Üdvözöljük a

Üzemlátogatás a gyermelyi tésztagyárban

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2020 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
2122232425
26
27
282930    

Üzemlátogatás a gyermelyi tésztagyárban

Üzemlátogatáson vettünk részt a vértessomlói és a tarjáni általános iskola tanulóival a Gyermely Zrt-nél.

Megérkezésünket követően a gyár munkatársai röviden bemutatták a gyermelyi tésztagyár történetét. Ezt követően négy csoportban egy-egy kísérő vezetésével tekintettük végig a tésztagyártás folyamatát, a raktározást és a szállítást. A gyerekek érdeklődve hallgatták a gyár munkatársának előadását:

Egy jó tésztához három alapvető dolog szükségeltetik: kiváló alapanyag, kifogástalan technológia, valamint az ezt működtetni tudó emberi érték: a szakértelem. 

Az alapanyag teljes egészében a vállalatcsoporttól származik. A búza útját a vetőmag termesztésétől kezdve felügyeljük és a zárt, minőségi követelményekre felépülő rendszernek köszönhetően kifogástalan liszt kerül a gyermelyi malmokból a tésztagyárba. A másik alapanyagot, a tojást, szintén zárt rendszerben a naposcsibétől kezdődően követjük nyomon. Az állatokat saját takarmányon neveljük, így biztosított a kiváló beltartalmú tojás, melyet szigorú és gyors válogatást követően, garantáltan frissen használunk fel a Gyermelyi tészta gyártásához. 

A kifogástalan technológiáról az elmúlt években átépített és európai léptékben is a legkorszerűbbek közé tartozó üzem gondoskodik. A 2006-ban átadott új tésztagyárban jelenleg négy korszerű, Pavan és Bühler típusú, számítógép által vezérelt gyártósoron készül a napi 150 tonna tészta. A tésztaipari liszt és a durumdara egy automata lisztkeverő üzemből, csővezetéken keresztül érkezik közvetlenül a tésztagyártó sorokra, melynek köszönhetően teljes mértékben biztosított az egyenletes minőség. A tojáslé tekintetében is hasonló a helyzet. A 2009-ben megépített tojástörő üzemből, hűtött tárolást követően, frissen feltörve, csővezetéken keresztül érkezik a gyártóvonalakra. A modern tésztagyártó gépekről kikerülő tésztát automata csomagoló-berendezések csomagolják, majd vezérelt transzfer kocsik tárolják be az összesen 9400 raklap befogadóképességű, szintén teljesen önműködő magasraktárak valamelyikébe.

A high-tech műszaki színvonal és a kiváló alapanyagok mellett fontos szerepe van a piacvezető Gyermelyi tészta minőségében az emberi tényezőnek, a több mint négy évtizedes gyártási tapasztalatnak és az eszközöket működtető szakembergárdának.

A tésztagyár termékeinek választéka hat csoportra osztható. Három termékcsaládunkat Gyermelyi márkanéven forgalmazzuk. A legjelentősebb az összesen 23 figurátumban készülő négytojásos tészta, amely a cég hazai forgalmának meghatározó részét jelenti. A 6 formátumban, négy élen hegesztett, talpas csomagolásban kapható nyolctojásos tésztáinkat a hagyományos magyar konyha híveinek kínáljuk. A négy formátumban elérhető tojás nélküli tésztáinkat a változó igények hívták életre, melyekkel az alacsony árú tésztákat keresőknek kívánunk korrekt terméket biztosítani. Vita Pasta néven forgalmazzuk durumtésztáinkat, melyhez magunk állítjuk elő a kifogástalan durumalapanyagot. Ezt a termékcsaládunkat az itáliai ízek kedvelőinek ajánljuk, a folyamatos termékfejlesztés eredményeképpen létrejött zöldséggel dúsított termékeinket pedig tésztasaláta készítéséhez javasoljuk. Donna Pasta néven hoztuk piacra az egytojásos tésztáinkat. Ezek gyártásához ugyanazt a prémium minőségű tésztaipari lisztet és friss tojást használjuk, mint a Gyermelyi tészta esetében, viszont a kisebb tojásszám miatt egy alacsonyabb árfekvésű, kimagasló ár-érték arányú tésztát tudunk kínálni a fogyasztóknak.

A hatodik szegmens abszolút prémiumkategóriát és az eddigiekhez képest egy más irányt jelent. Különös és igényes formákat kínálunk, papírdobozos, papírbetétes csomagolásban, a legkiválóbb összetétel mellett. Ehhez hagyományos kisüzemi technológiát alkalmazunk, a termékeket hagyományos módon szárítjuk és szinte a teljes folyamat, beleértve a csomagolást is, kézi munkaerővel zajlik. Ezekkel a míves, manufakturális termékekkel a legigényesebb fogyasztói kört, valamint a csúcsgasztronómiát célozzuk meg.

A Gyermelyi tésztagyár számára a belföldi piac a meghatározó: a termékfejlesztés és a gyártás során elsősorban a hazai fogyasztók igényeit vesszük figyelembe. Az export 10 százalékkal részesedik az értékesítésből, de ezt az arányt a jövőben növelni szeretnénk. A tésztagyár ISO 9001, IFS és HACCP integrált minőségirányítási és élelmiszerbiztonsági rendszert működtet, mely garantálja az előállított termékek minőségét.

Az üzemlátogatás végén a gyermelyi tésztagyár munkatársainak jóvoltából a gyerekek és a kísérő tanáraik egy több termékből álló ajándékcsomagot kaptak.

 

Felejthetetlen nap volt a mai, rengeteg tapasztalatot és tudást szereztek a diákok, amit az iskola falain belül nem tudtak volna megkapni, hiszen itt testközelből nézhették végi a gyártás különböző folyamatait, a hatalmas tésztagyártó gépeket, valamint a munkakörülményeket és a különböző munkamódokat.

 

 

Steindl Balázs

pályaorientációs tanácsadó

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide