Üdvözöljük a

Pályaválasztási Kiállítás 2013. november 8-9. Tata, Edzőtábor

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2020 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13
14
1516171819
20212223242526
2728293031  

Pályaválasztási Kiállítás 2013. november 8-9. Tata, Edzőtábor

Szerző: Sebestyénné Mészáros Eszter | 2013. november 8.

Hajasné dr. Hertelendi Valéria

Igazgató

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal

Munkaügyi Központja

 

Munkaügyi Központunk immár tizennegyedik alkalommal szervezi meg a Pályaválasztási Kiállítást. Minden évben igyekszünk olyan tájékoztató és szakmai segítő rendezvényt szervezni, amely az általános iskolák 8. osztályába járó tanulói számára megfelelő információt nyújt a munkaerő-piaci igényekhez igazodó pályaválasztási döntés meghozatalához.

A rendezvényen bemutatkoznak térségünk középfokú oktatási intézményei, - több mint 50 kiállító - a standoknál a látogatók megismerhetik az oktatási intézmények felvételi rendszerét, a továbbtanulási lehetőségeket, a képzők aktuális szakirányait.  A 2012. novemberében megrendezett Pályaválasztási Kiállításon próbáltunk új és hatékony megoldásokat keresni a fiatalok pályaválasztásának elősegítéséhez.

 

Ekkor hoztuk létre az oktatási intézmények bemutatkozása mellett újdonságként a „szakma-szigetet”, ahol a meghívott megyei munkáltatóknak adtunk helyet ahhoz, hogy az egyes szakmákat gyakorlati szemléltetéssel és bemutatással igyekezzenek látványosabbá, érdekesebbé és vonzóbbá tenni a fiatalok számára.  Éppen ezért – a jó döntéshez, jó pályaválasztáshoz – az idei kiállításon is készülünk „szakma-sziget” bemutatóval. Az érdeklődő diákok a helyszínen több mint 20 munkáltató által bemutatott foglalkozással ismerkedhetnek meg, megláthatják, hogy mit takar egy-egy szakma a gyakorlatban. (kiállítók lesznek pl. a Grundfos Kft, Güntner Tata Hűtőtechnika Kft, Gedia Kft, Fogaskerékgyár Kft.)

 

A pályaorientáció tekintetében az elmúlt évben szoros együttműködés és munkakapcsolat alakult ki a munkaügyi központ és a kamara között. A november 8-9-én megrendezésre kerülő tatai pályaválasztási kiállításon aktív résztvevőként vesz részt a kamara pályaválasztási tanácsadója. Az egyéni tanácsadás mellett pszichológus szakértőt biztosítanak a gyerekeknek, képességet felmérő kérdőíveket töltenek ki. A diákok kipróbálhatják a különböző szakmákat a helyszínen, valamint különböző szimulátorokon ismerhetik meg és gyakorolhatják a különböző mesterségeket.

 

Az innovatív megoldással tavaly nem csak a munkáltatók felé nyitottunk: a megye nyolcadikos diákjai számára gyár- illetve üzemlátogatásokat, „szakma-túrákat” szerveztünk. A programsorozat részeként 2013 júniusáig kilenc termelőüzembe közel 600 diák látogatott el, ahol a gyakorlatban is láthatták a termelés menetét, a különböző foglalkozások bemutatását. Nagy érdeklődéssel tanulmányozták az elkészült termékeket, a gyárban dolgozó szakemberektől kérdezhettek a munkájukról, a gépek működéséről.

 

A kamara anyagi segítséget nyújt azzal, hogy az üzemlátogatások utazási költségét teljes egészében támogatja az általános iskolák részére, azaz sem a gyerekeknek, sem az iskolának ez nem kerül pénzébe. az üzemlátogatásokat közösen szervezik a munkaügyi központtal. Az általános iskolások eljutottak Suzuki esztergomi gyárába, a Forest Papír Kft. leányvári üzemébe, a kisbéri Vita Sütő Kft-be, a Bábolnai Ménesbirtokra, az ASG Gépgyártó Kft-be, a Güntner Tata Kft-hez, Kiss Hotelbe, Neszmélyi Hilltop Borászatba.

 

Az üzemlátogatások iránt nagyon nagy érdeklődés mutatkozott az iskolák és munkáltatók részéről is, melyet ebben az évben is szeretnénk folytatni. Szeptembertől ismét várjuk a megyei általános iskolák jelentkezését a szakma-túrákra, valamint várjuk azoknak a munkáltatóknak, vállalkozásoknak a jelentkezését, akik szívesen mutatják be üzemüket, és a termelés menetét.  A kiállításon az érdeklődő fiatalok kollégáinknál jelentkezhetnek üzemlátogatásra.

 

A középiskolák további információs anyagokkal népszerűsíthetik iskolájukat, az indítani kívánt szakokat a tavaly létrehozott www.palyakep.hu önálló weblapunkon.

Rendezvényünkön a diákok igénybe vehetik a munkaügyi központ szolgáltatásait, pályaválasztási teszteket tölthetnek ki, de részt vehetnek nyelvi szintfelmérésen, pályaválasztási és pszichológiai szaktanácsadáson is.

Pályaválasztási Kiállítás 2013. november 8-9.  Tata, Edzőtábor

 

Sajtótájékoztató

 

Dr. Vida Dóra

Főigazgató

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal

 

Manapság az, hogy pályakezdő fiatalként megfelelő munkát találjon valaki, azon múlik, hogy olyan szakmával rendelkezzen, amire kereslet van a munkaerőpiacon és adott szakmát magas színvonalon művelje. Jól látható, hogy a „kétkezi” szakmákra egyre nagyobb igény mutatkozik, egy kiváló szakember a jól kiválasztott szakmájával mindig képes állást szerezni és megélhetést biztosítani családjának.

 

Nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy a szakképzés, a szakmatanulás az elmúlt években nagyon felértékelődött, kiemelt szerepet kapott.  A gazdaság rohamos fejlődésével, a korszerű és napról napra fejlődő technológiák megjelenésével, egyre nagyobb az igény a felkészült szakemberekre.

 

A munkaerő-piaci egyensúly megteremtése a képzések vonatkozásában azt jelenti, hogy a képzési rendszer - beleértve a munkaerő-piaci, képzési gyakorlatokat, tapasztalatait, eredményeit is - olyan szakképzettségű munkaerőt bocsát ki, amely megfelel a gazdaság igényeinek.

 

Fő cél a munkaerő-piaci hasznosíthatóság, a munkaerő-piaci esélyek növelése az első szakképesítés megszerzésével, meglévő szakképesítés szinten tartásával, újabb szakképesítés megszerzésével, vállalkozóvá válás lehetőségének megteremtésével, nyelvi, gépjárművezetői, egyéb szakmát kiegészítő képesítések megszerzésével.

 

Hazánkban a szakképzés terén sokrétű változás történik. Fontos szerepet kap a pályaorientáció és pályakövetés; kialakításra kerül egy hatékonyabb, átláthatóbb szakképző iskolarendszer, az Országos Képzési Jegyzék megújításával változás történik a képzések tartalmában, valamint a duális- és a gyakorlati képzés erősítésével a képzések minőségében is.

 

A szülőknek és a gyerekeknek a pályaválasztás az egyik legnagyobb kihívás. Hiszen a szülő számára minden szempont mellett mégis az a legfontosabb, hogy a gyermekét arra az útra terelje, ahol a munkájában, hivatásában örömöt és megelégedést is talál.

 

Fontos, hogy milyen iskolát, milyen szakképesítést választ a végzős általános iskolás tanuló. Tudjuk, hogy a jól megválasztott piacképes szakma megszerzése után milyen fontos a fiatal felnőttek első munkavállalási tapasztalata. Rendkívül meghatározó az, hogy az a szakma, amit tanult, keresett legyen és az iskolapadból kikerülve minél előbb el tudjon helyezkedni és a fiatal első élménye ne a sikertelen álláskeresés legyen.

 

A gondos, megfelelő pályaválasztással mindezen problémák elkerülhetők. A munkaügyi központ szakemberei a Pályaválasztási kiállítás megszervezésével szeretnének segíteni a diákoknak és szüleiknek a jó döntésben, a szakmaválasztásban, bemutatva a gazdaság által leginkább igényelt szakmákat.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide