Üdvözöljük a

Átalakul az uniós bővítés rendje

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2020 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
2122232425
26
27
282930    

Átalakul az uniós bővítés rendje

Szerző: Maknics Zoltán | 2020. február 14.

Átalakítaná az Európai Bizottság az uniós csatlakozási folyamatot, hogy csökkentse a bővítéssel kapcsolatos elutasítást a nyugati tagállamokban, jelentette be Brüsszelben Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság illetékes biztosa.

Korábban Franciaország, Hollandia és Dánia épp egy ilyen reformhoz kötötte hozzájárulását ahhoz, hogy Albánia és Észak-Macedónia megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat. Az új eljárás a bővítési biztos szerint világosabb feltételeket szab, felgyorsíthatja a folyamatot, és garanciák beépítésével növeli a kölcsönös bizalmat a tagállamok és a tagjelöltek között.

 

„Mi azon dolgozunk most, hogy még a zágrábi csúcs előtt a döntés megszülethessen – mondta újságírók előtt Várhelyi Olivér, hozzátéve, hogy „ez nem vehető semmiképpen sem biztosra, még nagyon sok munka áll előttünk, ez csak az első elem, most kezdődik a közös munka, ami már a nyilvánosság előtt és a tagállamokkal közösen a Tanácsban zajlik.

 

A Bizottság azt reméli, hogy a tagállamok jóváhagyják a javaslatot, és még a májusban Zágrábban tervezett bővítéssel foglalkozó uniós csúcsértekezlet előtt megszülethet a döntés arról, hogy a két nyugat-balkáni ország megkezdheti a tárgyalásokat, ahogy erről a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is beszélt.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide