Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2016 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425
26
2728
293031    

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Segítse munkánkat: töltse ki kérdőívünket az ED irodák működésével kapcsolatban

Köszönjük, hogy időt szakít kérdőívünk kitöltésére, és megosztja velünk, mennyire volt elégedett a helyi Europe Direct Tájékoztatási Központ szolgáltatásával. A felmérés teljes mértékben anonim módon történik.

A kérdőív letölthető innen.

VIII. Lovasnap - Kecskéd

2016. augusztus 1.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont EU sátorral, ingyenes ugrálóvárral, ügyességi játékokkal vesz részt 2016. augusztus 27-én megrendezésre kerülő VIII. Kecskédi Lovasnapon.
A rendezvényen 10-16.30-ig Lovasversenyek zajlanak
16 órától Tombolasorsolás
17.30-tól a Mosolyra Hangolók Együttes Interaktív gyermekműsora látható.
19 órától zenél a Viking Zenekar
SZTÁRVENDÉG: Tolvai Renáta
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az esemény és a részletes program itt található.

Átláthatósági portál

2016. augusztus 23.

Az Európai Unió tevékenységei jelenleg több millió európai polgár életét befolyásolják. Az európaiak sorsát érintő döntéseket a lehető legnagyobb nyilvánosságot biztosítva kell meghozni. Az Európai Bizottság létrehozott egy oldalt abból a célból, hogy bevezesse Önt a döntéshozatal világába, közvetlen hozzáférést adjon Önnek azokhoz az információkhoz, amelyek segítségével tájékozódhat és nyomon követheti az EU döntéshozatali eljárását, valamint élhet jogaival és minden olyan lehetőséggel, amelyet az európai uniós polgár szerepköre jelent.http://ec.europa.eu/transparency/index_hu.htm

Az EU és a környezetvédelem: az európaiak 67%-a komolyabb fellépést vár

2016. augusztus 19.

Az uniós környezetvédelmi és klímavédelmi célok széles körűek és bár számos terület EU-s hatáskörbe tartozik, a gyakorlatban nem mindig könnyű megvalósítani őket. Az Eurobarometer felmérése azt mutatja, hogy az európaiak több mint fele nem elégedett a jelenlegi uniós szerepvállalással ezen a téren, 67%-uk komolyabb fellépést vár az EU-tól. A magyar válaszadók 63%- szánna nagyobb szerepet az Uniónak a környezet védelme terén. A teljes cikk itt található...

Európa az Ön királysága

2016. augusztus 13.

... Európa egyaránt otthona modern uralkodóknak és letűnt korok királyságainak. Nem csak a hagyományos értelemben vett királyságokkal érdemes azonban megismerkedni. Európa kivételes művészek, tehetséges kézművesek, kreatív cipészmesterek és veteránautó-gyűjtők szülőföldje is egyben. Ötletes találmányaik és remekműveik kreativitásra és arra bátorítanak, hogy ön is megtalálja, amit legjobban szeret – mert Európa az ön királysága!

Tavaszi Eurobarométer: erős a Bizottság politikai prioritásainak a támogatottsága

2016. július 29.

Az európaiak a bevándorlást és a terrorizmust tartják a két legnagyobb kihívásnak, amelyekkel az EU-nak jelen pillanatban szembe kell néznie, ugyanakkor a Bizottság politikai prioritásai erős támogatottságot élveznek a válaszadók körében. Ez a két legfontosabb megállapítása a legfrisebb Eurobarométer felmérésnek, amelyet 2016. május 21. és 31. között végeztek 34 országban (a 28 EU-tagállam mellett 5 tagjelölt országban, valamint a ciprusi török közösség területén). Összesen 31.946-an válaszoltak a kérdésekre.

MKIK EU Hírlevél 2016/13. szám

2016. július 25.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2016/13. szám). A Fókuszban az Unió rovatban „új menetrend a készségek fejlesztésére” címmel készített összefoglaló található.

Munkavállalók kiküldetése: A Bizottság megvitatta a nemzeti parlamentek aggályait

2016. július 22.

A biztosi testület ma közleményt fogadott el arról a vizsgálatról, melynek során a  munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelv felülvizsgálata került ismét napirendre. A vizsgálatra a májusban több nemzeti parlament által indított szubszidiaritás-ellenőrzési mechanizmus keretében került sor. A nemzeti parlamentek véleményeinek körültekintő mérlegelését követően a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az irányelv felülvizsgálatára irányuló javaslat nem sérti a szubszidiaritás elvét. A Bizottság megerősítette, hogy helyénvaló uniós szinten meghatározni a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályokat, ahogy az 1996 óta történik. A cél, hogy az ugyanazon a helyen dolgozó munkavállalókat ugyanazok a kötelező szabályok védjék, függetlenül attól, hogy helyi vagy kiküldött munkavállalókról van-e szó. A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Energiaunió és éghajlat-politika: áttérés az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra

2016. július 21.

A Bizottság ma olyan intézkedéscsomagot terjeszt elő, amely az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra való áttérést hivatott felgyorsítani az európai gazdaság valamennyi ágazatában. A Bizottság azon munkálkodik, hogy megőrizze az EU versenyképességét, miközben az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodásban célul kitűzött modern, karbonszegény gazdaság felé való elmozdulás lendületét kihasználva a globális társadalmi-gazdasági modell változóban van. A ma előterjesztett javaslatok egyértelmű és méltányos elveket határoznak meg, amelyeket követve a tagállamok felkészülhetnek a jövőre, Európa pedig megőrizheti versenyképességét. Ez szerves alkotórésze az energiauniónak és az előretekintő éghajlat-politikának. 

Juncker elnök nyilatkozata a nizzai terrortámadást követően

2016. július 16.

Az Európai Bizottság elnöke a következőképpen nyilatkozott a tegnapi nizzai támadásokat követően: „Nagyon megérintett és elszomorított az a szörnyű tragédia, ami Nizzában történt tegnap a francia nemzeti ünnepen. Legmélyebb együttérzésemet szeretném kifejezni az áldozatoknak, a családtagjaiknak és a francia embereknek, akik ma a gyáva terrorcselekmény következtében gyászolnak. Franciaország számíthat az Európai Bizottság és az EU tagállamainak támogatására a terrorizmus elleni küzdelemben, az Unión belüli és azon kívül egyaránt. Elkötelezettségünk, csakúgy mint egységünk, továbbra is szilárd.”

Egyesült Királyságban tartózkodó uniós polgárok státusza

2016. július 13.

A brit Miniszterelnöki Hivatal, a Külügyminisztérium és a Belügyminisztérium közös nyilatkozatot tett közzé az EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN TARTÓZKODÓ UNIÓS POLGÁROK STÁTUSZÁVAL, illetve tartózkodási jogával kapcsolatban. Az üzenet lényege, hogy egyelőre sem a tartózkodási jogot, sem a státuszt illetően nem lép életbe változás.

A Bizottság szigorítja az átláthatóságra vonatkozó szabályokat a terrorizmus finanszírozása, az adóelkerülés és a pénzmosás elleni fellépés érdekében

2016. július 5.

A Bizottság ma elfogadott egy javaslatot a terrorizmus finanszírozása elleni fellépést célzó pénzmosás elleni uniós szabályok megerősítése és a társaságok és pénzalapok valódi tulajdonosi hátterének átláthatóbbá tétele érdekében.

AJuncker Bizottság egyik kiemelt célja az adóelkerülés, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem. A ma javasolt változások választ adnak a terrorizmus finanszírozásának új módszereire, a pénzmosás elleni fellépés jegyében növelik az átláthatóságot és segítséget nyújtanak az adóelkerülés elleni küzdelemhez.

Ez a bizottsági javaslat a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem megerősítéséről szóló, 2016. februári cselekvési terv végrehajtására irányuló első lépés, és egyben része az adózási átláthatóság növelésére és az adóelkerülés elleni fellépésre irányuló szélesebb erőfeszítéseknek. Ezért mutatunk be párhuzamosan egy Közleményt, amely a közelmúltban a Panama-iratokban feltártakra ad választ.

Július 1. - munkaszüneti nap a közszolgálati tisztviselőknek

2016. június 28.

Július 1. a köztisztviselők, kormánytisztviselők napja, amely munkaszüneti nap minden közszolgálati tisztviselő számára, a szolgáltatásaikat igénybe vevők számára pedig ügyintézésmentes nap lesz. Az egészségügyi dolgozók szintén pihenhetnek.
Zárva tartanak a kormányablakok, a megyei és fővárosi kormányhivatalok által fenntartott okmányirodák, az önkormányzatok hivatalai, a polgármesteri hivatalok, az orvosi rendelők, az ÁNTSZ-irodák, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatai, de az adóhatóság általános tájékoztató rendszere és az ügyfél-tájékoztató és ügyintéző rendszere sem lesz elérhető.

Lábatlan - Duna Nap

2016. június 27.

Már második éve kap irodánk meghívást a Lábatlani Sirályok Sportegyesület által szervezett Duna-Nap rendezvényre. Irodánk kis standján várta az érdeklődőket információs kiadványokkal, és nagy sikernek örvendett az EU-s kérdésekből összeállított zsákbamacska, amelyben apró ajándékok lapultak a bátor jelentkezőknek.

Eldőlt: Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból

2016. június 24.

Biztossá vált, hogy a britek úgy döntöttek, kilépnek az Európai Unióból. Az eredmény rácáfol a közvélemény-kutatások előrejelzéseire. David Cameron kormányfő hamarosan megszólal, egyre többen és többen beszélnek arról, hogy mennie kell.

A teljes cikkhez kattintson ide.

MKIK EU Hírlevél 2016/11. szám

2016. június 20.

Az alábbiakban közreadjuk az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelét (2016/11. szám).  A Fókuszban az Unió rovatunkban a „BREXIT - Érvek és ellenérvek a brit uniós tagságról” címmel készítettünk összefoglalót.  A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható a következő honlapon: 2016/11. szám.

Fontos tudnivalók a Franciaországba látogató magyar szurkolóknak

2016. június 18.

A keddi, osztrákok ellen aratott 2-0-s magyar siker hatására biztosan még többen kelnek útra, hogy a helyszínen tekintsék meg a magyar válogatott további mérkőzéseit az EB-n – főleg, hogy így reális esélyünk lett arra, hogy nem csak a csoportkörben három, hanem továbbjutva négy (vagy akár hét :-) ) meccsen is szerepelhessünk.

Tovább a teljes cikkhez...

A növényvédő szerekben és a biocid termékekben lévő hormonháztartást zavaró anyagok azonosítását szolgáló tudományos kritériumok

2016. június 16.

A hormonháztartást zavaró anyagok, amelyek természetesek és vegyi úton előállítottak egyaránt lehetnek, módosíthatják az emberek és az állatok hormonrendszerének működését, és ezáltal káros hatásokat idéznek elő bennük. Az Európai Bizottság ma bemutatja azokat a kritériumokat, amelyek a növényvédő szerek és a biocid termékek területén lehetővé teszik a hormonháztartást zavaró anyagnak számító vegyi anyagok pontosabb azonosítását. A Bizottság azt javasolja a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek, hogy támogassák a hormonháztartást zavaró anyagok azonosításának tudományosan jól megalapozott módszerét, és biztosítsák támogatásukról a WHO fogalommeghatározását.
 
A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

EU totó nyertesek - Agora Mobilitás Információs Nap

2016. június 16.

Az Agora Mobilitás Információs Napon az EU totót kitöltöttek között sorsoltunk, 4 nyertesünk 16 gb-os pendrive-t, illetve ajándékcsomagot nyert.
- Szánthó Réka 9/A. osztály
- Börzsei Dávid 10/B. osztály
- Ferenczi Dávid 10/C. osztály
- Győri Bence 10/D. osztály
A nyerteseket telefonon, emailben értesítjük a nyeremény átvételével kapcsolatban. Gratulálunk!

Egyszerűsödik a közokiratok tagállamok közötti kölcsönös elismerése

2016. június 13.

Az Európai Parlament múlt héten elfogadta azt a rendeletet, mely csökkenti a költségeket és az adminisztratív terheket abban az esetben, ha egy uniós polgárnak közokiratot kell benyújtania egy másik tagállamban. Jelenleg a más uniós tagállamba költöző, illetve ott élő polgároknak – költséges bürokratikus eljárás árán – bélyegzővel kell igazolniuk közokirataik (például a születési, házassági vagy halotti anyakönyvi kivonat) eredetiségét.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Új uniós stratégia: erősebb kulturális dimenzió az uniós nemzetközi kapcsolatokban

2016. június 13.

Az Európai Bizottság és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője múlt héten nemzetközi kulturális kapcsolatokra vonatkozó stratégiát fogadott el, mely összhangban áll a Bizottság azon prioritásával, hogy az Európai Uniót erősebb globális szereplővé kell tenni. A stratégia célja az Európai Unió és partnerországai közötti kulturális együttműködés ösztönzése, és egy olyan globális berendezkedés előmozdítása, melynek alapja a béke, a jogállamiság, a szabad véleménynyilvánítás, a kölcsönös megértés és az alapvető értékek tisztelete.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Városfejlesztési menetrend: Európa városai is alakítják az uniós szakpolitikát

2016. május 30.

Ma Amszterdamban, az Európai Bizottság és más uniós intézmények részvételével tartják azt a városfejlesztési kérdésekkel foglalkozó informális miniszteri találkozót, melyen elfogadják az uniós városfejlesztési menetrend alapelveit rögzítő „amszterdami paktumot”.
A városfejlesztési menetrend gerincét az a 12 partnerség alkotja, mely a városokat érintő 12 kihívásra igyekszik megoldást találni. Ezek közül négy kísérleti projektként már kezdetét vette; ezek a migránsok befogadása, a levegőminőség, a lakhatás és a városi szegénység összefüggésében életre hívott kezdeményezések. A partnerségek révén városok, tagállamok, uniós intézmények és különböző érdekelt felek – köztük nem kormányzati szervezetek és vállalkozások – működnek együtt annak érdekében, hogy közös munkájuk révén javítsák az EU városi területeinek életminőségét.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Magyar konzuli védelem a labdarúgó Európa-bajnokság helyszínein

2016. május 30.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősített konzuli szolgálattal készül a hamarosan kezdődő labdarúgó EB-re. A A kiutazó szurkolók mindenképpen regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján, hogy tudják, baj esetén kit hol lehet elérni.
A csoportmérkőzések helyszínein - sorrendben Bordeaux, Marseille, Lyon - ideiglenes konzulátust hoznak létre, ott 10–18 óra között személyes ügyintézésre lesz lehetőség. Mindhárom városban mobil konzuli szolgálat is lesz, azaz a mérkőzések napján, illetve az azt megelőző és azt követő napon mikrobuszokban, a szurkolói zóna és a stadionok mellett lesznek a konzulok, hogy szükség esetén azonnal elérhetők legyenek.
A KKM-ben az Európa-bajnokság idején 24 órás telefonos információs vonalat biztosít, ennek száma a konzuli szolgálat honlapján lesz elérhető. Bővebb információ: www.kormany.hu

Új uniós platform a be nem jelentett munkavégzés kezelésére

2016. május 30.

Ma kezdte munkáját a be nem jelentett munkavégzés kezelését célzó európai platform, melynek keretében az Európai Bizottság, az uniós tagállamok és az érintett felek együttesen lépnek fel a szociális dömping és a tisztességtelen piaci verseny hatékony leküzdése érdekében. Az újonnan alakult hálózat célja, hogy a be nem jelentett munkavállalást bejelentett váltsa fel. Így európaiak milliói részesülhetnének abban a szociális védelemben, melyet a különböző be nem jelentett, és ezáltal kockázatos állások – ideértve a bújtatott munkaviszonyt – nem garantálnak.
A platform megvizsgálja, hogy a be nem jelentett munka kezelése érdekében milyen szakpolitikai intézkedések alakíthatók ki, miként lehet szorosabb a nemzeti hatóságok és az egyéb érdekelt felek közötti – akár határokon átnyúló – együttműködés. Feladata továbbá, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a kérdésre. Az évente kétszer ülésező testületben a leginkább érintett ágazatok – így a mezőgazdaság, idegenforgalom, építőipar, biztonsági szolgáltatások, takarítás, kereskedelem és közúti fuvarozás – képviselői is helyet kaptak.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

10 hét=10 prioritás nyereményjáték fődíjának átadása

2016. május 25.

Mai napon átadtuk a 10 hét=10 prioritás nyereményjátékunk fődíját, egy 7"-os tabletet a játék nyertesének, Kandó Katának, aki kisfiával érkezett.

Kata mind a 10 héten át velünk játszott, így megérdemelten volt kegyes hozzá Fortuna.

Az ajándék jó helyre kerül, hiszen a családban 3 kisgyerek is használhatja majd. 

Köszönjük a részvételt, hamarosan újabb játékkal jelentkezünk.

Füstölgő Európa

2016. május 19.

Az EU-ban a dohányosok 94%-a 25 éves kora előtt kezd el dohányozni, akik így átlagosan 14 évet veszítenek az életükből. A te 25 évnél fiatalabb ismerőseidnek kb. hány százaléka dohányzik?
Az EU két évvel ezelőtt fogadott el irányelvet a fiatalkori dohányzás visszaszorítására, amely pénteken lép hatályba. Bővebb infó...

Add tovább! Kommunikációs képzés a Tempusnál!

2016. augusztus 26.

Ingyenes kommunikációs képzés Erasmus+ pályázóknak és projektmegvalósítóknak
Időpont: 2016. szeptember 22. 
Helyszín: Tempus Közalapítvány, 1077 Budapest Kéthly Anna tér 1.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 19. hétfő 12 óráig.
Bővebb információ itt

LINC 2016 EVENT - Dabason

2016. augusztus 23.

Európai Vidékfejlesztési Konferencia – LINC 2016 EVENT - Dabason
A Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület lesz a házigazdája 2016. szeptember 27-29 között rendezendő Európai Vidékfejlesztési Konferenciának, a LINC 2016 EVENT-nek.

További információk

Érdekel az EU? Jelentkezz gyakornoknak az Európai Parlamentbe!

2016. augusztus 16.

Szakmai tapasztalatot szereznél az uniós ügyek terén? Szívesen nyernél betekintést egy nemzetközi intézmény napi működésébe? Az Európai Parlament a gyakornoki lehetőségek széles skáláját kínálja, hogy közelebbről megismerhesd tevékenységét. A következő gyakornoki periódusra augusztus 15-től lehet jelentkezni. További részletek cikkünkben.

 

Hogyan működik az EU? Megmutatjuk néhány percben!

2016. augusztus 12.

Távolinak tűnik Brüsszel és az uniós politikák? Túl szövevényesnek látszik az uniós jogalkotás? A Hogyan működik az EU? címet viselő videóink ezt az érzést igyekeznek megszüntetni. Rövid videóinkban megmutatjuk, hogyan alakítják az EP-képviselők a politikai élet fejleményeit, és hogyan fogadják el az ön életét is befolyásoló jogszabályokat.

 

 

Horizont 2020 kkv-támogató eszköz: a Bizottság 90 millió euróval támogat 65 innovatív vállalkozást

2016. július 28.

18 ország 65 kis- és középvállalkozását választották ki támogatásra a Horizont 2020 keretprogram kkv-támogató eszköz legutóbbi, júniusi pályázati fordulójában. A 65 vállalkozás összesen 90 millió eurós finanszírozásban részesül. Mindegyik projekt maximum 2,5 millió eurós támogatást – az egészségügyi projektek esetében ez az összeg 5 millió eurót érhet el – fordíthat fejlesztési tevékenységére, hogy innovatív, kísérleti fázisban lévő terméke majd piacra léphessen.
Magyarországról a budapesti ipari automatizálással foglalkozó Silex Zrt. jut uniós forráshoz ebben a fordulóban.
 
A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.
 
További információk(angolul)

Anna Napi Fesztivál és Búcsú - Kecskéd

2016. július 25.

Kedves meghívásnak tettünk eleget 2016. július 24-én, Kecskéden építettük fel az Európa Sátrat az Anna Napi Fesztivál-és Búcsú rendezvényen. Az érdeklődők részére totóval, fővároskereső játékkal, a kicsiknek ügyességi játékokkal készültünk, apró ajándékokért lehetett nálunk játszani. A színpadon szuper programok szórakoztatták a nagy melegben kilátogatókat. 17 órakor tombola sorsolást tartottak a szervezők, melyre irodánk 10 ajándékcsomagot ajánlott fel. Legközelebb is szívesen visszatérünk :)

Energiaunió és éghajlat-politika: áttérés az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra

2016. július 21.

