Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2016 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27
282930   

Pályaválasztási tanácsadás

Segítse munkánkat: töltse ki kérdőívünket az ED irodák működésével kapcsolatban

Köszönjük, hogy időt szakít kérdőívünk kitöltésére, és megosztja velünk, mennyire volt elégedett a helyi Europe Direct Tájékoztatási Központ szolgáltatásával. A felmérés teljes mértékben anonim módon történik.

A kérdőív letölthető innen.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke; Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke; Mark Rutte, a holland miniszterelnök, az Európai Unió Tanácsának soros elnöke; és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös nyilatkozata az egyesült királyságb

2016. június 27.

Martin Schulz, Donald Tusk és Mark Rutte ma délelőtt Brüsszelben találkoztak Jean-Claude Junckerrel, hogy megvitassák az egyesült királyságbeli népszavazás eredményét. Az egyeztetés eredményeképpen a következő közös nyilatkozatot tették:
"A britek szabad és demokratikus eljárás keretében kifejezésre juttatták, hogy ki szeretnének lépni az Európai Unióból. E döntést, noha sajnálatosnak tartjuk, tiszteletben tartjuk.

Lábatlan - Duna Nap - 2016. június 25.

2016. június 20.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont minden érdeklődőt sok szeretettel vár a Lábatlani Sirályok Vizisport Egyesület által szervezett Nemzetközi Duna Napon 2016. június 25-én (szombaton) 11-től 17 óráig.

A rendezvényen az EU Sátornál EU totók, kvízek, fővároskereső, EU Zsákbamacska várja a kicsiket és nagyokat!

Információs honlap ausztriai kiküldetésre: "Entsendeplattform"

2016. június 20.

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmüket az osztrák szociális minisztérium ausztriai kiküldetésekre vonatkozó információs honlapjára, melyet az Osztrák Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium és az Osztrák Építőipari Szabadságpénztár (BUAK) üzemeltet.

A honlap információi német és angol nyelven állnak rendelkezésre az alábbi linken:

www.entsendeplattform.at

Légi közlekedés: A Bizottság frissítette az EU repülésbiztonsági listáját

2016. június 16.

Az Európai Bizottság ma közétette a frissített uniós repülésbiztonsági listát, amely azoknak a légitársaságoknak a listáját tartalmazza, melyek nem felelnek meg a nemzetközi biztonsági előírásoknak, ezért működési tilalom vagy működési korlátozások alá helyezték őket az Unión belül. Az Európai repülésbiztonsági lista igyekszik a legmagasabb szintű biztonságot biztosítani az európai polgároknak, amely a 2015 decemberében elfogadott légiközlekedési stratégia fontos prioritása.
 
A teljes közlemény itt olvasható angolul.

Utazás Európában Információk és hasznos tanácsok

2016. június 16.

Az iskola véget ért, megkezdődött a vakáció. Sokan már lefoglalták szállásukat, böngészik a programokat. Legyen szó tervezett vagy ad hoc utazásról, érdemes azonban mindenre felkészülni,
hogy ne érjen bennünket meglepetés.

Agora Mobilitás Információs Nap középiskolásoknak

2016. június 15.

Irodánk 10 órától várta az érdeklődő fiatalokat a Vértes Agorájában EU Activity-vel. A tanulók először egy prezentációt tekinthettek meg, melynek végén képfelismerő játékot tartottunk, 13+1 képen kellett felismerni jellegzetes európai országokat. A program végén pedig minden osztály EU totót töltött ki, melynek helyes megfejtői között hamarosan 16 gb-os pendrive-ot fogunk kisorsolni osztályonként 1-1 főt. A nyerteseket hamarosan értesítjük.

Tíz intézkedés az európai polgárok készségeinek javításáért

2016. június 13.

Az Európai Bizottság új, átfogó programot fogadott el a készségek fejlesztésére vonatkozóan. A kezdeményezés azt hivatott biztosítani, hogy az emberek fiatal koruktól kezdve a készségek széles skáláját sajátítsák el, illetve hogy a lehető legjobban kamatoztatni lehessen az európai humántőkét.

A teljes cikket itt olvashatja el »

A Bizottság közzétette a 2016-os konvergenciajelentést

2016. június 7.

Az Európai Bizottság ma hozta nyilvánosságra idei konvergenciajelentését, mely áttekinti, hogy az érintett tagállamok teljesítik-e az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket. A jelentés Magyarország mellet további hat tagállammal foglalkozik, ezek Bulgária, a Cseh Köztársaság, Horvátország, Lengyelország, Románia és Svédország. Az értékelés alapját a konvergenciakritériumok – azaz a maastrichti kritériumok – képezik. Ezek olyan tényezőket vesznek figyelembe, mint az árstabilitás, rendezett államháztartás megléte, az árfolyamstabilitás és a hosszú lejáratú kamatlábak konvergenciája. Az értékelés részét képezi továbbá, hogy a nemzeti jogszabályok összhangban állnak-e a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) szabályaival.

Több ezer fiatal vitázott Európa jövőjéről Strasbourgban

2016. május 30.

Átalakult az EP strasbourgi épülete egy hétvége erejéig, amikor 7500 fiatal vette birtokba, hogy Európa jövőjét és az őket érintő legfontosabb kérdéseket vitassák meg EP-képviselőkkel, a civil szféra és az üzleti szektor képviselőivel az Európai ifjúsági rendezvényen. Az eseményhez sokan csatlakoztak az interneten keresztül is, az ‪#‎EYE2016‬ és ‪#‎EYEtv‬ hashtagekkel csaknem 26 ezren szóltak hozzá a rendezvény témáihoz online.

Uniós szerepvállalás az ambiciózus G7-nyilatkozatban

2016. május 30.

Az Európai Unió teljes jogú tagja a fejlett országok egy csoportját tömörítő G7-eknek. A Japánban május 26–27-én tartott G7-csúcstalálkozón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közösen képviselték az Uniót. Az EU vezető szerepet vállalt abban, hogy a G7-nyilatkozat nagyratörően tükrözze többek között azokat a globális politikai törekvéseket, hogy erősödjön a gazdaság ellenállóképessége, megoldás szülessen a migráció jelentette globális kihívásra, és folytatódjon a terrorizmus ellen küzdelem. A tárgyalások egyik további jelentős eredménye, hogy Japán és az EU határozottan elkötelezték magukat amellett, hogy lehetőleg még idén kialakítsák egy átfogó, magas szintű és kiegyensúlyozott EU-Japán gazdasági partnerségi megállapodás általános elveit.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Párbeszéd a polgárokkal - nyilvános beszélgetés Navracsics biztossal Debrecenben

2016. május 26.

Június 3-án (pénteken) 16:30-tól Debrecenben a Kölcsey Központban Navracsics Tibort, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosát és Takács Szabolcsot, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkárát kérdezhetik az Európai Unióról, az oktatásról, az EU beruházási tervéről és a munkahelyteremtésről.

FORMÁLJ TERET!

2016. május 19.

Felhívás kreatív fiatalok csoportjainak szerte az országban
A MOSTart NKKE a SPACE nemzetközi Erasmus+ projekt keretében pályázatot hirdet kreatív fiatalok csoportjai számára kültéri festett felületek létrehozására. Fejezd ki vizuálisan: te mit gondolsz az Európai Unióról? ... Látod-e az előnyeit annak, hogy uniós országba tartozol? Mit üzenne a generációd Brüsszelnek?
Bővebb információ itt...

Akadoznak a Törökország-EU vízumtárgyalások

2016. május 19.

Az EU lehet a vesztese a török elnök és a távozó miniszterelnök ellentétének, pedig alig egy hete, még úgy tűnt, hogy minden eddiginél közelebb lehet a vízummentességről való megállapodás. Erdogan nem hajlandó eleget tenni az EU kérésének, hogy változtassa meg a terrorizmusellenes törvényét.

A teljes cikk itt található.

A rajzverseny győzteseivel Pozsonyba kirándultunk

2016. május 13.

2016 januárjában győztest hirdettünk a Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont által kiírt plakátdíszítő rajzversenyen. Első helyezést a Komáromi Dózsa György Általános Iskola 3. osztálya nyerte. Nyereményük - akkor még nagyon távolinak tűnt - egy egész napos osztálykirándulás Pozsonyba az Állatkertbe és Dínóparkba, illetve a Kittsee-i csokigyár.Egy nagyon tartalmas és szép napot tölthettünk el, köszönet az utazásért a Dolce Travel Utazási Irodának, Kaszap Szilveszternek és Szász Zsuzsi idegenvezetőnek!

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték! 9. feladat

2016. május 10.

10 HÉT 10 PRIORITÁS – NYEREMÉNYJÁTÉK
!!!!VILLÁMJÁTÉK!!! Határidő: 2016. május 12. (CSÜTÖRTÖK) 14 ÓRA!!!
9. kérdés: Mikor hozták létre a REFIT-PLATFORM-ot, amelynek célja, hogy folyamatosan konzultáljon a tagállamokkal, és az érdekelt felekkel arról, hogy miképpen javítható az uniós szabályozás?
a.) 2015. május 19.
b.) 2010. október 23.
c.) 2000. január 1.
Heti nyeremény: Europe Direct ajándékcsomag+16 gb-os pendrive vagy 2200mAh powerbank (választható)

A játék itt található.

Európa sátor a Comedium Corso-n május 14-én!

2016. május 6.

Európa Sátorral várunk kicsiket és nagyokat 2016. május 14-én szombaton az esztergomi Erzsébet Parkban.
Ügyességi játékok, logikai játékok, totók, kvízek, érdekességek várják a gyermekeket és felnőtteket a Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont sátránál.
A rendezvényen 10-18 óráig találkozhattok velünk, mindenkit nagy szeretettel várunk!

Víz Világnapja alkalmából szervezett program óvodások részére

2016. május 3.

A tatabányai Europe Direct iroda óvodások részére programot állított össze, mely több feladatból állt. A programban a tatabányai Kertvárosi Óvoda középső csoportja, a Kecskédi Német Nemzetiségi Óvoda nagycsoportja, illetve a tatabányai Árpádházi Szent Erzsébet Óvoda nagycsoportosai vettek részt, összesen közel 100 fővel.

Európa Nap a Csónakázó-tónál

2016. május 3.

2016. május elsején Európa Napot szerveztünk a családi majális keretében Tatabányán a Csónakázó-tónál. A szép számmal kiérkező látogatók elégedettek voltak a programokkal, sok-sok pozitív visszajelzést kaptunk, melyet ezúton köszönünk.

A lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek jobb támogatására új megközelítést javasol az EU

2016. április 27.

Az Európai Bizottság ma új stratégiai elképzelést vázolt fel arra vonatkozóan, hogyan tudná külügyi tevékenységével jobban támogatni a menekülteket és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeket tartós válsághelyzetekben. A "Méltóságban élni:  a segélytől való függőségtől az önellátásig " c. közleményben vázolt új megközelítés célja annak megelőzése, hogy a menekültek és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek csak a sürgősségi humanitárius segítségre támaszkodjanak. A közleményben felvázolják azokat a lehetőségeket, amelyek a még inkább önellátóvá váláshoz segítséget jelentenek számukra  azokban az országokban, ahol tartózkodnak.
 
A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Navracsics Tibor és Carlos Moedas Európa legjobb új innovátorait díjazta Budapesten

2016. április 26.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos, valamint Carlos Moedas kutatásért, tudományért és innovációért felelős biztos tegnap este adta át az idei EIT-díjakat Budapesten, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) innovatív tehetségtámogatási kezdeményezések keretében.
A díjjal azokat a sikeres vállalkozókat és innovátorokat ismerik el, akik az EIT-közösség tagjai, akár úgy, hogy egy EIT által elismert mesterképzést végeztek el, akár úgy, hogy az EIT három tudományos és innovációs társulása (TIT) - a fenntartható energia, az éghajlatváltozás mérséklése vagy a digitális technológia - valamelyikétől vállalkozási támogatásban részesültek.

Horizont 2020 kkv-eszköz: 189 innovatív kkv, köztük öt magyar, jut finanszírozáshoz

2016. április 21.

