Kamarai rendezvények

<< 2015 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
     
1
2
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Pályaválasztási tanácsadás

Segítse munkánkat: töltse ki kérdőívünket az ED irodák működésével kapcsolatban

Köszönjük, hogy időt szakít kérdőívünk kitöltésére, és megosztja velünk, mennyire volt elégedett a helyi Europe Direct Tájékoztatási Központ szolgáltatásával. A felmérés teljes mértékben anonim módon történik.

A kérdőív letölthető innen.

Pakolási tippek utazáshoz – hatékony ötletek

2015. július 30.

Nyáron egyszerűbb az utazás,hiszen elég néhány lenge ruha. Ezt gondolja az ember, de sokszor annyi programot szervez magának, hogy legszívesebben az egész gardróbot magával vinné. Hogyan lehet hatékonyan ruhát csomagolni, hogy a legpraktikusabbakat vigyük magunkkal?

A folyadékbevitel fontossága kánikulában, ezért igyunk többet

2015. július 29.

Itt a nyár, és vele együtt a jobb idő,a kánikula. Ilyenkor elengedhetetlen a több folyadékbevitel, ezért érdemes hosszabb városi tartózkodásunk idejére egy kis üveg vizet magunkkal vinni.

Fiatal kreatív vállalkozók hálózatosodását támogató pályázat

2015. július 23.

A kísérleti projekt célja, hogy létrehozzon egy olyan platformot, amely összegyűjti a meglévő a kulturális és kreatív ágazatokban tevékenykedő fiatal vállalkozókat az EU-ban és harmadik országokban, valamint megkönnyítse új hálózatok létrejöttét.

Startra kész az Európai Stratégiai Beruházási Alap

2015. július 22.

Az Európai Bizottság ma megállapodott azokban a reálgazdaságba történő beruházásokat beindító intézkedéscsomagokban, melyek alapján az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) már idén ősszel megkezdheti működését. Ez egyúttal azt jelenti, hogy az európai beruházási terv végrehajtása az ütemtervnek megfelelően halad.
A Bizottság az európai beruházási terv összefüggésében a közelmúltban hozta nyilvánosságra a nemzeti fejlesztési bankok szerepéről szóló közleményét. Ebben vázolja a bankok jelentős szerepét abban, hogy az ESBA-beruházások révén ismét fellendüljenek az európai beruházások. A közlemény egyben iránymutatás is, melynek segítségével az európai vállalkozások finanszírozáshoz juthatnak a 315 milliárd eurós beruházási terv alapvető elemét képező Európai Stratégiai Beruházási Alapon keresztül.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Szerzői és szomszédos jogok EU irányelv

2015. július 16.

Az alábbiakban közreadjuk az Igazságügyi Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által készített részletes koncepciót, a szerzői és szomszédos jogokra vonatkozó közös jogkezelésről és a zeneművek belső piacon történő online felhasználásának több területre kiterjedő hatályú engedélyezéséről szóló 2014/26/EU irányelv átültetéséhez megalkotandó magyar jogi szabályozás főbb tartalmi kérdéseivel kapcsolatban.

Európai kulturális útvonalak

2015. július 15.

Az Európa Tanács „Európai kulturális útvonalak” elnevezésű programjához kulturális örökségvédelemmel, kulturális turizmussal foglalkozó független szakértők jelentkezését várja a hitelesített kulturális útvonalakról készített 3 éves szakértői jelentések, illetve az újonnan javasolt kulturális útvonalak elbírálásával kapcsolatos értékelések elkészítésére.
Jelentkezni a szükséges adatlap kitöltésével on-line lehet, az önéletrajzot és motivációs levelet a luxemburgi intézet e-mail címére contact@culture-routes.lu várják 2015. augusztus 28-ig.

További információ itt.

Tengerparti nyaralás veszélyei – mikre figyeljünk oda?

2015. július 14.

A legtöbb család számára a nyár egyenlő a nyaralással, például egy tengerparti üdüléssel. De sajnos sokszor nem gondolnak bele, hogy ez mennyi veszélyt rejthet a gyerekek számára. A nyaralás alkalmával a leggyakoribb gyerekeket érintő betegségek a hasmenéses megbetegedés valamint a napégés, míg balesetek esetében a csonttörés, zúzódás és a vízparti balesetek.

NFM - LIFE Program keretében kiírt pályázat

2015. július 14.

Az Európai Bizottság égisze alatt működő program Éghajlat-politikai Alprogramjának keretében idén összesen 56,67 millió euróra pályázhatnak a köz-, a magán- és a civil szféra szereplői. Az alprogram célja az éghajlatváltozás mérséklését, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, valamint az éghajlat-politikai irányítást és tájékoztatást megvalósító hagyományos kísérleti, bevált gyakorlati és tájékoztató, tudatosságnövelő és terjesztési projektek megvalósítása. (A kiírás egyebek mellett támogatja az ózonkárosító vegyületek éghajlatbarát megoldásokra történő cseréjét, az energia-intenzív iparágak védelmét, a klíma-alkalmazkodás integrálását a várostervezésbe és a klímapolitikai monitoringot segítő koordinációs platform építését).

Jóváhagyták a 13,1 milliárd eurós közlekedési beruházást

2015. július 13.

A Bizottság rekord nagyságú, a közlekedési ágazatot támogató 13,1 milliárd eurós beruházási terve közelebb került a megvalósításhoz azt követően, hogy a tagállamok jóváhagyták az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (Connecting Europe Facility - CEF) keretében finanszírozandó projektek jegyzékét.

MKIK EU Hírlevél 2015/12. szám

2015. július 9.

Ezúton közreadjuk az MKIK EU Hírlevelének aktuális számát. A Fókuszban az Unió rovatban „Exportálni szeretne az Európai Unión kívül is? - Piacra jutási adatbázis uniós cégek számára” címmel készített összefoglaló található.

A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható a következő linkről:

http://issuu.com/hcci_brussels_office/docs/mkik_eu_h__rlev__l_2015._12._sz__m

 

A Bizottság az utasjogokról szóló jogszabályok szigorúbb érvényesítésére hív fel Európában

2015. július 6.

Mivel több millió európai polgár utazik a nyári időszakban, a Bizottság ma az utasok jogaira vonatkozó uniós jogszabályok minőségi alkalmazására és végrehajtására hívott fel.
Azért, hogy a tagállamokat végrehajtási kérdések megoldásásban segítse, a Bizottság a mai napon a vasúti ágazatra alkalmazandó, a már meglévő szabályokról szóló értelmező iránymutatásokat fogadott el. Violeta Bulc közlekedési biztos egyúttal felkérte a Tanácsot, hogy a légi járművek utasainak jogaira  vonatkozó új rendelet tárgyalását is tűzze napirendre.
 
A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Fordítói versenyvizsga 2015

2015. június 26.

Felhívjuk figyelmét, hogy az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) hamarosan ismét versenyvizsgát hirdet MAGYAR FORDÍTÓI állásokra!  Jelentkezni 2015. július 30. és szeptember 1. között lehet.

 

MKIK EU Hírlevél 2015. 11. szám

2015. június 19.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2015/11. szám).

Ezekben az országokban járhattok egyetemre teljesen ingyen

2015. június 18.

Mely országokban tanulhattok ingyenesen a felsőoktatásban?

Aktuális pályázati lehetőségek - 2015. június 23. - esztergomi és tatabányai helyszínen is!

2015. június 16.

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt az aktuális pályázati lehetőségeket bemutató ingyenes rendezvényre.

 

Időpontok és helyszínek:

2015. június 23. (kedd) 10 óra – KEMKIK Székház, Esztergom Deák F. u. 14.

ON-LINE Jelentkezés

 

2015. június 23. (kedd) 14 óra – KEMKIK Székház, Tatabánya Fő tér 36.

ON-LINE jelentkezés

 

30 éve írták alá a Schengeni Megállapodást

2015. június 15.

1985. június 14-én a Benelux államok, Németország és Franciaország megállapodást írtak alá arról, hogy megszüntetik a belső határellenőrzéseket. Ezzel létrejött a schengeni térség, melynek ma már Magyarország is tagja. A harmincadik évforduló alkalmából Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke holnap beszédet mond az aláírás helyszínén rendezett ünnepségen, a luxemburgi Schengenben. Az európaiak évente több mint 1,25 milliárd utazást tesznek a schengeni térségen belül. A határok nélküli Európa hatalmas hasznot hajt a gazdaságnak, ami látványosan tükrözi Schengen eredményének kézzelfoghatóságát, népszerűségét és sikerét, valamint a mindennapi életünkre és a társadalomra gyakorolt jelentőségét.

Megyei fejlesztési biztosok listája

2015. június 10.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a megyei fejlesztési projektek megvalósításának támogatása céljából megyénként egy-egy miniszteri biztost nevezett ki - az ezekről szóló utasítások a hétfői Hivatalos Értesítőben jelentek meg.

Támogatás külpiaci megjelenéshez

2015. június 10.

Mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására jelent meg külpiaci megjelenést segítő pályázat. Ön is profitálhat ebből!

Szakmai gyakorlatok az Európai Parlamentben

2015. június 7.

A szakmai képzéshez történő hozzájárulás, valamint az intézmény működésének megismertetése érdekében az Európai Parlament többféle lehetőséget kínál szakmai gyakorlatok folytatására Főtitkárságán.

Részletes információk itt.

Tízezreket fizethetsz, ha nem cseréled le az útleveled

2015. június 5.

Érdemes még jóval a nyaralás előtt ellenőrizni útlevelünk lejárati dátumát, mert a gyorsított eljárásban ígényelt úti okmányokra a gatyánk is rámehet.

Évről évre magyarok tízezrei hagyják az utolsó pillanatra lejárt útlevelük cseréjét - tudta meg a Pénzcentrum a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) friss adatsorából.

A teljes cikk itt olvasható.

MKIK EU Hírlevél 2015. 10. szám

2015. június 5.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2015./10. szám).

A Fókuszban az Unió rovatban az „Uniós klaszterpolitika a KKV-k szolgálatában” címmel készített összefoglaló található.

A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható ide kattintva.

Félmilliárdos mosógép-csere programot indít azt NFM

2015. május 29.

Az Otthon Melege Program ötödik alprogramja - a hűtő- és fagyasztógépek, kazánok- és nyílászárók cseréjét célzó, valamint a társasházaknak szóló pályázatok után - új, magas energiahatékonyságú mosógépek beszerzéséhez nyújt vissza nem térítendő állami támogatást a magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek számára - hívja fel a figyelmet mai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az alprogramban rendelkezésre álló bruttó 500 millió forint forrás elosztása régiónként történik és a tárca fenntartja a jogot, hogy szükség esetén a régiók közötti forrást átcsoportosíthassa.

További információk itt.

Európai fesztiválminősítés a tatai Víz, Zene Virágfesztiválnak

2015. május 21.

A Víz, Zene, Virág Fesztivál elnyerte a 2015/2016 – os EFFE kitüntetést (Európa a Fesztiválokért, Fesztiválok Európáért), amely az Európai Fesztiválszövetség kezdeményezésére jött létre.A pályázatot egy sikeres nemzeti- szakmai értékelést követően a nemzetközi zsűri fogadta el.

Pályázat – L'ORÉAL-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Díj 2016

2015. május 21.

A díjra földrajzi régióként 1–1 élettudományokkal foglalkozó tudósnő, azaz öt díjazott részesülhet (Afrika és az arab államok, Ázsia / Csendes-óceáni térség, Európa, Latin-Amerika, Észak-Amerika). A díj fejenként 100.000 eurós pénzjutalommal jár, a díjra szakterületükön elismert tudósok jelölhetnek. Határidő: 2015. június 16.

Bővebb információ itt.

Hogyan fokozható a betegek biztonsága? A Parlament javaslata

2015. május 20.

A humán- és állategészségügyben használt antibiotikumokkal szembeni, egyre nagyobb rezisztencia kiküszöbölése, a gyógymódok felelősségteljesebb használata, és az innováció növelése révén fokozható a betegbiztonság, fogalmaz a Parlament egy kedden elfogadott állásfoglalásban. Az Unió kórházaiban kezelt betegek 8-10 százaléka a kezelés során fertőződik meg, és a fertőzés évente 37 ezer halálesetben játszik szerepet.

1,67 milliárd euró a legígéretesebb kutatásokra

2015. július 30.

