogodban_all_kimozdulni_

Plakátkészítő pályázat óvodai csoportok részére a Víz Világnapja alkalmából

2017. február 24.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont plakátkészítő pályázatot hirdet a Víz Világnapja alkalmából Komárom-Esztergom megyei óvodai csoportok részére. 

 

 

Magyarországról is megjelent a bizottsági országjelentés a gazdasági és szociális prioritások terén elért haladásról

2017. február 22.

Az Európai Bizottság ma tette közzé a tagállamok gazdasági és szociális helyzetéről készített éves elemzését. A tagállamokban zajlik a tavaly kapott egyedi szakpolitikai iránymutatások végrehajtása, amelyek a beruházásélénkítést, a strukturális reformokat és a felelősségteljes fiskális politikát hivatottak elősegíteni. A tagállamok által elért haladás értékelése, más néven az európai szemeszter téli csomagja része az uniós szintű gazdaságpolitikai koordináció éves ciklusának.

APRÓTALPÚAK EURÓPÁBAN - 2. FORDULÓ

2017. február 20.

Kedves Pályázó Csapatok! 

 

A csatolmányban elérhetitek a második forduló feladatait. 

 

A pályázatokat az alábbi címre kérjük személyesen, vagy postai úton beküldeni:

KEMKIK (Europe Direct Iroda) 2800 Tatabánya, Fő tér 36. 2. emelet 208. iroda

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2017. MÁRCIUS 16.

Kérdés esetén: Telefon: 34/513-020        E-mail: info@kemkik.hu

 

Figyelem! 

A regisztráció lezárult, a feladatok megoldása csak az előzetesen regisztrált csapatok számára lehetséges! 

Magyar gyerekek a világ legjobb programozói között

2017. február 15.

A jövő nagy tehetségei már itt vannak ... Názer Lili 11 éves, Horváth Roland 15 éves diák olyan menő appot fejlesztettek szabadidejükben, hogy a korosztályukban megnyerték a UPC Future Makers hazai nagydíját, sőt itt nem álltak meg, már a Future Makers nemzetközi döntőjében is a legjobb 10 között vannak. 

Tovább a cikkhez...

A Bizottság nagyobb átláthatóságot és elszámoltathatóságot javasol az uniós jog végrehajtását szolgáló eljárásokban

2017. február 14.

A Bizottság ma javaslatot tett az úgynevezett komitológiai rendelet módosítására, hogy növelje az uniós jogszabályok végrehajtását szolgáló eljárások átláthatóságát és a döntésekben résztvevők elszámoltathatóságát. A komitológia egy sor olyan eljárást jelent, amelyek révén az EU országai ellenőrzik és befolyásolhatják azt, hogy miként hajtja végre az uniós jogszabályokat az Európai Bizottság.

Campus Mundi ösztöndíj – rövid tanulmányutak

2017. február 13.

Campus Mundi ösztöndíjpályázat 2017. szeptember 1. – 2018. szeptember 30. között megvalósítható rövid tanulmányutak támogatására felsőoktatási hallgatók számára.

 

A 2017. tavaszi pályázati fordulóban 2017. szeptember 1. – 2018. szeptember 30. között megvalósuló rövid tanulmányútra lehet pályázni.

 

A 2017. őszi pályázati fordulóban 2018. március 1. – 2018. szeptember 30. között megvalósuló rövid tanulmányútra lehet pályázni.

Felülvizsgálták az uniós környezetvédelmi politikák végrehajtását

2017. február 13.

Az Európai Bizottság múlt héten fogadta el a környezetvédelmi politikák végrehajtásának felülvizsgálatáról szóló közleményét. Az európai környezetvédelmi politika és a közösen megállapított szabályok hatékonyabb végrehajtását szolgáló új eszköz egy új folyamat első lépését jelenti. A Bizottság a tagállamokkal együtt keres megoldást a végrehajtási hiányosságok okaira, még mielőtt a problémák sürgetővé válnának. A Magyarországra vonatkozó országjelentés szerint bár Magyarország erőfeszítéseket tesz gazdag természeti örökségének megőrzéséért és környezetvédelmi teljesítményének javításáért, a környezetvédelmi politikák végrehajtása még mindig kihívást jelent.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Máltai elnökség: középpontban a biztonság, a bevándorlás és az egységes piac

2017. február 7.

2017 első félévében Málta az Európa Unió Tanácsának soros elnöke. Újoncként nincsen egyszerű helyzetben, mert az EU óriási kihívások előtt áll. Az EU-n belül zajló folyamatok – amelyeket pl. a Brexit jelez –, a migrációs válság és a terrorfenyegetettség is hatásos válaszokat kíván az EU-tól.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Európai fogyatékosságügyi stratégia 2010–2020: befogadóbb társadalom, de kihívások továbbra is fennállnak

2017. február 6.

Az Európai Bizottság közzétette eredményjelentését, mely áttekinti az európai fogyatékosságügyi stratégia eddigi végrehajtását. Az uniós fellépésnek köszönhetően a stratégia mind a nyolc területén – akadálymentesítés, részvétel, egyenlőség, foglalkoztatás, oktatás és képzés, szociális védelem, egészség és külső fellépés – előrelépés tapasztalható. Példák erre az olyan kezdeményezések, mint a webhelyek akadálymentesítéséről szóló irányelv vagy az európai akadálymentesítési intézkedéscsomag.

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

Február 14., 18 óra: Európai Kávéház – beszélgetés Európa jövőjéről

2017. február 6.

Az esemény vendégei: Danilo Türk professzor, Szlovénia egykori elnöke, Erhard Busek, Ausztria egykori alkancellárja, és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, akik Közép-Európa Európai Unión belül betöltött szerepéről és felelősségéről beszélgetnek az Európa Pontban.

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít a közös agrárpolitika jövőjéről

2017. február 5.

A közös agrárpolitika korszerűsítése és egyszerűsítése lehetővé fogja tenni, hogy ennek a hosszú múltra visszatekintő uniós szakpolitikának a keretében jobb intézkedések szülessenek korunk társadalmi, politikai, környezeti és gazdasági kihívásaira válaszul. Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a témában. A május 2-ig tartó konzultáció során a mezőgazdasági termelők és más polgárok, az érdekelt szervezetek és más érdekelt felek megoszthatják a Bizottsággal a közös agrárpolitika jövőjére vonatkozó elképzeléseiket és javaslataikat.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Júniusban megszűnnek a roaming-díjak

2017. február 3.

Uniós szintű politikai megállapodás született a nagykereskedelmi roamingpiacok szabályozásáról, ami a befejező lépést jelenti abban a folyamatban, melynek köszönhetően idén június 15-től életbe lépnek a belföldi díjas roamingszolgáltatások. Az Európai Bizottság, a Parlament és a Tanács képviselői rögzítették az árplafonokat, melyeket a szolgáltatók egymásnak számolhatnak fel, amennyiben ügyfeleik az Unión belül más szolgáltató hálózatát használják. A megállapodást az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia, ezt követően az Unión belül utazó ügyfelek ugyanannyit fognak fizetni a hívásokért, SMS-ekért és mobilinternetért, mintha ezeket a szolgáltatásokat belföldön vennék igénybe.

A teljes cikket itt olvashatja el »

A Föld órája 2017.

2017. március 24.

Föld Órája Eskü

 

Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm. Az energiatakarékosságra mindennap odafigyelek. A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem. Az otthonomban, a munkahelyemen, és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogyasztás határozza meg lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm.

Március 25-én este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges fényeket, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!

Az EU 2016-ban: megjelent az általános jelentés

2017. március 22.

Az Európai Bizottság múlt szerdán hozta nyilvánosságra az EU 2016-os általános jelentését. A dokumentum áttekinti, milyen eredményeket ért el tavaly az Európai Unió.

A teljes jelentést itt olvashatja el »

Euroscola játék!

2017. március 21.

Középisolások, figyelem! Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának új játékában strasbourgi utat nyerhettek csapatotokkal – bővebb információért kattintsatok ide.  

Varázslatos utazások Európában - az 1. forduló győztese

2017. március 21.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont 3 fordulóból álló folytatásos mese megírására hirdetett pályázatot, az első forduló=második fejezet megírására 2017. március 20-ig volt lehetőség. 

A mese címe: Varázslatos utazások Európában. 

A mese első fejezetét már megírtuk. A pályázat célja: fordulónként egy fejezettel folytatni az előzőleg megírt mesét.

A beérkezett pályaművek közül Janics Mátyás 3. osztályos tanuló meséjével folytattuk a történetet, így az 5000 Ft-os könyvutalványt ő nyerte. Gratulálunk! 

A 3. fejezet megírásának határideje: 2017. március 31. Várjuk az érdekesebbnél érdekesebb történeteket! 

Március 25.: A 60 éves Római Szerződés ünneplése

2017. március 21.

A hét végén a 60 évvel ezelőtt, 1957. március 25-én aláírt Római Szerződésről emlékeznek meg az uniós vezetők Rómában. Ezen felül szerte Európában, így Magyarországon is számos eseménnyel ünneplik a történelmi évfordulót.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Aprótalpúak Európában - 2. forduló eredményei

2017. március 20.

Kedves Csapatok! 

Köszönjük a beküldött pályaműveket, ismét nehéz volt a döntés, hiszen sok szép rajzot kaptunk.

A 2. fordulóban EU-totót kellett kitölteni a csapatoknak, az EU országainak zászlajait helyesen kiszínezni, illetve könyvborítót készíteni Hans Christian Andersen: Az ezüsthuszas című meséjéhez. 

Az eredményeket a táblázatban láthatjátok. 

Jó munkát kívánunk az utolsó, 3. fordulóhoz! 

Új uniós kábítószer elleni cselekvési terv

2017. március 20.
Az Európai Bizottság új cselekvési tervet terjesztett az Európai Parlament és a Tanács elé, mely a 2017–2020-as időszakra fokozott uniós fellépést irányoz elő a kábítószer-használat és a kábítószer-kereskedelem ellen. Az EU 2013 és 2020 közötti időszakra vonatkozó kábítószer-ellenes stratégiájára, valamint a 2013–2016-os kábítószer elleni cselekvési tervre építve az új terv választ kíván adni az illegális droghasználat és -kereskedelem jelentette új egészségügyi és biztonsági kihívásokra. A kábítószer-ellenes stratégia lényegi szakpolitikai területeit és átfogó témáit megőrizve a Bizottság új, prioritást jelentő területeket is azonosított, köztük az új pszichoaktív anyagok nyomon követését és az új kommunikációs technológiák alkalmazását.

EZERARCÚ EURÓPA – A MESE MINDENKIÉ - meseíró pályázat

2017. március 8.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont 3 fordulóból álló folytatásos mese megírására hirdet pályázatot. 

A mese címe: Varázslatos utazások Európában. 

A mese első fejezetét már megírtuk.

A pályázat célja: fordulónként egy fejezettel folytatni az előzőleg megírt mesét.

A 2. fejezet írója, és egyben az 5000 Ft-os könyvutalvány nyertese: Janics Mátyás 3. osztályos tanuló

A 2. forduló = a történet 3. fejezetének beküldési határideje: 2017. március 31. 

Bizottsági fehér könyv Európa jövőjéről: hogyan tovább a 27 tagú EU egységével?

2017. március 7.

Az Európai Bizottság március 1-jén fehér könyvet terjesztett elő Európa jövőjéről. A fehér könyv öt forgatókönyvet vázol fel, amelyek mindegyike bepillantást enged abba, milyen lehet az Unió 2025-ben annak függvényében, hogy milyen döntéseket hoz Európa. A fehér könyv az Európai Bizottság hozzájárulása a március 25-i római csúcstalálkozóhoz, amelyen az EU megvitatja az elmúlt hatvan év eredményeit, de a 27 tagú Unió jövőjét is. A fehér könyv egyúttal azon folyamat kezdetének is tekintendő, amelynek során az EU27 dönt az Unió jövőjéről.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Európai referenciahálózatok: 900 orvoscsoport működhet együtt Európa-szerte a betegek érdekében

2017. március 6.
Március 1-jén kezdték meg működésüket azok az újonnan megalakult európai referenciahálózatok, melyek előmozdítják a szakmai együttműködést a ritka betegségek terén. E határokon átnyúló együttműködési platformok egyedi és innovatív módon teszik lehetővé a ritka vagy a kis prevalenciájú komplex betegségek diagnosztizálásával és gyógyításával foglalkozó szakemberek együttműködését. Az EU-ban rendelkezésre álló legjobb szaktudás ilyen mértékű összefogása évente betegek ezreinek válhat előnyére.

Játékos EU óra a tatabányai Kölcsey Ferenc Általános Iskolában

2017. március 2.

2017. március 1-jén Tatabányára látogattunk el a kertvárosi Kölcsey Ferenc Általános Iskola harmadik és hetedik osztályosaihoz. A tanóra elején a kisdiákok prezentáció keretében rövid ismertetőt láthattak az Európai Unió szerkezetéről, kialakulásáról, tagállamairól. Ezt követően zsákbamacskát húztak a gyerekek, melyen 1-1 kérdést találtak az Unióról, az Unió országairól, melyek megválaszolása után boldogan bontogatták az ajándékcsomagokat. Miután minden kérdés megválaszolásra került csoportokat alkottak a gyermekek, és minden csoport kapott egy-egy puzzle-t nevezetességekről, uniós zászlóról, stb. Mikor minden kirakódarab a helyére került, extra kérdéseket tettünk fel a bemutatott prezentációval kapcsolatban, melyért ajándékcsomag volt a jutalmuk. A játékos tanóra végén mindkét osztályról csoportkép készült. Köszönjük, hogy ott lehettünk!

2016-os regionális versenyképességi index: mennyire versenyképesek az uniós régiók?

2017. február 27.

Az Európai Bizottság ma közzétette a 263 uniós régió regionális versenyképességi indexét tartalmazó tanulmány harmadik kiadását, amely hasznos információkkal szolgál a régiók számára gazdasági teljesítményük javításához. A regionális versenyképesség azt jelenti, hogy egy régió mennyire képes vonzó és fenntartható környezetet biztosítani a vállalkozások és a lakosok számára a letelepedéshez, illetve a működéshez vagy munkához. A 2016-os kiadás újdonsága egy interaktív webes eszköz, amellyel részletesebben lehet elemezni az egyes régiókat, és össze lehet vetni őket akár az egy főre jutó GDP tekintetében hozzájuk hasonló régiókkal, akár valamennyi uniós régióval. A felhasználók így könnyebben megnézhetik, hogyan teljesít a régiójuk az innováció, a kormányzás, a közlekedés, a digitális infrastruktúra, az egészségügy vagy éppen a humántőke terén. Az eszköznek emellett az is célja, hogy a régiók könnyebben felismerhessék erősségeiket és gyengeségeiket, és egyszerűbben határozhassák meg a beruházási prioritásaikat fejlesztési stratégiájuk kialakításakor.

2016-os regionális versenyképességi index: mennyire versenyképesek az uniós régiók?

2017. február 27.

Az Európai Bizottság ma közzétette a 263 uniós régió regionális versenyképességi indexét tartalmazó tanulmány harmadik kiadását, amely hasznos információkkal szolgál a régiók számára gazdasági teljesítményük javításához. A regionális versenyképesség azt jelenti, hogy egy régió mennyire képes vonzó és fenntartható környezetet biztosítani a vállalkozások és a lakosok számára a letelepedéshez, illetve a működéshez vagy munkához.

Energiaunió: 444 millió euró európai projektekre

2017. február 24.

Az EU tagállamai ma jóváhagyták azt a bizottsági javaslatot, melynek értelmében 444 millió eurót ruháznak olyan kiemelt projektekbe, melyek célja az európai energiainfrastruktúra fejlesztése. A 18 kiválasztott villamosenergia-, gáz- és intelligens energiahálózat-projekt hozzájárul az energiaunió céljai megvalósításához. Fokozzák az energiahálózatok összekapcsolódását, az energiaellátás biztonságát amellett, hogy a megújuló energiaforrások EU-szerte történő kiaknázása révén hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez.

Aprótalpúak Európában - 1. forduló eredményei

2017. február 20.

Kedves Csapatok! 

Köszönjük a sok szép munkát, nagyon nehéz volt a pontozás, mert minden feladatra sok szép alkotás készült. 

Az eredményeket a táblázatban láthatjátok. 

Jó munkát kívánunk a 2. fordulóhoz! 

Kötelezettségszegési eljárások: a legfontosabb februári döntések

2017. február 16.

A különböző ágazatokat és szakpolitikai területeket érintő kötelezettségszegési eljárások célja, hogy a polgárok és a vállalkozások érdekében biztosítsák az uniós jog megfelelő alkalmazását. Az Európai Bizottság elsősorban párbeszéd keretében próbálja meg rendezni a problémákat az érintett tagállamokkal. Amennyiben a helyzetet a párbeszéd során nem sikerül rendezni, a Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordulhat. A Bizottság a mai napon egy indokolással ellátott véleményt és egy felszólító levelet küld Magyarországnak, amelyekben felkéri az országot, hogy teljes mértékben alkalmazza az uniós jogszabályokat.

CETA: új üzleti lehetőségek az uniós vállalkozások számára Kanadában

2017. február 15.

Támogatta az EU–Kanada átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA) a szerdai plenárison a Parlament. Az egyezményt több mint 5 évig tárgyalták, miután zöld utat kapott az EP-től, már csak a nemzeti parlamenteknek kell jóváhagyniuk. A CETA-nak köszönhetően várhatóan nőni fog a két fél közötti kereskedelem, a hatályba lépésekor a legtöbb vámot eltörlik. Fontos azonban, hogy a CETA nem változtat az uniós szabványokon. Összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni a sokat vitatott egyezményről. A teljes cikk itt található. 

Digitális egységes piac: új megállapodás az online tartalomszolgáltatások hordozhatóságáról

2017. február 13.

Az uniós tárgyalófelek – az Európai Parlament, a tagállamok és az Európai Bizottság – között tegnap létrejött megállapodásnak köszönhetően hamarosan lehetővé válik, hogy az európai polgárok az EU-n belül bárhol teljes körűen igénybe vehessék filmekre, sporteseményekre, e-könyvekre, videojátékokra vagy zenei szolgáltatásokra való előfizetéseiket. A megállapodás az első kézzelfogható lépés az uniós szerzői jogi szabályozásnak a Bizottság által a digitális egységes piaci stratégia keretében javasolt korszerűsítése felé, és konkrét előnyöket biztosít a fogyasztóknak és az alkotóknak egyaránt. A megállapodást az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is hivatalosan jóvá kell hagynia. Elfogadásuk esetén az új szabályok 2018 elejétől minden tagállamban alkalmazandóvá válnak és a vonatkozó rendelet 9 hónapos előkészületi időszakot ír elő, hogy a szolgáltatók és a jogtulajdonosok felkészülhessenek az új szabályok alkalmazására.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Az Európai Bizottság munkahelyi egészséggel és biztonsággal kapcsolatos közleménye

2017. február 13.

Az alábbiakban közreadjuk „Az Európai Bizottság munkahelyi egészséggel és biztonsággal kapcsolatos közleménye” c. dokumentumot, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya juttatott el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részére. 

Egymilliárd euró a fenntartható közlekedés fejlesztésére

2017. február 10.

A Bizottság ma új pályázati felhívást tett közzé az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz és más pénzalapok, köztük az Európai Stratégiai Beruházási Alap forrásainak igénybevételére. Az innovatív konstrukció keretében az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz közlekedést támogató programjából összesen egymilliárd euró hívható le. Ezen felül állami pénzintézetektől és magánszektorbeli szervezetektől, valamint – első ízben – az Európai Stratégiai Beruházási Alapból (ESBA) további források vehetők igénybe. Ez a felhívás az első a maga nemében, hiszen különböző finanszírozási forrásokat ötvöz.

Európai beruházási terv

2017. február 7.

Az európai beruházási terv célja, hogy támogassa a vállalatok munkahelyteremtését és a gazdasági fellendülését.

Ahhoz, hogy az európai beruházási terv sikeres legyen, elengedhetetlen, hogy az érintettekhez eljusson minden szükséges információ.

Nyilatkozatok szerint a magyarországi KKV szektor számára jó lehetőséget jelent a beruházási terv, de az erről szóló kommunikációt erősíteni szükséges.(Ld pl: http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/krisan_a_magyaroknak_is_ra_kellene_ugrania_a_juncker-tervre.5.241857.html)

Bizottsági javaslat a hivatásos gépjárművezetők képzésének korszerűsítésére

2017. február 6.

Az Európai Bizottság múlt héten terjesztette elő javaslatát, melynek célja a közúti árufuvarozást vagy személyszállítást végző járművek vezetőinek alapképzéséről és továbbképzéséről szóló szabályok aktualizálása és egyértelműsítése. A javaslat hozzájárul a biztonságosabb közúti közlekedéshez, és előmozdítja a hivatásos sofőrök mobilitását.

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

Szegedi diák az uniós fordítási verseny idei győztese

2017. február 5.
Az Európai Bizottság múlt héten jelenttette be, kik a Juvenes Translatores, a középiskolások részére évente megrendezett fordítási verseny győztesei. Tagállamonként egy-egy tehetséges fiatal nyert a 2016–2017-es iskolaévben megrendezett megmérettetésen. A győztesek bravúros megoldásokat felmutatva hidalták át a nehézségeket a 24 hivatalos uniós nyelvből általuk kiválasztott forrásnyelv és célnyelv közötti fordítás során. Magyarországról idén Mészáros Barbara, a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjának jár az elismerés, aki áprilisban személyesen veheti át Brüsszelben a legjobb fiatal fordítóként kiérdemelt díjat.

Energiaunió: jól halad az energetikai átállás Európában

2017. február 4.

Az energiaunió helyzetéről szóló, múlt héten megjelent második jelentésben az Európai Bizottság rámutat, hogy az Európai Unió gazdaságának korszerűsítése és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású (karbonszegény) technológiákra való átállás már folyamatban van, ami új korszak nyitányát jelzi. Minden jel arra utal, hogy Európa teljesíteni fogja a 2020-ra vonatkozóan kitűzött céljait az üvegházhatásúgáz-kibocsátás, az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások tekintetében. Az Európai Bizottság még nagyobb lendületet kíván adni ennek a folyamatnak.

A teljes cikket itt olvashatja el »