Üdvözöljük a

Európa támogatása a legújabb technológiák kihasználásában

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
30
31

Európa támogatása a legújabb technológiák kihasználásában

2019. május 31.

A 3D nyomtatás egy gyorsan növekvő iparág, amely évről évre egyre több munkahelyet és lehetőséget kínál. E lehetőségek kihasználásához az embereknek megfelelő készségekre és ismeretekre van szükségük. Itt jönnek a képbe az olyan projektek, mint a 3D-Help.

Az Erasmus+ programmal finanszírozott 3D-Help projekt 2017 novemberében kezdődött. „A projekt legfőbb célja a felnőttek hozzáértésének fokozása a digitális technológiák területén” – mondja Lucie Marková, az Európai Fejlesztési Ügynökség munkatársa. „A 3D nyomtatás területén innovatív tananyagokat és képzési tartalmat dolgozunk ki. Ezen, mindenki számára elérhető, ingyenes forrásanyagok segítségével a felnőttek információ-technológiai, technikai és technológiai készségeket sajátíthatnak el.”

A projekt fő partnere a Cseh Köztársaságban működő Európai Fejlesztési Ügynökség, a többi partner pedig az SC Ludor Engineering SRL (Románia), a Macdac Engineering Consultancy Bureau Ltd (Málta), a a Szociális Innovációs Alap (Litvánia) és a Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića (Horvátország). A különböző uniós tagállamokból származó szakértelem e keveréke fontos része a 3D-Help projektnek.

„Ez egy nemzetközi projekt, ami összevonja a különböző országokban működő, a felnőttoktatás terén egyedi szaktudással és érdekeltséggel rendelkező partnereket” – magyarázza Lucie. „Ismereteiket, bevált gyakorlataikat és forrásaikat egymással megosztva gazdagítják a képzési eszköztárat.”

A Lucie által említett képzési eszköztár magában foglalja a 3D nyomtatás felnőttoktatásban való használatára vonatkozó útmutatást, a felnőttoktatásban felhasznált 3D nyomtatási esettanulmányokat, a felnőtteknek szóló 3D nyomtatási tanfolyam tantervét, a 3D nyomtatást oktatóknak szóló útmutatót és egy felnőttképzési e-tanulási rendszert. Az EU-ban a felnőttoktatási szolgáltatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy az eszköztárat saját tudásuk és készségeik fejlesztésére felhasználják, és az elsajátítottakat továbbadják mások számára.

„Azt várjuk, hogy a projekt segítségével a képesített oktatók nagy számban motiválni fogják a résztvevőket készségeik és kompetenciáik fejlesztésére, és a tanulásban való aktívabb részvételre.”

Mielőtt 2019 októberében a végéhez érne, a 3D-Help projekttel számos egyértelmű célt kívánnak elérni. „A projekt hírlevelei körülbelül 2500 emberhez fognak eljutni, a projektet bemutató tájékoztatót pedig ezren kapják meg” – mondja Lucie. „Összesen 240 fő vesz részt a célcsoportok számára kidolgozott, öt gyakorlati műhelytalálkozón. A 3D-Help  e-tanfolyamon pedig legalább 500 európai uniós polgár fog részt venni.”

A tervek szerint a projekt végén az öt ország mindegyikében műhelytalálkozót tartanak a szakértők, a felnőttképzési oktatók és a szolgáltatók számára. Ezen műhelytalálkozók célja a tanultak megosztása és az eszköztár terjesztése, a résztvevők pedig lehetőséget kapnak arra, hogy kapcsolatba lépjenek az oktatókkal, lássanak 3D nyomtatókat működés közben, és közvetlenül teszteljék a képzési anyagokat.

„Európa a negyedik ipari forradalom korai szakaszában van, amelynek célja a digitális technológiák kiaknázása a termelékenységi és növekedési szintek javítása érdekében” – teszi hozzá Lucie. „Ez a projekt elősegíti, hogy a felnőttek nagyobb hozzáértéssel rendelkezzenek a digitális technológiák terén, és felzárkózzanak a gyorsan bővülő 3D nyomtatás iparágához.”

 

Forrás: ec.europa.eu