A Bizottság ma olyan intézkedéscsomagot terjeszt elő, amely az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra való áttérést hivatott felgyorsítani az európai gazdaság valamennyi ágazatában. A Bizottság azon munkálkodik, hogy megőrizze az EU versenyképességét, miközben az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodásban célul kitűzött modern, karbonszegény gazdaság felé való elmozdulás lendületét kihasználva a globális társadalmi-gazdasági modell változóban van. A ma előterjesztett javaslatok egyértelmű és méltányos elveket határoznak meg, amelyeket követve a tagállamok felkészülhetnek a jövőre, Európa pedig megőrizheti versenyképességét. Ez szerves alkotórésze az energiauniónak és az előretekintő éghajlat-politikának. 

Gazdasági kilátások a Brexit-népszavazást követően

2016. július 20.

Az Egyesült Királyság Unióból való kilépése mellett eldőlt népszavazás fokozott bizonytalanságot, ingatag pénzügyi piacot és hirtelen árfolyam-ingadozásokat eredményezett. Az Európai Bizottság az euróövezet és az EU összefüggésében ma tette közzé a gazdasági kilátások első elemzését, amely nem minősül gazdasági előrejelzésnek. Az elhúzódó bizonytalanság a fogyasztásra és a beruházásokra gyakorolt mérséklő hatásából adódóan befolyásolhatja az európai gazdaság szerény mértékű fellendülését. A tanulmányban a potenciális hatások szemléltetésére a Bizottság egy „enyhe” és egy „súlyos” minősítésű forgatókönyvet elemzett. Mindkét eshetőség szerint némileg csökkenhet az euróövezet GDP-növekedése. Az elemzés szerint, noha a font leértékelődése enyhíti a lehetséges gazdasági következményeket, az Egyesült Királyság 2017-re várhatóan súlyosabb GDP-veszteséget (1–2,75%) könyvelhet majd el.  A Brexit-népszavazás előtti várakozásokhoz képest a többi 27 tagállam növekedésének üteme is csökkenne. A két elemzett opció nem tartalmaz feltételezéseket az EU és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli megállapodásokra vonatkozóan.

A Bizottság vizsgálja, hogy a Google ár-összehasonlító és hirdetésekkel kapcsolatos gyakorlata sérti-e az uniós szabályokat

2016. július 14.

Az Európai Bizottság két kifogásközlést küldött a Google-nek, ami a Bizottság által az antitrösztszabályok vélelmezett megsértése kapcsán indított vizsgálatok egyik hivatalos eljárási lépése. Áprilisi kifogásközlését kiegészítve a testület megerősítette előzetes következtetéseit, miszerint a Google az erőfölényével visszaélve következetesen a saját ár-összehasonlító szolgáltatását részesíti előnyben az internetes találati oldalain. Emellett külön kifogásközlésben tájékoztatta a Google-t előzetes véleményéről, miszerint a társaság az erőfölényével visszaélve mesterségesen korlátozza versenytársait abban, hogy a Google keresési hirdetéseit jelenítsék meg.

A teljes sajtóközlemény és további információk itt olvashatók.

Juncker elnök, Tusk elnök és Barack Obama, az Egyesült Államok elnökének sajtótájékoztatója

2016. július 11.

NATO-csúcstalálkozót megelőzően és az EU-USA vezetői ülését követően ma reggel Varsóban Juncker elnök hangsúlyozta az Egyesült Államoknak, a NATO-nak és az EU-nak a világban elfoglalt vezető helyét. "Kiegészítjük egymást, és együtt nyújtunk biztonságot Európának, a szomszédainak és azon túl is" - mondta Juncker elnök, hozzátéve, hogy még szorosabban is együtt lehetne működni -, "ezért vagyunk ma itt".  A délelőtti üléseken, ahol az Európai Uniót elhagyásáról szóló brit szavazás következményeiről is szó volt, Juncker elnök megismételte, hogy nincs tárgyalás addig, amíg a brit hatóságok nem értesítették az EU-t a Szerződés (EUSZ) 50. cikke szerinti kilépési szándékukról. Hozzátette: "úgy gondolom, hogy még a népszavazás után is, az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban közösek az érdekek, nemcsak a védelmi és a katonai területeken, hanem a nemzetközi életben és főleg kereskedelemben érintett összes ágazatban". Megismételte azt a célkitűzést,  hogy Nagy-Britannia a NATO erős szövetségese és erős partner maradjon. Végül, Juncker elnök megerősítette, hogy a TTIP-ról is tárgyaltak, és hozzátette, hogy "még az év vége előtt be szeretnénk fejezni a tárgyalásokat ", amelyekre az EU állam- és kormányfőitől kapott felhatalmazást az Európai Bizottság.
 
Juncker elnök teljes beszéde angol nyelven itt érhető el.

Állami támogatás: A Bizottság szerint a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó sérti az uniós szabályokat

2016. július 4.

Az Európai Bizottság véleménye szerint az árbevételtől függő progresszív díjszerkezeten alapuló két magyar adóügyi intézkedés sérti az uniós állami támogatási szabályokat. A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a progresszív díjszerkezet szelektív előnyöket biztosít az alacsony forgalmú vállalkozások számára a versenytársaikkal szemben.

Légi utasok jogai

2016. június 28.

A légi utazás összetettsége miatt alkalmanként előfordulhat, hogy egy járatot törölnek vagy hosszas késés következik be (ezáltal meghiúsul egy csatlakozás), illetve visszautasítják az utas beszállását, holott rendelkezik érvényes repülőjeggyel. A fenti váratlan események rendkívül kiszolgáltatott helyzetet teremthetnek az utasok számára. Erre tekintettel a légi utasok hatékony és általánosan bevezetett védelemre szorulnak, amely védelmet az Európai Közösségek rendelete (261/2004/EK rendelet) teremtett meg.

A részletekről a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján tájékozódhat.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke; Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke; Mark Rutte, a holland miniszterelnök, az Európai Unió Tanácsának soros elnöke; és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös nyilatkozata

2016. június 27.

Martin Schulz, Donald Tusk és Mark Rutte ma délelőtt Brüsszelben találkoztak Jean-Claude Junckerrel, hogy megvitassák az egyesült királyságbeli népszavazás eredményét. Az egyeztetés eredményeképpen a következő közös nyilatkozatot tették:
"A britek szabad és demokratikus eljárás keretében kifejezésre juttatták, hogy ki szeretnének lépni az Európai Unióból. E döntést, noha sajnálatosnak tartjuk, tiszteletben tartjuk.

Lábatlan - Duna Nap - 2016. június 25.

2016. június 20.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont minden érdeklődőt sok szeretettel vár a Lábatlani Sirályok Vizisport Egyesület által szervezett Nemzetközi Duna Napon 2016. június 25-én (szombaton) 11-től 17 óráig.

A rendezvényen az EU Sátornál EU totók, kvízek, fővároskereső, EU Zsákbamacska várja a kicsiket és nagyokat!

Információs honlap ausztriai kiküldetésre: "Entsendeplattform"

2016. június 20.

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmüket az osztrák szociális minisztérium ausztriai kiküldetésekre vonatkozó információs honlapjára, melyet az Osztrák Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium és az Osztrák Építőipari Szabadságpénztár (BUAK) üzemeltet.

A honlap információi német és angol nyelven állnak rendelkezésre az alábbi linken:

www.entsendeplattform.at

Légi közlekedés: A Bizottság frissítette az EU repülésbiztonsági listáját

2016. június 16.

Az Európai Bizottság ma közétette a frissített uniós repülésbiztonsági listát, amely azoknak a légitársaságoknak a listáját tartalmazza, melyek nem felelnek meg a nemzetközi biztonsági előírásoknak, ezért működési tilalom vagy működési korlátozások alá helyezték őket az Unión belül. Az Európai repülésbiztonsági lista igyekszik a legmagasabb szintű biztonságot biztosítani az európai polgároknak, amely a 2015 decemberében elfogadott légiközlekedési stratégia fontos prioritása.
 
A teljes közlemény itt olvasható angolul.

Utazás Európában Információk és hasznos tanácsok

2016. június 16.

Az iskola véget ért, megkezdődött a vakáció. Sokan már lefoglalták szállásukat, böngészik a programokat. Legyen szó tervezett vagy ad hoc utazásról, érdemes azonban mindenre felkészülni,
hogy ne érjen bennünket meglepetés.

Agora Mobilitás Információs Nap középiskolásoknak

2016. június 15.

Irodánk 10 órától várta az érdeklődő fiatalokat a Vértes Agorájában EU Activity-vel. A tanulók először egy prezentációt tekinthettek meg, melynek végén képfelismerő játékot tartottunk, 13+1 képen kellett felismerni jellegzetes európai országokat. A program végén pedig minden osztály EU totót töltött ki, melynek helyes megfejtői között hamarosan 16 gb-os pendrive-ot fogunk kisorsolni osztályonként 1-1 főt. A nyerteseket hamarosan értesítjük.

Tíz intézkedés az európai polgárok készségeinek javításáért

2016. június 13.

Az Európai Bizottság új, átfogó programot fogadott el a készségek fejlesztésére vonatkozóan. A kezdeményezés azt hivatott biztosítani, hogy az emberek fiatal koruktól kezdve a készségek széles skáláját sajátítsák el, illetve hogy a lehető legjobban kamatoztatni lehessen az európai humántőkét.

A teljes cikket itt olvashatja el »

A Bizottság közzétette a 2016-os konvergenciajelentést

2016. június 7.

Az Európai Bizottság ma hozta nyilvánosságra idei konvergenciajelentését, mely áttekinti, hogy az érintett tagállamok teljesítik-e az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket. A jelentés Magyarország mellet további hat tagállammal foglalkozik, ezek Bulgária, a Cseh Köztársaság, Horvátország, Lengyelország, Románia és Svédország. Az értékelés alapját a konvergenciakritériumok – azaz a maastrichti kritériumok – képezik. Ezek olyan tényezőket vesznek figyelembe, mint az árstabilitás, rendezett államháztartás megléte, az árfolyamstabilitás és a hosszú lejáratú kamatlábak konvergenciája. Az értékelés részét képezi továbbá, hogy a nemzeti jogszabályok összhangban állnak-e a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) szabályaival.

Több ezer fiatal vitázott Európa jövőjéről Strasbourgban

2016. május 30.

Átalakult az EP strasbourgi épülete egy hétvége erejéig, amikor 7500 fiatal vette birtokba, hogy Európa jövőjét és az őket érintő legfontosabb kérdéseket vitassák meg EP-képviselőkkel, a civil szféra és az üzleti szektor képviselőivel az Európai ifjúsági rendezvényen. Az eseményhez sokan csatlakoztak az interneten keresztül is, az ‪#‎EYE2016‬ és ‪#‎EYEtv‬ hashtagekkel csaknem 26 ezren szóltak hozzá a rendezvény témáihoz online.

Uniós szerepvállalás az ambiciózus G7-nyilatkozatban

2016. május 30.

Az Európai Unió teljes jogú tagja a fejlett országok egy csoportját tömörítő G7-eknek. A Japánban május 26–27-én tartott G7-csúcstalálkozón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közösen képviselték az Uniót. Az EU vezető szerepet vállalt abban, hogy a G7-nyilatkozat nagyratörően tükrözze többek között azokat a globális politikai törekvéseket, hogy erősödjön a gazdaság ellenállóképessége, megoldás szülessen a migráció jelentette globális kihívásra, és folytatódjon a terrorizmus ellen küzdelem. A tárgyalások egyik további jelentős eredménye, hogy Japán és az EU határozottan elkötelezték magukat amellett, hogy lehetőleg még idén kialakítsák egy átfogó, magas szintű és kiegyensúlyozott EU-Japán gazdasági partnerségi megállapodás általános elveit.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Párbeszéd a polgárokkal - nyilvános beszélgetés Navracsics biztossal Debrecenben

2016. május 26.

Június 3-án (pénteken) 16:30-tól Debrecenben a Kölcsey Központban Navracsics Tibort, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosát és Takács Szabolcsot, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkárát kérdezhetik az Európai Unióról, az oktatásról, az EU beruházási tervéről és a munkahelyteremtésről.

FORMÁLJ TERET!

2016. május 19.

Felhívás kreatív fiatalok csoportjainak szerte az országban
A MOSTart NKKE a SPACE nemzetközi Erasmus+ projekt keretében pályázatot hirdet kreatív fiatalok csoportjai számára kültéri festett felületek létrehozására. Fejezd ki vizuálisan: te mit gondolsz az Európai Unióról? ... Látod-e az előnyeit annak, hogy uniós országba tartozol? Mit üzenne a generációd Brüsszelnek?
Bővebb információ itt...