26 ország összesen 189 kis- és középvállalkozását (kkv) választották ki támogatásra a Horizont 2020 keretprogram  kkv-támogató eszközének legutóbbi pályázati fordulójában. A vállalkozások összesen 8,7 millió euró finanszírozásban részesülnek. Az eszköz három szakaszban nyújt támogatást; az első, megvalósíthatóság-értékelési szakaszt követi maga az innovációs fejlesztés, majd a harmadik szakaszban piaci hasznosításra nyújtható uniós finanszírozás. A ma nyilvánosságra hozott támogatások az első szakasz legutóbbi fordulójának eredményeit tükrözik: a nyertes projektek egyenként 50 000 eurót fordíthatnak áttörést ígérő ötleteik megvalósíthatósági tanulmányára, és ezen felül három napos üzleti tréningen is részt vehetnek.

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték! 6. feladat

2016. április 20.

Minek a szabályozásához köthető az „IMI”-rendszer?
- Monetáris unió
- Belső piac
- Jogérvényesülés
Határidő: 2016. ÁPRILIS 25. hétfő 11 óra!!

A játékhoz kattintson ide.

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték! 5. feladat

2016. április 12.

Kérjük, írja le, hogy Ön szerint melyik megállapítást tartalmazza az „Európai Digitális Egységes Piaci Stratégia”?
• Erőteljesebb globális szerepvállalás
• Könnyebb hozzájutás az online termékekhez és szolgáltatásokhoz
• Az Uniónak csökkentenie kell a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét
Határidő: 2016. ÁPRILIS 18. hétfő 11 óra!!

A nyereményjátékhoz kattintson ide.

Tájékoztató az EU Környezetvédelmi és Éghajlat-politikai Programjáról (LIFE)

2016. április 11.

Ezúton szeretnénk felhívni figyelmét az Európai Unió Környezetvédelmi és Éghajlat-politikai Programjára (LIFE), amelynek keretében a 2014-2020-as költségvetési időszakban a pályázók között összesen 3,46 milliárd euró összegű támogatás kerül kiosztásra a Környezetvédelmi Alprogram (2,59 milliárd euró) és az Éghajlat-politikai Alprogram (864,2 millió euró) keretein belül. 

A hazai pályázatok eredményessége érdekében a 2016-os évtől a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - a Földművelésügyi Minisztériummal és a Magyar Fejlesztési Központtal együttműködve - megnövekedett kapacitásokkal áll a potenciális pályázók rendelkezésére. Az éves szinten megrendezésre kerülő LIFE Információs Napon túl munkatársaink többek között szakmai jellegű továbbképzésekkel, pályázatíró és projektmenedzsment tréningekkel, fordítási segítséggel állnak az Önök rendelkezésére.

Közúti közlekedésbiztonság: a legfrissebb statisztikák alapján van még mit tennünk a halálos kimenetelű közúti balesetek számának csökkentéséért

2016. április 5.

A Bizottság által közzétett, a közúti közlekedés biztonságáról szóló 2015. évi statisztikák tanúsága szerint továbbra is igaz, hogy Európa közútjai a legbiztonságosabbak a világon, ám megtorpant a közúti közlekedési balesetek halálos áldozatainak számában eddig tapasztalt csökkenés. Tavaly 26 ezren haltak meg Európa útjain, 5500-zal kevesebben, mint 2010-ben. A 2014-es helyzethez képest azonban semminemű javulást nem lehetett tapasztalni ezen a téren uniós szinten: 2015-ben EU-szerte 1 százalékkal, míg Magyarországon 3 %-kal emelkedett a közúti halálesetek száma 2014-hez képest.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Eldőlt: Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból

2016. június 24.

Biztossá vált, hogy a britek úgy döntöttek, kilépnek az Európai Unióból. Az eredmény rácáfol a közvélemény-kutatások előrejelzéseire. David Cameron kormányfő hamarosan megszólal, egyre többen és többen beszélnek arról, hogy mennie kell.

A teljes cikkhez kattintson ide.

MKIK EU Hírlevél 2016/11. szám

2016. június 20.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2016/11. szám).  A Fókuszban az Unió rovatunkban a „BREXIT - Érvek és ellenérvek a brit uniós tagságról” címmel készítettünk összefoglalót.  A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható a következő honlapon: 2016/11. szám.

Fontos tudnivalók a Franciaországba látogató magyar szurkolóknak

2016. június 18.

A keddi, osztrákok ellen aratott 2-0-s magyar siker hatására biztosan még többen kelnek útra, hogy a helyszínen tekintsék meg a magyar válogatott további mérkőzéseit az EB-n – főleg, hogy így reális esélyünk lett arra, hogy nem csak a csoportkörben három, hanem továbbjutva négy (vagy akár hét :-) ) meccsen is szerepelhessünk.

Tovább a teljes cikkhez...

A növényvédő szerekben és a biocid termékekben lévő hormonháztartást zavaró anyagok azonosítását szolgáló tudományos kritériumok

2016. június 16.

A hormonháztartást zavaró anyagok, amelyek természetesek és vegyi úton előállítottak egyaránt lehetnek, módosíthatják az emberek és az állatok hormonrendszerének működését, és ezáltal káros hatásokat idéznek elő bennük. Az Európai Bizottság ma bemutatja azokat a kritériumokat, amelyek a növényvédő szerek és a biocid termékek területén lehetővé teszik a hormonháztartást zavaró anyagnak számító vegyi anyagok pontosabb azonosítását. A Bizottság azt javasolja a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek, hogy támogassák a hormonháztartást zavaró anyagok azonosításának tudományosan jól megalapozott módszerét, és biztosítsák támogatásukról a WHO fogalommeghatározását.
 
A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

EU totó nyertesek - Agora Mobilitás Információs Nap

2016. június 16.

Az Agora Mobilitás Információs Napon az EU totót kitöltöttek között sorsoltunk, 4 nyertesünk 16 gb-os pendrive-t, illetve ajándékcsomagot nyert.
- Szánthó Réka 9/A. osztály
- Börzsei Dávid 10/B. osztály
- Ferenczi Dávid 10/C. osztály
- Győri Bence 10/D. osztály
A nyerteseket telefonon, emailben értesítjük a nyeremény átvételével kapcsolatban. Gratulálunk!

Egyszerűsödik a közokiratok tagállamok közötti kölcsönös elismerése

2016. június 13.

Az Európai Parlament múlt héten elfogadta azt a rendeletet, mely csökkenti a költségeket és az adminisztratív terheket abban az esetben, ha egy uniós polgárnak közokiratot kell benyújtania egy másik tagállamban. Jelenleg a más uniós tagállamba költöző, illetve ott élő polgároknak – költséges bürokratikus eljárás árán – bélyegzővel kell igazolniuk közokirataik (például a születési, házassági vagy halotti anyakönyvi kivonat) eredetiségét.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Új uniós stratégia: erősebb kulturális dimenzió az uniós nemzetközi kapcsolatokban

2016. június 13.

Az Európai Bizottság és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője múlt héten nemzetközi kulturális kapcsolatokra vonatkozó stratégiát fogadott el, mely összhangban áll a Bizottság azon prioritásával, hogy az Európai Uniót erősebb globális szereplővé kell tenni. A stratégia célja az Európai Unió és partnerországai közötti kulturális együttműködés ösztönzése, és egy olyan globális berendezkedés előmozdítása, melynek alapja a béke, a jogállamiság, a szabad véleménynyilvánítás, a kölcsönös megértés és az alapvető értékek tisztelete.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Városfejlesztési menetrend: Európa városai is alakítják az uniós szakpolitikát

2016. május 30.

Ma Amszterdamban, az Európai Bizottság és más uniós intézmények részvételével tartják azt a városfejlesztési kérdésekkel foglalkozó informális miniszteri találkozót, melyen elfogadják az uniós városfejlesztési menetrend alapelveit rögzítő „amszterdami paktumot”.
A városfejlesztési menetrend gerincét az a 12 partnerség alkotja, mely a városokat érintő 12 kihívásra igyekszik megoldást találni. Ezek közül négy kísérleti projektként már kezdetét vette; ezek a migránsok befogadása, a levegőminőség, a lakhatás és a városi szegénység összefüggésében életre hívott kezdeményezések. A partnerségek révén városok, tagállamok, uniós intézmények és különböző érdekelt felek – köztük nem kormányzati szervezetek és vállalkozások – működnek együtt annak érdekében, hogy közös munkájuk révén javítsák az EU városi területeinek életminőségét.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Magyar konzuli védelem a labdarúgó Európa-bajnokság helyszínein

2016. május 30.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősített konzuli szolgálattal készül a hamarosan kezdődő labdarúgó EB-re. A A kiutazó szurkolók mindenképpen regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján, hogy tudják, baj esetén kit hol lehet elérni.
A csoportmérkőzések helyszínein - sorrendben Bordeaux, Marseille, Lyon - ideiglenes konzulátust hoznak létre, ott 10–18 óra között személyes ügyintézésre lesz lehetőség. Mindhárom városban mobil konzuli szolgálat is lesz, azaz a mérkőzések napján, illetve az azt megelőző és azt követő napon mikrobuszokban, a szurkolói zóna és a stadionok mellett lesznek a konzulok, hogy szükség esetén azonnal elérhetők legyenek.
A KKM-ben az Európa-bajnokság idején 24 órás telefonos információs vonalat biztosít, ennek száma a konzuli szolgálat honlapján lesz elérhető. Bővebb információ: www.kormany.hu

Új uniós platform a be nem jelentett munkavégzés kezelésére

2016. május 30.

Ma kezdte munkáját a be nem jelentett munkavégzés kezelését célzó európai platform, melynek keretében az Európai Bizottság, az uniós tagállamok és az érintett felek együttesen lépnek fel a szociális dömping és a tisztességtelen piaci verseny hatékony leküzdése érdekében. Az újonnan alakult hálózat célja, hogy a be nem jelentett munkavállalást bejelentett váltsa fel. Így európaiak milliói részesülhetnének abban a szociális védelemben, melyet a különböző be nem jelentett, és ezáltal kockázatos állások – ideértve a bújtatott munkaviszonyt – nem garantálnak.
A platform megvizsgálja, hogy a be nem jelentett munka kezelése érdekében milyen szakpolitikai intézkedések alakíthatók ki, miként lehet szorosabb a nemzeti hatóságok és az egyéb érdekelt felek közötti – akár határokon átnyúló – együttműködés. Feladata továbbá, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a kérdésre. Az évente kétszer ülésező testületben a leginkább érintett ágazatok – így a mezőgazdaság, idegenforgalom, építőipar, biztonsági szolgáltatások, takarítás, kereskedelem és közúti fuvarozás – képviselői is helyet kaptak.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

10 hét=10 prioritás nyereményjáték fődíjának átadása

2016. május 25.

Mai napon átadtuk a 10 hét=10 prioritás nyereményjátékunk fődíját, egy 7"-os tabletet a játék nyertesének, Kandó Katának, aki kisfiával érkezett.

Kata mind a 10 héten át velünk játszott, így megérdemelten volt kegyes hozzá Fortuna.

Az ajándék jó helyre kerül, hiszen a családban 3 kisgyerek is használhatja majd. 

Köszönjük a részvételt, hamarosan újabb játékkal jelentkezünk.

Füstölgő Európa

2016. május 19.

Az EU-ban a dohányosok 94%-a 25 éves kora előtt kezd el dohányozni, akik így átlagosan 14 évet veszítenek az életükből. A te 25 évnél fiatalabb ismerőseidnek kb. hány százaléka dohányzik?
Az EU két évvel ezelőtt fogadott el irányelvet a fiatalkori dohányzás visszaszorítására, amely pénteken lép hatályba. Bővebb infó...

Európa sátor Esztergomban, a Comedium Corso-n

2016. május 14.

2016. május 14-én Esztergomba látogattunk a Comedium Corso rendezvényre, ahol Európa sátorral vártuk az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat. Sátrunknál Európai uniós kiadványokat, illetve ügyességi játékokat, totókat, uniós feladványokat oldhattak meg az érdeklődők.

10 hét=10 prioritás Facebook játék 10. feladat

2016. május 13.

