Üdvözöljük a

Mit is jelent mesternek lenni?

honlapján!

-
üzlet a hálón

Kamarai rendezvények

<< 2021 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
1314151617
18
19
20212223242526
27282930   

Mit is jelent mesternek lenni?

Miért legyek szakmám mestere? Merül fel a kérdés oly sok szakemberben.

Íme, néhány gondolat arról, mit is jelent mesternek lenni?

A mesteri cím szakmai érettséget jelent. Fontosnak tartjuk, hogy csak azok a szakemberek birtokolhassák, akik komolyan gondolják szakmájukat, és élvezik munkájukat. Tehát csak a legjobb szakembereket nevezhessük mesternek, akik a szakma hírnevét feljebb emelik, és nem keltenek bizalmatlanságot. Ez a titulus azzal kell, hogy járjon, hogy a megrendelő ne tehessen fel olyan kérdést, melyet a mester nem tud megválaszolni.

Mit jelent mesternek lenni?

-     Mester az a szakember, aki értékteremtő szakmai munkájáról, magas fokú szakmai   tudással, vállalkozási, szakmaetikai és pedagógiai ismeretekkel rendelkezik.

-     Aki szakmája össze munkafolyamatát átlátja, képes minden munkafolyamatot magas színvonalon elvégezni.

-     Aki alkalmas önálló vállalkozás elindítására, működtetésére, és vállalati szakmai munkafolyamatok irányítására.

-     Aki magas szintű szakképzettsége, pedagógiai és szakmaetikai ismeretei folytán képes és alkalmas tanulók szakmai képzésére, a munkakultúra átadására.

-     Akit a szakma értékítélete szerint, a mestervizsga-bizottság a mester címre alkalmasnak talált, sikeres mestervizsgát tett.

A mesterképzésről

A mesterképzés és mestervizsgáztatás a felnőttképzés kiemelkedően fontos területe, mivel a gazdaságon belül, különösen a kézműipari területén a szakmunkások szakmai fejlődésében nyújt perspektívát versenyképességük növekedésében.

A kamara képzéssel, szakképzéssel kapcsolatos stratégiai törekvései arra irányulnak, hogy hozzájáruljon egy korszerű szakképzési szolgáltatási rendszer kialakításához és segítse szakmunkás presztízsének helyreállítását, vonzóbbá téve a fizikai szakmákat. Ezzel segíti a gazdaság versenyképességének megfelelő mennyiségi és minőségi munkaerőpiaci keresletének megújítását, kielégítését.

A szakmai intelligencia színvonalának emelésén és a minőségi munkavégzés garanciáján felül, a fogyasztók védelmében és a kontárok kiszorítása érdekében is indokolt a mester cím, mint minimum feltétel jogszabályi megkötése, ott, ahol ezt kiemelten élet-, egészség-, környezetvédelem, illetve jelentős vagyoni kár veszélye indokolja.

A színvonalas szakmunkásképzésben fontos, felelősségteljes feladata van a tapasztalt, jól képzett mestereknek, akik szakmai, gyakorlati tudásukat megfelelő pedagógiai ismeretek birtokában adhatják át a jövő nemzedékének. A mesterképzés kizárólag kamarai jogosultság és feladatkör, amely az élethosszig tartó tanulást, a szakmai karrier lehetőségét segíti elő. Jelenleg 88 mesterszakmában tehető mestervizsga. A vizsgára felkészítéshez egységes központi oktatási programok állnak rendelkezésre.  

Mestervizsgával kapcsolatos információt a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál személyesen a 2800 Tatabánya, Fő tér 36.. I. emelet 108-as irodában kaphat.

Telefonon Vértesi Gabriella mesterképzési munkatárs a 34/513-023-mas telefonszámon ad felvilágosítást.

 

 

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz
Család és Karrier Pont
VALI Vállalkozói Információ
Aktuális pályázatokhoz kattintson ide