Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2016 Október >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242527282930
31      

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Segítse munkánkat: töltse ki kérdőívünket az ED irodák működésével kapcsolatban

Köszönjük, hogy időt szakít kérdőívünk kitöltésére, és megosztja velünk, mennyire volt elégedett a helyi Europe Direct Tájékoztatási Központ szolgáltatásával. A felmérés teljes mértékben anonim módon történik.

A kérdőív letölthető innen.

Fedezd fel EUrópát! Kutass! Filmezz! Utazz! Nyerj látogatást az egész osztálynak Budapestre, az Európai Unió Házába!

2016. szeptember 8.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák által második alkalommal meghirdetett „Fedezd fel EUrópát!”című program keretében 2017-ben országosan összesen 38 osztály látogathat el Budapestre, az Európai Unió Házába.

 

A program célja, hogy a középiskolás korosztály minél szélesebb körű európai uniós ismeretekhez jusson, ezért a programelemek is mind arra épülnek, hogy európai uniós tudást adjanak át a középiskolásoknak. A programban való részvétel az iskola részéről anyagi hozzájárulást nem igényel.

A Bizottság nagyszabású, uniós szintű társaságiadó-reformot javasol

2016. október 26.

A Bizottság a mai napon bejelentette arra vonatkozó terveit, hogy átalakítsa a vállalatok adóztatását az egységes piacon, és ezáltal növekedésbarát és tisztességes társaságiadó-rendszert hozzon létre.

MKIK EU Hírlevél 2016/16. szám

2016. október 18.

Ezúton közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2016/16. szám).  A Fókuszban az Unió rovatban a „Vállalkozók Európai Parlamentje 2016” címmel készített összefoglaló található.A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható a következő honlapon: 2016/16. szám.

Az Európai Számvevőszék jóváhagyta az uniós költségvetési beszámolót

2016. október 18.

Az Európai Számvevőszék immár az egymást követő kilencedik évben találta rendben lévőnek az uniós költségvetés végrehajtását. A Számvevőszék megállapította, hogy – különösen a kohéziós politika és a mezőgazdaság tekintetében – a kifizetések becsült hibaszintje 2015-ben tovább csökkent: a 2014. évi 4,4%-ról 3,8%-ra. A megvizsgált bevételi tranzakciókban a Számvevőszék nem tárt fel hibát. Az uniós költségvetés 80%-át a tagállamok kezelik, és a Bizottság ösztönzőket dolgozott ki arra, hogy az egyes tagállamok tovább javítsák igazgatási és ellenőrzési rendszereiket. Amennyiben a Bizottság megállapítja, hogy az uniós forrásokat nem megfelelően költötték el, intézkedéseket tesz a pénz visszafizettetése érdekében – ez az összeg évente átlagosan kb. 3 milliárd eurót tesz ki.
A teljes cikket itt olvashatja el »

Új gazdasági partnerségi megállapodás hat dél-afrikai országgal

2016. október 18.

Október 10-én hatályba lépett az EU és öt dél-afrikai ország – Botswana, Lesotho, Namíbia, Dél-Afrika és Szváziföld – között az a gazdasági partnerségi megállapodás, mely új fejezetet nyit az EU és a felek közötti kétoldalú gazdasági kapcsolatokban. Mozambikban jelenleg zajlik a megállapodás ratifikációs folyamata, melynek lezárultával Mozambik is csatlakozik a megállapodáshoz. A gazdasági partnerségi megállapodás fejlesztési célú, és figyelembe veszi a partnerek eltérő fejlettségi szintjét. 

A teljes cikket itt olvashatja el »

Európai biztonsági stratégia: előrelépések a hatékony és fenntartható biztonsági unió felé

2016. október 17.

A Bizottság közzétette a hatékony és fenntartható biztonsági unió felé tett előrelépésekről szóló első jelentését. A dokumentum felvázolja a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem terén tett bizottsági erőfeszítéseket, valamint az Unió e fenyegetésekkel szembeni ellenállásának megerősítését célzó munkát.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Újvidék Európa Kulturális Fővárosa lesz 2021-ben

2016. október 17.

Újvidéket egy független szakértői csoport ajánlása alapján választotta ki az Európai Bizottság, így uniós tagjelölt országbeli városként 2021-ben csatlakozhat a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy ápolja és előmozdítsa az európai kulturális sokszínűséget, előtérbe helyezze a közös jegyeket, és elősegítse a kultúra hosszú távú városi fejlődéshez való hozzájárulását.

A teljes cikket itt olvashatja el (angolul) »

Mindennapi "Állatságok" - Fotópályázat eredményhirdetése

2016. október 11.

A "MINDENNAPI ÁLLATSÁGAINK" fotópályázat minimum 20 lájkot elért fotók közül a zsűri által kiválasztott nyertesei:
KÖZÖNSÉGDÍJAS: MÓNUS-KŐHALMI ADRIENN
Kutya kategória:
1. HELYEZETT: GEIER DOROTTYA
2. HELYEZETT: MULTYÁN KYRA
3. HELYEZETT: FÜLÖP BARBARA
Cica kategória:
1. HELYEZETT: BALOGH SAMU
2. HELYEZETT: JUHÁSZ KRISTÓF
3. HELYEZETT: JANICS MÁTYÁS
Egyéb állatok kategória:
1. HELYEZETT: FÜLÖPNÉ MÜLLER ÉVA
2. HELYEZETT: BALOGH SÁRA
3. HELYEZETT: PAVELKA JUDIT
Gratulálunk mindenkinek, köszönjük a sok-sok képet, és hogy velünk játszottatok! A nyertesekkel üzenetben felvesszük a kapcsolatot. Kövessétek továbbra is az oldalunkat, hiszen mindig jelentkezünk újabb játékokkal!

Mindennapi "Állatságok" - Indul a szavazás

2016. október 5.

Mai naptól 2016. október 10-én 12 óráig lehet a játékunkra beérkezett fotókra szavazni (lájkolni).

A képeket véletlenszerű sorrendben tettük fel. CÉL: LEGALÁBB 20 lájk elérése! A zsűri a legalább 20 lájkot elért képeket értékeli és kategóriánként a három legjobbat díjazásban részesíti. A legtöbb lájkot elérő kép készítője közönség díjat kap (az összes fotó közül, nem kategóriánként!).

A KÉPEK ELÉRHETŐK ITT.

MINDENNAPI „ÁLLATSÁGOK” - „Felelős vagy azért, amit megszelidítettél” Fotópályázat az Állatok Világnapja alkalmából

2016. szeptember 27.

Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet. A haszonelvűségnek sok állat esik áldozatul és a kedvtelési állattartás pedig nem mindig alapul a felelősségen. Magyarországon például évente több százezer "kedvenc" állat válik kóborrá.

 

Az Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont egyfordulós digitális fotópályázatot hirdet Facebook oldalán az Állatok Világnapja alkalmából.

 

A pályázat témája: közös fotón bemutatni ember és állat barátságát

 

Pályázati feltételek, tudnivalók:

A fotópályázaton részt vehet bárki, életkortól és lakóhelytől függetlenül. Pályázni interneten keresztül, kizárólag a tatabanya@europedirect.hu e-mail címre küldött, témával kapcsolatos képekkel lehet szeptember 27-étől a kategória megnevezésével, illetve a pályázó nevével és telefonos elérhetőségével.

 

Beküldési határidő: 2016. október 4.  8 óra

4 FOR EUROPE - uniós témájú verseny középiskolás diákoknak

2016. szeptember 26.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, a Katona József Könyvtár, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, az Eu az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája
 „4 FOR EUROPE"
címmel európai uniós témájú versenyt szervez
középiskolás diákoknak
      

 

A vetélkedőre olyan négyfős csapatok jelentkezését várjuk, amelyek tagjai középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkeznek. A csapatok mentora az őket felkészítő pedagógus. A csoportok regisztrációját 2016. október 3., 12 óráig fogadjuk ezen a weboldalon. Itt olvashatók a rendezvénnyel kapcsolatos aktuális információk is, ezért kérjük folyamatosan kövesse figyelemmel a honlapot.

Juncker elnök évértékelő beszéde - élő közvetítés

2016. szeptember 11.

Szeptember 14-én, 9 órakor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megtartja éves beszédét az Unió helyzetéről az Európai Parlamentben, Strasbourgban.

Az elnök beszédét élőben követheti az EbS+ oldalán, illetve megnézheti kivetítőn is az Európa Pontban.

Cím: Európa Pont, Lövőház u. 35. (1024 Budapest)

A beszédet a közösségi médiában is követheti:

Twitter: #SOTEU

Facebook: SOTEU esemény oldala

Web: Az Unió helyzete (2016)

Biztonsági unió: javaslat uniós minősítési rendszerre a repülőterek védelme és a versenyképesebb biztonsági ágazat érdekében

2016. szeptember 7.

Az Európai Bizottság ma nyújtott be javaslatot a légiközlekedés-védelmi átvizsgáló berendezésekre vonatkozó egységes uniós minősítési eljárás létrehozására. A javaslat révén az uniós biztonsági ágazat versenyképessége is javulhat. Az előterjesztés a tagállamok alkotta, hatékony és valódi biztonsági unió létrehozását sürgető,  április 20-i előzetes bejelentés nyomán született. Az uniós tanúsítvány bevezetése lehetővé teszi, hogy egy adott tagállamban jóváhagyott védelmi berendezést egy másikban is forgalomba lehessen hozni. A védelmi berendezések kölcsönös elismerése orvosolni fogja a piac széttagoltságát, megerősíti az uniós biztonsági ágazat versenyképességét, növeli a foglalkoztatást az ágazatban és végeredményben javítja a légi közlekedés védelmét Európában.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Megnyílt Isztambul Európát Ázsiával összekötő harmadik hídja

2016. szeptember 7.

Alig több mint 3 éves munkálatok után, augusztus 26-án nyitották meg a forgalom előtt Isztambul Yavuz Sultan Selim névre keresztelt hídját, a harmadikat a török városban, mely – a Boszporuszon átívelve – összeköti az európai és az ázsiai partokat.

A teljes cikk itt olvasható.

2014-ben közel 160 milliárd euró adóbevételtől estek el az uniós országok

2016. szeptember 7.

Az Európai Bizottság ma közzétett tanulmánya szerint 2014-ben Unió-szerte összesen 159,5 milliárd euró hozzáadottérték-adótól (héa, Magyarországon az áfa) estek el a tagállami költségvetések. Az adatok rámutatnak, hogy az áfabevétel-kiesés (a várt és a ténylegesen beszedett összeg közötti különbség) ismét elfogadhatatlanul magas éves összeget eredményezett. Az összesítés igazolja, hogy az uniós adózási rendszer átalakítását célzó új bizottsági törekvések roppant aktuálisak.  Most a tagállamokon a sor, hogy a tavaly áprilisban előterjesztett, az egységes héaövezetre irányuló cselekvési tervre reagálva megállapodjanak a határokon átnyúló kereskedelem végleges adózási rendszerének  részleteiről.

A fogyasztói piacok 2016. évi eredménytáblája: javuló piaci teljesítmény – ám további erőfeszítésekre van szükség a távközlés és az energetika területén

2016. szeptember 5.

Az Európai Bizottság ma tette közzé a fogyasztói piacok 2016. évi eredménytábláját, amely 42 áru- és szolgáltatási piac működésének uniós fogyasztói minősítését követi nyomon. Ezek a minősítések azt mutatják, hogy a piacok teljesítménye javult a legutóbbi, 2014. évi eredménytáblához képest. Tovább gyorsult a 2010 óta megfigyelhető kedvező piaci tendencia, és ezen belül a legjelentősebb előrelépés a pénzügyi szolgáltatások terén mutatkozik. A fogyasztók szerint a három legjobban működő árupiac a könyvek, folyóiratok és napilapok, a szórakoztatási cikkek (például játékok), valamint a nagy háztartási készülékek (például hűtőgépek) piaca. A szolgáltatási piacok közül a fogyasztók szerint a három legjobban működő piac a szabadidőhöz kapcsolódik: a dobogóra az üdülési célú szálláshelyek, a kulturális és szórakoztatási szolgáltatások és a sportszolgáltatások (például edzőtermek) piaca került.

Ki lesz Európa legjobb fiatal fordítója?

2016. szeptember 2.
Szeptember 1-jén ismét startol az uniós fordítóverseny, melyen a győzteseket brüsszeli úttal díjazzuk. A középiskolák október 20-ig jelentkezhetnek a Juvenes Translatores elnevezésű verseny honlapján. A sorsolással kiválasztott iskolák 2–5 fős, 1999-ben született diákokból álló csapattal vehetnek részt a megmérettetésben. A versenynap idén november 24-e lesz, a tanulók Unió-szerte azonos időpontban készítik el fordításukat, tanári felügyelet mellett. A feladat: egy oldalnyi szöveg lefordítása a 24 hivatalos uniós nyelvről egy másik uniós nyelvre. Ez azt jelenti, hogy az 552 lehetséges nyelvi kombináció bármelyike választható. A versenyfordításokat az Európai Bizottság fordítói értékelik, és minden tagországból kiválasztják a legjobb fordítást. A győztesek jövő tavasszal jutalomutazáson és díjátadó ünnepségen vesznek részt Brüsszelben.
 
További információk:

Add tovább! Kommunikációs képzés a Tempusnál!

2016. augusztus 26.

Ingyenes kommunikációs képzés Erasmus+ pályázóknak és projektmegvalósítóknak
Időpont: 2016. szeptember 22. 
Helyszín: Tempus Közalapítvány, 1077 Budapest Kéthly Anna tér 1.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 19. hétfő 12 óráig.
Bővebb információ itt

LINC 2016 EVENT - Dabason

2016. augusztus 23.

Európai Vidékfejlesztési Konferencia – LINC 2016 EVENT - Dabason
A Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület lesz a házigazdája 2016. szeptember 27-29 között rendezendő Európai Vidékfejlesztési Konferenciának, a LINC 2016 EVENT-nek.

További információk

Érdekel az EU? Jelentkezz gyakornoknak az Európai Parlamentbe!

2016. augusztus 16.

Szakmai tapasztalatot szereznél az uniós ügyek terén? Szívesen nyernél betekintést egy nemzetközi intézmény napi működésébe? Az Európai Parlament a gyakornoki lehetőségek széles skáláját kínálja, hogy közelebbről megismerhesd tevékenységét. A következő gyakornoki periódusra augusztus 15-től lehet jelentkezni. További részletek cikkünkben.

 

Hogyan működik az EU? Megmutatjuk néhány percben!

2016. augusztus 12.

Távolinak tűnik Brüsszel és az uniós politikák? Túl szövevényesnek látszik az uniós jogalkotás? A Hogyan működik az EU? címet viselő videóink ezt az érzést igyekeznek megszüntetni. Rövid videóinkban megmutatjuk, hogyan alakítják az EP-képviselők a politikai élet fejleményeit, és hogyan fogadják el az ön életét is befolyásoló jogszabályokat.

 

 

Tavaszi Eurobarométer: erős a Bizottság politikai prioritásainak a támogatottsága

2016. július 29.

Az európaiak a bevándorlást és a terrorizmust tartják a két legnagyobb kihívásnak, amelyekkel az EU-nak jelen pillanatban szembe kell néznie, ugyanakkor a Bizottság politikai prioritásai erős támogatottságot élveznek a válaszadók körében. Ez a két legfontosabb megállapítása a legfrisebb Eurobarométer felmérésnek, amelyet 2016. május 21. és 31. között végeztek 34 országban (a 28 EU-tagállam mellett 5 tagjelölt országban, valamint a ciprusi török közösség területén). Összesen 31.946-an válaszoltak a kérdésekre.

MKIK EU Hírlevél 2016/13. szám

2016. július 25.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2016/13. szám). A Fókuszban az Unió rovatban „új menetrend a készségek fejlesztésére” címmel készített összefoglaló található.

Munkavállalók kiküldetése: A Bizottság megvitatta a nemzeti parlamentek aggályait

2016. július 22.

A biztosi testület ma közleményt fogadott el arról a vizsgálatról, melynek során a  munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelv felülvizsgálata került ismét napirendre. A vizsgálatra a májusban több nemzeti parlament által indított szubszidiaritás-ellenőrzési mechanizmus keretében került sor. A nemzeti parlamentek véleményeinek körültekintő mérlegelését követően a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az irányelv felülvizsgálatára irányuló javaslat nem sérti a szubszidiaritás elvét. A Bizottság megerősítette, hogy helyénvaló uniós szinten meghatározni a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályokat, ahogy az 1996 óta történik. A cél, hogy az ugyanazon a helyen dolgozó munkavállalókat ugyanazok a kötelező szabályok védjék, függetlenül attól, hogy helyi vagy kiküldött munkavállalókról van-e szó. A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Energiaunió és éghajlat-politika: áttérés az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra

2016. július 21.

A Bizottság ma olyan intézkedéscsomagot terjeszt elő, amely az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra való áttérést hivatott felgyorsítani az európai gazdaság valamennyi ágazatában. A Bizottság azon munkálkodik, hogy megőrizze az EU versenyképességét, miközben az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodásban célul kitűzött modern, karbonszegény gazdaság felé való elmozdulás lendületét kihasználva a globális társadalmi-gazdasági modell változóban van. A ma előterjesztett javaslatok egyértelmű és méltányos elveket határoznak meg, amelyeket követve a tagállamok felkészülhetnek a jövőre, Európa pedig megőrizheti versenyképességét. Ez szerves alkotórésze az energiauniónak és az előretekintő éghajlat-politikának. 

Euroscola őszi versenyidőszak

2016. október 26.

Az Euroscola-játék egy internetes kvízjáték, amelyet az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája szervez magyarországi oktatási intézmények középiskolás (16-18 év) diákjai számára.

A Juncker-Bizottság bemutatta harmadik éves munkaprogramját: Építsünk olyan Európát, amely védelmet nyújt, eszközöket ad polgárai kezébe és garantálja a biztonságot

2016. október 26.

A Bizottság jövő évi munkaprogramja egyértelműen a politikai iránymutatásban felvázolt tíz prioritás teljesítésére összpontosít, az Európa előtt álló jelenlegi legfőbb kihívások kezelése érdekében.

Programozási hét az EU-ban

2016. október 18.

Most van a programozási hét (EU Code Week) az EU-ban. A programozás mára olyan alapvető készséggé vált, amelynek – legalább alapszintű – elsajátítására mindannyiunknak szüksége lehet. A hétről és a kapcsolódó programokról a hazai koordináló szervezet oldalán találtok információt: http://ivsz.hu/codeweek/

Új uniós szabályok szavatolják a költségmentességet a büntetőeljárásokban

2016. október 18.

Tanács elfogadta a büntetőeljárás során a gyanúsítottak és vádlottak számára nyújtott költségmentességről, valamint az európai elfogatóparancshoz kapcsolódó eljárásokban biztosított költségmentességről szóló irányelvet. A jogszabály a harmadik és utolsóként elfogadott irányelv a büntetőeljárásban a tisztességes eljáráshoz való jogok terén a Bizottság által 2013 novemberében előterjesztett javaslatcsomagból.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Változások asz EU-n belüli kiküldetés területén - Tájékoztató

2016. október 18.

Hatályba lépett az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló 2016. évi LXXIX. törvény, amely változásokat iktatott be egyebek mellett a foglalkoztatási törvénybe (1991. évi IV. tv.), a közalkalmazotti törvénybe (1992. évi XXXIII. tv.), a munkavédelmi törvénybe (1993. évi XCIII. tv.) és munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvénybe is. A jogalkotás kiterjedt a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetéséről is szóló 1024/2012/EU rendelet 2014. évi módosításának hazai implementálására. A változás az EU-n belüli kiküldetésre zúduló tetemes adminisztrációs terhek megjelenésével jár.

Idén is elindul a nagyszabású középiskolai vetélkedő

2016. október 17.

Ma újra meghirdette nagyszabású középiskolai vetélkedőjét az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Nemzeti Választási Iroda. A verseny célja, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét. A legjobbak strasbourgi utazást nyerhetnek, továbbá értékes tárgynyereményekkel lehetnek gazdagabbak.

További információk itt.

Time to Move: fedezd fel velünk Európát!

2016. október 13.

Több száz programmal várják az európai fiatalokat októberben a Time to Move kampány keretében. Az Eurodesk hálózat szervezésében megvalósuló eseménysorozattal a nemzetközi mobilitási lehetőségekre szeretnék felhívni a figyelmet.

Spórolj az irodában! Fiatal KKV-k és startup vállalkozások akcióban!

2016. október 5.

A START2ACT projekt fiatal KKV-kat és startup vállalkozásokat segít a munkahelyi energia- valamint költségmegtakarításban a mindennapi rutinjukba illeszkedő egyszerű és hatásos energiahatékonysági intézkedések bevezetésével.

Országos rajzpályázat általános iskolások számára

2016. október 3.

Az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája országos rajzversenyt hirdet 10-15 éves tanulók részére  „Értékeink Európában - ami összeköti Európát” címmel.
A pályázaton legsikeresebben szereplő alkotók tárgyjutalomban részesülnek. A legjobb pályaművek bekerülnek az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodájának 2017-es naptárába.

Bővebb információ itt.

2017-ben megszűnnek a roamingdíjak

2016. szeptember 26.

Jean-Claude Juncker elnöknek az Unió helyzetét értékelő beszédében tett bejelentésével összhangban az Európai Bizottság ma megvitatta a roamingdíjak megszüntetésére vonatkozó, 2017 júniusáig bevezetendő szabályok módosítását. A testület azt tartotta szem előtt, hogy miként kerülhetők el a roamingdíjak megszüntetésével kapcsolatos visszaélések. A méltányos használat elvének új megközelítése értelmében a biztosok egyetértettek abban, hogy a fogyasztókat ne terhelje időbeli vagy volumenkorlátozás a külföldi telefonhasználat során. A módosításba ugyanakkor olyan mechanizmus került, mely védi a szolgáltatókat a potenciális visszaélésekkel szemben.

A Bizottság javasolja, hogy 2018 a kulturális örökség európai éve legyen

2016. szeptember 13.

A Bizottság ma javaslatot nyújtott be az Európai Parlamentnek és a Tanácsának arra vonatkozóan, hogy 2018-at jelöljék ki a kulturális örökség európai évének. Célja, hogy ezzel hangsúlyozza az európai kulturális örökségnek a közös történelmi tudat és identitás kialakításában betöltött szerepét.

Indul az európai sporthét!

2016. szeptember 9.

Szombaton, szeptember 10-én veszi kezdetét az európai sporthét, amelynek célja fizikai aktivitásra, sportolásra bírni a lakosságot – mindenkit, életkortól és edzettségi állapottól függetlenül. A Bizottság kezdeményezésében 31 európai ország vesz részt, köztük Magyarország is.

Forrás

Elindult a szavazás az Év fájára

2016. szeptember 7.

Elindult a szavazás az Év fájára, hétfőtől október 16-ig várják a voksokat a verseny 12 döntősére. A júniusi nevezési határidőig 39 fa története érkezett be, amelyek közül a szakmai zsűri tizenkettőt juttatott a döntőbe – közölte a versenyt szervező Ökotárs Alapítvány az MTI-vel. A versennyel az alapítvány célja, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára. A kihívásra bárki nevezhetett olyan egyedi fát vagy fákat egy-egy történet kíséretében, amely kifejezi, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos az őt jelölő közösségnek.

A teljes cikk itt található.

Nem lesz korlátlan az európai ingyenroaming

2016. szeptember 7.

Nem korlátlanul, évente csupán 90 napig élvezhetik majd a roamingdíj nélküli telefonálást és adathasználatot az uniós polgárok – derül ki az Európai Bizottság új javaslatából.

A teljes cikk itt olvasható.

AZ ERASMUS+ MEGÚJULÁST HOZHAT AZ OKTATÁSBAN

2016. szeptember 6.

Az Erasmus+ program keretében 2016-ban 340 oktatási és képzési területen megvalósuló projekt nyert támogatást Magyarországon. Az uniós program koordinálását végző Tempus Közalapítvány adatai szerint az oktatási intézmények több mint 29 millió eurót (8,7 milliárd forintot) fordíthatnak ezeknek az együttműködéseknek a megvalósítására.

A teljes cikkhez kattintson ide.

A Bizottság alelnöke, Maroš Šefčovič Kijevben folytat energiapolitikai megbeszéléseket

2016. szeptember 2.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke ma hivatalos látogatást tesz az ukrajnai Kijevben. Napirendjén számos energiapolitikai kérdés szerepel. Andrij Parubij, az ukrán parlament elnöke, Volodimir Hrojszman miniszterelnök, Hennagyij Zubko miniszterelnök-helyettes és regionális fejlesztési miniszter, valamint Ihor Naszalik energiaügyi miniszter egyeztetést folytatnak Šefčovič alelnökkel, aki a találkozók során hangsúlyozta: Ukrajnának folytatnia kell a megkezdett reformokat. Az alelnök azt is megerősítette, hogy az Európai Bizottság készen áll a földgázellátással kapcsolatos, Ukrajna, Oroszország és a Bizottság részvételével zajló, mindeddig sikeres háromoldalú tárgyalások folytatására. Ezzel összefüggésben a Bizottság felkészült a megfelelő Energiahatékonysági Alap év vége előtti létrehozásának támogatására. 

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

VIII. Kecskédi Lovasnap - Európa sátorral

2016. augusztus 29.

Augusztus 27-én egy fantasztikus napot tölthettünk el Kecskéden, a VIII. Lovasnapon. Az egész napos lovasprogramok mellett Európa Sátorral vártuk kicsiket és nagyokat, ahol fővároskeresőt, különböző Európai Unióval kapcsolatos feladványokat oldhattak meg az érdeklődők. Legnépszerűbb a zsákbamacska volt, amelynél egy kérdés megválaszolásával ajándékhoz juthattak a hozzánk érkezők. Este a Mosolyra Hangolók együttes szórakoztatta az apróságokat, majd a jó hangulatról Tolvai Renáta gondoskodott, illetve hajnalig húzta a talpalávalót a Viking Zenekar.

Facebook oldalunkon sok-sok kép található.

Átláthatósági portál

2016. augusztus 23.

Az Európai Unió tevékenységei jelenleg több millió európai polgár életét befolyásolják. Az európaiak sorsát érintő döntéseket a lehető legnagyobb nyilvánosságot biztosítva kell meghozni. Az Európai Bizottság létrehozott egy oldalt abból a célból, hogy bevezesse Önt a döntéshozatal világába, közvetlen hozzáférést adjon Önnek azokhoz az információkhoz, amelyek segítségével tájékozódhat és nyomon követheti az EU döntéshozatali eljárását, valamint élhet jogaival és minden olyan lehetőséggel, amelyet az európai uniós polgár szerepköre jelent.http://ec.europa.eu/transparency/index_hu.htm

Az EU és a környezetvédelem: az európaiak 67%-a komolyabb fellépést vár

2016. augusztus 19.

Az uniós környezetvédelmi és klímavédelmi célok széles körűek és bár számos terület EU-s hatáskörbe tartozik, a gyakorlatban nem mindig könnyű megvalósítani őket. Az Eurobarometer felmérése azt mutatja, hogy az európaiak több mint fele nem elégedett a jelenlegi uniós szerepvállalással ezen a téren, 67%-uk komolyabb fellépést vár az EU-tól. A magyar válaszadók 63%- szánna nagyobb szerepet az Uniónak a környezet védelme terén. A teljes cikk itt található...

Európa az Ön királysága

2016. augusztus 13.

... Európa egyaránt otthona modern uralkodóknak és letűnt korok királyságainak. Nem csak a hagyományos értelemben vett királyságokkal érdemes azonban megismerkedni. Európa kivételes művészek, tehetséges kézművesek, kreatív cipészmesterek és veteránautó-gyűjtők szülőföldje is egyben. Ötletes találmányaik és remekműveik kreativitásra és arra bátorítanak, hogy ön is megtalálja, amit legjobban szeret – mert Európa az ön királysága!

VIII. Lovasnap - Kecskéd

2016. augusztus 1.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont EU sátorral, ingyenes ugrálóvárral, ügyességi játékokkal vesz részt 2016. augusztus 27-én megrendezésre kerülő VIII. Kecskédi Lovasnapon.
A rendezvényen 10-16.30-ig Lovasversenyek zajlanak
16 órától Tombolasorsolás
17.30-tól a Mosolyra Hangolók Együttes Interaktív gyermekműsora látható.
19 órától zenél a Viking Zenekar
SZTÁRVENDÉG: Tolvai Renáta
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az esemény és a részletes program itt található.

Horizont 2020 kkv-támogató eszköz: a Bizottság 90 millió euróval támogat 65 innovatív vállalkozást

2016. július 28.

18 ország 65 kis- és középvállalkozását választották ki támogatásra a Horizont 2020 keretprogram kkv-támogató eszköz legutóbbi, júniusi pályázati fordulójában. A 65 vállalkozás összesen 90 millió eurós finanszírozásban részesül. Mindegyik projekt maximum 2,5 millió eurós támogatást – az egészségügyi projektek esetében ez az összeg 5 millió eurót érhet el – fordíthat fejlesztési tevékenységére, hogy innovatív, kísérleti fázisban lévő terméke majd piacra léphessen.
Magyarországról a budapesti ipari automatizálással foglalkozó Silex Zrt. jut uniós forráshoz ebben a fordulóban.
 
A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.
 
További információk(angolul)

Anna Napi Fesztivál és Búcsú - Kecskéd

2016. július 25.

Kedves meghívásnak tettünk eleget 2016. július 24-én, Kecskéden építettük fel az Európa Sátrat az Anna Napi Fesztivál-és Búcsú rendezvényen. Az érdeklődők részére totóval, fővároskereső játékkal, a kicsiknek ügyességi játékokkal készültünk, apró ajándékokért lehetett nálunk játszani. A színpadon szuper programok szórakoztatták a nagy melegben kilátogatókat. 17 órakor tombola sorsolást tartottak a szervezők, melyre irodánk 10 ajándékcsomagot ajánlott fel. Legközelebb is szívesen visszatérünk :)

Energiaunió és éghajlat-politika: áttérés az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra

2016. július 21.

A Bizottság ma olyan intézkedéscsomagot terjeszt elő, amely az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra való áttérést hivatott felgyorsítani az európai gazdaság valamennyi ágazatában. A Bizottság azon munkálkodik, hogy megőrizze az EU versenyképességét, miközben az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodásban célul kitűzött modern, karbonszegény gazdaság felé való elmozdulás lendületét kihasználva a globális társadalmi-gazdasági modell változóban van. A ma előterjesztett javaslatok egyértelmű és méltányos elveket határoznak meg, amelyeket követve a tagállamok felkészülhetnek a jövőre, Európa pedig megőrizheti versenyképességét. Ez szerves alkotórésze az energiauniónak és az előretekintő éghajlat-politikának.