Üdvözöljük a

Hat intézmény pályaorientációs szakmai műhelyt alakított

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
171819202122
23
242526272829 

Hat intézmény pályaorientációs szakmai műhelyt alakított

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2014. február 17.

Tavaly év végén úgy döntött hat intézmény, hogy megalakítja a Komárom-Esztergom megyei pályaorientációs szakmai műhelyt. A cél az eddig is meglévő feladatok megyei szintű ellátása, a párhuzamosságok kiszűrése. Terveik szerint modell értékű lesz ez az új együttműködési forma. Rendszeresen tartanak majd kihelyezett csoportos tanácsadásokat, ezek alapján esetmegbeszéléseket. A műhely tagjai a Komárom-Esztergom megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett, a megyei pedagógiai szakszolgálat Pályaválasztási Tanácsadó Tagintézménye, az Új Nemzedék Központ Kft. tatabányai kontaktpontja, a Dorogi Ipartestüelet, a Vértes Agorája, valamint a megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja. 

– A 12-20 éves korosztályt szeretnénk ezentúl közösen is megszólítani, friss információkkal ellátni – mondja Steindl Balázs, a kamara pályaorientációs tanácsadója. – A tatabányai Vértes Agorája és a Dorogi Ipartestület, valamint a Kamara befogadó intézményként kap szerepet, sok rendezvénynek adnak majd otthont, de szakembereik részt vesznek a tartalmi munkában is. Januárban alakult meg a pedagógiai szakszolgálat pályaválasztással foglalkozó tagintézménye, a szülőket és a tanulókat egyaránt segítik az eligazodásban a sokféle lehetőség között. A szintén nemrégiben kialakított kontaktpont a tanuláshoz, a munka világához és a szabadidő eltöltéséhez egyaránt kínál szolgáltatásokat. A munkaügyi központ rendszeresen szervez interaktív csoportfoglalkozásokat, ezek e-mailes távtanácsadással egészülnek ki. Kamaránk a pályaválasztás előtt álló diákokat a szakképzés felé irányítja, kiemelten foglalkozik az éppen aktuális hiányszakmákkal, a kétkezi munka megismertetésével, üzemlátogatások szervezésével. 
Komárom-Esztergom megyében minden évben megrendezik a Pályaválasztási Kiállítást, a Képzési és Állásbörzét, valamint a Karrier Napokat. A szakmai műhely célja, hogy ezekre összehangoltan készüljenek tagjai: a legfrissebb információkat adják át az érdeklődőknek. Ugyanakkor legalább ennyire fontos, hogy megnövekedjen a „hétköznapi” rendezvények száma az említett helyszínek mellett az iskolákban és a diákokból felnőtté válókat majdan fogadó gyárakban. 

Forrás: Világgazdaság, 24 Óra