Üdvözöljük a

Kamarai hozzájárulás az esztergomi Prímás sziget árvízi védelmét elllátó gátrendszer megépítéséhez

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 November >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
111213
14
151617
18192021222324
252627282930 

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Kamarai hozzájárulás az esztergomi Prímás sziget árvízi védelmét elllátó gátrendszer megépítéséhez

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2013. április 5.

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara anyagi hozzájárulást nyújt az esztergomi Prímás sziget árvízi védelmét ellátó gátrendszer megépítéséhez szükséges helyi tervek elkészítéséhez az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság számára - jelentette be szerdán Dr. Völner Pál, országgyűlési képviselő, az NFM infrastruktúráért felelős államtitkára és Juhász József, a KEMKIK elnöke.

Dr. Völner Pál elmondta, a dunai árvízvédelemből eddig Esztergom azért maradt ki, mert a nem megfelelő egyeztetések miatt a létesítménynek nem volt eldöntött nyomvonala. Az ÉDUVIZIG most egy olyan pályázatra nyert támogatást, mely a tervek készítésénél minden lehetséges megoldást megvizsgál. A tervezés idén megvalósul és 2014-ben kezdődő új uniós ciklusban meg lehet kezdeni a kivitelezést. A projekt költsége 4 és 5 milliárd forint közé becsülhető.

 

Az országgyűlési képviselő hozzátette, korábban is probléma volt, hogy a helyi szabályozási tervek készítésének költségére a pályázatok nem nyújtottak fedezetet, azt a városnak kellett volna biztosítani.

 

Juhász József elmondta, Dr. Völner Pál államtitkár úr a Komárom Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogató közreműködését kérte Esztergom Város és az esztergomi Prímás sziget árvíz elleni védelmét szolgáló gátrendszer megterveztetése tárgyában. A megkeresést követően a kamara elnöksége úgy döntött, hogy társadalmi felelősségvállalása keretében a kamara ötmillió forinttal hozzájárul a gátrendszer terveinek elkészítéséhez.

Szolgáltató kamaraként valamennyi olyan kezdeményezést próbálunk támogatni megyeszerte, mely a vállalkozásoknak előnyt jelent. A gátrendszer megvalósításával az árvíztől védett területen nagymértékben nő a fejlesztés lehetősége az esztergomi idegenforgalmi és egyéb gazdasági szereplők számára. A beépített árterületek közül kiemelt a Prímás sziget, mely a város fejlődésének egyik kitörési pontja a történelmi belvárossal, a Mária-Valéria híddal és a Dunával való közvetlen kapcsolata révén. A Prímás szigeten található turisztikai, oktatási és sportlétesítményeket az árvíz évről évre rongálja, valamint a tevékenységüket ott végző vállalkozások számára az árvíz bizonytalanná teszi a vállalkozási környezetet. Az árvízvédelem megvalósulásával a befektetési hajlandóság is növekedhet, illetve teljesülhet a magyar-szlovák határvízi Bizottság Duna Albizottsága által megfogalmazott célkitűzés is, miszerint törekedni kell a folyó két oldalán az egyenlő árvízi biztonság megteremtésére, mivel a jelenlegi magyar oldali töltések védképessége elmarad a szlovák oldali védművekétől.