Üdvözöljük a

Az Európai Kutatási Tanács 540 millió euróval támogat 222 élvonalbeli kutatót, köztük egy magyarországi tudóst

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516
17
1819
20212223242526
2728293031  

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Az Európai Kutatási Tanács 540 millió euróval támogat 222 élvonalbeli kutatót, köztük egy magyarországi tudóst

2019. március 29.

Hogyan lehet javítani a megújuló energia termelését és raktározását célzó eljárásokat? Miként lehet a szervezetünkben ketyegő biológiai órát jobban hozzáigazítani hajszolt, túlpörgetett életmódunkhoz? Íme kettő azok közül a kérdések közül, amelyekre az Európai Kutatási Tanács által most támogatásban részesített élvonalbeli tudósok úttörő kutatásaik során választ keresnek.
        

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) a mai napon bejelentette, hogy idén 222 tapasztalt kutatót részesít Európa-szerte ún. élkutatói támogatásban, melynek összege kutatási projektekre lebontva hozzávetőleg 2,5 millió eurót, összesítve pedig 540 millió eurót tesz ki. A támogatás révén a szakemberek lehetőséget kapnak arra, hogy az uniós tagállamokban vagy a társult országokban megvalósítsák legkreatívabb kutatási elképzeléseiket, és olyan tudományos eredményeket mutassanak fel, melyek kiemelkedő hatást gyakorolnak a tudományra, a társadalomra és a gazdaságra. Az EKT a finanszírozást a „Horizont 2020” uniós kutatási és innovációs keretprogram forrásaiból nyújtja. A támogatásban részesülő kutatási projektek a fizikai és műszaki tudományok, az élettudományok, valamint a társadalom- és humán tudományok széles körét felölelik. Az EKT 2052 pályázatból választotta ki a nyerteseket. Mind a benyújtott pályázatok, mind az odaítélt források tekintetében hozzávetőleg 20%-ban képviseltetik magukat a női kutatók. A támogatás a becslések szerint 2000 munkahelyet fog teremteni doktori fokozattal rendelkező kutatók, doktoranduszok és olyan szakemberek számára, akik a díjazott kutatók csapatában dolgoznak majd.
 
A támogatottak 29 ország tudósai közül kerülnek ki és 20 európai országban folytatják majd kutatásukat. Magyarország is sikeresen szerepelt a rangos uniós pályázaton: egy külföldön kutató magyar, valamint egy Magyarországon kutató osztrák tudós nyerte el az EKT támogatását. Berger Imre Angliában végzi kutatásait (University of Bristol – biokémia), míg Susan Carin Zimmermann, a Közép-európai Egyetem tanára azt vizsgálja majd kutatási projektje keretében, milyen fontos szerepet játszottak a munkásosztályba tartozó nők a társadalmi és a nemek közötti igazságosságért folytatott küzdelemben a birodalmak korától a 20. század végéig Kelet-Európában.

Az EKT több finanszírozási programot működtet tudományos pályafutásuk különböző szakaszaiban lévő kiváló kutatók számára: az indító támogatást azok a legkiválóbb kutatók vehetik igénybe, akik a doktori fokozat megszerzését követően 2–7 év tapasztalatra tettek szert; a konszolidátori támogatásra azok a legkiválóbb kutatók pályázhatnak, akik a PhD megszerzése után 7–12 év tapasztalatot tudnak felmutatni; az élkutatói támogatást pedig azok az elismert, nagytekintélyű kutatók nyerhetik el, akik közelmúltbeli kutatási teljesítményük alapján vezető tudósoknak számítanak a szakterületükön.
 
A teljes sajtóközlemény itt olvasható (angolul).

Forrás: erc.europa.eu/news/