Az Európai Bizottság tegnap fogadta el az Európai Kutatási Tanács (EKT) 2016-os munkaprogramját. Az EKT 1,67 milliárd eurót rendelkezésre bocsátó új pályázatai – állampolgárságtól függetlenül – a legkiválóbb kutatóknak szólnak, akik Európában tevékenykednek, vagy készek idetelepülni, hogy áttörést ígérő elgondolásaikon dolgozzanak.

Autónk felkészítése a hosszabb útra, néhány tippel

2015. július 28.

Itt a nyaralások szezonja,a családok felkerekednek hosszabb vagy rövidebb útra. Mely előtt érdemes átnéznünk tüzetesen az autónkat, nehogy véletlenül tönkretehesse a nyaralásunkat.

2013-ban és 2014-ben csaknem 30 ezer álláskereső részesült uniós támogatásban

2015. július 23.

2013 és 2014 során az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap (EGAA) összesen 27610, a gazdasági válság és a globalizáció következtében állását vesztett munkavállalónak nyújtott segítséget a munkaerő-piaci újrabeilleszkedéshez. Egy ma elfogadott jelentés rámutat arra, hogy tavaly és tavalyelőtt az EGAA 13 tagállamban több mint 114,4 millió euróval támogatta az átmenetileg munkanélkülivé vált és új állást kereső munkavállalókat. Az EGAA-finanszírozást tagállami forrásokból 94,1 millió euróval egészítették ki.
Az EGAA-jelentés áttekintést ad a 2013 és 2014 folyamán beadott támogatási kérelmekről, és tartalmazza számos, a 2013–2014-es időszakban lezárult ügy eredményét. A dokumentum rávilágít arra, hogy az EGAA-programban részt vevő munkavállalók mintegy fele (15245 személyből 7656) új állást talált vagy önálló vállalkozóként folytatta pályafutását. További 667-en oktatásban vagy képzésben részesültek.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

A közép- és délkelet-európai országok karöltve dolgoznak egy integrált földgázpiac létrehozásán

2015. július 20.
A stabil és alkalmazkodóképes, előretekintő éghajlat-politikát folytató energiaunió létrehozásának előfeltétele a megfelelően összekapcsolt uniós energiapiac, ahol biztosított az energia határokon keresztül történő szabad áramlása, és amely szavatolja, hogy egyetlen tagállam se szigetelődjön el az uniós energiahálózatoktól. Mindez az EU valamennyi polgára és vállalkozása számára biztonságos, megfizethető és fenntartható energiaellátást fog biztosítani. Az EU és az Energiaközösség 15 közép- és délkelet-európai országa megállapodott abban, hogy együtt fognak törekedni a még hiányzó, földgáz-infrastruktúrák közötti kapcsolódási pontok kiépítésének felgyorsítására, valamint azon fennmaradó technikai és szabályozási akadályok leküzdésére, amelyek az ellátás biztonságát, valamint a teljes mértékben integrált és versenyképes energiapiac kialakulását hátráltatják a térségben.

A teljes cikket itt olvashatja el

Állami támogatás: A Bizottság két részletes vizsgálatot indít a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó ügyében

2015. július 15.

A Bizottság két különálló, részletes vizsgálatot indított annak további kivizsgálása céljából, hogy a közelmúltban hozott két magyar intézkedésbe foglalt adómértékek meredeken progresszív szerkezete összhangba áll-e az uniós állami támogatási szabályokkal. Az első intézkedés az élelmiszerlánc-felügyeleti díjra, a második pedig a dohánytermékek gyártásából és kereskedelméből származó árbevételt terhelő adóra vonatkozik. A Bizottság ebben a szakaszban mindkét ügyben aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az árbevételen alapuló adómértékek progresszív jellege – az uniós állami támogatási szabályok megsértésével – szelektív előnyt biztosít az alacsony árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak a versenytársakkal szemben.

A luxemburgi EU soros elnökség prioritásai

2015. július 15.

2015. július 1-jén Luxemburg átvette Lettországtól az EU tanácsának soros elnökségét.

 

A luxemburgi elnökség munkaprogramja többek között az alábbi területeket öleli fel: a beruházások ösztönzése a növekedés és foglalkoztatás elősegítése érdekében; az EU szociális dimenziójának elmélyítése; a migráció, a szabadság, a jogérvényesülés és a biztonság kérdései; az egységes piac fellendítése a digitális dimenzió középpontba helyezésével; a fenntartható fejlődés előmozdítása.

Gyerekek és fiatalok – Az Európai Parlament nyári fotópályázata

2015. július 14.

Az Európai Parlament fotópályázatot hirdetett “Gyerekek és fiatalok” témakörben a “Legyen a vendégfényképészünk!” program keretében.

Az Eurócsúcson létrejött a megállapodás, megkeződhetnek a tárgyalások a Görögország számára nyújtható támogatásról

2015. július 13.

Július 13-án, a kora reggeli órákban tizenhét óra tárgyalás, illetve a közel ugyanilyen hosszú, az eurócsoport pénzügyminisztereinek találkozója után az euróövezeti csúcstalálkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy a Görögország számára nyújtott támogatási programról tárgyalásokat kezdenek az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében. A program szigorú feltételeket tartalmaz, amelyet egy 35 milliárd eurós növekedési és foglalkoztatási csomag kísér majd. A megállapodást még több parlamentnek, ideértve a görög parlamentet is, meg kell szavaznia mielőtt a hivatalos tárgyalások megkezdődnének. A pénzügyminiszterek is megvitatják majd a Görögország számára nyújtható rövid távú áthidaló finanszírozást.

A megállapodás utáni sajtótájékoztatót itt nézheti meg.

A Dán Iparszövetség vezetése a dán gazdasági és politikai helyzetről

2015. július 13.

MAGYARORSZÁG KOPPENHÁGAI NAGYKÖVETSÉGE

Thomas Bustrup, a DI főigazgató-helyettese kiemelte, hogy a DI egyik prioritása a kis- és középvállalkozások piacra segítése és érdekeinek képviselete. A DI tagvállalatai 90%-ának kevesebb, mint 100 munkavállalója van. A tagvállalataik kb. 0,5 millió főt foglalkoztatnak Dániában és kb. 1 milliót külföldön. Emiatt a DI kiemelt területének számítanak a nemzetközi gazdasági ügyek.

Tovább a cikkhez

A Bizottság nyilatkozatai a görög népszavazást követően

2015. július 7.

A Bizottság nyilatkozata a görög népszavazást követően 2015. július 5-én:
A teljes angol nyelvű nyilatkozat itt olvasható.

Nemzetközi Duna Nap

2015. június 29.

2015. június 27-én Lábatlanra kaptunk meghívást. Játékokkal, totóval, színezőkkel készültünk a résztvevőknek, és az aktuális információs anyagokkal.

További fotók facebook oldalunkon.

Aktuális pályázati lehetőségek két helyszínen is - beszámoló

2015. június 25.

Aktuális pályázati lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztató előadást szerveztünk a KEMKIK-kel és a Széchenyi Programirodával közösen 2015. június 23-án. Az előadás anyaga letölthető a csatolt mellékletből.

185 000 új menedékkérő az első negyedévben

2015. június 18.

Az idei év első három hónapjában Unió-szerte 185 000 fő kért első alkalommal menedéket.  Arányuk 2014 utolsó negyedévéhez viszonyítva stabilnak mondható, ugyanakkor a tavalyi év első negyedévéhez képest 86%-os növekedést mutat. A Koszovóból érkező menekültek száma igen jelentős mértékben nőtt, közel 50 000 főre. Az Európai Unióban idén január és március között közülük került ki a legtöbb olyan menedékkérő, aki első alkalommal folyamodott védelemért, megelőzve az afgán és szíriai állampolgárokat. A koszovóiak több mint fele Magyarországon vagy Németországban nyújtotta be kérelmét. Az év első negyedévében Magyarországon 32 800-an (az Unióban benyújtott új kérelmek 18%-a) kértek első alkalommal menedéket, ennél több új kérelmet csak Németországban (73 100 fő, az Unió-szerte első alkalommal benyújtott kérelmezők 40%-a) regisztráltak.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Új cselekvési terv a méltányos és hatékony társasági adózásról

2015. június 18.

Az Európai Bizottság ma tette közzé cselekvési tervét, melynek célja, hogy az Unión belül alapjaiban megreformálja a társasági adózást. A cselekvési terv olyan kezdeményezéseket tartalmaz, melyek kezelik a társaságok adókikerülésre irányuló magatartását, biztosítják a fenntartható bevételeket, valamint a vállalkozások szempontjából megerősítik az egységes piacot. A fokozott méltányosságot, hatékonyságot és növekedésközpontúságot célzó intézkedéscsomag várhatóan jelentősen javítja az uniós társasági adózás feltételeit. Kulcsfontosságú fellépés például a közös konszolidált társaságiadó-alap újraindítása, valamint a profitalapú hatékony adózást biztosító keret megteremtése. A Bizottság egyúttal első alkalommal tette közzé az EU-n kívüli nem együttműködő adóügyi joghatóságok listáját, és ezen felül nyilvános konzultációt is indított annak felmérésére, hogy a vállalatokat kötelezzék-e egyes adóügyi információk nyilvánosságra hozatalára.
A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Országos roadshow indul a sikeres uniós pályázatokért

2015. június 16.

A már működő vagy induló vállalkozások számára országos roadshow indul kedden, hogy bemutassa az európai uniós pályázatok fortélyait, amellyel sikeresek lehetnek a 2014-2020-as uniós ciklusban - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

További információ a helyszínekről és az időpontokról

Startol az Erasmus+ mesterképzési hallgatói hitel és az új Erasmus+ hallgatói szövetség

2015. június 12.

Az Erasmus+ mesterképzésben részt vevő diákok hitelgarancia-rendszere nyújtotta első hiteleket mostantól kérvényezhetik a külföldi mesterképzésben részt vevő hallgatók. Az Európai Bizottság Erasmus+ programja összesen 30 millió euró értékű hitelhez biztosít garanciát, melyet a MicroBank és az Európai Beruházási Alap által aláírt megállapodás rögzít. Az első ütemben egyrészt spanyol diákok juthatnak pénzügyi támogatáshoz, amennyiben az Erasmus+ program 33 résztvevő országának valamelyikében folytatják mesterképzésüket, másrészt a 33 országból érkező, Spanyolországban mesterfokozatot szerző hallgatók. Az Erasmus+ támogatásban, ösztöndíjban vagy hitelben részesülő diákok egyúttal az újonnan alakuló Erasmus+ -hallgatók és végzett hallgatók szövetsége szolgáltatásaira és támogatására is igényt tarthatnak.

A teljes cikk itt olvasható.

Nemzetközi Duna Nap

2015. június 10.

A Lábatlani Sirályok Vízisport Egyesület ez évben is rendezvénnyel ünnepli a Nemzetközi Duna Napot. Ünnepeljük együtt a Dunát, melynek városunkhoz tartozó partja egyre többször ad otthont a természetbe vágyók programjainak.

E nap alkalmat ad arra, hogy együtt mutassuk meg, milyen fontos nekünk a Duna és lakókörnyezetünk természeti értékeinek megőrzése.

A tatabányai Europe Direct Információs Központ standján totókkal, színezőkkel, játékokkal várjuk a kicsiket és nagyokat.

Gyakornoki lehetőség

2015. június 8.

Diplomás pályakezdőként érdekel az EU külpolitikája és szívesen dolgoznál az EU 139 képviseletének valamelyikén, Marokkóban vagy Brazíliában?
Most itt a lehetőség, hogy fizetett gyakornok legyél az EU képviseletein az unión kívüli államokban!
Jelentkezési határidő: 2015. június 30.

További információ angol nyelven itt.

Az Európai Unió a németországi G7-csúcson

2015. június 5.

Június 7–8-án Bajorországban rendezik meg a soron következő, 41. G7-csúcsot. Az Európai Uniót az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, valamint az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk képviselik. A napirend kiemelt témáit az idei német elnökség határozta meg, ezek a globális gazdaság, a kereskedelem, a külügyek, a biztonsági kérdések, az egészségügy és a fejlesztés. A résztvevő országok vezetői az éghajlatváltozásra vonatkozó új nemzetközi megállapodás kidolgozásáról az ENSZ-en belül a közeljövőben folytatandó tárgyalásokról is egyeztetnek. Emellett szó lesz az ENSZ fenntartható fejlődésre vonatkozó, 2015 utáni menetrendjéről is. Ide kattintva bővebben tájékozódhat az idei G7-csúcsról, valamint az ahhoz fűződő uniós szerepvállalásról és tevékenységekről (angolul).

Jelentés a 2014. évi uniós versenypolitikáról

2015. június 5.

