Üdvözöljük a

A kereskedelem akadályai: a protekcionizmus növekedésével párhuzamosan az EU újabb piacokat nyit meg az európai export számára

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
30
31

A kereskedelem akadályai: a protekcionizmus növekedésével párhuzamosan az EU újabb piacokat nyit meg az európai export számára

2019. június 18.

Az Európai Bizottság jelentése megerősíti, hogy az európai vállalatok a külföldi piacokon egyre több akadállyal találják szemben magukat. Az EU határozott válaszának köszönhetően a jelenlegi Bizottság megbízatásának kezdete óta 123 ilyen akadály szűnt meg, ami több mint 6 milliárd euró többletexportot tett lehetővé 2018-ban.

A kereskedelem és a befektetések útjában álló akadályokról szóló legutóbbi jelentés 45 olyan új kereskedelmi akadályt azonosított, amelyeket 2018-ban EU-n kívüli országokban vezettek be, így összesen 425 intézkedés van érvényben 59 országban, ami rekordmennyiségnek számít, és évente több milliárd euróba kerül az uniós vállalkozásoknak.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos a következőképpen fogalmazott: „A mai komplex környezetben, amikor egyre több a kereskedelmi feszültség és a protekcionista intézkedés, az EU-nak meg kell védenie vállalatainak érdekeit a globális piacokon. A meglévő szabályok tiszteletben tartásának biztosítása rendkívül fontos. Sikeres beavatkozásainknak köszönhetően 123 uniós exportlehetőséget korlátozó akadályt szüntettünk meg hivatalba lépésem, vagyis 2014 vége óta. A vállalataink által jelentett konkrét problémákon dolgozva olyan gazdasági hasznokat tudunk biztosítani, amelyek egyenértékűek az uniós kereskedelmi megállapodások által garantált hasznokkal. Ezeket az erőfeszítéseket mindenképpen folytatni kell.”

A lista élén Kína és Oroszország áll, akikhez 37, illetve 34 problematikus kereskedelmi intézkedés köthető. Az uniós exportra leginkább a Kína, az Egyesült Államok, az India és az Algéria által bevezetett intézkedések vannak hatással, amelyek az új intézkedések által érintett összes uniós export 80%-át fedik le, és főként az acélipari, alumíniumipari, illetve az infokommunikációs technológiák ágazataira vonatkoznak.

A meglévő nemzetközi kereskedelmi szabályok érvényesítésére irányuló uniós erőfeszítések egyértelmű eredményeket hoznak. Az EU megerősített piacrajutási stratégiája keretében a Bizottság szorosan együttműködött az uniós tagállamokkal és vállalkozásokkal, és ennek köszönhetően tavaly összesen 35 kereskedelmi akadályt szüntetett meg többek között Kínában, Japánban, Indiában és Oroszországban. Az intézkedések nyolc kulcsfontosságú uniós kiviteli és beruházási ágazatot érintettek: a mezőgazdaságot és halászatot, az autóipart, a textil- és bőripart, a borok és a szeszes italok ágazatát, a kozmetikumokat, az ásványi termékeket, a repülőgép-alkatrészeket és az IKT-berendezéseket. Néhány intézkedés horizontális módon is hatással volt a különböző ágazatokra.

A 2018-ban megszüntetett kereskedelmi és beruházási akadályok többek között a következők voltak:

  • A szarvasmarha- és juhfélékből készült termékek behozatalára vonatkozó kínai korlátozások
  • A könnyű haszongépjárművekre vonatkozó jogellenes orosz dömpingellenes intézkedések
  • Az elektronikus árukra vonatkozó vámok és a bőráruk kivitelét korlátozó kötelező állategészségügyi bizonyítványok Indiában
  • A borok és szeszes italok engedélyezett adalékanyagainak használatára vonatkozó korlátozások Japánban
  • A textiltermékek kötelező címkézése Egyiptomban

 

Háttér-információk

A nemzetközi kereskedelmi szabályok végrehajtását a Bizottság „A mindenki számára előnyös kereskedelem” elnevezésű, 2015. évi stratégiája kiemelt prioritásként határozta meg. A kereskedelmi akadályok felszámolása kulcsfontosságú bizottsági feladat, ezenkívül nagyobb hangsúlyt kell fektetni az uniós kereskedelmi megállapodások végrehajtására. Az EU megerősített piacrajutási partnerségének célja annak biztosítása, hogy vállalataink egyenlő versenyfeltételek mellett versenyezhessenek, amikor Európán kívüli országokban keresnek exportálási és beruházási lehetőségeket.

A kereskedelem és a befektetések útjában álló akadályokról szóló bizottsági jelentés, amelyet a 2008-as gazdasági válság kezdete óta évente közzétesznek, teljes mértékben az európai vállalatok által jelentett, a külföldi piacokon tapasztalható kereskedelmi és beruházási akadályokon alapul.

A Bizottság emellett elindította a tagállamokban a „piacrajutási napok” elnevezésű kezdeményezést, hogy felhívja a kisebb vállalatok figyelmét arra, hogy az EU hogyan segíthet az előttük álló akadályok leküzdésében. Alig több mint 12 hónapon belül helyi vállalkozásoknak szóló rendezvényeket szerveztek Dániában, Spanyolországban, Hollandiában, Litvániában, Portugáliában és Franciaországban.

Az EU dömpingellenes, szubvencióellenes és védintézkedéssel kapcsolatos tevékenységeiről szóló 37.éves jelentés 2019. március 28-i közzétételét követően ez a második jelentés, amelyet a Bizottság az érvényesítéssel kapcsolatban 2019-ben kiadott. Az uniós kereskedelmi megállapodások végrehajtásában történő előrelépésről szóló jelentés közzétételére ez év folyamán kerül sor.

Forrás: europe.eu