Figyelem! Utolsó játék!!! Május 20-án fődíj sorsolás!!!
Határidő: 2016. május 19. (CSÜTÖRTÖK) 14 ÓRA!!!
10. Feladat: Végezze el a következő összeadást:
• ...?... évente kerül sor az Európai Parlamenti választásokra
• Magyarország jelenleg …?.. képviselőt küld az Európai Parlamentbe.
A két hiányzó szám összegét várjuk kommentben.
Heti nyeremény: Europe Direct ajándékcsomag+16 gb-os pendrive vagy 2200mAh powerbank.

A játék itt található.

Az Európai Bizottság megnyitotta a H2020 Marie Skłodowska-Curie Actions Egyéni Ösztöndíjak/ MSCA Individual Fellowships online pályázati felületét

2016. május 6.

Összesen mintegy 218 500 000 EUR ösztöndíjra lehet pályázni 8 panelben, az összes tudományterületen

– (Chemistry (CHE)

– Social Sciences and Humanities (SOC)

– Economic Sciences (ECO)

– Information Science and Engineering (ENG)

– Environment and Geosciences (ENV)

– Life Sciences (LIF)

– Mathematics (MAT)

– Physics (PHY))

2016. tavaszi gazdasági előrejelzés: folyamatos ám szerény növekedés

2016. május 6.

Az európai gazdasági növekedés várhatóan szerény mértékű marad, mivel kulcsfontosságú kereskedelmi partnereink teljesítménye lassul, és az eddigi ösztönző tényezők némelyike gyengülni kezd. Ebből adódóan az előrejelzés szerint az euróövezeti GDP-növekedés a 2015–2017 közötti időszakban változatlanul szerény mértékű marad. Az uniós szintű GDP-növekedés várhatóan a tavalyi 2,0%-ról 2016-ban 1,8%-ra mérséklődik, majd 2017-ben eléri az 1,9%-ot.

Jótékonysági tó-kerülés az Európa Napon - 130 indulóval

2016. május 3.

Az Európa nap alkalmából a tatabányai Csónakázó-tónál jótékonysági tó-kerültést szerveztünk. A Tappancs Állatotthon javára pénzbeli és természetbeli adományokat gyűjtöttünk. A tó-kerülésen 130 nevezőt regisztráltunk. Irodánk 15 db ajándékcsomagot sorsolt ki a nevezők között. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett, köszönjük a támogatásokat, reméljük sikerült egy jó kis délelőttöt szereznünk mindenkinek, aki velünk tartott. Ha van fotód, itt megoszthatod velünk :)

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték! 8. feladat

2016. május 3.

8. prioritásunk a migrációs politika. Kérdés: Hol írták alá a menedékjoggal kapcsolatos szerződéseket?
a.) Lisszabon
b.) Amszterdam
c.) Dublin
Határidő: 2016. május 9. hétfő 10 óra!!
Heti nyeremény: Europe Direct ajándékcsomag+16 gb-os pendrive vagy 2200mAh powerbank (választható)

A játékhoz kattintson ide.

10 hét=10 prioritás! Facebook nyereményjáték! 7. feladat

2016. április 27.

Az Európai Bizottság prioritásai közé tartozik az integráltabb és méltányosabb gazdasági és monetáris unió (GMU) megvalósítása.
7. kérdés: Melyik szerződés rögzítette 1992-ben azt a határozatot, amely döntött a Gazdasági és Monetáris Unió létrehozásáról?
Határidő: 2016. május 2. hétfő 10 óra!!

A játékhoz kattintson ide.

Európa Nap - Tatabánya Csónakázó-tó - 2016. május 1.

2016. április 22.

Ünnepelje velünk az Európa Napot 2016. május 1-jén Tatabányán a Csónakázó-tónál! Különféle játékokkal, kvízekkel, uniós tájékoztatással várjuk a kedves érdeklődőket. 12 órától Mosolyra Hangolók koncertjét hallhatják a gyermekek, 18 órától fellép a Kállay Saunders Band. Idén is lesz országos EU-totónk, amelynek fődíja egy kétszemélyes 4 napos amszterdami utazás.
https://www.facebook.com/events/1049450291779325/

Éghajlatvédelem: az EU is aláírja a párizsi megállapodást

2016. április 21.

Az Európai Unió pénteken New Yorkban ünnepélyes keretek között írja alá a párizsi éghajlatügyi megállapodást. Az első jogilag kötelező érvényű, globális klímamegállapodást 195 ország fogadta el tavaly decemberben. A meghatározó gazdaságok közül az EU elsőként tett kötelezettségvállalásokat, bízva abban, hogy a ratifikációt követően a megállapodás késedelem nélkül hatályba léphet. A magas szintű aláírási ceremónián Maroš Šefčovič, a Bizottság energiaunióért felelős alelnöke, valamint Miguel Arias Cañete éghajlat- és energiapolitikáért felelős biztos képviselik az Európai Bizottságot.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Jótékonysági tó-kerülés az Európa Napon 2016. május 1-jén

2016. április 15.

Fuss, gyalogolj velünk a Csónakázó tó körül! 
Tatabánya, 2016. május 1. 10 óra
Nevezés a helyszínen. A részvétel INGYENES, az esemény során pénz-és természetbeli (táp, tisztítószerek, stb.) adományokat gyűjtünk a Tappancs Állatotthon javára! 
Feladat: egy tókör megtétele, akár futva, sétálva, vagy a helyszínen ingyenesen kipróbálható Nordic Walking bot segítségével. 
11.30-kor Ajándéksorsolás – a nevezők között értékes ajándéktárgyakat sorsolunk ki
12.00 Mosolyra Hangolók koncert
10-18 óráig a kőszínpad előtti területen sportversenyek, sportjátékok, a Europe Direct Információs Pont sátránál pedig sok-sok játék, ingyenes ugrálóvár, játszóház, nyeremények fogadják az érdeklődőket.

További programok:

16:00 Májusfa állítás, táncház, tánctanítás - Bányász táncegyüttes, Újra zenekar
18:00 Kállay Saunders Band koncert
20:00 Utcabál a Zenevonat zenekarral (Tippán Juzuf és barátainak koncertje)
https://www.facebook.com/events/1705164316407351/

Tájékoztató nap az Erasmus+ és az Európa a polgárokért programok pályázatairól

2016. április 11.

A Család-, Ifjúság és Népesedéspolitikai Intézet Erasmus+ Ifjúsági Programirodáján belül működő Eurodesk Magyarország a Tempus Közalapítvánnyal együttműködésben országos tájékoztató rendezvénysorozatot indít civil szervezetek, ifjúsági csoportok, fiatalokkal foglalkozó intézmények munkatársai számára az Európai Unió által finanszírozott támogatási programokról.

A Bizottság felvázolja a közös európai menekültügyi rendszer reformjára és az Európába jutás legális és biztonságos módjainak kialakítására vonatkozó lehetőségeket

2016. április 6.

A migránsok és menedékkérők nagymértékű és ellenőrizetlen beáramlása nem csupán számos tagállam menekültügyi rendszerét, hanem a közös európai menekültügyi rendszer egészét is nyomás alá helyezte. Az érkezések száma és koncentrációja rávilágított a dublini rendszer hiányosságaira, így erre reagálva az Európai Bizottság mai közleményével elindította a közös európai menekültügyi rendszerre vonatkozó reformfolyamatot. A bizottsági javaslatok a következő területekre összpontosítanak: a menedékkérők tagállamok közötti elosztásának méltányos és fenntartható rendszerére vonatkozó különböző lehetőségek; a menekültügyi eljárások és normák további harmonizációja, hogy Európa-szerte egyenlő feltételek jöjjenek létre és mérséklődjenek azok az ösztönző tényezők, amelyek a szabálytalan másodlagos mozgások csökkentésére irányuló intézkedésekhez vezetnek; valamint az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) megbízatásának kiterjesztése. Ezzel egyidejűleg a Bizottság az Európába irányuló legális migráció biztonságos és jól kezelt lehetőségeit biztosító intézkedéseket dolgoz ki. A Bizottság emellett kidolgozza az integrációra vonatkozó uniós cselekvési tervet.
 
A teljes sajtóközlemény itt olvasható.