Az Európai Bizottság ma hozta nyilvánosságra a 2014. évi, versenypolitikáról szóló jelentését.  A beszámoló bemutatja, hogy az uniós versenypolitikai kezdeményezések és végrehajtási tevékenységek milyen mértékben járulnak hozzá az Európai Bizottság munkahely-teremtési és növekedési menetrendjéhez. Konkrét példák illusztrálják, hogy 2014-ben miként alkalmazták a versenypolitikát az olyan kiemelt területeken jelentkező kihívások kezelésére, mint a digitális egységes piac, az energiaunió, a pénzügyi szolgáltatások,  az iparpolitika vagy  az adókijátszás és az adókikerülés elleni küzdelem.

Jelentés a 2014. évi uniós versenypolitikáról

Horizont 2020: 68,5 millió euró 42 innovatív kkv-nak

2015. június 5.

14 ország 42 kis- és középvállalkozását választották ki támogatásra a Horizont 2020 programon belüli kkv-eszköz legújabb fordulójában. Az eszköz három szakaszban nyújt támogatást; a megvalósíthatóság-értékelési szakaszt követi az innovációs projekt, majd a harmadik szakaszban piaci hasznosításra nyújtható uniós finanszírozás. A ma nyilvánosságra hozott támogatások a második szakasz legutóbbi fordulójának eredményeit tükrözik: a nyertes projektek egyenként legfeljebb 2,5 millió eurós finanszírozásban részesülnek; egészségügyi projektek esetében ennek kétszerese, azaz legfeljebb 5 millió euró az uniós hozzájárulás.  A kkv-k az összeget innovációs tevékenységek finanszírozására és üzleti tervük fejlesztésére fordítják. 2014 januárja óta a kkv-eszköz második szakaszán belül 9 hazai vállalkozást választottak ki támogatásra. A jelenlegi, 2015-ös első fordulóból Magyarországról a Hungaro Lux Light Kft. jut uniós forráshoz, hogy az utcai LED-világítás hatékonyságát optikai kialakítás révén 15%-kal növeljék.
A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

A német belügyminiszter rendelete szerint mától június 15-ig visszaállítják a határellenőrzést

2015. május 26.

A német belügyminiszter rendelete szerint mától június 15-ig visszaállítják a határellenőrzést, amelynek célja a G7-csúcs biztonságának erősítése.A közúti, a vasúti, a légi és a vízi közlekedést egyaránt érintő intézkedés alapján csak helyenként és időnként várható ellenőrzés, és a hatóságok arra törekednek, hogy a lehető legkisebb mértékben tartsák fel a határon áthaladó forgalmat.

Tovább a cikkhez....

Nívódíjat kaptak a lejgobb oktatási együttműködések

2015. május 21.

Újszerű szemlélet, kiváló projektmenedzsment és hosszú távú hasznosulás. Ezek jellemzik azt a négy, uniós támogatással megvalósult projektet, amelyek Nemzetközi együttműködési kultúráért nívódíjat kaptak a Tempus Közalapítványtól. A témák között szerepel az egészséges életmódra nevelés, a színházi eszközök alkalmazása a karrierépítésben és a fogyatékossággal élők képességfejlesztése.

Továbbra is magas minőségűek az európai fürdővizek

2015. május 21.

Az Európai Unióban figyelemmel kísért fürdővizek 95%-a megfelelt a minimális minőségi követelményeknek 2014-ben. A vizsgált partszakaszok 83%-án kiváló minősítésű a fürdővíz, ami a 2013-as adatokhoz képest 1 százalékpontos javulás.
Ciprus, Luxemburg és Málta fürdővizei 100%-ban teljesítik a kiváló minősítés kritériumait. Egész Európát tekintve valamennyivel 2% alatt volt azon tengerparti strandok, tó- és folyóparti fürdőhelyek aránya, ahol a fürdővízről szóló irányelv besorolása értelmében rossz a fürdővíz minősége. Magyarországon 244 fürdővizet vizsgáltak. Mintegy 60%-uk kiváló minősítést kapott, és mindössze 4 olyan fürdővizet azonosítottak, amelyek mutatói nem állnak összhangban az EU-normákkal.
A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Nemzeti jelentés a magyarországi fürdővíz minőségéről